Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2012. május 21. Sütés és főzés nélkül...

Egyre jobban kedvelem a sütés nélküli süteményeket és a főzés nélküli ételeket. Nem csak azért, mert időt spórolok vele, hanem azért is, mert ezeket Dorkával együtt is elkészíthetjük, sőt, akár Ká-ra is rábízhatjuk az egészet. :-)

Persze, azért sütök-főzök továbbra is, de nagyon tetszenek ezek a gyors és egyszerű receptek. Legutóbb egy sütés nélküli túrótortát készítettem, ami nem csak mutatós, de nagyon finom is lett. Az alapja pudingból és túrókrémből állt, a tésztája pedig kekszmorzsából... első blikkre elég bizarrnak tűnt, hogy ez a sok pempő majd összeáll, és szeletelhető tortává válik, de a puding jó kötőanyagnak bizonyult, így hiszitek vagy sem, a recept működik. :-)

Sütés nélküli túrótorta

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg háztartási keksz (összetörve), 4 evőkanál baracklekvár, kevés víz
A töltelékhez: 50 dkg túró, 2 csomag puncs ízű pudingpor, 8-9 dl tej, 10 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag mazsola, pici rum, tea, fél csomag háztartási keksz, baracklekvár
A tetejére: felvert tejszínhab, cukorkák
Elkészítés:
1.) A háztartáti kekszet egy konyharuhába tesszük, és húsklopfolóval porrá törjük. (Kevésbé zajos és egyszerűbb megoldás, ha rögtön darált háztartási kekszet veszünk - én azt használtam... :-)) A kekszport összegyúrjuk a baracklekvárral és annyi vízzel, hogy gyúrható tésztát kapjunk, majd kézzel egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
2.) A túrót összekeverjük a leforrázott kevés rumos teába áztatott és lecsöpögtetett mazsolával.
3.) A tejet összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral és a pudingporral, majd sűrű pudingot főzünk belőle. Kicsit kihűtjük, majd a felét összekeverjük a túrós töltelékkel. (Aki szereti, tehet a töltelékbe zselatint, hogy még szilárdabb legyen majd.) A puding másik felét félretesszük.
4.) A tésztára kanalazzuk a túrós tölteléket, majd kekszet rakunk rá, és lekvárt kanalazunk a tetejére, és rásimítjuk a maradék pudingot. Kicsit kihűtjük, majd éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap levesszük a kapcsos tortaforma szélét, a túrótortát felvert tejszínhabbal és színes cukrokkal díszítjük.











A gyümölcsleveseket mindig is főzés nélkül készítettem, holott anno megtanultam a régi idők klasszikus főzős-lisztes-habarós verzióit is, amiket anyukám csinált régebben. Ma viszont már inkább ezeket a turmixokhoz hasonló friss gyümölcsleveseket szeretem, mert tényleg pillanatokba telik csak összeállítani őket, és nagyon finomak, ráadásul, ha friss hozzávalókból készítjük őket, a vitamintartalmuk sem vész el. Eperrel, erdei gyümölcsökkel, meggyel és vegyesen is gyakran elkészítem. Natúr és gyümölcsjoghurt, és szinte minden gyümölcslé jó hozzájuk, szóval pofonegyszerű az előállításuk. :-)

Főzés nélküli gyümölcsleves

Hozzávalók: 2 üveg (konzerv vagy friss) sárgabarack, 1 üveg sárgabarack (vagy narancs)lé, 1 liter sárgabarack joghurt
A tetejére: felvert tejszínjab, keksz
Elkészítés:
1.) A sárgabarackokat negyedekbe vágjuk.
2.) A joghurtot simára keverjük a gyümölcslével, óvatosan hozzáadjuk a barackokat, majd behűtjük, és ha összeértek az ízek, a levest felvert tejszínhabbal és keksszel tálaljuk.


Sütés nélkül készülnek még az alábbiak:

Kókuszgolyó >>>

Diós golyók >>>

Kecskesajtos tál >>> 

Házi fagyi >>>

Sajnos ezúttal különösebb kalandos történettel nem szolgálhatok, mert a gyermekágyi 6 hét lejárta előtt sikerült összeszednünk egy hasmenős-rókázós vírust, és még nem keveredtünk ki belőle... szegény kis Dorka dőlt ki először pénteken, ma pedig én követtem a sorban... Iza egyenlőre külön alszik tőlünk, és a sokgyerekes ismerőseink szerint az anyatej védi a kórság ellen, de összességében rémes az egész, és alig várjuk, hogy elmúljon.

A mai bejegyzés végén engedjétek meg, hogy küldjek nektek egy mesét. Dorkának ez az egyik kedvence, és még illik is a MME szellemiségéhez, hiszen egy recept is van benne. :-)))

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Szilviaa
Kedves kfc380! Lehet, hogy kicsit késve, de válaszolok én. Nem baj, ha nem teszel bele mazsolát, én sem tettem (épp ma készítettem el, és a mazsolától engem is a hideg ráz:)). Én viszont épp ezért kicsit ízesíettem a túrót. MEgkóstoltam a krémet, finom így is. Holnap lesz majd fölszeletelve.
kfc380
Szia! szeretném kérdezni hogy nem baj-e ha nem rakok bele mazsolát?? mert ezt a tortát az anyukám születésnapjára szeretném csak ő nem szereti a mazsolát. :( elöre is köszönöm
Morzsálós Mirza
Szia Emőke, de, teljesen igazad van, a baracklevet kell összekeverni a joghurttal, ezt majd kijavítom! :-)) Puszi! Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Jasmin, ma volt az első nyugis nap, de még nem merem elkiabálni, hogy vége, mert állítólag 2-3 hétig is eltarthat, és úgy esik vissza az ember, hogy azt hitte, már meggyógyult... de határozottan jobban vagyunk. Köszönöm szépen a kedves köszöntést, nagyon édes vagy! Puszi! Mirza
Morzsálós Mirza
Drága Emőke, nagyon kedves vagy, köszönöm szépen a névnapi jókívánságot! :-))) Puszi: Mirza
ziperid
Mirza drága! Nagyon boldog névnapot kivánok én is!! Szeretettel: Emőke
Jasmin1981
Kedves Mirza! Ezúton, és Itt szeretnék nagyon boldog, egészségben, boldogságban gazdag Névnapot kívánni Neked! Legyen nagyon szép napotok. (Remélem a nyavalyából már kilábaltatok :) ) Puszi: Jasmin
ziperid
Mirza drága! Megcsináltam a gyümölcslevest! Nagyon finom. Alapvetően amúgy is gyümölcsleves fan vagyok. Most igyekszem az unokáimat is bevezetni ebbe a birodalomba. A krémleveseket már ízlelgetik, szeretik is pl a brokkolit, a kelbimbót stb. De nagy a gyanúm ,hogy a tetejére tett levesgolyó az igazán csábító :) Mirza, csak az az egy észrevételem lenne, hogy a gyümölcsleves leírásánál, a második pontnál, azt hiszem, rosszul írtad... bár én igy is értettem : Szóval ezt írod: 2.) A joghurtot simára keverjük a joghurttal ......... Nem inkább a baracklével kevered össze a joghurtot? :):):) Millió puszi és bocs az észrevételért! Ez nem von le semmit a mennyei ízéből!!! Csak az a nyamvadt szemem..... :):) Emőke
Morzsálós Mirza
Kedves Emőke, kőkeményen küzdünk, rémes az egész, ráadásul nehéz megmagyarázni egy gyereknek, hogy hiába nincs étvágya, enni és inni kell, hogy megerősödjön, még ha ki is jön belőle egy darabig minden... köszönjük a jó kívánságokat, remélem, most már kilábalunk lassan belőle. :-) Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Szia Szilvi, nagyon finom, ízleni fog. Zselatinnal valószínűleg az állaga keményebb lenne, azaz szeleteléskor még inkább egyben maradna, de Ádám nem bírja a zselatint, ezért én sosem használok. Pusssz!

Magazin