Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. szept. 25. Falevél tejföllel

Az oviból hazafelé jövet Dorka mindig sokat mesél: hogy ki mit mondott, ki volt beteg, melyik játékkal játszottak, melyik gyerek bömbölt (mert ugye még beszoktatási idő van, és bizony, reggelente többeknél eltörik a mécses), és hogy milyen finomságokat ettek az óvónénikkel.

Egy ideje ugyan nyomon követjük a folyosó falára kitűzött étlapról, hogy miket kapnak a kicsik, de az első héten csak Dorka beszámolóira hagyatkoztunk, és az esetek többségében nem igazán tudtunk rájönni, mi lehet az a "kalácsos leves", a "paprikás sütemény", és a "falevél tejföllel" - mert, hogy a gyerekünk nap mint nap ilyen ételekről számolt be nekünk. :-)


A legviccesebbnek a Falevelet találtuk, amit Dorka szerint tejföllel adtak nekik az óvónénik, de olyan jó volt, hogy mindenki megette. Először azt gondoltam, ez amolyan mese, aztán néhány nappal később "leesett", hogy nyilván salátát, vagy spenótot vagy valami hasonlót kaphattak, salátaöntettel, vagy tényleg, tejföllel. A salátaféléket Dorka sosem ette meg, ám az oviban néhány nap alatt "jól evő" gyerekké vált, így most már bátran elé teszek bármit, tudom, biztosan megkóstolja.
Szóval, a tejfölös falevél sikerén felbuzdulva a napokban bébi spenótot vettem, megmostam, tányérra rendeztem, és apró sajtokkal tűzdelt kiflikkel terítettem be - és csodák csodája, a gyerekemnek (mi több, az egész családnak) nagyon ízlett. Egyszerű, hipergyors, nagyon finom és egészséges étel, ami ráadásul nagyon mutatós is - érdemes kipróbálni!

Provance-i sajtfalatkák - bébi spenót ágyon

Hozzávalók: 1 csomag bébi spenót (200 g), 1 tálcányi kicsi provance-i sajt (így árulják, felkarikázva, fűszeresen), 2-3 kifli, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A bébi spenótot megmossuk, egy tálra rendezzük.
2.) A kiflit felkarikázzuk, megkenjük olívával (nekem egy olajspriccnim van, azzal permetezek be mindent), és minden kiflikarikára fogpiszkálóval egy sajtkarikát tűzünk, majd a zöld tálra helyezzük és azonnal kínáljuk.


A falevelek sikerén felbuzdulva, mozzarellás zöldsalátát is csináltam a héten, és nagy sikere volt, pedig ez is egy 5 perces kis recept, de valóban üdítően friss és könnyű. Egy kifli jól esik mellé, utána pedig egy jó hideg limonádé.

Mozzarellás zöldsaláta

Hozzávalók: 1-2 csomag mini mozzarella, 1 csomag vegyes saláta (200 g), 5 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, pici citromlé, csipetnyi só és cukor, őrölt bors
Elkészítés:
1.) A salátát egy tálba öntjük, és megmossuk, lecsepegtetjük. Rászórjuk a mozzarella golyókat.
2.) A tejfölt összekeverjük a mustárral és a citromlével, sózzuk, picit cukrozzuk, és ezzel az öntettel összekeverjük a sajtot és a salátá. Azonnal fogyasztható. Aki nem szereti a mozzarellát, eheti grill csirkemell-csíkokkal vagy főtt tojással, vagy sajttal, tojással és csirkével. :-)

Frankfurti levest még sosem készítettem, pedig nagyon szeretem a káposztás ételeket. Úgy emlékeztem, hogy ebben a levesben csak káposzta és virsli van, de találtam egy olyan receptet, amiben répa, fehérrépa, burgonya és kolbász is szerepel, és ettől kedvet kaptam a levesfőzéshez. Persze, így, hogy ennyi minden van a fazékban, ez inkább egytálétel, ami után szerintem nem is kell második fogást főzni, annyira jóllakatja az embert.

Frankfurti leves gazdagon

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 4 burgonya, 1 csomag virsli, 2 szál enyhén csípős kolbász, őrölt kömény, olaj, só, bors, pirospaprika, a rántáshoz liszt+olaj+tej
A tálaláshoz: friss tejföl, esetleg kenyér
Elkészítés:
1.) A kelkáposztát megmossuk, csíkokra vágjuk, és egy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát és fehérrépát, és a felkarikázott csípős kolbászt, felöntjük vízzel (ne túl sokkal, mert nagyon híg lesz, és a káposzta úgyis összeesik!), és főzni kezdjük.
2.) Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt, őrölt köményt is adhatunk hozzá, majd, ha a répa már majdnem puha, a leveshez adjuk a burgonyát is.
3.) Ha az is megfőtt, elkészítjük a rántást: kevés olajon felhabosítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, pirospaprikát, majd vizet és tejet keverünk hozzá habverővel, és ha egészen sima, a leveshez adjuk az egészet.
4.) A felkarikázott virslit is beleszórjuk a levesbe, épp csak felforraljuk, és máris tálaljuk az egészet. Tejfölt, kenyeret kínáljunk hozzá!

Az egyik legkedveltebb őszi csemegénk a sütőtök: általában cikkekre vágva sütöm meg, majd másfél óra alatt, és az utolsó 20 percben légkeverésre állítom a sütőt, hogy ropogósak legyenek a hasábok. Szerintem így a legfinomabb a sütőtök, héjastul, ropogósra sütve. :-)
Amikor Dorka pici volt, olyan sok sütőtököt evett, hogy minden fényképen sárga volt az orra és a kis kezei. :DDD

Bár azt hiszem, csülökkel az igazi (még sosem próbáltam), a héten remek bablevest főztem, amibe enyhén csípős kolbászt főztem, és szerénytelenség nélkül állítom, hogy nagyon finom lett. Erre azért is vagyok nagyon büszke, mert ez az első bablevesem. Egyszer, még 6 éve megkíséreltem bablevest főzni, de ehetetlen lett: akkor a babjaim fele kemény volt, a másik felük szétfőtt, és az egész ízetlen és rémes volt. Most azonban sikerült, nem is akárhogyan. :-)

Kolbászos bableves

Hozzávalók: 1 kg kis szemű bab, 3 szál sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 vöröshagyma, 1 zeller, 3 szál enyhén csípős kolbász, só, bors, 5 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, a rántáshoz: olaj, liszt, pirospaprika, tej, 3 fokhagyma
A tálaláshoz: tejföl, kenyér
Elkészítés:
1.) A babot előző este egy tál hideg vízbe áztatjuk (másnap 3x akkorák lesznek a babszemek, mint amikod beleszórtuk a vízbe).
2.) Másnap a babot feltesszük egy fazékban főni, és amikor már félig megpuhult, hozzáadjuk a többi megmosott zöldséget (a hosszába vágott répákat, a negyedbe vágott hagymát, egészben egy kisebb zellert, babérlevelet, petrezselymet és a fokhagymákat),  és a nagyobb darabokra vágott kolbászt. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt szórunk bele.
3.) Elkészítjük a rántást, pirospaprikát és áttört fokhagymát is teszünk bele, és simára keverjük, majd hozzáadjuk a leveshez, megrottyantjuk, és azonnal tálaljuk.

Aztán sütöttem még egy túrós szilvás lepényt, de apa szerint csak erős közepes lett (szerintem rosszabb), ezért nem teszem közzé. A tésztájában fél kg túró és 6 dkg liszt volt, erre tettem 1 kg szilvát, alig bírt megsülni, egy óra után is folyós volt...
Van esetleg valamilyen finom szilvalepény receptetek? Szezonja van a szilvának, mindenre vevő vagyok. A jövő héten szeretnék szilvás gombócot is főzni, de egy jó szilvás lepény receptet addig is örömmel fogadnék. :-) Köszi szépen előre is!!!!

Ezek is érdekelhetnek

Friss