Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. okt. 10. Itt van az ősz...

default user icon
MME
A hirtelen hideggel beköszöntő fejfájást leszámítva örülök az ősznek, hiszen talán ilyenkor a legmelegebbek a színek: a sárguló falevelek, a mosolygós diók, a csokibarna gesztenyék, a piros almák és a narancsszínű sütőtökök.

A hűvösebb napokat is szeretem, sőt az esőt is, hiszen ilyenkor felfrissül a természet, és a domboldalra is könnyebb felkaptatni, ha el akarunk jutni a játszótérre a gyerekkel. :-)

Dorkával kitettük az ajtónkra a sünös őszi ajtódíszünket, és vettünk egy cserép meseszép Erikát. Dorka kérdezte is:
- Anya, Erika tudja, hogy ez a virág elvette a nevét?
(Mert, hogy Erika, a szomszédunk, és Dorkának nagyon nem állt össze a kép, hogy a rózsaszín cserepes növény milyen alapon viseli ugyanazt a nevet, mint az igazi Erika.

Kidobtuk az elszáradt növényeket, és elraktuk télire az üres virágládákat, így kezd egész csinosan kinézni a bejáratunk. Már csak néhány dísztök és őszirózsa hiányzik...

De nem csak a természet, mi is ráhangolódtunk az őszre. Esténként például nagyon gyakran éneklem Dorkának Petőfi Itt van az ősz, itt van újra című versét. Gyerekkoromban volt egy Koncz Zsuzsa lemezem, arról tanultam meg a dalt, egész pici koromban, aztán boldog voltam, amikor az iskolában be kellett magolni az összes versszakot, én pedig rádöbbentem, hogy ezer éve ismerem ezt a "dalt". Sőt, ha nagyon megeröltetem magam, gitárkíséretet is tudok prezentálni...

Most pedig jöjjön egy kis sütés-főzés!

A grízgombóc leves gyermekkori kedvencem, és bár azóta sok helyen ettem, senki nem tud olyan puha és finom grízgombócot készíteni, mint az anyukám. Talán még én sem...:-)), bár az ő receptjét használom. Azt hiszem, azon múlik minden, hogy a gombóc összeállításánál pontosan eltaláljuk a gríz mennyiségét. Ne legyen se túl sok, se túl kevés, hiszen akkor vagy kőkemény lesz, vagy szétesik. De a gyakorlás teszi a mestert, tessék próbálkozni!

Zöldségleves grízgombóccal

Hozzávalók: 1 csomag leveszöldség (3-4 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 1 vöröshagyma, 1 kis zeller, 1 burgonya, 2 fokhagyma), erőleves kocka (ha lehet, házi vagy bio), só, olaj, víz,
A grízgombóchoz: 2 tojás, só, gríz
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk, és felöntjük vízzel, sózzuk, leveskockával ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk.
2.) Egy külön fazékban sós vizet (vagy erőlevest) melegítünk, annyira, hogy gyöngyözve forrjon.
3.) A tojások fehérjét egy csipet sóval habosra verjük, belekeverjük a sárgájukat, és annyi grízt, hogy laza masszát kapjunk. Kb. olyan állagú lesz, mint egy tejbegríz. Forró vízbe mártott kiskanállal a gyöngyözve forró vízbe szaggatjuk a gombócokat, majd lefedjük az edényt, és takaréklánon puhára főzzük a gombócokat - kb. 3x nagyságúra duzzadnak. Ha elkészültek, azonnal tálaljuk a levessel.  

A leves után rakott karfiolt készítettem, bár voltaképp apukám "rakta össze" az egészet, mert egy ideje megint "derekas" vagyok, így a szőnyegen fekve ordíbáltam ki a konyhába, hogy "Apa, a sorrend: karfiol-rizs-hús-karfiol, aztán a tejföl," és apukám mindent tökéletesen megcsinált, istenien sikerült az egytálétel.

Rakott karfiol

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 50 dkg darált hús, 1 vörös hagyma, olaj, só, bors, ételízesítő, 1 nagyob karfiol, 5 dl tejföl
Elkészítés:
1.) A rizst sós, ételízesítős vízben megfőzzük.
2.) A hagymát felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk, sóval, borssal, grill fűszerrel ízesítjük.
3.) A karfiolt rózsáira szedjük, tejes-vizes, sós-cukros vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük.
4.) A tejfölbe belekeverünk 1 kanál ételízesítőt.
5.) Egy jénaiba rétegezzük a következőket: karfiol, rizs, hús, karfiol, végül nyakon öntjük az egészet a tejföllel, és betesszük a sötőbe, hogy megpiruljon.

Desszert gyanánt kétféle rétest sütöttünk: a nagyszülők és Dorka készítették a töltelékeket, én pedig feltekertem a rudakat, és a sütőbe tettem.

Ezúttal azonban nem méricskéltünk, mivel mindenki mindent aprított, pucolt, szórt és kevert, sőt, kóstolgatott, így lehetetlenség lett volna kidekázni, miből mennyit használtunk. Ráadásul menet közben találtuk ki, hogy tegyünk még bele egy kis aszalt szilvát, diót, mazsolát, sőt grízt. A végeredmény ugyan magáért beszélt, és tökéletesen sikerült minden, de a mértékegységektől a fentiek miatt eltekintenék.

Dorka volt a legkisebb kuktám, aki nagyon lelkesen keverte a töltelékeket: az almás-diós és a túrós-aszaltszilvás-mazsolás masszákat. Amikor megsültek a rétesek, mennyiei illatok árasztották el az egész lakást, de gyanítom, hogy a kertet és a szűkebb környezetünket is.

Almás-diós rétes, túrós-aszaltszilvás rétes

Hozzávalók: rudanként 4 réteslap, olaj, gríz
Az almás töltelékhez: reszelt alma (a levét öntsük le, jó lesz a túrós töltelékhez), darált dió, (ha savanyú az alma egy kis porcukor)
A túrós töltelékhez: túró, aszalt szilva, mazsola, almalé (ha száraz lenne a túró) porcukor
Elkészítés:
1.) A réteslapokat olajjal megcsepegtetjük, megszórjuk egy marék grízzel, és egyenletesen eloszlatjuk rajtuk a tölteléket, majd feltekerjük, olajjal megkenjük, és forró sütőben (220 fok) pirosra sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


Ezek is érdekelhetnek