Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. febr. 6. Mangalica, a sztármalac

default user icon
MME
Életemben először vásároltam mangalica húst a héten, és sokat töprengtem, mit kéne készítenem belőle, ugyanis a hentes azt mondta, bánjak úgy vele, mintha vaddisznó vagy más vadhús lenne. Köszi, mondtam, ám mivel vadhúst sem készítettem soha, nem sokra mentem az amúgy remek ötlettel.

Azt sem tudtam pontosan, mitől más a mangalica, mint a hétköznapi disznók, de aztán utána olvastam. Azt írták, kevesebb a húsában a víz(?) - gondolom a szövetek között, és hogy Omega3 zsírsavban gazdag, ezért jó hatással van a szívre és az érrendszerre. Más fórumokon azonban azt hangoztatták igen vehemensen, hogy a mangalica semmiben sem különbözik a hagyományos sertésektől, és egyáltalán nem egészségesebb a húsa, mint "átlagos" társaié. Így hát nem sokra mentem a pro és kontra véleményekkel...

A mangalica hús egyébként sokkal szebb, vörösebb és valahogy jobb szerkezetű/tapintású, mint a hétköznapi disznóhúsé. Igaz, lényegesen hosszabb ideig kell sütni-főzni, de azt kell mondjam, megéri, mert az íze magáért beszél. Így most, hogy már két fogást is mangalicából készítettem a hétvégén, a továbbiakban a mangalicára szavazok! Éljenek a göndör hajú malackák! :-))))

Mangalica gulyás

Hozzávalók: 4 hagyma, 1 kg mangalica hús, 5 sárgarépa, 5 db burgonya, 1 csomag zöldbab, só, bors, pirospaprika, víz, (liba)zsír, liszt+tejföl a habaráshoz
Elkészítés: 
1.) A hagymát felaprítjuk, egy kuktában kevés (liba)zsíron megdinszteljük, majd lehúzzuk az edényt a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és a húst, majd visszatoljuk az edényt a tűzre, és a húst megpirítjuk.
2.) Megsózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, és kuktában omlós-puhára főzzük. (Nekem ez legalább 2 óra volt!)
3.) Ha a hús puha, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a felkarikázott sárgarépát, és azokat is puhára főzzük. (ez újabb 25 perc)
4.) Legvégül adjuk hozzá a zöldbabot, annak néhány perc is elég, és megpuhul a forró lében, takarék lángon. Megkóstoljuk, és ha sótlan, utánasózunk.(+ 5-10 perc)
5.) Készíthetünk hozzá galuskát: 5 evőkanál liszt, 1 tojás, fél dl víz, 1 csipet só. Ezeket összekeverjük, és nokedliszaggatóval vagy kanállal a levesbe szaggatjuk. Gyöngyözve forró levesben néhány perc alatt megfő.
6.) Végül egy bögrében összekeverjük a lisztet egy kis vízzel, tejföllel és forró levessel, csomómentesre keverjük, és szűrőn át a leveshez adjuk.
A levest forrón, házi kenyérrel, bagettel, kiflivel tálaljuk. Elég kiadós, így egytálételként érdemes számolni vele.


Nálunk nagy divatja van a fasírt-sütésnek, hiszen nagyon kedveljük a tojással töltött stefánia szeletet, a tepsis fasírtot, a rúd és gombóc formájú fasírtokat is. Általában pulyka vagy disznóhúsból sütöm, mangalicából azonban ez volt az első. Érdemes volt kipróbálni, mindenkinek ajánlom! :-)

Mangalica fasírt

Hozzávalók: 1 kg mangalica darált hús, 2 vöröshagyma, 4 fokhagyma gerezd, fél rozscipó, tej, só, bors, 2 evőkanál pirospaprika, 2 tojás, 1 evőkanál libazsír, zsemlemorzsa
Elkészítés: 
1.) Összevágjuk a hagymát kockára, és egy mély tálba teszük. Hozzáadjuk a tejbe áztatott rozskenyeret, a darált húst, tojásokat, átnyomott fokhagymát, és jól megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk az egészet, majd alaposan összedolgozzuk.
2.) Libazsírral kikenünk egy lapos jénai tálat, belesimítjuk a masszát, a tetejét megkenjük olvasztott libazsírral, megszórjuk zsemlemorzsával, és lefedve legalább 1 órán át sütjük, majd tető nélkül addig, amíg piros nem lesz. (Én kb. 1,5 órán át sütöttem, 200 fokon.)

A mák szintén családi kedvenc, így gyakran nyúlunk a mákos zacskó után, ha valami finom édességhez támad kedvünk, legyen az kalács, pite, bejgli, guba, tészta vagy kifli. Barátnőm, Szikszai Anikó mesélte már több ízben, hogy Amerikában nem lehet mákot kapni, és hogy milyen szörnyű ez nekik, kint élő magyaroknak. Először azt hittem, viccel, de mondta, hogy ez nagyon is komoly. Mintha a mák egyenlő lenne a kábítószerrel? Őrület, nem? Nyáron remélem, jönnek Magyarországra, és hozzánk is ellátogatnak, mert akkor biztos sütök nekik valami mákosat is, amolyan igazi, magyaros süteményt, hogy kárpótoljam őket a máktalan évekért. :D  

Mákos pite

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg (liba)zsír, fél csomag sütőpor, kicsi tej
A töltelékhez: 25 dkg mák, 20 dkg porcukor, 3 dl tej, 5 dkg zabpehely liszt, 10 dkg mazsola, 2 édes alma, 1 narancs héja lereszelve, 2 tojás
A töltelék alá: baracklekvár
Elkészítés:
0.) Elkészítjük a tölteléket: a mákot leforrázzuk a tejjel, és hozzákeverjük a porcukrot, zabpehely lisztet, reszelt almákat, mazsolát, narancshéjat, végül a keményre felvert tojásfehérjéket.
1.) Előmelegítjük 200 fokra a sütőt, és kibélelünk egy közepes vagy kis tepsit sütőpapírral.
2.) Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk, majd ketté vágjuk a tészta-cipót, és mindkét darabot tepsi-nagyságúra nyújtjuk.
3.) A tepsibe tesszük az első lapot, alaposan megkenjük barack lekvárral, majd ráhalmozzuk a mákos tölteléket, és erre jön a második tésztalap.
4.) Tojássárgájával megkenjük a tészta tetejét, megszurkáljuk spéktűvel, és 200 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk. Nagyon finom, szaftos sütemény, szerintem jobb, mint a bejgli.

A zöldfűszeres kenyerem érdekessége, hogy bár a recept szerint fehér liszttel kellett volna elkészíteni (és úgy is biztos remek), én zabpehelyliszttel készítettem. A zabpehelyliszt rostokban gazdagabb és egészségesesebb, mint a fehér liszt, így érdemes néha ezzel sütni-főzni, és a kenyérsütéshez is remek alapanyag. Aki tart tőle, érdemes először "felhigítani" vele a fehér lisztet, és ha ízlik a végeredmény, már úgyis bátrabban fogjuk használni.

Zöldfűszeres kenyér

Hozzávalók: 3 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 5 dkg (liba)zsír, 50 dkg liszt, egy nagy maréknyi zöld fűszer apróra vágva (petrezselyem, kapor, snidling, rozmaring, kakukkfű)
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat kenyérsütő gépben (vagy hagyományos módon) bedagasztjuk, majd megkelesztjük. A zöld fűszereket célszerű félidőben a tésztához adni.
2.) Sütés előtt kenjük meg vízzel, majd süssük meg a kenyérsütőgépben. Ha sütőben sütjük, akkor sütőfrmába kell tenni, és 190 fokon kb. 40 perc alatt lesz kész. Ha megsült, borítsuk rácsra, hagyjuk kihűlni. Friss vajjal, házi zsírral, de magában is nagyon finom, és sokáig friss marad. (A képen nem a legmutatósabb a kenyerem, hiszen gépben sült, ezért a széle cakkos, de ne tévesszen meg senki, mert a csúnya külső mögött nagyon finom belső rejlik. :-)

Most pedig jöjjön a hétvége fénypontja, Dorka pici túrótortája. A névnapjára készítettem, amire már nagyon készült. Ő persze úgy mondta a nagyszüleinek, hogy Csillámbogyó Bál lesz nálunk, egy olyan buli, mint amilyeneket Eperke szokott a barátnőivel tartani. Felvettük hát a fonalat, és remek kis családi ünnepséget, azaz Dorka-napi Csillámbogyó Bált rendeztünk: lufikkal, papír-girlandokkal és csillogó-villogó hercegnő ruhákkal. A Kicsi még egy kis műanyag koronát is kapott az egyik játékboltból, így ő lett a Csillámbogyó Hercegnő. :-)
Maga, a torta egy egyszerű kis túrótorta volt, de a dekorációnak és apukám mágikus gyertyájának köszönhetően egyszeriben Csillámbogyó Tortává vált. A gyertya ugyanis egy összezárt virág közepében volt. Nem is egy, hanem 8 darab, és 1 kis tüzijáték. Ahogy meggyújtttuk a közepét, egyszerre gyulladt meg mind a 9 láng, és a virág szirmai (zeneszóval kísérve!), egyszeriben kinyíltak. Varázslatos volt, Dorka teljesen le volt nyűgözve a mesebeli virágtól. (Ami azt illeti, mi is).


Túrótorta gyerekeknek

Hozzávalók: 8 dl tej, 2 csomag vanília puding, 10-12 evőkanál cukor, 2 csomag (25 dkg-os) zsíros túró
Elkészítés:
1.) A tejet csomómentesen elkeverjük a pudingporral és a cukorral, majd lassú tűz felet besűrítjük.
2.) Lehúzzuk a tűzről, és habverővel belekeverjük a túrót úgy, hogy szép, homogén masszát kapjunk.
3.) A masszát fóliával kibélelt mély tálkába öntjük, és ha kihűlt, a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Tálalás előtt gyümölcsökkel és felvert tejszínhabbal díszítjük.
4.) Félbevágott babapiskótával is körberakhatjuk, ez esetben a piskótákat kössük át egy selyemszalaggal. Elég nehéz művelet, mert előbb az összes piskótát a torta falához kell tapasztanunk, és ha már mind fent van, akkor lehet csak óvatosan köréjük fogni a szalagot. Érdemes a masnit előre megkötni, mert a piskóták mozognak, és maga a torta is elég laza, így jobb, ha nem a "piskóták hátán" próbáljuk megkötni a díszítést, hanem már egy kész szalaggal öleljük át őket. :-) 



Végül pedig szeretnék megosztani veletek két nagyon cuki videó felvételt, ami most készült az oviban. A mesejáték címe: az aranyszőrű bárány. Érdekessége pedig, hogy Árpika játssza benne a királyt. :-))) Mindenkinek nagyon jó szórakozást kívánunk, nekünk nagyon tetszett, édesek a gyerekek!

Ezek is érdekelhetnek

Friss