Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. szept. 12. Rizsfelfújt - másképpen

Gasztronómiai pályafutásom során azt hiszem, mindössze egyszer készítettem még csak rizsfelfújtat, ám most olyan sok lekvárunk van a kamrában, hogy adta magát, hogy megint valami hasonló finomságot süssek.

Először szimpla tejbergrízen gondolkodtam, de aztán Maria Hajková könyvében rábukkantam egy remek receptre, amelyet hogy-hogynem kuglóf formában sütöttem meg, és bár a sütési idő szerintem duplája a leírás szerintinek, a sütemény istenire sikeredett.

Ez a régebbi, tepsis rizsfelfújt receptem >>>

Rizsfelfújt

Hozzávalók: 350 g rizs, 1 liter tej, 100 g vaj, 110 porcukor, 3 tojás, késhegynyi só
Elkészítés:
1.) A rizst megmossuk, és a tejben (állandó kevergetés mellett!) takaréklángon puhára főzzük.
2.) A vajat összekeverjük a porcukorral és a tojássárgákkal, majd hozzákeverjük a kihűlt rizshez.
3.) A tojásfehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük és óvatosan a rizshez keverjük.
4.) A kuglófformát kikenjük (én olívás spray-t fújtam bele), és zsemlemorzsával meghintjük, majd belekanalazzuk a rizses masszát. Kb. 190 fokon majd 1 óra alatt sül készre. Ha kész, lapos tányérra borítjuk, és lekvárral vagy szörppel leöntve, porcukorral meghintve tálaljuk.



A zöldborsós máj szintén családi kedvenc, mindenki nagyon szereti, ráadásul nagyon gyors, könnyen összeüthető étel.

Zöldborsós pulykamáj

Hozzávalók: 60 dkg pulykamáj, 2 vöröshagyma, olaj, só, szárnyasfűszer, 1 doboz konzerv zöldborsó (35 dkg)
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított májat, és megpirítjuk az egészet. Kis vizet is önthetünk rá, és mire az elpárolog, biztos puha lesz a máj, ekkor zsírjára sütjük, fűszerezzük, sózzuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldborsót, és már kész is.
Mi így, magában esszük, hiszen ez szerintem egytálétel, de akinek kevés, esetleg rizzsel tálalhatja. :-)

Aztán lecsós húst főztem, mivel a héten Ká-nak volt a névnapja. Hahaha, Ká-nap. :-)) Szóval, ez az ő kedvence, és ezúttal ez is remekül sikerült, talán, mert fólia alatt, sütőben sütöttem ki a tarja szeleteket, lecsóval borítva, így nagyon finom, omlós lett, érdemes kipróbálni!

Lecsós hússzeletek

Hozzávalók: 10 szelet tarja, olaj, só, sertéssült fűszerkeverék, 4 hagyma, 5 paprika, 10 paradicsom
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, kiklopfoljuk, és minden szelet mindkét oldalát sózzuk és fűszerezzük. Kevés olajon néhány perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd egy jénaiba rétegezzük.
2.) A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rárakjuk a felkockázott paprikát, végül a paradicsomot, megsózzuk, és puhára pároljuk. Ha kész, a lecsót a hússzeletekre öntjük, a tálat ezüstpapírral lefedjük, és 200 fokon a tálat 45 percig sütjük. Ha kész, fólia alatt hagyjuk kicsit hűlni, és fél óra múlva fogyasztható. Nagyon puha, szaftos lesz a hús, főtt rizs és burgonya egyaránt illik hozzá.



Palóclevest is készítettem a héten, már csak azért is, mert nagyon szép zsenge zöldbabot kaptam, és adta magát, hogy leves legyen belőle. A palócleves nemcsak finom és laktató, de magában is megállja a helyét, nem igényel második fogást, és 3 napig simán eláll a hűtőben. Én újabban mindenből többet főzök, és a szüleinknek dobozolok az ebédből, így egy-egy leves vagy egytálétel egyszerre 3 családot is "kiszolgál", a háziasszonyok pihenhetnek egy picit. :-)

Itt találjátok egy korábbi palócleves receptemet >>>

Palócleves

Hozzávalók: 3 hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 3 evőkanál pirospaprika, 1,5 kg lapocka, 80 dkg zöldbab, 60 dkg burgonya, olaj, bio ételízesítő, só, bors, paprika, 1 csomag petrezselyem, a habaráshoz: 3-4 dl tejföl+3 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, mad hozzáadjuk a felaprított húst, paprikát, paradicsomot, sózzuk, ételízesítővel megszórjuk, és fehéredésig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűrzől, megszórjuk pirospaprikával, és alaposan összekeverjük az egészet. Felöntjük vízzel, és (kuktában) puhára főzzük a húst.
2.) A zöldbabot megmossuk, levágjuk a végeit, és 4 cm-es darabokra aprítjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, majd a babot is, és a krumplit is a leveshez adjuk. Kb. 20 percig fedő alatt főzzük, majd, ha már minden puha, a liszttel összekevert tejföllel behabarjuk, petrezselyemmel megszórjuk, és ha kell, sózzuk, borsozzuk.

Végül jöjjön a vörösboros körtebefőtt, amit sajnos még nem sikerült kipróbálnom, mert mindig megesszük a körtéket, de talán majd egyszer. A receptet mindenesetre közzéteszem, hátha valaki kedvet kap hozzá.

Vörösboros körtebefőtt

Hozzávalók: 1 kg körte, 2 grapefruit, 5 dl vörösbor, 2,5 dl víz, 50 dkg cukor, 1 rúd vanília, 4 szegfűszeg
Elkészítés:
1.) A körtéket megpucoljuk, hasábokra vágjuk, és egy lábasba tesszük. A grapefruitok levét gyorsan a körtékre locsoljuk, nehogy megbarnuljanak.
2.) A bort egy másik edényben a vízzel, cukorral, szegfűszeggel, bevágott vaníliával és a cukorral felforraljuk, és a lével nyakon öntjük a körtéket, majd az egészet újra felforraljuk, és utána 10 percig takaréklángon főzzük.
3.) Eztán a körtéket tiszta üvegekbe kanalazzuk, a levet felforraljuk, és színültig töltjük az üvegeket. Az üvegeket bezárjuk, és vízfürdőben 10 percig főzzük, majd ott hagyjuk kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss