Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. április 09. Burgonyapelyhes- és füstölt sajtos kenyér + 2 leves

Korábban sosem használtam burgonyapelyhet. Sőt, az igazat megvallva, talán nem is láttam... aztán egyszer a közértben sétálva eszembe jutott, hogy itt az idő, hogy vegyek egy csomaggal, mivel nagyon sok kenyér recepthez jó lenne, majd rádöbbentem, hogy azt sem tudom, merre keressem. A lisztek és tészták között böngésztem Dorkával, majd átmentünk a müzlik közé, aztán vissza a lisztekhez, de sehol semmi.

Nem akartam megkérdezni az eladókat, mert égőnek éreztem, hogy egy ilyen egyszerű dolgot nem látok meg a polcon, de aztán beláttam, hogy ezzel a tempóval éjfélig is itt bolyonghatunk, eredménytelenül, így egy hozzáértőhöz fordultam. 
- Elnézést, kérem, meg tudná mondani, hol találok burgonyapelyhet?
- Hogy mit? (pedig hozzáértő volt...)
- Burgonyapelyhet. Tudja, kenyérsütéshez - tettem hozzá mosolyogva, hogy körvonalazzam a terméket.
- Hmmm... - mondta az eladó.
- Hmmm... - mondtam erre én, és vihogni kezdtem, mert láttam, hogy hozzám hasonlóan gőze nincs a burgonyapehelyről. 
- ... és hogy néz ki? - kérdezte felvont szemöldökkel.
- Nem tudom - kuncogtam lemondóan. - Mindegy, ha ez nem olyan népszerű termék, akkor hagyjuk...
- Óh! - kiáltott fel megvilágosodva az eladó lány. - A krumplipüré porra gondol?
- Magam sem tudom - feleltem nem túl változatosan.
- Szerintem az lesz az! Jöjjön, nézzük meg! - mondta lelkesen, és mi illedelmesen követtük a kis Dorkával.
A zacskós levesek között értük utol az eladót, aki diadalittas arckifejezéssel rántott ki a sorok közül egy zöld zacskót és egy dobozt. Mindkettőre az volt írva: krumplipüré-por. Illetve burgonyapehely - krumplipüréhez.
- Szerintem ezek lesznek azok! - mosolygott rám vidáman, majd magamra hagyott a "zsákmánnyal".
- Cica, szerinted ez lenne az, amit keresünk? - kérdeztem Dorkát, aki nagyon bölcsen megvakarta az állát, és azt mondta.
- Anya, próbáljuk ki, az a tuti!
És így is tettünk.

Nos, azóta sem tudom, hogy ez lenne-e a kenyérsütéshez használt burgonyapehely vagy sem, mindenesetre a burgonyapelyhes kenyerem szenzációs lett, és a férjem az első szelet után azt mondta, vegyük fel az állandó kedvencek listájára.

Burgonyapelyhes kenyér

Hozzávalók: 3 dl tej, 5 dkg burgonyapehely, 5 dkg vaj, 45 dkg liszt (lehet úgy is, hogy 25 dkg rétesliszt + 20 dkg finomliszt), 1 evőkanál cukor, 3/4 evőkanál só, 1 csomag szárított élesztő
A tetejére: víz vagy tej
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A megkelt tésztát könnyű kézzel átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, és egy kiolajozott kenyérsütő formába tesszük, minél magasabb pereműbe. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kelni hagyjuk. Minél tovább, annál szebb és magasabb lesz a tészta. Már ekkor bevághatjuk egy éles késsel, néhány csíkot a tetejére. Ha megkelt, melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és ha már forró, akkor kenjük le a kenyeret vízzel, és tegyük a forró sütőbe. 50 perc kb. a sütési idő. A formába hagyjuk kihűlni, aztán szedjük rácsra a kenyeret.





A burgonyás kenyéren felbuzdulva készítettem egy burgonyás-sajtos-kukoricás krémlevest, sőt, le is szűrtem, így igazán homogén és krémes lett, ráadásul (nem tudom, a leszűrésen múlt-e), de senkit sem fújt fel.

Sajtos-kukoricás burgonya krémleves

Hozzávalók: 3 burgonya, 1 kis konzerv (kb. 300 gramm) kukorica, 1 vöröshagyma, 6 dl erőleves, 1 tömlős sajt, pici só
A tálaláshoz: felaprított snidling, pirítós, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük erőlevessel és takaréklángon puhára főzzük fedő alatt.
2.) Kiveszünk egy keveset a léből, és egy bögrében simára keverjük a tömlős sajttal, majd visszaöntjük a levet a fazékba.
3.) Hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát, picit megsózzuk, majd botturmix segítségével krémesre mixeljük, egy szűrőn átszűrjük, majd azonnal tálaljuk. Felaprított sidlinget és zöldfűszeres kis pirítós kockákat adhatunk hozzá, az elmaradhatatlan reszelt sajttal.

A füstölt sajtos kenyér ötlete állandóan a levegőben lebegett, mivel Ká nagyon szereti az efféle olaszos ízeket, és kemény, reszelt parmezán-jellegű sajt mindig akad a hűtőben. A kenyér fenomenális lett (most is épp készül egy... mivel még mindig itthon vagyunk :-))...., és azt hiszem, ez is felkerülhet a kedvenceink listájára. A kóstolón sokat dobtak a fonot sajt copfocskák, mindenki el volt ragadtatva tőlük. :-)

Füstölt sajtos-fokhagymás kenyér

Hozzávalók: 2,75 dl víz, 1 evőkanál cukor, 3/4 ek só, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg reszelt kemény olasz füstölt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:
1.) A kenyér hozzávalóit a megadott sorrendben bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) Ha kész, átgyúrjuk, kiolajozott sütőformába tesszük, bevágjuk, letakarjuk és hagyjuk szép magasra kelni, majd vízzel megkenjük, és előmelegített sütőben, 190 fokon 50 perc alatt készre sütjük.






Most pedig jöjjön egy gyors leves, ami ahhoz képest, hogy konzervből készült, meglepően finomra sikerült. Szerintem elronthatatlan, és tényleg pillanatok alatt elkészül! :-)

SOS Fehérbab leves kolbásszal (konzerv babból)

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 2 kis paprikás kolbász (12 cm/ db), 1 marék felkockázott húsos szalonna, 1,3 liter víz, 2 házias pörköltalap kocka, pici só, 2 babérlevél, 1 konzerv pici szemű fehér bab (80 dkg-os)
A habaráshoz: 2 dl tejföl + 2 púpos ek liszt
A tálaláshoz: frissen vágott, aprított petrezselyem
Elkészítés:
1.) A hagymát, a felkockázott szalonnát és a feldarabolt kolbászt egy lábasban megpirítjuk, felöntjük 1,3 liter vízzel, beletesszük a pörkölt kockát, pici sót, paprikát, és takaréklángon felforraljuk, majd néhány percig főzzük az egészet.
2.) A konzerv babot lecsepegtetjük, szűrőn átmossuk, és a leveshez adjuk, majd azt is néhány percig főzzük, az esetlegesen keletkező habot lekanalazzuk a leves tetejéről.
3.) A tejfölt összekeverjük a liszttel és annyi levessel egy bögrében, hogy sima legyen, majd egy szűrőn át belekeverjük a levesbe. Megrottyantjuk, megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel és házi kenyérrel tálaljuk.


Ezek is érdekelhetnek

Friss