Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. ápr. 2. Házi lángos, meggyes pite és a rongybaba

Szerintem a lángost minden gyerek szereti, ennek ellenére én még sosem sütöttem. Talán azért, mert anyukám békebeli lángosokat készít, és mindig úgy gondoltam, ezt úgysem lehet überelni - de az is lehet, hogy csak lusta voltam...? :-)

Nem tudom, meséltem-e már, de hűtőnkön több "utcai" receptet is őrzök. Ezek legfőbb érdekessége, hogy helyi anyukáktól kapom őket, akik nagyon kedvesek, és valahonnan tudják, hogy mi vagyunk a Morzsálós család. Így kaptam már keksztekercs-receptet, macesz gombócot (ez még megvalósításra vár), méteres kalácsot (ez is), linzereket, kalácsokat, grillezős finomságokat, és megannyi más kincs mellett egy gyors (kenyérsütőgépben is bedagasztható), és legutóbb gyerekbarát lángos receptet is...

A recept érdekessége, hogy gyorsan elkészül. :-)
Az öreg kenyérsütőgépem 1,5 óra alatt kínálta fel a kelt tésztát (ami igazán mennyei állagú), és nekem csak kinyújtanom, felszabdalnom és kisütnöm kellett. Mindez 15 percet vett igénybe. Ezt egészen biztosan tudom, mivel Ká egy autós műrort nézett, és amikor megkérdeztem, mennyi van még hátra, azt mondta, 15 perc, és mire kiírták a stáblistát, a lángosok az asztalon illatoztak.
Ez szerintem azért is lényeges kérdés, mert sokan alaptalanul azért tartanak a lángossütéstől, mert azt gondolják, fél napjuk rámegy majd az elkészítésére, és amúgy is túl bonyolult... nos, elárulom: nem az! Legalábbis így...  ezért minden gyerekes, családos, lángoskedvelő famíliának ajánlom, mert nagyon-nagyon finom! :-)

Gyors tejes lángos

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 1 evőkanál só, 3/4 evőkanál cukor, 1dl tejföl, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:
1.) A kenyérsütő gépben dagasztjuk, kelesztjük a tésztát, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, féltenyérnyi darabokra vágjuk.
2.) Mindkét oldalát forró olajban kisütjük, majd papírtörlőre szedjük, és papírtörlővel beborítjuk, így nem lesz olajos. Sajttal, fokhagymával, tejföllel tálaljuk.





Marhahúslevest sokszor főztem már, de oldalasból még sosem, ráadásul nemrégiben felfedeztem egy ízfokozó és kemikália-mentes leveskockát, amiket ezúttal vegyesen használtam, a végeredmény pedig fenomenális lett.

Marhahúsleves oldalasból

Hozzávalók: 1 kisebb marha oldalas, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 kis zellergumó, pici karalábé, 2 gerezd fokhagyma, 2 erőleves kocka (bio), 2 marhahúsleves kocka (bio), pici só, víz
Elkészítés:
1.) Egy fazékban feltesszük tiszta vízben főni a húst. Ha a víz felforr, rotyogtatjuk 1-2 percig, majd az egész habos vizet leöntjük, és alaposan lemossuk folyó víz alatt a húst.
2.) Eztán felöntjük a fazekat 2 liter vízzel, beletesszük az erőleveskockákat, fűszerezzük, majd 1 órán át főzzük takaréklángon, fedő alatt. Ekkor beletesszük a megmosott, felaprított zöldségeket, és további 40 percig főzzük a levest.
3.) Mielőtt elkészülne, levesbetétet (cérnametéltet, orsótésztát) főzünk egy külön kis fazékban, sós vízben, majd leszűrjük, és a leves mellett tálaljuk.

Réteslisztet nagyon ritkán használok, ám van egy lepény, amit már sokszor megsütöttem, barackkal, almával, meggyel, sőt, trópusi gyümölcsökkel. Rétesliszttel készül, ezért az íze merőben más, mint a megszokott lepényeké és pitéké, és szerintem nem is lehet úgy kiszárítani, mint a finomlisztes rokonait. Érdemes kipróbálni, már apukám is megsütötte, pedig neki ez volt élete első sütemény-sütése - és csillagos ötösre sikerült a pite!

Meggyes pite - réteslisztből

Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 1 sütőpor (de én csak felet tettem bele), 3 tojás, 30 dkg lágy vaj, 16 dkg porcukor, 1 üveg meggy befőtt
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
2.) A többi hozzávalót konyhai robotgéppel simára keverjük, és sütőpapírral bélelt kis (!) tepsibe simítjuk. Ráhalmozzuk a lecsepegtetett, magozott meggyeket, és betesszük az előmelegített sütőbe. A recept szerint 30 perc elég (nyilván, ha nagyobb tepsiben sütjük és akkor laposabb lesz), de kis tepsiben, magas lesz a tészta, így kell 50 perc.

Végül megmutatom nektek, milyen rongybabát készítettünk Dorkával. Az alapja ugyan megvolt (ezt majd úgyis látni fogjátok), de minden egyes ruhadarabot, hajat, arcot mi készítettünk neki. A végeredmény egy édes, szöszi királylány lett.







A rongybabát ti is elkészíthetitek, egyedül az alapot kell ügyesen megvarrni. A baba haját kb. 20 szál, 30 cm-es könyvre tekert gyapjúfonal adja ki, amit a könyv egyik szélén le kell vágni, középen megcsomózni, így kell a baba fejére rögzíteni. Nem javaslom a ragasztó használatát, mert nem elég stabil, és a gyerekek kezében sem jó, ha ragasztott játékot adunk. A baba ruhája: felül egy vékony szaténszalagból, alul pedig két színű rózsaszín anyagból van. A szoknyákat derék magasságban be kell húzni, és erősen rögzíteni. A szoknya aljára, illetve a topra teherünk egy vékony kis csipkét, illetve a baba hajára koronát, de enélkül is szép lesz. Nyakláncot damilra fűzhetünk ehhez elég mindössze 7-8 szem gyöngy. Végül a baba arcát színes ceruzával rajzoljuk meg. Mi waldorfosra vettük ismét a figurát, ezt nem nehéz megrajzolni. :-)

Dorka nagyon szereti ezt a babát, ami ugyan nem olyan mutatós, mint a Barbie-k, és nem is olyan strapabíró, de éjjel hozzá lehet bújni, puha, kedves, kis kezekbe való. :-)

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss