Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. május 21. Sütés és főzés nélkül...

default user icon
MME
Egyre jobban kedvelem a sütés nélküli süteményeket és a főzés nélküli ételeket. Nem csak azért, mert időt spórolok vele, hanem azért is, mert ezeket Dorkával együtt is elkészíthetjük, sőt, akár Ká-ra is rábízhatjuk az egészet. :-)

Persze, azért sütök-főzök továbbra is, de nagyon tetszenek ezek a gyors és egyszerű receptek. Legutóbb egy sütés nélküli túrótortát készítettem, ami nem csak mutatós, de nagyon finom is lett. Az alapja pudingból és túrókrémből állt, a tésztája pedig kekszmorzsából... első blikkre elég bizarrnak tűnt, hogy ez a sok pempő majd összeáll, és szeletelhető tortává válik, de a puding jó kötőanyagnak bizonyult, így hiszitek vagy sem, a recept működik. :-)

Sütés nélküli túrótorta

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg háztartási keksz (összetörve), 4 evőkanál baracklekvár, kevés víz
A töltelékhez: 50 dkg túró, 2 csomag puncs ízű pudingpor, 8-9 dl tej, 10 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag mazsola, pici rum, tea, fél csomag háztartási keksz, baracklekvár
A tetejére: felvert tejszínhab, cukorkák
Elkészítés:
1.) A háztartáti kekszet egy konyharuhába tesszük, és húsklopfolóval porrá törjük. (Kevésbé zajos és egyszerűbb megoldás, ha rögtön darált háztartási kekszet veszünk - én azt használtam... :-)) A kekszport összegyúrjuk a baracklekvárral és annyi vízzel, hogy gyúrható tésztát kapjunk, majd kézzel egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
2.) A túrót összekeverjük a leforrázott kevés rumos teába áztatott és lecsöpögtetett mazsolával.
3.) A tejet összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral és a pudingporral, majd sűrű pudingot főzünk belőle. Kicsit kihűtjük, majd a felét összekeverjük a túrós töltelékkel. (Aki szereti, tehet a töltelékbe zselatint, hogy még szilárdabb legyen majd.) A puding másik felét félretesszük.
4.) A tésztára kanalazzuk a túrós tölteléket, majd kekszet rakunk rá, és lekvárt kanalazunk a tetejére, és rásimítjuk a maradék pudingot. Kicsit kihűtjük, majd éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap levesszük a kapcsos tortaforma szélét, a túrótortát felvert tejszínhabbal és színes cukrokkal díszítjük.











A gyümölcsleveseket mindig is főzés nélkül készítettem, holott anno megtanultam a régi idők klasszikus főzős-lisztes-habarós verzióit is, amiket anyukám csinált régebben. Ma viszont már inkább ezeket a turmixokhoz hasonló friss gyümölcsleveseket szeretem, mert tényleg pillanatokba telik csak összeállítani őket, és nagyon finomak, ráadásul, ha friss hozzávalókból készítjük őket, a vitamintartalmuk sem vész el. Eperrel, erdei gyümölcsökkel, meggyel és vegyesen is gyakran elkészítem. Natúr és gyümölcsjoghurt, és szinte minden gyümölcslé jó hozzájuk, szóval pofonegyszerű az előállításuk. :-)

Főzés nélküli gyümölcsleves

Hozzávalók: 2 üveg (konzerv vagy friss) sárgabarack, 1 üveg sárgabarack (vagy narancs)lé, 1 liter sárgabarack joghurt
A tetejére: felvert tejszínjab, keksz
Elkészítés:
1.) A sárgabarackokat negyedekbe vágjuk.
2.) A joghurtot simára keverjük a gyümölcslével, óvatosan hozzáadjuk a barackokat, majd behűtjük, és ha összeértek az ízek, a levest felvert tejszínhabbal és keksszel tálaljuk.



Sajnos ezúttal különösebb kalandos történettel nem szolgálhatok, mert a gyermekágyi 6 hét lejárta előtt sikerült összeszednünk egy hasmenős-rókázós vírust, és még nem keveredtünk ki belőle... szegény kis Dorka dőlt ki először pénteken, ma pedig én követtem a sorban... Iza egyenlőre külön alszik tőlünk, és a sokgyerekes ismerőseink szerint az anyatej védi a kórság ellen, de összességében rémes az egész, és alig várjuk, hogy elmúljon.

A mai bejegyzés végén engedjétek meg, hogy küldjek nektek egy mesét. Dorkának ez az egyik kedvence, és még illik is a MME szellemiségéhez, hiszen egy recept is van benne.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss