Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. nov. 14. Libás finomságok

Új segítőtársam akadt a konyhában - a férjem személyében. Így már voltaképp mindhárman (akarom mondani, négyen, hiszen a pocaklakó is aktívan velünk van) részt veszünk a hétvégi főzésekben. Dorka legjobban süteményeket szeret sütni és díszíteni, Ká a húsok fűszerezésében van otthon, én pedig krémleveseket és főzelékeket készítek a legszívesebben.:-)

Ká sosem volt a "sütés-főzés szerelmese", inkább lelkes fogyasztóként csellengett mindig a konyha közelében. Az elmúlt napokban azonban rákapott a közös munkára, és nem győzök ámulni és bámulni, hogy miket tud, pedig állítom, életében nem nyitott ki egy szakácskönyvet sem... Hiába, mondják, a férfiakban ösztönösen megvan az a tudás, amit pl. én csak hosszú évek gyakorlása és sok-sok anyukámnak eleresztett telefon után tudtam csak elsajátítani, sőt, bizonyos dolgok még most sem mennek... de nem baj, majd idővel belejövök.

Szóval, a libával kezdődött minden. Nem készültem libasütésre, mivel Ényónál hétvégén libasültre voltunk hivatalosak, ám amikor Ká Márton napján beállított négy darab libacombbal, és az arcán diadalittas mosollyal, mondván, csak megszereztem... nem volt kérdés, megsütöm-e vagy sem. Nem tudom, mennyire lehet igaz a mondás, hogy aki "Márton napján libát nem eszik, ehetik egész évben, úgyis csak éhezik..." - mert korábban mi, anyáékkal szerintem nem ettünk sűrűn libát. Éhezni mondjuk nem éheztünk, de milliomosok sem voltunk, az is igaz. Mindenesetre most Ká vett egy lottószelvényt is a combok mellé, hátha nem csak babona a mondás. :-)))

Aztán nekiálltunk, és kb. 10 perc alatt összeállítottunk egy meseszép eintopfot: a libacombokat befűszereztük, betettük egy jénaiba, és rászórtunk mindent, amit csak a zöldséges-gyümölcsös kosárban találtunk: almát, hagymát, paradicsomot, paprikát. Aztán a férjem elővett egy üveg fehér bort.
- Tudod, én nem ihatok bort... - mosolyogtam rá elnézően.
- Nem is neked lesz, hanem a libának - nevetett rám huncutul, majd jól meglocsolta a libacombokat.
- Borral sütjük meg? - hüledeztem.
- Persze - mondta azzal a hangsúllyal, mintha nem ez lett volna élete első libasültje - és mézzel.
- Mézzel? - hápogtam. - Én nem szeretem az édes húsokat. Szerintem ez nem jó ötlet.
- NNna, akkor csak figyelj! - mondta, és szépen megcsurgatta mézzel az egész tálat, majd lefedte ezüstpapírral, és a sütőbe tette a jénait.
Aztán teltek-múltak a percek, és egy óra múlva szédítő illatok kezdtek el keringeni a lakásban, nekem pedig szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy Ká libasültje minden idők legfinomabb étele lesz...

Ká libasültje

Hozzávalók: 4 libacomb, szárnyas/pulyka fűszer, só, bors, 2 hagyma, 2 alma, 2 paradicsom, 1 paprika, 2-3 evőkanál Édes Anna, 2 dl fehérbor, 1-2 evőkanál méz
Elkészítés:
1.) A libacombokat megmossuk, sóval és szárnyasfűszerrel alaposan bedörzsöljük, és egy jénaiban elhelyezzük.
2.) Az almát megmossuk, magházát kiszedjük, cikkekre vágjuk, és a húsra szórjuk. A hagymát megtisztítjuk, cikkelyekre vágva a húsra szórjuk, és így teszünk a paprikával és paradicsommal is. Az összes zöldségre-gyümölcsre szórunk még egy kis fűszert és sót, illetve kiskanállal szépen eloszlatva az Édes Annát.
3.) A húsok alá öntjük a fehérbort, és a mézet a húsokra-zöldségekre-gyümölcsökre csurgatjuk. Lefedjük ezüstpapírral, és 2,5 órára a sütőbe tesszük 200 fokra.
4.) Ha lejárt az idő, 30 percig ezüstpapír nélkül sütjük a tálat, majd kivesszük egy deszkára, egy bögrébe merőkanállal lemerjük a keletkezett levet és zsírt (csak egy kicsit hagyjunk a húsok alatt).
5.) Visszatesszük a sütőbe a tálat, és a combok mindkét oldalát 10-10 percig grill fokozaton pirosra-ropogósra sütjük. Időnként a maradék szafttal meg is locsolhatjuk.
6.) Végül a libacombokat a sült zöldségekkel-gyümölcsökkel és sűrű szafttal együtt, rizzsel tálaljuk. (de jó hozzá a burgonya, tészta is, és mindenféle savanyúság).







A férjemnek igaza volt, soha nem ettünk még ilyen finomat. A hús belül omlós volt (Dorka is meg tudta enni), kívül pedig piros és ropogós. És nem volt se bor, se méz ízű - tökéletesen sikerült. :-) 

A visszamaradt pecsenyelét gondosan eltettük egy bögrébe, mondván, még remek levesalap lesz, vagy ráöntjük a következő egytálételre, a zsírt pedig leszedtem a bögre tetejéről, és átkanalaztam egy vajtartóba.

Most pedig jöjjön egy újabb egytálétel, amit szintén nagyon gyorsan össze lehet állítani, és nagyon finom.

Szalonnás-kolbászos krumpliegytál

Hozzávalók: 20 dkg főtt császár szalonna, 2 szál kolbász, 6 burgonya, 2 vöröshagyma, 1 paprika, 2-3 kanál Édes Anna, só, sült burgonya fűszer, pici víz
Elkészítés:
1.) A burgonyát, hagymát, paprikát megmossuk, felaprítjuk, és egy jénaiba szórjuk.
2.) A kolbászt félbe vágjuk, a szalonnát 4 darabba, és bevagdaljuk a tetejét, majd mindet a zöldségekre teszünk. Sózzuk, burgonyafűszerrel megszórjuk, Édes Annával ízesítjük, majd az egészet jól összekeverjük. Pici vizet öntünk alá, és betesszük a sütőbe, 200 fokra, kb. 1 órára, és időnként megkeverve az egészet ropogósra sütjük.



A következő recept Ényó kezeit dicséri, ami ráadásul rögtön két fogás, hiszen ő a libaléből rögtön egy mennyei levest is készített nekünk. :-)

Libasült - Ényó módra

Hozzávalók: 6 db libacomb, a kisütött zsír és 1 db alma, só, erőleves kocka
Elkészítés: 
1.) Annyi vízben (erőlevesben), amennyi éppen ellepi a húst feltesszük főni, sózzuk, majd forrástól számított 1,5 óra után levesszük a tűzhelyről. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kivesszük a combokat.
2.) A combok bőrét finoman megelemeljük és 1-1 vékony szelet almát  töltünk alá. A főzőlé tetejéről leszedett és kisütött zsírral meglocsoljuk a tepsi alját és a húsok tetejét, majd alufólia alatt 200 fokra előmelegített sütőben 1,5 órát sütjük.
3.) A fólia eltávolítása után légkeverésre állítjuk a sütőt és még kb. 25-30 percig pirítjuk a combokat. Párolt káposztával és burgonyával tálaljuk.
A főzőlevet leveszöldséggel dúsítva és kitűnő libalevest készítünk.




Ényó még egy finom vajas pogácsát is sütött, szerintem direkt a kis Dorka kedvére, hiszen az óvodás rajong a pogácsákért - persze, melyik gyerek nem? A pogi nagyon finom volt, és rendkívül mutatós, de ezt a képeken ti is látni fogjátok. :-)

Ényó vajas pogácsája

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 2 kk só, 5 kk cukor, tetejére kevés reszelt sajt, szezámmag
Elkészítés: 
1.) Sütés előtti este  a lisztben elmorzsoljuk a margarint, belekeverjük a sót és a cukrot. Az élesztőt simára keverjük a tejföllel és a  tojással, majd a liszthez tesszük és jól eldolgozzuk. Éjszakára a hűtőbe helyezzük. A tészta lágy lesz, de reggelre kissé megkeményedik. Ha nehezen boldogulunk vele, kevés lisztet még tehetünk hozzá.
2.) Másnap reggel kb. 2 cm. vastagra kinyújtjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét és kiszaggatjuk. Sütés előtt megkenjük tojással és a tetjére szórjuk a sajtot vagy  a szezámmagot. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.


Végül egy lélekmelegítő, nagyon egyszerű, de annál finomabb zöldségkrémleves, amit a gyerekek is nagyon szeretnek.

Sajtos-burgonyás zellerszár krémelves

Hozzávalók: 1 csomag zellerzöld, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 burgonya, 1 csomag petrezselyem, 1 liter víz, 2 erőleveskocka, 2 tömlős camping sajt (natúr)
A tálaláshoz: reszelt sajt, levesgyöngy
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk, és feltesszük a leveskockával ízesített 1 liter vízbe főni, takarék lángon, fedő alatt. (nem kell több víz, mert akkor a végén nagyon híg lesz.)
2.) Ha megpuhultak a zöldségek (kb. 20-30 perc), hozzáadjuk a 2 tömlős sajtot, és botturmix segítségével krémesre mixeljük az egészet. Visszatesszük a tűzre, megrottyantjuk, és azonnal, forrón tálaljuk. Reszelt sajt, és levesgyöngy remekül illik hozzá. Utóbbi az oviban nagyon népszerű, ezért mindig tartunk itthon... :-)



A jövő héten Dorka citromos aprósüteményével, és a Ká-val készített mézes krémessel, valamint újabb eintopfokkal jelentkezünk... :-)

Ezek is érdekelhetnek

Friss