Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011.03.21. - Vámpírnaplók

default user icon
MME
A derékfájás miatt rám kényszerített fekvésnek vannak jó hozadékai. Az egyik ilyen az idő. Pontosabban a semmittevéssel tölthető szabadidő, amit persze én roppant hasznosan használok fel... mindjárt elmesélem, hogyan. :-)

A nagymamák ugyanis a kezükbe vették az irányítást, és amióta lerobbantam, Éva és anyukám felváltva sütnek-főznek ránk. Kész kánaán ez nekem, hiszen utoljára lánykoromban voltam így elkényeztetve. Dorka is boldog, hogy többet látja a nagyszülőket, és másféle ízeket is kóstolhat, mint amiket megszokott.

Én pedig... nos, végülis, mit cifrázzam. Rákaptam a Vámpírnaplókra. :-))) Nem mintha nem lenne elég könyvem, valamiért mégis nagyon érdekelt, mitől olyan híres ez a sorozat? Fűzőben elvonszoltam magam az első könyvesboltig, és megvettem az első részt, majd hazavittem, és nekiálltam. Elsőre azt gondoltam, tiszta Twilight-koppintás, azzal a különbséggel, hogy a szerző - Stephenie Meyerrel szemben - nem tud írni. De azért még így is tetszett, legalábbis annyira, hogy elolvassam a második részt is. Az határozottan jobb volt. A harmadiknál már azt gondoltam, oké, ez már teljesen jó, a negyediknél pedig azt, hogy hurrá, végre jól szórakozom. Az ötödik részhez érve pedig rajongó lettem, és megvettem dvd-n a sorozat első évadát - és nem csalódtam, szuper jó! Szívből ajánlom a történetet minden Alkonyat és vámpír rajongónak.

Tény, hogy a könyv és a sorozat a Twilight-ot követi: itt is szépek a vámpírok, és gondolatolvasók, nem alszanak koporsóban, szexik, gazdagok és műveltek, de - és ez egy lényeges eleme a könyvnek, sokkal több fantasy elemmel és szereplővel bír, mint az Alkonyat sorozat. A mellékszereplők (Jeremy, Bonnie, Catherine, Meredith, Matt, stb), karakterei igazán jók, viccesek, kedvesek, szerethetők. A főszereplők itt is szerelmi háromszöget alkotnak, csak itt nem egy vérfarkas és egy vámpír, hanem egy vámpír testvérpár és egy halandó lány között alakul ki szövevényes és roppant bonyolult kapcsolat. A sorozat készítői azt hiszem, nagyon ügyeltek arra, hogy egy Robert Pattinson-alkatú fiatalembert találjanak (szerintem kár volt küzdeni, lehetetlen vállalkozás, Rob annyira szép), de azért Paul Wesley-vel összességében nem választottak rosszul. Az igazi nagyágyú azonban szerintem inkább a regény szerint gonosz bátyja, Damon (Ian Somerhalder), akibe vélhetően legalább annyi lány szerelmes, mint Edward Cullenbe...

A történet egy Mystic Falls nevű amerikai kisvárosban játszódik, ahol mindig is különös és megmagyarázhatatlan halálesetek történtek a századok során. Itt él Elena Gilbert (akit a Kristen Stewarthoz hasonló karakterű igen bájos Nina Dobrev alakít) öccsével, Jeremyvel és a nénikéjével, mivel a szülei nem sokkal korábban autóbaleset áldozatai lettek. Elena rossz passzban van, gyakran jár ki a temetőbe a naplójával, amit a szülei közelségében írogat. A suliban (mert bizony, megint a középiskolában vagyunk), új srác érkezik, aki nem csak nagyon dögös, de smaragdzöld szemei vannak, rendkívül titokzatos is, és hamarosan új románc indul bimbózásnak... amikor beállít a városba egy még szebb arcú és szemű fiú, akiről hamar kiderül, hogy a másik bátyja. Ők a Salvatore fivérek, akik -bár nem látszik rajtuk -, a százhatvanadik éveiket tapossák. Sokban különböznek egymástól: Stephan, a fiatalabb úgymond "jó" vámpír, aki nem bántja az embereket, amolyan Cullen-féle "vega-vámpír", míg Damon gátlástalan, őt nem sokban érdeklik az emberek, maximum a csinosabb lányok...

A történet mára a kedvencemmé vált, még az első két kötet is. A film is szuper, és nagy előnye, hogy sokáig lehet nézni, hiszen évadonként 400 percet tölthetünk a misztikus Mystic Fallsban, és észrevétlenül elvegyülhetünk a gimisek gondtalan - azaz vámpírokkal teli - életében. :-))) A szereplőket alakító fiatal színészek szépek, ügyesek, kedvesek, viccesek, azóta rengeteg interjút is elolvastam velük. A filmben látható tájak meseszépek, a vizuális effektek hibátlanok, a zene szuper.

Csak egyet nem értek. Miért nem voltak ilyen arcok abban a gimiben, ahova én jártam??????

------------------------------------------------------------------------------------

És most jöjjön a gasztronómia! Hosszabb leírást nem tudok fűzni a receptekhez, hiszen nem én készítettem őket (hanem Éva), de mindre igaz, hogy szuper illatosak, guszták és finomak voltak, úgy éreztem magam itthon, mint egy szállodában.

Tojásleves

Hozzávalók: 6 db tojás, 1 közepes fej hagyma, 2 db babérlevél, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 dl olaj, só, pirospaprika
Elkészítés:
1.) A felhevített olajra rászórjuk a lisztet, beletesszük a hagymát és a  babérlevelet.
2.) Világos rántást készítünk, amelyet 1,5 liter vízzel felengedünk. Ha megfőtt a leves, beleengedjük a tojásokat, de nem keverjük el. 0Ha a tojások is megfőttek, tálaljuk.

Vadas marhahúsból

Hozzávalók: 1,5 kg szűzérmék, 1 fej nagyobb hagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1/4 fej zeller, 4 gerezd fokhagyma, só, őrölt és egész bors, oregano, koriander, mustármag és rendes mustár, borókabogyó, 3 db babérlevél, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, pirospaprika
Elkészítés:
1.) A húst lehártyázzuk, jól megmossuk, és egészben tesszük fel főni a felaprított zöldségekkel és fűszerekkel a kuktában. Forrástól számítva 1 órán át főzzük.
2.) A levében hagyjuk a húst kihűlni. Ha a hús kihűlt, 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
3.) A zöldségeket a főzőlével leturmixoljuk, majd felmelegítjük, és a tejfölös liszttel behabarjuk. Ezután visszatesszük a hússzeleteket is. Zsemlegombóccal tálaljuk.

Zsemlegombóc

Hozzávalók: 2 db zsemle, 1 evőkanál olaj, 2 dl tej, 15 dkg liszt, só, 1/2 csokor petrezselyem, 1 tojás
Elkészítés:  
1.) A zsemléket  kb 1,5 cm szélesen felszeleteljük  és megpirítjuk, majd apró kockákra vágjuk.
2.) A lisztből, tejből olajból,tojásból nokedli tésztát készítünk, végül a petrezselymet is belekeverjük. Ha a tészta elkészült, óvatosan, hogy ne törjön össze,  beleforgatjuk a zsemlekockákat.
3.) Lobogó sós vízbe evőkanállal beszaggatjuk. Ha feljöttek a víz tetejére, onnan kb 5 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítve tálaljuk a vadas mellé.

Személy szerint nekem ez volt a kedvencem: mennyei az illata, puha a hús, de rajta a bacon ropogós, és szuperül illik hozzá a kukoricás rizs és a savanyú ubi.

Hagymás göngyölt pulykamell

Hozzávalók: 10 kis szelet vékonyra vert  pulykamell, 1 csomag bacon, 1/4  db vékonyan felszeletelt poré hagyma, 5 dkg trapista sajt, 1 db hosszában felszeletelt TV paprika, só, őröltbors, 1 dl olaj, 1 dl víz
Elkészítés:  
1.) A pulykamellett megsózzuk, borsozzuk.
2.) A trapistasajtot  kb ujjnyi széles 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
3.) Legelőször a sajt kerül a húsra, majd megszórjuk a hagymával és tetejére kerül a paprika. A húst feltekerjük, és belecsavarjuk 1-1 csík baconba.
4.) A tepsibe öntjük az olajat, rátesszük a húsokat, legvégén meglocsoljuk a vízzel. Szorosan lefedjük alufóliával és 200 fokra előmelegített  sütöben kb 1 órát puhítjuk, majd az alufólia eltávolítása után kb 25 perc alatt megpirítjuk. Kukoricás párolt rizzsel tálaljuk.

A túrós pogi nagyon gyorsan fogyott, Dorka "repül" rá a legjobban a tálra... :-))))

Túrós pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg vaj, 30 dkg tehéntúró, só, 1 sütőpor, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt 
Elkészítés:
1.) A lisztet, sütőport, vajat és a sót deszkán össznyomkodjuk, majd összegyúrjuk. Hatszor nyújtjuk ki és hajtogatjuk, majd egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
2.) Másnap a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét kicsit bevagdossuk. Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét egész tojással megkenjük, és megszórjuk a reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ezek is érdekelhetnek