Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. jún. 20. Befőzés II. és az új sütő

Lassan egy hónapja már, hogy elkezdődött a teraszunk és a kerti sütő építése, de az utolsó simításokkal csak most lettünk kész. A végeredmény szerintem magáért beszél... Azóta gyakorlatilag a teraszon lakunk: szélben, esőben, napsütésben, sőt, jégesőben is kint üldögélünk, már csak azért is, mert kivittük a benti asztalunkat a székekkel. :-)

Olyan a teraszunk a legnagyobb hőségben is, mintha valami árnyas erdő mélyén ülnénk, ráadásul mindig fúj egy picit a szél, így nagyon kellemes nyaraló-hangulatú az egész. A sütő melletti szekrények az árnyék miatt nagyon hűvösek maradnak, ezért hagymát, krumplit, fűszereket, olajat és ásványvizeket pakoltunk az egyikbe, a másikba pedig a sütésekhez használható eszközök kerültek.

A mosogató külön kedvencem, hiszen nem kell többé kintről behurcolnom a mosásra váró edényeket, hanem mindent megcsinálhatok a kertben, miközben lepkék szállnak körülöttünk, illatoznak a virágok, és a madarak csiripelnek a fákon. Az elhasznált víz a fákra és a bokrokra megy, a tiszta edényeket pedig a szél szárítja.

A múlt héten csak a befőzésre koncentráltam, most azonban szeretnék megosztani veletek néhány remek receptet is.

Az első egy egyszerű málnakrémleves, ami pillanatok alatt elkészül, a színe mesés, és most van szezonja, érdemes most venni a piacon.

A díszítés ezúttal a kis Dorka kezeit dicséri, mivel újabban nagy lelkesedéssel vesz részt a konyhai munkálatokban, én pedig hagyom kibontakozni... :-)

Málna krémleves

Hozzávalók: 1 kg málna, 5 dl málnás vagy erdei gyümölcsös ivó joghurt, 1-2 dl ananászlé

A tálaláshoz: felvert tejszínhab porcukorral vagy édesítővel

Elkészítés: 1.) A hozzávalókat botturmix segítségével krémesre keverjük, és a hűtőbe tesszük tálalásig. Tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszíthetjük.

A következő leves hasonló a málnához, de sötétebb (misztikusabb :-))) a színe, és intenzívebb az íze. A férem szülinapjára készítettem el, a múlt héten.

Fekete szeder krémleves

Hozzávalók: 60 dkg fekete szeder (fagyasztott is lehet), 5 dl erdei gyümölcsös joghurt, 1-2 dl tej, méz vagy édesítő (ha nem elég édes)
A tetejére: felvert tejszínhab porcukorral
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összeturmixoljuk, lehűtjük, és tejszínhabbal tálaljuk.

Hagymás rostélyos volt az ünnepi menü, ami igazán jól sikerült, leszámítva, hogy a hagymát "csak" megpirítottam a sült húsból visszamaradt olajban, és nem tudtam, hogy meg kellett volna hempergetni egy kis lisztben, és úgy kisütni. (Érdekes, rajtam kívül mindenki tudta...) De nem baj, legközelebb már ezt is tudni fogom. És ahhoz képest, hogy életemben először sütöttem ilyen húst, jó puha lett és igazán finom.

Hagymás rostélyos

Hozzávalók: 8 szelet marha rostélyos, olaj, só, bors, mustár, hagyma, liszt
A tetejére: lisztbe forgatott, kisütött hagymakarikák
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, a szeleteket kiklopfoljuk, a széleit bevagdossuk (hogy sütés közben ne pödrődjön fel). Sózzuk, borsozzuk, alaposan megkenjük mustárral és olajjal, és egy napig puhulni hagyjuk a rostélyos szeleteket. Másnap erős lángon 2-2 perc alatt megsütjük a húsok mindkét oldalát.
2.) A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, lisztbe forgatjuk, a visszamaradt olajban kisütjük, és a húsra púpozva tálaljuk.


Mindenkinek nagyon ízlett a burgonya, amit a hagymás rostélyoshoz sütöttem, úgyhogy azt is közzéteszem, jó?

Főtt-sült olívás burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, só, víz, olíva olaj, bio ételízesítő
Elkészítés:
1.) A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük.
2.) A főtt burgonyát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, olívával picit meglocsoljuk, picit megsózzuk, megszórjuk bio fűszerrel (én az ízes múlt sorozatot használom), és 200 fokon, néha megkeverve pirosra sütjük.

Ká 35. születésnapjára Sült túrótortát készítettem, amelynek receptje eredetileg desszert.eu-éktól származik, és korábban már megsütöttem. Valamiért nincs a recepttáramban, de ebben a blogrészben megtaláljátok a receptet, borzasztó finom >>> Mindössze annyit változtattam rajta, hogy a töltelékbe beleszórtam egy marék áfonyát, hogy a torta halvány lila legyen. :-)


És most jöjjön egy kis befőzés! :-))))))) Itt (is) szeretném megköszönni, hogy ilyen sokan írtatok, és ennyi jó tanáccsal láttatok el! Nagyon jó minden recept, amit küldtetek (no és a praktikák), mindent szép sorban meg fogok csinálni.

Elsőként meggyet tettem el a héten, Dorkával. Habcsók, Marika és anyukám recepte alapján sima és rumos meggyet készítettünk. A magozásban sokat segített egy egyszerű, régi, műanyag magozó gép, amit apukám adott kölcsön. Ennek segítségével a 6 kg meggyet kb. 15 perc alatt kimagoztunk, és még csak nem is fröcsköltünk szét a meggylével. A kupakokat ezúttal pálinkával fertőtlenítettem, mivel nem volt itthon patikai tisztaságú alkoholom. Az üvegek összepárosítását Dorka csinálta, és ő töltötte meg meggyel az üvegeket is, míg én a cukrot kanalaztam.

Nyers meggy "simán" és rummal

Hozzávalók: meggy (én 6 kg-t csináltam), cukor, rum
Elkészítés:
1.) A meggyet leszárazzuk, megtisztítjuk, kimagozzuk, majd befőttes üvegekbe rakjuk úgy, hogy minden réteg után 1 evőkanál cukor következzen (aki savanyúbban szereti, spórolhat a cukorral).
2.) Az üvegek felét zárjuk le, és tegyük dunsztba (papírral kibélelt fazekakba öntsünk vizet, és forraljuk fel úgy, hogy a víz gyöngyözzön, takarék lángon) 5 percre, és abban a vízben hagyjuk majd kihűlni.
3.) Az üvegek másik felét fejezzük be egy kanál cukorral és egy feles rummal, majd zárjuk le az üvegeket, és tegyük a végső helyükre, a kamrába.








Rumos meggyből két nagyobb üveget is eltettünk, az egyik tetejér egy kis alma is került. Ez a leggyorsabban elkészíthető befőtt, azt hiszem, és biztos remekül fel lehet használni mindenféle sütihez, pl. kókuszgolyóhoz vagy feketeerdő tortához. :-)

Dorka nagyon rákapott a befőzésre és az ezzel járó konyhai ügyködésre... napok óta minden reggel megkérdezi: - Anya, ma mit fogunk befőzni? És nagyon csalódott, ha azt mondom, hogy semmit, majd inkább holnap, vagy holnapután főzünk csak be... :DDD

Az almás cékla eltevésére egy hete készültem, és bár vettem néhány csomaggal, mégsem nem volt szívem kész tartósítószert nyomni a szép befőttekbe, ezért kapóra jött, hogy többetektől is kaptam savanyúsághoz való recepteket. Ezúttal (Mera76) Era savanyúságokhoz való befőző levével dolgozam, külön köszönet érte! :-)
Bár Era szerint a céklához nem kell mustármag és babérlevél, mi azért beletettük, végülis savanyúságnak szánjuk. Aki édesebb ízre vágyik, csak borsot és egy kis köményt tegyen bele, no és a zellert.

Almás cékla befőtt (savanyúság)

Hozzávalók: 2,3 kg alma, 2,3 kg cékla, 4 zellergumó, zellerzöld, 1 tk mustármag, 1 babérlevél, 1 tk egész kömény, 5-6 fekete bors
A befőző léhez: 4 liter víz, 1 liter 10%-os ecet, 125 g só, 500 g cukor
Elkészítés:
1.) A céklát megtisztítjuk, felszeleteljük
2.) Az almát is lehéjazzuk, felszeleteljük, citromos vízbe áztatjuk.
3.) A zellerzöldet megmossuk, 10 centis darabokra vágjuk.
4.) A befőttes üvegeket megtöltjük a belevalókkal: alulra pici zeller gumót teszünk, majd almát és céklát, és egy-egy zeller zöldet, majd borsot és köményt, és aki savanyúbb ízre vágyik, az mustármagot és babérlevelet. Addig rakodunk az üvegekbe, míg teljesen megtelnek, néha kicsit meg is lehet nyomkodni a belevalókat, hogy több férjen az üvegbe.
5.) A vizet felforraljuk, majd beletesszük a sót, cukrot, ecetet, és amikor újra felforrt, a forró levet a befőttekre kanalazzuk. Nem zárjuk rájuk a kupakot!
6.) Meleg vízzel teli, újsággal bélelt lábasokba tesszük az üvegeket, és dunsztoljuk. Era szerint 85 fokos állapotukban 5-10 perc dunsztolásra van szükség. Ha letelt az idő, kesztyűvel fogjuk meg az üvegek nyakát, és óvatosan zárjuk le mindet a saját fedelével, majd tegyük száraz dunsztba, és ha kihűlt (kb. 1,5 nap múlva), mehet a kamrába az összes üveg.








Most pedig következzen egy egyszerű, igen gyors málna dzsem, ha már szezonja van a macik kedvencének! :-)

Málna dzsem

Hozzávalók: 3,3 kg málna, kb. 1,8 - 2 kg cukor, 3-4 teáskanál fahéj
Elkészítés:
1.) A málnát megmossuk, a cukorral és a fahéjjal, valamint 2 kis pohár vízzel felteszünk egy nagy lábasba főni.
2.) Ha felforrt, takarékra tesszük a lángot, és további 4-5 percig forraljuk, majd elzárjuk a gázt, leszedjük a habot a tetejéről, és forrón az üvegekbe kanalazzuk a dzsemet.
3.) Aki nem szereti a magokat, leszűrheti, mi mindössze 3 üvegnyit tettünk el így, mag-mentesen.
4.) Miután megtöltöttük az üvegeket, mindet állítsuk fejtetőre 5 percre, majd tegyük az összes üveget száraz dunsztba.





Anyukám málnás ribizli dzsem receptjét itt találjátok >>>

A befőtteket ezúttal is maradék anyagokból (és pecsétes, ezért leselejtezett abroszokból) kiollózott kalapkákkal és masnikkal díszítettük, szerintem nagyon cukik lettek. Végül két képet szeretnék veletek megosztani: az egyik bájos segítőm, a konyhában meglepően otthonosan mozgó Dorka cica, a másik pedig a szüleim hortenzia bokra, amely a befőttek fotózásának hátteréül szolgált. :-)


Ezek is érdekelhetnek

Friss