Keress receptre vagy hozzávalóra

2012. febr. 5. Hóesésben - forró levesek

Mondhatni, leves-kedvelő család vagyunk: azaz ritka, hogy ebédre (hacsak nem valami egytálételt főzök), ne kerülne az asztalra valamilyen leves. Sőt, megesik, hogy csak azt főzök, hiszen, ha elég sok zöldség van benne, kellőképp laktató ahhoz, hogy utána senki ne maradjon éhes.

Gyerekkoromban anyukám nagyon sokféle levest főzött, gondolom, innen ered a "szerelem". Pechem csak annyiban volt, hogy miután rászoktam a finom hazai ízekre, az iskolában mindig csalódást okozott a menzán kapott tojásleves, meglepően rossznak találtam a paradicsomlevest, és mindig hiányoltam, hogy anyukámon kívül senki nem főz kaporlevest. :-)
Így aztán adta magát, hogy amint megtanultam főzni (vagy fogalmazzunk úgy, hogy elindultam a tanulás útján), az elsők között vágytam arra, hogy anya levesei a mi asztalunkra kerüljenek. Aztán, a kezdeti sikerek után bátrabbá váltam: variálni kezdtem a hozzávalókat, kifejlesztettem a sajtos zöldségkrémlevesek SOS verzióját, és rákaptam arra, hogy mindent kipróbáljak, amiből csak levest lehet főzni. Az eredmény: Dorka minden krémlevesemet boldogan bekanalaz, noha alapvetően nem rajong a zöldségekért, és a férjem, aki sosem volt nagy leveskedvelő, mára minden levesemet kedvenceként emlegeti.

Anyukám tojáslevesének receptjét még korábban közzétettem, most ezt készítettem el újra, egy egyszerűbb, kevésbé pikáns, de annál inkább gyerekbarát verzióban. (Az övé ünnepibb, az enyém inkább ovisabb. :-))

Anyukám tojáslevesének receptjét itt találjátok >>>

Hagymás tojásleves buggyantott tojással

Hozzávalók: 2 nagy vöröshagyma, olaj vagy egy pici libazsír, 2-3 evőkanál iszt, 1 evőkanál pirospaprika, 1 liter erőleves, só, 1 babérlevél
A behabaráshoz: 1 doboz (2 dl) tejföl + 1 evőkanál liszt
A levesbe: 4-6 buggyantott tojás, ppici irítós kockák, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk (a héját érdemes félretenni hagymateának!), félbevágjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon / zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk 2-3 evőkanál liszttel, és addig keverjük, amíg a liszt kicsit felhabosodik, majd lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával.
2.) Felöntjük erőlevessel, majd fedő alatt, takaréklángon kb. 12-15 perc alatt puhára főzzük az egészet.
3.) Egy külön fazékban, sós vízben posírozott tojást készítünk: megvárjuk, amíg gyöngyözve forr a víz, és merőkanálba ütve a tojást, óvatosan a vízbe eresztjük, majd megfőzzük. (Akinek nincs "idege" ezzel bíbelődni, főzhet sima főtt tojást is, azzal is remek lesz a leves! :-))
4.) Elkészítjük a habarást: egy nagy bögrében simára keverjük a lisztet a tejföllel, hozzámerünk egy kis forró levest, és habverővel teljesen simára keverjük, majd lassan hozzáöntjük a leveshez. Belemerjük a kész tojásokat is, rottyantunk egyet rajta, és forrón tálaljuk. A fotón nincs rajta, de mi pici pirítós kockákat és reszelt sajtot is tettünk rá. :-)


A tojásleves sikerén felbuzdulva a régi (2008-as) sajtos karalábélevesemet is megreformáltam, és utólag azt mondom, érdemes volt. Nem mintha azzal a recepttel bármi gond lenne, hiszen a mai napig kapom a pozitív visszajelzéseket róla (érdemes elolvasni, hány ember lett ez után karalábé-rajongó :-)), de most úgy gondoltam, minek bele nokedli, helyette beleszórtam egy csokor petrezselymet, egy kicsit több répa, és tömlős sajt helyett háromszög került bele.
... és még valami. Mondják, hogy a K-betűs ételek felfújnak. Háát, nem tudom... szerintem, ha egy karalábé nem fás, egyáltalán nem fúj fel, ezt a leves után is bártan állítom -  szóval szerintem próbáljátok ki!!! :-)

A régi sajtos karalábéleves receptjét itt találjátok >>>

Sajtos-petrezselymes karalábé leves

Hozzávalók: 4 zsenge karalábé, 1 csomag leveszöldség (jó sok répával), olaj, erőleves, 1 csokor petrezselyem, só, 1 doboz háromszög sajt, só
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk (én mindent kicsi kockákra vágok, a sárgarépát karikára, a fehérrépát pedig csak félbe). Felöntjük erőlevessel, picit megsózzuk, és fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük.
2.) A háromszögsajtokat egy mély keverőtálba tesszük, rákanalazunk a zöldségleves levéből, és botturmix segítségével krémesre keverjük. (a képen látszik, hogy az enyém kicsit felhabzott, de a hab néhány perc alatt elül.) A sajtos levet a leveshez adjuk. Megszórjuk felaprított petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Pirítós és reszelt sajt ehhez is remekül illik. (Kicsiknek érdemes leturmixolni, ha abban a korban vannak, amikor mindent gyanakodva analizálnak: "Anya, mi az a piros? És az a zöld? :-))))



Persze nem csak leveseket főztem, már csak azért sem, mert ezek mindig 2-3 napig kitartanak. :-) Hortobágyi palacsintát sütöttem, ami szintén nagyon jól sikerült. Nem tudom, ezt a receptet közzétettem-e már, de inkább kétszer, mint soha alapon most leírom, jó?
Szerintem palacsinta-receptből Horváth Ilona verziója a legjobb, ami azt jelenti, nem lehet elrontani, és nem muszáj hortobágyit csinálni belőle. Lehet a fele lekváros-kakaós, vagy rakott, a többi meg husival töltött. Én mindig ezt használom, és még sosem csalódtam benne. Nem olajos, nem szakad, tökéletes vastagságú, ízletes, és nagyon könnyen kezelhető. (Hármunknak az alapreceptet szoktam készíteni, ami épp a fele alapanyagból készül, mint ahogy lent írtam, azaz 12 db-hoz: 1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl ásványvíz, pici só, pici cukor kell.)

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók a palacsintához (24 db-hoz): 2 tojás, 30 dkg liszt, 6 dl tej, 2 dl ásványvíz (szóda), késhegynyi só, cukor, a kisütéshez minimális olaj (én egy spray-t használok)
A töltelékhez: 1 csomag (kb. 700 g) darált pulykahús, 2 vöröshagyma, olaj, só, bors, pirospaprika, víz, fél üveg Édes Anna, fél doboz (1 dl) tejföl
A tetejére: tejföl
Elkészítés:
1.) Összekeverjük a palacsintatészta hozzávalóit (konyhai robotgéppel, hogy biztosan sima legyen), és kisütjük egy palacsintasütőben. Nekem 16 db lett ebből a mennyiségből, igaz, nagyok voltak mind.)
2.) Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított hagymát üvegesre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, megszórjuk pirospaprikával, majd rátesszük a húst, sózzuk-borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, eztán puhára főzzük. Mire megpuhul, a leves is elpárolog, illetve besűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd adjunk hozzá tejfölt, és botturmix segítségével krémesre turmixoljuk.
3.) A tölteléket a palacsintákba kanalazzuk, és mindet összehajtjuk. Én az alját és a tetejér szoktam a töltelékre hajtani, és eztán az oldalait. A kis csomagokat jénaiba tesszük, majd leötnjük egy kis pörköltlével összekevert tejföllel. Megsütni eztán már nem kell, csak átmelegíteni a tálalás előtt, forró sütöben. (Nekem ezúttal maradt egy kis töltelékem, ezt is a palacsintákra kanalaztam, és a tetejér sima tejfölt tettem.)



A nagy havazást nagyon vártuk, a kemény mínuszokat azonban kevésbé... emlékszem, iskolás koromban, valamikor 100 évvel ezelőtt, talán 1987-ben egyszer volt egy ilyen kemény tél, amikor nem jártak a buszok, az iskolába hószünetet rendeltek el, és az emberek gyalog indultak el a munkahelyeikre. Akkor nekem combig ért a hó, és bár minden felnőtt ki volt akadva, nekem nagyon tetszett a hószakadás.
A mostani helyzet állítólag azokhoz a napokhoz hasonlatos, leszámítva, hogy itt, vidéken sokkal hidegebb van, mint a fővárosban. A szüleimmel minden nap beszélünk, és mindig meghökkenve hallom, hogy amíg nálunk -12 fok van, addig náluk "csak" -6. A mínuszok olyan szempontból mondjuk hasznosak, hogy talán nem lesz ennyi járvány és vírusos megbetegedés, de azért ez a hideg nagyon kemény tud lenni. Nonstop tüzelünk, de így is nagyon hideg tud lenni, ha nem megy a kályha.
Odakint pedig igazán cudar idő van, főként, ha fúj a szél, és mivel szántóföldek mellett lakunk, nos... a sétáink kis túlzással olyanok, mint Szibériában. Persze, menni kell, mert a hó amúgy álomszép, és minden gyerekes szülő (hozzánk hasonlóan) a kicsikkel kirajzik, amint kisüt a nap. Előkerülnek a szánkók, a bobok, és bizony, a babakocsik, és talán hihetetlen, de a kemény hideg ellenére minden a gyerekek kacajától hangos. Hiába, a piciket nem érdeklik a fagyok, csak a szép, kövér hópelyhek, a csillogó, paplanszerű hótakaró és a ródlizás... :-))



  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Szabados Szilvia 6 évvel ezelőtt
Kedves Szilviaa, nagyon szépen köszönöm a recepteket, jövő héten ki is fogom próbálni. A 2 éves kisfiam nagy keksz-rajongó, hátha bejön neki a müzli szeleted is. Úgy írtam be a füzetembe, hogy Szilviaa féle müzliszelet :)) Még egyszer nagyon szépen köszönöm Neked is és Mirzának is a lehetőséget ... meg minden egyéb mást is :) Puszi Nektek! Sz.Szilvi
gakér 6 évvel ezelőtt
Kedves Mirza! Köszönöm a kedvességed és a gyors segítséget. Most megyek és beharangozom a fiúknak, hogy idén mi visszük a legfinomabb sütiket a farsangi bulikba. Persze csak akkor, ha ők is besegítenek a konyhában :))) További szép hétvégét: Réka
Morzsálós Mirza 6 évvel ezelőtt
Kedves Szilviaa, a szánkózással kb. minden nap úgy járunk mint ti. :-)) Nagy lelkesen elindulunk, aztán Dorka forog jobbra, forog balra, leszáll, felszáll, majd kijelenti, hogy fázik a szeme... sok a rét körülöttünk, így nagy a szél, -7 fokban pedig az nagyon kemény tud lenni, hát még amikor a hó is esik... szóval mindig nekiindulunk, aztán hazahozzuk a szánkót és inkább sétálni megyünk. A krémlevesek nálunk is nagyon mennek, és én is szívesen csinálom őket, mert gyorsan megvannak, és mindig elfogynak. :-) Köszi, hogy írtál, puszi: Mirza
Morzsálós Mirza 6 évvel ezelőtt
Kedves Jucó, nagyon szépen köszönöm a kedvességed! Levesek terén valóban egész gyors és ügyes vagyok már, és a hortobágyimra is azt mondta a férjem, hogy soha nem evett még ilyen finomat, de azért van még mit tanulnom... :-))) Nálunk mindig nagy a hó, szerintem azért, mert sok körülöttünk a szántóföld, ezért mindig hidegebb van, mint a nagyvárosokban, és a hó is tovább megmarad. Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza 6 évvel ezelőtt
Kedves Réka, először is gratulálok a kisfiaidhoz! :-) A zöldségevési problémát megértem, nálunk is fennáll egy ideje, pedig Dorka kicsi korában rajongott a főzelékekért. Szerencsére a sajtos zöldségkrémleveseket nagyon eszi, levesgyönggyel vagy pirítóssal és reszelt sajttal, és sosem kérdezi, mit turmixoltam voltaképp le. Így gyakorlatilag erőlevesben bármilyen zöldséget megfőzhetek: brokkolit, kelbimbót, póréhagymát, vöröshagymát, répát, burgonyát, karalábét, karfiolt, zöldborsót, édesköményt, paradicsomot, és mindig mindent megeszik. A lényeg, hogy a zöldségeket épp annyi erőlevesben kell csupán megfőzni, ami épp ellepi őket, és utána tömlős krémsajttal vagy maci sajtokkal leturmixolni. Rém finom, mi is nagyon szeretjük ezeket a leveseket. A farsangi kérésedet teljesítem, a hétfő reggeli részben összeszedek neked egy csinos kis listát, amiket érdemes a piciknek elkészíteni. Nem állítom, hogy mindegyik egyszerű és gyors, de érdemes dolgozni velük, mert a gyerekek mind megeszik... több zsúrt szerveztem már, és azt látom, hogy vannak tuti befutó receptek, és bár formailag vannak jópofa ételek (mint pl. a tojásos egérkék, amik nagyon cukik), a gyerekek hamarabb tömnek magukba egy lekváros fánkot, kakaós csigát vagy egy kókuszgolyót, amit azonnal felismernek - már, ha a játék hevében ilyesmire egyáltalán van energiájuk. Szóval hétfő reggelre meglesz a lista! :-) Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza 6 évvel ezelőtt
Kedves Szilvia, köszönöm a kedvességed, igazán jól esik. Igazad van amúgy az alapanyagokkal, hogy csak azok a receptek hasznosak, amiket egy hétköznapi háziasszony is bármikor el tud készíteni, és utána a családja sem néz üveges szemmel a tányérba, hogy vajon mi az, ami előtte van. Sokszor jártam már én is úgy, hogy ajándékba kaptam neves emberek szakácskönyvét, ami aztán tele volt olyan halakkal és hozzávalókkal, amikről még nem vagy csak futólag hallottam, így aztán nem sokra mentem vele. Én is örülök, ha egymás között recepteket cserélgettek, szóval csak bátran, ezekből én is tudok mazsolázni. :-))) Puszi és köszönöm: Mirza
Szilviaa 6 évvel ezelőtt
Kedves Szilvia! A kelbimbós karfiolos krémleves tulajdonképpen Mirza után szabadon egyik lehetősége a krémleveseknek.:) Tehát a zöldségeket felöntjük annyi erőlevessel, vagy húslével, amennyi épp ellepi őket. Ha kellően megpuhultak, akkor mehet bele a tejszín és tömlős sajt (vagy kocka). Szedünk ki belőle némi zöldséget, a többit pedig leturmixoljuk. (én szoktam ebbe is tenni grillfűszert) Aztán a különtett zöldséget visszarakjuk a krémlevesbe, és akkor ízlés szerint lehet bele tenni levesgyöngyöt, pirított kenyérkockát, vagy ami jól esik, de persze nagyon finom anélkül is. De a karfiolból, kelbimbóból tudsz még egy jó ragulevest is csinálni, tárkonnyal, némi husival, esetleg plusz más zöldségekkel.:) A müzliszelet: Ezt egy újságban találtam. Hozzávalók: 18 dkg zabpehely, 4 evőkanál liszt, 5 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 3 evőkanál szezámmag, 1 mokkáskanál fahéj, 1 dl olaj. A mazsolát beáztatjuk (én kihagytam a mazsolát, kandírozott gyümölcsöt is lehet használni helyette vagy mondjuk csokit, persze azt nem kell beáztatni:)). A mézet belecsurgatjuk az olajba. Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a szezámmagot és a fahéjat, majd összedolgozzuk az olajos mézzel és a mazsolával. A masszát vizes kanállal sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (elég könnyen hagyja magát formálni, tehát müzliszelet kinézetű téglalapokat is tudsz belőle csinálni) és 180 fokon előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ehhez ajánlom a szilikonos sütőpapírt viszont, hogy biztos ne ragadjon a papírra. A recept azt írja ebből 14 szelet müzliszeleted lesz, volt már hogy többet volt, hogy kevesebbet kaptam. De a 14 jó támpont lehet azért.:) Én is Sz. Szilvi vagyok.:))) Szép hétvégét! Szilvi
Szabados Szilvia 6 évvel ezelőtt
Sziasztok! Kedves Mirza! Én is rendszeres olvasód vagyok és nagyon-nagyon sok receptedet használom itthon a családomnak :) Azért szeretem a \"főztödet\" :) mert olyan .... házias, mint otthon. Elérhető, ehető, hétköznapi hozzávalókat használsz és így mi olvasók is könnyen bővíthetjük a repertoárunkat. Ezúton is köszönöm szépen a két füzetnyi receptgyűjteményt, amit magamévá tettem és rendszeresen használok :) És az előző hozzászólásoknál Szilviaa megjegyzését olvasva, felkeltette az érdeklődésemet a kelbimbós karfiolleves és a müzliszelet. Szilviaa ha kérhetlek megírod itt a receptjét és az elkészítési módját, márha Mirzának sincs ellene kifogása. Nagyon jól hangzik mindkét étel és sem a kelbimbót, sem pedig a karfiolt nem tudom megfelelőképpen felhasználni. Az unalmas rántott karfiol, és a párolt kelbimbót a családom nem igazán nézi jó szemmel a tányérjukon. És a Te párosításod különösen jól hangzik. Előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Sz.Szilvia
gakér 6 évvel ezelőtt
Kedves Mirza! A kezdetektől nagy örömmel olvasom a blogod, de amióta megszületett a kislányod, különösen élvezem a \"gyerekbarát\" receptjeidet. Két kisfiú mamijaként nem mindegy, hogy mennyi zöldséget tudok megetetni velük. A kérdésem/kérésem is a gyerekekkel kapcsolatos. Kezdődik a farsangi szezon az óvodákban, iskolákban. Szerintem sokan hálásak lennénk, ha írnál egy tematikus cikket, a könnyen és gyorsan megsüthető, gyerekek körében népszerű, közösségben kevés maszatolással ehető édességekről/\"sósságokról\". Tudom, hogy rengeteg ilyen recept van fent a mindmegetten, de jó lenne egy gyakorló kisgyerekes anyuka írását olvasni. Már csak azért is, hogy nekünk, kevésbé konyhatündér szülőknek is legyen bátorságunk belevágni a süti készítésbe. További szép téli napokat és nagy szánkózásokat: Réka
mijutka 6 évvel ezelőtt
Kedves Mirza ! Nagyon jó leveseket főzől, nyugodtan mondthatod, hogy megtanultál főzni-:))) A hortobágyi palacsinta nagyon jól néz ki, mi is nagyon szertjük! Nagyon szép tél van nálatok, nálunk nincs ennyi hó, most hideg sincs, de volt és ahogy ígérik, még lesz. Nagyon szép hetet, Jucó.

Magazin