Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2012. jan. 9. Siker-pizza Gianni módra

Sok pizzatésztát próbáltam ki az elmúlt évek során, de egyik sem volt olyan kimagaslóan jó, hogy azt mondtam volna, na, erre akkor rászokunk, és mostantól mindig ezt fogjuk sütni, ha pizzára vágyunk.

A hétvégén azonban a neten (mert hol máshol?) egy remek pizzatésztára bukkantam, ami bizony megállásra késztetett. Úgy értem, ezzel a tésztával vége a kísérletezésnek: mostantól bizony ezt a pizza alapot fogom használni a jövőben, természetesen mindig más feltéttel. A recept Giannitól származik, és azt kell mondjam, tökéletes. :-)
A recept alapvetően 1 kg liszttel "operál", de én csak 50 dkg-val dolgoztam, mivel a tepsim is kicsi, és ez az adag 4 pizzára szól, nekem pedig csak egy kellett. Utólag azonban úgy látom, elég lett volna talán 1/4 adag is, bár a legnagyobb tepsimet használtam. Azt hiszem, a profi pizzák mind pizzasütő lemezen készülnek, egy ilyet majd még be kell szereznem a jövőben, mert akkor a tésztát is vékonyabbra és formásabbra tudom majd nyújtani. Használ valaki közületek pizzasütő lemezt? Ha igen, kérlek, írjátok meg a tapasztalatokat!

És most jöjjön a Gianni-féle pizzatészta, a saját sonkás-tojásos feltétemmel!

Sonkás-tojásos-paradicsomos pizza

Hozzávalók (ebből 4 db 30 cm-es pizza lesz!): 1 kg liszt (olasz liszt a legjobb a pizzához), 1/2 liter víz, 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál tengeri só
A tetejére: 15 dkg főtt sonka, 5 db főtt tojás, 1 csokor újhagyma, ketchup (vagy házi paradicsomszósz), pizzafűszer, só, 3 paradicsom, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, bedagasztjuk. (Én 50 dkg lisztből készítettem, így épp belefért a kenyérsütőgépbe, és csak a kelt tésztát kellett kivennem belőle 1,5 óra után).
2.) A kész kelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire (pizzasütő lemezre) tesszük, és még egy picit kelni hagyjuk.
3.) Előmelegítjük a tepsit 200 fokra.
4.) A pizzát megkenjük ketchuppel, megszórjuk a felaprított sonkával, csónakokra vágott tojással, felkarikázott újhagymával, paradicsommal, és megszórjuk pizzafűszerrel és sóval. A végén reszelt sajtot szórunk rá, és mehet a sütőbe. Elvileg 15 perc alatt kész, de nekem kicsit vastagabb lett a tésztám a tepsim mérete miatt, így kb. 20 perc alatt sült át - de nagyon finom lett! (Le is fagyasztottam belőle egy darabot, ínséges időkre. :-))))






Zöldségkrémleveseket elég gyakran főzök, mivel Dorka nem túlságosan zöldségkedvelő gyerek, ilyen formában azonban válogatás nélkül mindent megeszik. Ha látja, hogy a levesben brokkoli rózsák úsznak, vagy tele van hagymával, mindig azt mondja: - Anya, tudod, hogy én ezeket nem szeretem... A krémleveseimre viszont (amikben ugyanezek az alapanyagok) mindig azt mondja: - Anya, ez mennyei volt... :-)))
Nem tudom, miért számít ennyire a gyerekeknek, hogy egy zöldség egyben van vagy pépes, de számít. Nyilván, a krémsajttal összekevert, erőlevesben főtt zöldségek pürésítve hasonlítanak a bébiételekre, amiket Dorka is nagyon lelkesen evett annakidején - és hát lássuk be, nekünk sem árt meg egy tányér forró zöldségkrémleves, amikor ilyen cudar idő van odakint. Ráadásul az oviban is gyakran kapnak a kicsik krémleveseket az oly népszerű levesgyönggyel, ami nálunk is mindig akad egy kis zacskóval.

Brokkolis-póréhagyma krémleves

Hozzávalók: 1 csokor brokkoli, 2 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 2 kisebb burgonya, 1 doboz (200 gramm macisajt), 1 liter erőleves, pici só
A tetejére: reszelt sajt, levesgyöngy
Elkészítés:
1.) A brokkolit, póréhagymát, vöröshagymát és a burgonyát megmossuk, felaprítjuk, és erőlevesben puhára főzzük.
2.) Hozzáadjuk a krémsajtot, és botturmix segítségével pürésítjük, majd azon melegiben tálaljuk. Levesgyönggyel és reszelt sajttal megszórva igazán "óvodás" lesz, és nagyon ízletes. Aki még krémesebben szeretné elkészíteni, a turmixolás során tegyen a lébe 1 púpos kanál lisztet, és utána rottyantson egyet a levesen tálalás előtt.

A Norbi-féle ananászos-túrós rétest már nagyon sokszor megsütöttem, de ez is egy olyan sütemény, amit nem lehet megunni - szóval ez nem csak a Pécsi kesztyűre igaz. :-)))
Egyszerre sütöttem meggyes és ananászos-túrós rétest, és örömmel konstatáltam, hogy míg évekkel ezelőtt a rétesek összeállítása majd 2 órámat vette el, most alig 10 percbe telt feltekerni 3 rudat. Ebből az a tanulság, hogy sokat kell rétest sütni, és hamar belejön az ember. :-)

Meggyes rétes

Hozzávalók (1 rúdhoz): 3 réteslap, 1 üveg magozott meggy, porcukor, gríz, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A réteslapokat megcsepegtetjük egy kis olívaolajjal, és rászórjuk a lecsepegtetett meggyet. Megszórjuk egy kis porcukorral, grízzel, feltekerjük, megkenjük olajjal, és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütjük, amíg aranyszínűre sül.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

xxxandrisxxx
szia Mirza!szerintem is felesleges az olasz liszt!Bár igaz hogy az a legjobb,nem hiába az olasz tészták állnak az élen,Franciaország után ők a legnagyobb agrártermelő ország,kiváló durum búzájuk van és vagy 700 malmuk amiből 200 ban csak durumot őrölnek,de kizárt hogy az átlag ember különbséget tudna tenni magyar liszt( pl. a jó selypi liszt) és egy olasz liszt között :) jó nekünk a sima sonka nem kell,hogy prosciutto de parma legyen! :D én vezettem pizzériát.oda voltak a pizzáért na meg vissza,állítólag a tésztájára,na meg hogy csak kizárólag mozzarellát használtunk és helyi gyártású felvágottakat nem \"tescósat\"! a dagasztóm 6 kilós volt,ennyi lisztből történt egy dagasztás. először az 2 liter vizet a fél liter olajat (vénusz) 6 ek. sót 4 ek. cukrot elkezdtem keverni a dagasztóval majd ha feloldódtak az anyagok akkor belemorzsoltam egy egész élesztőt és kevertem még picit,aztán hozzá a 6kg. liszt!ha száraz, amit lehet látni pár perc után akkor kis vizet vagy ellenkező esetben kis lisztet lehet hozzászórni!gyönyörű tészta lesz belőle,nem ragad jól nyújtható kézzel,nyújtófát sose használtam,egy 30 cm-es pizzához 32-34 dkg tésztát használtunk de én imádtam 15 ből minél vékonyabb annál finomabb nekem!:) mondjuk ezt az adagot senki ne csinálja meg otthon ha csak nem az egész utcát áthívja vacsizni!ebből kb.:24 db lesz! L) kisebb mennyiségben még nem próbáltam de gondolom egy kiló lisztből is meglehet de nyilván mindenből csak 6od részt használunk! persze teljesen más mert mi 400 fokon sütöttük otthon max 220on lehet!:) a te tészta recepted lesz a következő amit kipróbálok :) szép estét és további jó sütés-főzést!!!! Andris
Szilviaa
Sziasztok! Sütőpapírból én mindig alufix SZILIKONOS sütőpapírt használok. Amióta ezt veszem, soha nem volt leragadásos, vagy megégett tészta problémám. A pizza tésztájába én is rakok oregánót, de egyéb fűszereket is. Bazsalikomot, borsot..stb.:) Nagyon finom!
D. Gabi
Igen, megnéztem, és én is Alufixet használok! Az a tuti! Én is próbáltam olcsóbbal, de tragédia lett a vége, így inkább drágábbért megveszem az Alufixet, de minden ehető lesz rajta. Mirza! Megsütöttem, és nagyon finom lett. Nekem kicsit vastag lett a tészta, de a férjem szerint ez így volt tökéletes. Köszönöm a receptet.
Encsa007
Szia, Én is pizzasütő lemezt használok, az alján lévő lyukak segítenek abban, hogy jól átsüljön a pizza, finom ropogósra sül a lemezen, 32 cm átmérőjű és ehhez elég 25 dkg lisztből elkészíteni a tésztát, olíva olajjal kikenem 220 C fokon sütöm 12 percig. Sok kísérletezés után nekem is van egy jó receptem, azóta tilos a rendelés mert az enyém finomabb :) Ha javasolhatom használj inkább paradicsomszószt a ketchup helyett amit beízesítesz bazsalikommal sokkal finomabb :)
lorinczyl
Azt kérded mi a tapasztalatom a pizzasütőről. Hát bizony azon nagyon jó. Mivel kis lyukak vannak a lemezen, így nagyon szépen lehet vele sütni a pizzát még akkor is, ha ilyen gyönyörűen meg van pakolva mint a képen. Szóval mindenkinek ajánlom. Jó kis találmány, - gondolom az itáliaiak találták ki - vagy ha nem, akkor is nagyon jó.
bobelino
Sziasztok Lányok! Mindig szívesen olvasom Mirza beszámolóit, és receptjeit! Nagyon kedves történetek, jó receptek! :) Nem nagyon szoktam hozzászólni a dolgokhoz, csak élvezem az írásokat :) Most csak azért írok, mert én évek óta így sütöm a pizzát, és sem kiolajozni nem szoktam a tepsit, sem sütőpapírt alátenni, és még soha nem ragadt oda! Bátran próbálkozzatok :) Viszont, ha sütőpapír, akkor szilikonos! Jó sütögetést!!!
ziperid
Kedves Mirza! köszönöm a válaszodat. Megpróbálom én is beszerezni. Azért nem gondoltam semmi rosszra, mert a süteményeimet is ezzel a (CBA) sütőpapírral szoktam csinálni, és mindig gyönyörűen lejött róla. Eszembe sem jutott, hogy a pizzát meg úgy kell lerágni róla :) Köszönöm a pizzs receptet is. Megpróbálom újra! :) További szép babavárást kivánok!
Morzsálós Mirza
Lányok, én sem tudom, mi az az olasz liszt. Biztos igazi, olasz gyártmányúra gondolnak... én egyszerű, magyar fehér lisztből csináltam a tésztát, nem is szitáltam át, és tökéletes lett a tészta. :-) Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Ziperid, remélem, most végre elmegy a válaszom, mert tegnap hiába próbálkoztam. Szóval, Alufix sütőpapírt használok, azzal nekem még soha, semmi nem ragadt le. Előtte egy Aldis sütőpapírom volt, abba nekem is beleragadt a pizzám tavaly nyáron, azóta nem hiszek az akciós, olcsó sütőpapíroknak. Van, amiben nem számít, mi a márkája (mint pl. szalvéta), de a sütőpapírnál szerintem kardinális kérdés. Csak ez lehetett a baj, mert a tészta hibátlan, de ezt biztos te is láttad, amikor megkelt. De tegnap írt a barátnőm, hogy a tescoban nagyon jó pizzasütő lemezt lehet venni, amire még papír sem kell. Lyukacsos, 30 cm átmérőjű. Meszelünk, így csak a jövő héten tudom megnézni, milyen is ez, de ha kapok, és beválik, befotózom nektek. Remélem, ez a sütőpapíros kis baki nem vette el a kedved a további pizzasütéstől, tudod, a gyakorlat teszi a mestert... :-)) Én például az első krémleveseimet teaszűrőn passzíroztam át 6 évvel ezelőtt, hogy ehetőek legyenek, de mindez nem szegte kedvem. Időnként a technika kifog az emberen, de érdemes próbálkozni, mert a sikerélmény utána mindenért kártol. Ja, a barátnőmtől kaptam egy saját receptet is, ezekhez a pizzalemezekhez, 2 db pizza lesz belőle, nézd, idemásolom neked: Pizza 2.5 dl. víz, 1 cs szárított élesztő, fél kiló liszt, 2 ek. olaj, 1/2 ek cukor, 1/2 ek só. Próbáld ki, én is ki fogom a jövő héten! :-) Puszi és kitartás! Mirza
eszter1213
Szia! A zöldséglevessel én is így jártam. A fiaim nem ették meg a hagyományos levest. Egyszer fogtam, összeturmixoltam, tejszínt tettem bele, a tetejére füstölt sajtot. Azt mondták, hogy még életükben nem ettek ilyen finomat. Azóta így csinálom, és nem kell tudniuk mi van a levesbe rakva. :-)

Magazin