Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. febr. 13. Tavaszváró tündérek, farsangi fogások

Bár nagyon szeretjük a hóesést és a havat, egyre jobban várjuk már a tavaszt, hogy gyönyörködhessünk a nyíló virágokban és lenge ruhákban sétálhassunk a napsütésben. Ha hihetünk az időjósoknak, a jó időre talán már nem is kell olyan sokáig várnunk, és legkésőbb márciustól többet lehetünk majd a szabadban, mint most, a kemény mínuszokban.

Dorkának nemrég volt névnapja, és ennek örömére a nagyszüleitől egy kreatív játékot kapott: egy saját kezűleg elkészíthető virágos-tündéres igazi, mesebeli szélharangot. A dobozon az állt, hogy 8 éves kor felett ajánlott, ám amikor kinyitottam, azt mormogtam magamban, hogy ez a játék inkább 38+, olyan nehéznek tűnt... de ugye anyukaként az ember nem mondhatja azt a gyerekének, hogy ezt nem lehet megcsinálni. Így aztán nem maradt más, mint a küzdelem. :-) Dorka rém izgatott és boldog volt, ezért gyorsan elhessegettem magamtól a negatív gondolatokat, miszerint nem volt normális, aki azt gondolta, hogy ezt egy gyerek meg tudja csinálni. 
Ezek után kb. 4-5 órán keresztül ollóztunk, ragasztottunk és varrtunk, és amellett, hogy ezzel igazi csajos, kreatív délutánt csaptunk, a végeredmény minden fáradtságért kárpótolt, hiszen egy álomszép tündéres szélharangot sikerült készítenünk, ami a gyerekszoba legszebb ékessége lett. Ezzel rehabilitáltam is a játék kiötlőit, sőt, hálásan köszönöm nekik, hogy életreszóló élménnyel gazdagították az életünket.

A munka menetét végig fotóztam, mert azt gondolom, hogy ügyes kezű anyukák és gyermekeik (mert ez szerintem fiúknak is tetszeni fog!), simán el tudják készíteni "hazai" alapanyagokból, hiszen nem kell hozzá más, csak némi gyapjúfonal, fagolyó, pipatisztító, szalag és ragasztó. Kicsi babák ágya fölé nem tenném, mert ez inkább dekorációs célokat szolgál, nem bírja a rángatást és a rágást. :-))) Ovis korú, tündéreket kedvelő kislányoknak ajánlom, és hozzám hasonló, infantilis anyukáknak. :-)))

Nem találtam a játékhoz magyar linket, de budaörsi régióban lehet kapni, 2.800 Ft. Így néz ki a doboz (ez egy angol nyelvű link) >>>

Tündéres szélharang

Hozzávalók (ha nem az eredeti készletet vesszük meg):
- pipatisztító szál (1 m)
- színes gyapjúfonalak (rózsaszín, lila, sárga, narancssárga, zöld)
- kb. 20 cm  hosszú, 2 cm széles (rózsaszín) szaténszalag
- kétoldalas ragasztócsík
- színes anyagok (vászon, vagy aminek tartása van)
- 5 db fa gyöngy (nagy lyukú, hogy átférjen rajta a pipatisztító)
- hobbiragasztó
- a szélharang vázszerkezetéhez 2 db szép formájú faág
- 1 m hosszú selyemszalag
- vastag fonál a felfüggesztéshez
- filctoll a tündérek arcának megrajzolásához
- 30 cm ezüstfonál a lepkékhez
- színes filc anyagokra a virágokhoz és a falevelekhez

Elkészítés:

1.) A pipatisztító szálat (ez egy fehér anyaggal bevont puha drót) darabokra vágjuk, ezekből lesz majd a tündérek teste:
- 5 db 16 cm hosszú darabot
- és 5 db 8 cm-es darabot vágjunk ki.
A hosszú szálak (félbehajtva) lesznek a testek, a rövidek pedig a karok.
2.) Válasszunk ki 5 színt a gyapjúfonalakból: pl. rózsaszínt, narancssárgát, zöldet, sárgát és lilát. Minden színből vágjunk ki 8 x 16 cm-t.
3.) A hosszabb pipatisztítót hajtsuk félbe, fogjuk közé az rózsaszín fonalakat, és húzzuk át rajta a fa gyöngyöt, majd húzzuk fel "koppanásig", úgy, hogy ne is látszódjon ki a pipatisztító. Ez a gyöngy lesz a tündér feje. A gyöngy alatt tekerjük a törzsre a rövidebb pipatisztító szálat, a 8 centiset, ezek lesznek a karjai. A kéz- és lábvégeket hajtsuk picit vissza, hogy ne szúrjanak! (Ha kész, csináljuk meg a másik 4 figurát is!)

4.) Ezután a 2 cm széles rózsaszín szaténszalagból vágjunk le 5 x 3 cm-t, tegyünk rá ugyanekkora kétoldalú ragasztócsíkot, és tekerjük közvetlenül a babák karjai alá, a törzsükre (körben), ez lesz kvázi a "felsőrészük".
5.) A szaténszalagok alá húzzunk virág alakú szoknyácskát. Ehhez színes anyagokból 4 szirmú virágot kell kivágni, a közepén pici lyukkal, ami a dereka lesz. Érdemes keményebb vászon vagy áttetsző tüllös anyagot választani, hogy tündéres legyen mind az 5 szoknyácska.

6.) Ha kész vagyunk mind az 5 tündérrel, elkészítjük a frizurájukat: a gyapjúfonalakat bontsuk szálaira: én 4 szálas fonalat használtam, így szétbontva a szálakat a 8 szálból hirtelen 32 göndör hajszál lesz. Ezzel dúsabb lesz a tündérek haja. Ha kibontottuk a fonálszálakat, simítsuk a hajat a fa gyöngy, azaz a tündér arca köré, és egy ugyanolyan színű gyapjúfonallal kössük át szorosan a nyakán, mint amilyenből a haj készült. Elvileg ragasztóval kéne rögzíteni a hajat, de szerintem úgy nem olyan tartós, ráadásul ragad, és nem időtálló. Ezt a fogást még évekkel korábban egy babakészítő kézműves mutatta nekem, és nézzétek, milyen szép lett a tündérek fejecskéje!
7.) Ka elkészültünk mind az 5 tündér frizurájával, filctollal rajzoljunk nekik arcot. Én kicsit waldorfosra vettem a figurát (a pontszemekre gondolok), de egy mosolygós szájacska még hiányzott, így azt is odabiggyesztettük.

8.) Ezután kivágjuk rózsaszín anyagból a tündérek szárnyait, amik valójában pillangó alakúak, ezért érdemes félretenni a sablont, amit előzőleg papírra rajzolunk meg, és kivágunk. A rózsaszín szárnyak közepére 2 oldalú ragasztócsíkot teszünk, és a tündérek hosszú haját szétválasztva, a hátukra ragasztjuk a szárnyakat, és jól rájuk nyomkodjuk. Elkészültek tehát a tündérek!
9.) Az iménti szárny-sablont felhasználva kivágunk 2 világoskék és 2 rózsaszín lepkét, illetve a szárnyukra kisebb pöttyöket szintén rózsaszín és kék anyagból. Ellentétesen helyezzük el a pettyeket: A rózsaszín lepkékre kék pettyeket, a kékekre rózsaszíneket, majd a lepkék testét középen összehúzzuk egy-egy 16 cm-es ezüstfonállal, és erősen összehúzzuk a kép szerint. Félbehajtjuk az ezüstfonalat, a lepke teste alá tesszük középen, áthúzzuk a szárakat a hurkon, majd erőseb meghúzzuk, sőt, szerintem érdemes egy plusz csomót kötni rá. A kilógó 2 szár lesz majd a pille csápja.

10.) Kivágjuk a virágokat és a leveleket. Szükségünk lesz:
- 13 db zöld falevélre, amelyek tövébe kis lyukat kell szúrnunk, hogy fel lehessen őket fűzni
- 10 db kicsi virágra (ezt nem kell kilyukasztani)
- 10 db nagy virágra, amikbe a bibe helyén 2 lyukat kell szúrni
A virágokat és leveleket előbb rajzoljuk meg papírra, aztán vágjuk ki.
11.) Zöld gyapjúfonalból kimárjük és méretre vágjuk a tartó fűzéreket:
- 2 db 50 cm hosszút
- 2 db 45 cm hosszút
- 1 db 35 cm hosszút
12.) Összeállítjuk a fűzéreket. Befűzzük a tűt, csomót kötünk a fonal végére, majd a tündéreket felvarrjuk a fűzérek végére. Mivel meg van csomózva a hajuk a nyakuknál, szerintem ott a legkönnyebb rögzíteni őket, és a fejtetejüknél elvarrni a szálat. Eztán összeállítjuk a fűzéreket:
- Az első 50 centis fűzér fűzési sorrendje: tündér - lila virág, falevél, világoskék lepke, falevél, rózsaszín virág, falevél
- A második 50 centis fűzér fűzési sorrendje: tündér, rózsaszín virág, falevél, világoskék lepke, falevél, lila virág, falevél
(A nagy virágokban azért van 2 lyuk, mert így könnyen közéjük fogatjuk a kicsi virágokat. Úgy szép, ha a lila virág közepében sötét lila kis virág van, a rózsaszín közepében pedig sötét rózsaszín).
- Az első 45 centis sorrendje: falevél, lila virág, falevél, sárga virág, falevél, rózsaszín lepke
- Az első 45 centis sorrendje: falevél, lila virág, falevél, sárga virág, falevél, rózsaszín lepke
- A második 45 centis szál sorrendje: falevél, rózsaszín virág, falevél, sárga virág, falevél, rózsaszín lepke
- A 35 centis szálé pedig: rózsaszín virág, falevél, lila virág

13.) A kész fűzéreket félretesszük, és elkészítjük a kereszt tartó. X alakban összekötünk 2 db szép faágat, középen erősen rögzítjük! A fűzéreket felcsomózzuk a végekre úgy, hogy az azonos hosszúságúak egymással szemben kerüljenek, és középre a legrövidebb.
14.) Rózsaszín szaténszalaggal összekötjük a tartórudak 4 végét, lazán, majd a kész szélharangot fogjuk, és felfüggesztjük a végleges helyére. Utólag elrendezzük a virágokat és a faleveleket, megigazítjuk a tündérek ruháját és haját, majd átadjuk jogos kis tulajdonosának azzal a jó kívánsággal, hogy a tündérek vigyázzák majd a pici álmait. :-)

Összegzés: noha az elmúlt években sok kreatív munkát végeztünk, mind közül ez volt a legszórakoztatóbb, noha tagadhatatlanul nagy kihívást jelent felnőttnek és gyerekeknek is, ám a végeredmény magáért beszél. A tündéres szélharang Dorka ágya fölé került. (A Pici ágya fölé majd babáknak való, strapabíróbb, és véletlenül sem szétszedhető halakat vagy cicákat fogunk lógani.) Dorka nagyon szereti a szélharangot, és amióta éjjel felette táncikálnak e parányi bájos lények, azt mondja, sokkal jobban alszik, reggel pedig, amikor az első nap sugarai rájuk sütnek, mindannyian mosolyogva ébrednek. :-))) Midnenkinek szívből ajánlom ezt a játékot, akár megveszi, akár házilag elkészíti, de ismét hangsúlyozom, pici babáknak ilyesmit ne készítsünk az apró, lenyelhető alkatrészek miatt!!!




A másik ilyen kreatív játék, amivel a napokban foglalkoztunk, egy egyszerű kerámia cica volt, amit Dorkának kellett kifestenie (gyerekbarát, vízbázisú festékkel). A mi cicánk rózsaszín lett, fehér virágokkal díszítve. A kicsi nagyon nagy örömét lelte benne, nekem pedig mindössze a cica arcának megfestésekor kellett segítenem, mert ez egy 3.5 éves ovisnak még nehéz lehet. Íme a végeredmény:



Személy szerint én nagyon nagyra értékelem az ilyen játékokat, mert közös programot, élményt és örömet okoz a szülőknek és a gyerekeknek is, ráadásul, maradandó "műalkotás" születik belőle, amire mindig örömmel fogunk visszagondolni.

Persze, főztem is a héten, de semmi szenzációsat, csak egyszerű, ovis ételeket: spenótot főtt tojással, zöldborsó főzeléket tükörtojással, rántott húst rizzsel, pestós tésztát, vaníliás pudingot barack befőttel, gesztenyepürét tejszínhabbal - ezért gondoltam, hogy mivel ezek mindegyike szerepelt már a blogban, most inkább kreatív dolgokkal örvendeztetlek meg benneteket.

A múlt héten azonban az egyik kedves olvasónk, Réka felvetette, hogy sok anyuka örülne egy tematikus válogatásnak olyan ételekből, amit a közelgő ovis-iskolai farsangi szezonban el lehet készíteni a gyerekeknek. Íme az ajánlatom (ezek nem csak a saját receptjeim, hanem olyan MME-és recik, amiket próbáltam, a legtöbbet megtaláljátok a bejegyzéseimben) - remélem, tetszeni fog:

Farsangi finomságok - oviba, iskolába, gyerekzsúrra

Színes szendvicsek >>>

 

Fahéjas almarózsák >>>

Kókuszos sünik >>>

Tojás egérkék >>>

Házi gyümölcsfagyi alaprecept >>>

Kelt madárkalácsok >>>

Anyukám csodálatos fánkja >>>

Kókuszgolyó >>>

Sós kifli >>>

Trubelka >>>

Juhtúrós pogácsa >>>

Csokoládé szalámi >>>

Csöröge fánk >>>

Anyukám foszlós kakaós csigája >>> (nem láttam még gyereket, akinek ez nem lett volna azonnal a kedvence...)

Remélem, nem vettétek rossz néven, hogy ezúttal nem új receptekkel, hanem a tündéres szélharanggal jelentkeztünk, és őszintén reméljük, hogy a Farsangi menüajánlónkból mindannyian találtok olyan fogásokat, amiket szívesen elkészítetek majd a következő napokban! :-)

Ezek is érdekelhetnek