Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. május 28. Gyermeknapi levesparádé

A hétvégén gyermeknapi parádén jártunk, ami igencsak ránk fért már a múlt heti vírustámadás után. Zsigáékkal mentünk a központban megrendezett banzájra, és - bár mi, Ádámmal már nem vagyunk gyerekek -, a kicsikkel együtt nagyon jól szórakoztunk. :-)

Dorka oda van Zsigáért és Árpikáért, akik mindig nagyon kedvesek vele, és a kis Izabellától is teljesen el vannak ájulva. Nagyon örülök ennek, mert bízom benne, hogy ez az erős érzelmi kötelék majd felnőtt korukban is megmarad közöttük, és majd mindig számíthatnak egymásra, akárcsak az igazi testvérek.

A főtéren koncert volt, és kirakodóvásár, a játszótér zsúfolásig telt gyerekekkel, volt ugrálóvár, és kézműves foglalkozások, arcfestés, lufiosztogatás, és mindenféle finomság, mi szem, s szájnak ingere.
A fiúk azonnal lecsaptak az arcfestésre, és mindketten kígyó mintát kértek az arcukra. Megmutatom, milyenek lettek... :-))




Dorkát nem tudtam rábeszélni az arcfestésre (érdekes, neki ez valamiért nem jön be), de a kosaras forgó hinta annál jobban tetszett neki. :-)

Aznap nem főztem, ugyanis Szilvi meghívott minket ebédre. Húúú, de szeretem az ilyen délutánokat...:-) Félre ne értsetek, de az éjszakázások mellett, két kisgyerekkel nagyon kellemesek tudnak lenni az ilyen napok. Az ember jól érzi magát, dumcsizik, kacarászik, isteni ételeket eszik (Szilvi nagyon jól főz!), miközben a gyerekek is remekül szórakoznak, és este mukkanás nélkül elalszanak...

No, de most térjünk rá a levesekre. Nem tudom, miért főzök újabban annyi levest, de valamiért szeretem őket. Talán, mert több napig ehetők, és ha igazán jól sikerülnek, nem is kell második fogást főzni, esetleg inkább egy finom sütit... :-)
Ez volt az e heti repertoárom:

Petrezselymes újburgonya leves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 2 babérlevél, olaj, 1 kg újburgonya, 1,5 liter erőleves, 3 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, só, nagyobb csipetnyi kurkuma, 1 csokor frissen vágott petrezselyem
A tetejére: pirított sonkaszeletek
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk.
2.) Rászórjuk a megpucolt, megmosott, felkockázott újkrumplit és a babérlevelet felöntjük erőlevessel, és fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük.
3.) A lisztet egy bögrében összekeverjük a tejföllel és a kurkumával, majd hozzámerünk 2 merőkanál levest, és habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a leveshez, ha kell, picit megsózzuk, megszórjuk felaprított petrezselyemmel, és pirított sonkaszeletekkel tálaljuk.

Kolbászos zöldbab gulyás

Hozzávalók: 5 burgonya, 2 vöröshagyma, 50 dkg zöldbab, 2 szál kisebb kolbász, egy kisebb darab húsos szalonna, erőleves
Elkészítés:
1.) A felaprított szalonnát, kolbászt és hagymát megprítjuk egy lábasban.
2.) Hozzáadjuk a zöldbabot és a kockára vágott burgonyát, majd felöntjük erőlevessel, és puhára főzzük a zöldségeket.


Sajtos zöldséges pulykaraguleves

Hozzávalók: 1 csomag felkockázott pulykatokány (50 dkg), 35 dkg zöldborsó, 5 sárgarépa, erőleves, olaj, 1 paradicsom, 1 csokor újhagyma, 2 tömlős sajt
Elkészítés:
1.) A hagymát felaprítjuk, és kevés olajon megpirítjuk a felkockázott paradicsommal.
2.) Hozzáadjuk a húst, és  fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük erőlevessel.
3.) Belekeverjük a felkarikázott sárgarépát, és fedő alatt, takaréklángon majdnem teljesen puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és addig főzzük a levest, míg a borsó megpuhul.
4.) A levesből kimerünk egy bögrébe 2 merőkanálnyit, és habverővel hozzákevrünk 2 tömlős sajtot, majd a leveshez adjuk a keveréket, és azonnal tálaljuk.

A szülés utáni napokban sokat szorongtam azon, mit tegyek annak érdekében, hogy Dorka ne érezze melőzöttnek magát olyankor, amikor Izát szoptatom, pelenkázom vagy büfiztetem, hiszen tudom, a nagyobb gyerekek sajnos valamilyen szinten mindenképp sérünek érzelmileg, ha testvérük érkezik. Azóta nagyon sok két- és háromgyerekes anyukával és apukával beszélgettem, és minden létező szakirodalom vonatkozó részét elolvastam. Nem tudom, ezzel segítek-e valakinek, de ezek tűnnek a tuti tippeknek:
1.) Nagyon sokszor el kell mondani a nagyobbik gyereknek, mennyire szeretjük őt, és éreztetni vele, hogy ez valóban így is van...
2.) Közös, anyás programok, amiket csak mi ketten csinálunk, amíg apa a Picivel foglalkozik. (Pl. vásárlás, süti sütés, homokvár építés a játszótéren, gyöngyfűzés, puzzle kirakás, bringázás, rajzolás, legozás, virág ültetés, egy közös mozi vagy fodrászat)
3.) Gyerektársaság (akár ovi, akár barátok), gyerekprogramok, zenehallgatás, ami a csövön kifér...
Nos, ezek az én jó tanácsaim... :-)

Ezek is érdekelhetnek

Friss