Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. júl. 4. A pap - háború a vámpírok ellen

default user icon
MME
Új kedvencre tettem szert az angol Paul Bettany személyében, aki bár brilliáns alakítást nyújtott korábban többek között a Lovagregényben, az Egy csodálatos elmében, és a Da-Vinci kódban, nekem mégis most, akciósztárként tetszett a legjobban.

Noha elkötelezett vámpír-rajongó vagyok, a minap mégis olyan filmet láttam, amelyben rögtön az első perceket követően az ellentáborhoz csatlakoztam... a pálfordulóért valójában Paul Bettany a "felelős", aki elképesztően tehetséges, karizmatikus, nagyon szerethető színész, ráadásul borzasztóan jól áll neki ez a karakter, a kőkemény stílus és a gyors tempó. (Csak így tovább, Paul, remélem, maradsz az akció-vonalon...! :-)))

Ő játsza a Papot, aki az új világban - társaival együtt amolyan misztikus erővel és tudással felruházott "katona", akit az Egyház képezett ki, hogy megvédje a Várost és az embereket. A Papok szikla szilárdak, kemények, brutálisak és legyőzhetetlenek - legendákat zengnek róluk, és bár az Új Világban nem sok hasznukat veszi a társadalom, a nevük mindenkiben rettegést kelt.

A rendező borús jötvőt fest elénk: a vámpírok és emberek között dúló háborúknak köszönhetően kietlen a világ: a vérszívókat a Papok kiírtották ugyan, és az utolsó "példányokat" bebörtönözve őrzik, az emberiség szinte kihalt: a túlélők magas falakkal védett, sötét városokban élnek. Az Egyház a legfelsőbb szerv, aki mindent kézben tart. Mindenkit ellenőriznek, virtuális és egyben kötelező gyónás-kötelezettsége van minden embernek, akár tetszik, akár nem...
... ekkor azonban a városon kívül, valahol, a senkiföldjén, hirtelen vámpír-támadás történik, s az elrabolt áldozatok között szerepel főhősünk unokahúga, Lucy is...

"Aki az Egyház ellen vét, az Isten ellen vét" - harsogják az utcai hangszórók, és a Pap tudja, hogy kérésével, miszerint ismét harcba szállna az unokahúga megmentése érdekében, az Egyházhoz kell fordulnia. Meg is teszi, ám az Egyház közel sem olyan lojális a legjobb emberével szemben, mint kellene, ezért a Pap szembefordul az Egyházzal, és a vámpír-horda után ered, hogy megmentse, vagy - ha már megfertőzték -, megölje Lucy-t...

A film borzasztó pörgős, és tele van nem várt fordulatokkal. Kicsit mátrixos, van benne egy kis Csillagok háborúja, de összességében egyedi, és nagyon jó. Külön érdekesség, hogy a seriff szerepét a Twilight saga első részéből megismert "gonosz vámpír", James, alias Cam Gigandet játssza. Bár ezúttal a vámpírok kifejezetten visszataszítóak, az egész mozi szuper - és aki eddig nem ismerte, garantáltan megjegyzi Paul Bettany nevét, aki nem véletlenül nyerte már el korábban is a "Legjobb angol színész" díjat...

---------------------------------------------------------------------------------

Bár a héten elég sokat moziztam, azért főztem is, igaz, ezúttal nem befőtteket, no és vendégségben is voltunk, onnan is hoztam néhány "gyöngyszemet". Esmének hála egyébként a befőzés a jövő héten, vagy utána folytatódik, csak ezt a hetet lógtam el. :-)))
No és hideg is volt, nem igaz? Még az uborkáimat is be kellett menekítenem a teraszról, nehogy valami bajuk legyen...

És most jöjjenek az új receptek. Évánál jártunk a hétvégén, és nála sikerült megkóstolnom a világ legjobb sárgadinnye levesét. Komolyan, ilyen finomat még nem ettem, noha magam is remek gyümölcsleveseket tudok készíteni. Javaslom mindenkinek, ezt érdemes kipróbálni!

Hideg sárgadinnye krémleves

Hozzávalók: 2 db sárgadinnye, 1 db vanília puding, 1 liter tej, 2 dl teszín, 4 dl narancslé, 3 ek cukor, 1/4 tasak mandula forgács, kevés őrölt gyömbér, só
Elkésztés: 
1.) A dinnyéket félbe vágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd karalábé vájóval kis gömböket vágunk ki belőle és félretesszük.
2.) Elkészítjük a pudingot és lehűtjük. Ha kihűlt, akkor a maradék dinnyét, tejet, tejszínt és narancslevet összeturmixoljuk a kihűlt pudinggal.
3.) Nagyobb tálba tesszük a dinnye gömböket és ráöntjük a turmixot. Tálalásnál pirított mandula forgáccsal díszítjük.


Cukkinis töltött pulyka

Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell filé, 2 db zsenge cukkini, 1 csokor újhagyma, 2 db piros california paprika, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg trappista sajt, 4 levél bazsalikom, só, bors, kakukkfű
Elkészítés: 
1.) A húst úgy vágjuk fel, hogy göngyöli tudjuk.
2.) Az újhagymát kevés olajon megdinszteljük, majd rászórjuk a kb 1/2 cm széles csíkokra vágott paprikát, legvégén a héjas, felszeletelt cukkinit, és félpuhára pároljuk.
3.) A húst megszórjuk kevés borssal, majd a sajtot kisebb szeletekben rátesszük. Erre kanalazzuk a zöldségeket, végül befedjük a másik szelet hússal, meghintjük kakukkfűvel és 200 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt megpároluk.
4.) A fólia eltávolítása  után a húst megpirítjuk, zsírjára sütjük. Petrezselymes héjában főtt, majd megpirított burgonyával tálaljuk.


A sajtos stangli visszatérő vendég, mivel Dorka nagy kedvence, így Ényó (a Pici így hívja Éva mamát) rendszeresen megsüti a legkisebb kosztosnak, aki boldogan majszolja az aranyszínű, ropogós sajtos rudakat. Azt hiszem, Ényó most különösen az unokája kedvébe szeretett volna járni, mivel a héten meglátogattuk a munkahelyén, és a kis Dorka (bár korábban is sokszor mondtuk neki) egészen megdöbbent azon, hogy Ényó egy doktornéni... még otthon is azon dohogott, hogy mi lett az ő nagymamájával, miért "változott" doktornénivé az Ényó? Miért van fehérben, és mit csinál a rendelőben? Mi jól mulattunk, Ényó kevésbé, Dorka pedig azt mondta, Ényó változzon vissza, inkább ne legyen doktornéni, hanem inkább legyen egy bogárka :-)))) ... hiába, gyerekszemmel a doktornénik általában egyet jelentenek a kötelező szurikkal vagy a betegségek alatti nyűgösséggel és a kanalas orvosságokkal...:-))))

Sajtos stangli

Hozzávalók: 26 dkg sajt, só, 30 dkg hideg, lereszelt margarin, 42 dkg liszt, 4 dl tejföl, 1 tojás a kenéshez, sajt és köménymag a szóráshoz
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 centi vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, derelyevágóval felszabdaljuk, mad tepsiben, papírra téve, 200 fokon, 20 perc alatt készre sütjük.

A hűvös idő, és a sok hideg eső arra késztetett, hogy valami jó, meleg, kicsit erős levest főzzek, amit több napig lehet enni - lévén, hogy a jövő hét közepéig ilyen cudar zivatarokat jósolnak...

Palóc gulyás

Hozzávalók: 1 kg sertés hús, 6 vöröshagyma, 5 burgonya, 50 dkg zöld bab, 5 dl tejföl, 1-2 csokor kapor, só, frissen őrölt bors, pirospaprika
Elkészítés:
1.) A hagymát felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd felöntjük vízzel, és kuktában puhára főzzük.
2.) Ha kész a hús, mellé tesszük (fedő nélkül), a felkockázott burgonyát és a zöldbabot, majd az egészet puhára főzzük. Végül megszórjuk friss kaporral, és belehabarunk 1 nagy pohár tejfölt. (Én mindig először egy kis bögrében kavarom össze a tejfölt 2 merőkanál levessel, és csak eztán öntöm a nagy fazékba, így nem ugrik össze.) Azonnal tálaljuk, gyerekeknek kenyeret adhatunk hozzá, szeretnek tunkolni...:-))

A kacsasült Ká kedvence, de almásan még sosem sütöttem meg, én ugyanis nem szeretem gyümölcsös-húsos ételeket (pl. a hawai pizzát sem tudom megenni). Ma azonban rehabilitáltam az almás kacsát, mert nekem is nagyon ízlett, nem is gondoltam, hogy ez ilyen finom lehet? :-)

Kacsasült fahéjas almával (3 főre)

Hozzávalók: 3 kacsacomb, 6 alma, 1 hagyma, 1 narancs, só, szárnyas fűszer (bio), fahéj
Elkészítés:
1.) A kacsacombokat megmossuk, besózzuk, bedörzsöljük szárnyas fűszerrel, és egy jénaiba tesszük.
2.) Az almákat, narancsot, és a megtisztított hagymát gerezdekre vágjuk, és a húsra pakoljuk, majd az egészet megszórjuk fahéjjal. Lezárjuk a jénait (vagy ezüstpapírral lefedjük), majd 190 fokon 2,5-3 órán át sütjük. Az első és második óra után alaposan összekeverjük a hozzávalókat, hogy a húsok mindenhol süljenek, és a közben keletkezett pecsenyelé mindenhova elérjen. Az utolsó 10 percben 200 fokon grillezzük a kinyitott tálat, hogy a kacsacombok ne csak puhák, de ropogósak és pirosak is legyenek. Ha kész, a kacsazsírt egy csuporba öntjük, remek lesz majd pirítósra, rántottához, sütéshez-főzéshez. Köretet nem készítettem, mert a sült almákkal tökéletes a hús.


Végül jöjjön egy régi klasszikus, amit - szégyen vagy sem, mi minden héten eszünk: a tökfőzelék. :-) Szerintem ez az, amit nem lehet megunni, nem a Pécsi kesztyű...:DDD
Gyorsan elkészül, olcsó, friss, és nagyon finom. Ráadásul vettem 4 új fazekat, a fedelükön van egy pici lyuk, a gőzöknek, ezekben még jobban szeretek főzelékeket főzni, mert látom mindig, hogy mi történik odabent. :-)

Zsenge tökfőzelék

Hozzávalók: 1 nagyobb tök, 1 csokor kapor, pirospaprika, só, 1 doboz tejföl, 2 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A tököt megtisztítjuk, legyaluljuk (vagy eleve gyalultat veszünk :-)), és picit megsózzuk, majd lábasba téve fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.
2.) Behabarjuk liszttel összekevert tejföllel és pirospaprikával, megrottyantjuk, és azonnal tálaljuk.





Ezek is érdekelhetnek

Friss