Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. jún. 6. Felgöngyölve

Most, hogy fedett terasz alatt üldögélhetünk, előszeretettel étkezünk odakint, a kertben. Mivel napok óta nagy meleg van, többnyire könnyű húsokat és hideg gyümölcsleveseket készítek, ám mindig más-más variációban.

Alapvetően csirke vagy pulykamellet sütök, felgöngyölve, vagy a táska sütőmben. A göngyölt húsokat azért szeretem, mert nagyon mutatósak, hamar elkészülnek, és százféle finomsággal meg lehet tölteni őket. Ezen a héten két új "tölteléket" próbáltam ki: az egyik sajt + rukkola, a másik feta sajt + piros édes mini paprika. Egyik finomabb lett, mint a másik, így kedvet kaptam hozzá, hogy a jövőben tovább kísérletezzek. A göngyölegekben az is jó, hogy elég sokat le lehet egyszerre sütni, és akkor több napra megvan az ebéd, csak friss salátát vagy pirított / párolt zöldségeket kell hozzájuk készíteni. A gyerekek is szeretik, sőt, szerintem elég szépek ahhoz, hogy akár vendégeknek is elkészítsük.

Rukkolával töltött göngyölt csirkemell

Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé felszeletelve, 15 dkg kacsamell felvágott (ezt csak azért raktam rá, mert épp volt otthon, de nem szükséges), só, grill fűszer, olíva olaj, 1 csomag szeletelt Edami sajt, 1 doboz friss rukkola
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, ha kell, picit kiklopfoljuk, majd besózzuk, és bedörzsöljük a hússzeletek mindkét oldalát grill fűszerrel.
2.) Minden hússzeletre egy szelet sajtot és egy nagy csipet rukkolát teszünk, majd felgöngyöljük a húst, és egy olívával kikent jénaira tesszük. (Nem kell fogpiszkáló, nem csúsznak szét a hústekercsek.) Ha minden tekercs kész, a tetejükre kacsamell felvágottat, vagy egy kis bacont tehetünk az íz kedvéért, de enélkül is finom lesz. Pici vizet öntünk a húsok alá, és 200 fokon pirosra sütjük az egészet. Salátával, rizzsel, kenyérrel, zöldséggel tálalhatuk, minden illik hozzá.


Dorka nagy rizs-evő, ezért miatta mindig készítek főtt rizst a húsokhoz. A rizst általában egy pici olíva olajon megpirítom, és csak utána főzöm meg, majd egy kis sót, és bio fűszerkeveréket adok hozzá. A bébirépát és a borsót tálalás előtt keverem bele azzal a jeligével, hogy "a kis zöldségektől szebb lesz, és gyorsabban nő a kislányok haja... " :-)))))

Persze a brokkolitól és a spárgától nőne csak igazán meg a kislányok haja, de ezt többnyire magamban eszem... (szó se róla, borzasztó sok hajam van... :DDD)

 

Fetás-paprikás göngyölt csirkemell

Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé felszeletelve, só, grill fűszer, olíva olaj, 1 csomag szeletelt Edami sajt, 1 üveg fetával töltött édes piros mini paprika
A tetejére: 2 paradicsom, 2 paprika, 1 hagyma
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, ha kell, picit kiklopfoljuk, majd besózzuk, és bedörzsöljük a hússzeletek mindkét oldalát grill fűszerrel.
2.) Minden hússzeletre egy szelet sajtot és egy fetával töltött mini paprikát teszünk, majd felgöngyöljük a húst, és egy olívával kikent jénaira tesszük.
3.) Felaprítjuk a paprikát, paradicsomot és a hagymát, és a göngyölegekre szórjuk - így víz nem kell alá! 200 fokon pirosra sütjük az egészet.


A zöldségektől nagyon finom, pikáns szaftja lesz a húsoknak, ráadásul ezzel a szafttal tárolni is könnyebb a göngyölegeket, mert nem száradnak ki.




A táskasütőben sütött csirkemell a SOS változat, ez tényleg 10 perc alatt megsül, épp annyi idő alatt, amíg a serpenyős zöldségek megpuhulnak. Ideális teraszos ebéd. :-)

Végül jöjjön egy könnyű, hideg meggyleves, ami igazán jól esik a nagy melegben. Tejszínhabbal igazán mennyei, és a Kicsik is jobban bekanalazzák... :-)

Meggyleves

Hozzávalók: 2 üveg (magozott) meggybefőtt, 5 dl meggy joghurt, 1 zacskó tejszín, porcukor
Elkészítés:
1.) Az egyik üveg meggyet botturmix segítségével pürésítjük, hozzákeverjük a joghurtot, és a másik üveg meggyet, majd tálalásig hűtőben tároljuk a levest.
2.) Porcukorral felverjük a tejszínt, és a habot a leves tetejére kanalazzuk, így tálaljuk.


Ezek is érdekelhetnek

Friss