Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. okt. 17. Tüzelünk :-)

A hideg beköszöntével nekiálltunk tüzelni az immáron 4 éves cserépkályhánkkal, ami mostanra igencsak hatékonyan üzemel. Emlékszem, hányan mondták, milyen öreges és ódivatú dolog kályhát építeni, de szerencsére mi más véleményen voltunk, és most nagy örömünket leljük esténként az odabent ropogó tűzben.

Isteni hangulata van, ahogy a vörös lángnyelvek táncoló, karcsú alakja bevilágítja és meleggel árasztja el a nappalit, miközben az égő fa illata őszi hangulattal tölti meg a levegőt - odakint persze, a füst, ide nem jön be. :-)
Ká nagyon belejött az aprításba, és azt mondja, a favágás remek kikapcsolódás, még ha el is fárad benne. Dorka pedig imádja nézni a tűzrakást, ő szokta adogatni az apjának a kisebb gyújtósokat és vékonyabb ágacskákat, aztán biztonságos fedezékből nézi a begyújtást. Én pedig ilyenkor jó sokat mosok, mert ha éjszakára a kályha elé tolom a fregolit, reggelre minden ruha ropogósra szárad. Egy szó, mint száz - a cserépkályha remek találmány!

Az ősziesebb hangulat jegyében a bejáratunk is egyre szebb lett: színes virágokkal és dísztökökkel tettük barátságosabbá a feng shui szerint az emberi kapcsolatokért felelős területünket. :-)))

Persze, a sütés-főzés sem maradhat el ezen a héten, ám ezúttal vegyes receptekkel jelentkezem, mert a fogások felét Éva készítette, akinél ma délben vendégeskedtünk - és micsoda ízek, s illatok vártak minket... :-)

Előételként sonkás sárgadinnyét kaptunk, ami olyan ízletesen nézett ki, hogy mondtam is Ényónak (Dorka így hívja őt), hogy ilyet akár Karácsonyra, az ünnepi asztalra is tehetnénk... ugye?

Serrano sonkába tekert dinnye csónakok

Hozzávalók: 1 csomag Serrano sonka, 1 sárgadinnye
Elkészítés: A dinnyét megpucoljuk, kimagozzuk, cikkelyekre vágjuk, majd minden darabot egy-egy szelet vékony sonkába tekerünk, és tányérokra helyezve tálaljuk. Nagyon ízletes, mutatós előétel.

A sonkás dinne után isteni húslevest kaptunk, amit Ényó pulykából és csirkéből főzött, de miközben bekanalaztuk a forró levest, senkinek sem jutott eszébe lefényképezni, így ezt a képzeletekre bízom. :DDD
De azért belinkelek néhány korábbi levesünket:

Szárnyas húsleves >>> 

Marhahúsleves >>>

A leves után szezámmagos rántott hús, pirított burgonya és kecskesajtos zöldsaláta volt, mind nagyon finom. A recepteket leírom röviden, bár ezeket szerintem a legtöbben tudjátok, hogy kell elkészíteni. :-)

Pirított kiflikrumpli

Hozzávalók: kiflikrumpli, só, olaj
Elkészítés: A burgonyát héjában 20 perc alatt megfőzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon (alig kevergetve, nehogy összetörjön) megpirítjuk. Kicsit megsózzuk, és azonnal tálaljuk.

Szezámmagos rántott hús

Hozzávalók: pulykamell filé, liszt, tojás, prézlivel elkevert szezámmag, só, olaj
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, kiklopfoljuk, besózzuk, majd bepanírozzuk szokás szerint (liszt-tojás-prézli), és forró olajban, közepes lángon kisütjük.

Kecskesajtos zöldsaláta

Hozzávalók: jégsaláta, kígyóuborka, pritamin paprika, kecskesajt, olívaolaj, salátafűszer, retek, paradicsom
Elkészítés: A zöldféléket megmossuk, felaprítjuk, salátafűszerel, sóval és olívával ízesítve összekeverjük egy mély tálban, és tálaláskor kecskesajttal díszítjük. Nem málik szét, mint a feta, és nagyon finom!

 

Desszert gyanánt húsos-káposztás pogácsát kaptunk, ami olyan finom volt, hogy délután, amikor a tesómékkal sétálni mentünk, Zsiga és Árpika is boldogan tömték magukba a kosárkában magunkkal vitt hazait. :-)))

Húsos, káposztás pogácsa

Hozzávalók a töltelékhez: 30 dkg darált hús, 30 dkg fejes káposzta, 1,5 dl olaj, 1 fej apróra vágott hagyma, só,bors, 1 dl tejföl
Elkészítés:  
1.) A káposztát megreszeljük, olajon megpároljuk.
2.) A hagymát olajon megpároljuk, rátesszük a darált húst, sózzuk és borsozzuk, majd puhára főzzük.
3.) Ha megfőtt, összekeverjük a káposztával és kb 1 dl tejföllel simára turmixoljuk. Előző nap is elkészíthetjük.
A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt, 3 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 10 dkg olvasztott vaj, 3  csapott teáskanál só, 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:  
1.) Az élesztőt a tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a tészta alapanyagaival. 10 perc pihenés után alaposan megdagasztjuk és 40 percig kelni hagyjuk. 
2.) Utána 1 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük kevés olvasztott vajjal, a káposztás hússal, majd mindig egy irányba feltekerjük és 20 percig kelesztjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
3.) A tésztát kb 3 cm vastagra nyújtjuk, késsel bevagdossuk és közepes pogácsákat készítünk. A tetejét tojással megkenjük és kevés sajtot szórunk rá. 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.


Most pedig jöjjön néhány anyukás, egyszerű recept! :-)) A tejszínes fasírtomat a szükség ihlette, mert az összegyúrás előtt vettem észre, hogy egy csepp tej sincs itthon, és vízbe nem akartam áztatni a kenyeret (bár lehet, hogy úgy is jó lett volna), és mivel épp Petrával, a barátnőmmel beszéltem telefonon, megkérdeztem, mi lenne szerinte, ha tejszínbe áztatnám a kenyeret, mire ő: még jobb lesz, mint tejjel, meglátod! És igaza lett!!! Szóval, mostantól csak így fogom készíteni a fasírtokat. :-)

Tejszínes fasírt

Hozzávalók: 3 dl tejszín, 6 szelet vékony barna kenyér, 2 tojás, 80 dkg darált (pulyka)hús, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 csomag sós flekken húsfűszer (kifejezetten 80 dkg húshoz 1 csomagnyit ajánlanak, és nincs benne tartósítószer), 2 evőkanál pirospaprika, zsemlemorzsa a hempergetéshez, olaj a sütéshez
Elkészítés: 
A tejszínbe áztatjuk az összetépkedett kenyeret, majd kicsit kinyomkodjuk, és összekeverjük a darált hússal, áttört fokhagymával, tojással, felkockázott hagymával, flekken fűszerrel, pirospaprikával, majd lapos pogácsákat formázunk belőlük, zsemlemorzsában meghempergetjük, és közepes lángon, olajban megsütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy az felszívja a felesleges olajat.



 

Aztán két SOS recept, amit én általában vacsorára szoktam elkészíteni, ugyanis délután igen nagyokat sétálunk a hidegben, és utána egy bögre forró citromos teával nagyon jól esik a melegszendvics, bármilyen ízben is készítem.

Sajtos-kolbászos melegszendvics (sütőben)

Hozzávalók: kifli, háromszög sajt, kolbász, trappista/edami sajt
Elkészítés: A kifliket megkenjük háromszög sajttal, mindegyikre sajt és kolbász szeleteket teszünk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kenyereket. Előmelegített sütőben, 200 fokon, légkeveréssel kb. 8 perc alatt pirosra-ropogósra sülnek a szendvicsek. Lila hagyma, ketchup, mustár remekül illik hozzá.

A másik verzió még egyszerűbb, ez a Brigi-féle "táskasütőben" készül. Receptet nem igényel, gyakorlatilag csak szeletelt kenyér sonka, sajt, májkrém, párizsi illik hozzá - attól függően, ki mit szeret. Vaj, krémsajt nem szükséges, annyira összesülnek a hozzávalók, hogy nem marad száraz a kenyér. Néhány perc alatt összeállítható, és nagyon finom.


Végül egy mennyei melegszendvics recept, amit már rég csináltam, de talán a héten újra előhúzom... és akkor majd fotóm is lesz róla.

Tejfölös-párizsis melegszendvics

Hozzávalók: 2 dl tejföl, 1 tojás, só, piros arany, párizsi, sajt, kevés hagyma
Elkészítés: A tejfölbe belekeverjük a tojást, a piros aranyat, pici sót, és parizert, sajtot, és egy pici hagymát reszelünk rá. A masszával megkenjük a félbe vágott zsemléket, és kb. 10-12 perc alatt pirosra sütjük őket. Nagyon finom, érdemes kipróbálni, és aki nem szereti a párizsit, kolbászt vagy sonkát is tehet bele. A lényeg a tejfölös-tojásos alapmassza.

Ezek is érdekelhetnek