Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. febr. 14. Kereken szép az élet!

Legalábbis, ha péksüteményt sütünk. Rákaptam mostanság a házi zsemle- és kiflisütésre, mivel könnyen elkészíthetőek, és az egész család szereti őket. Igaz, nem olyan hatalmasak, mint bolti (felfújt) rokonaik, de nagyon etetik magukat, és napok alatt sem száradnak ki.

Annyiban persze csalok, hogy mindig kenyérsütőgéppel dagasztom és kelesztem a tésztát, de ennyi csak belefér, nem igaz? A kenyérsütőgépem immáron 6 éve hűséges társam, és bár a fedele kétszer is letört, és a gombok felirata is alig látszik már, mondhatom, együtt még sosem rontottunk el semmit. :D

Házi zsemle

Hozzávalók: 4,5 dl tej, 1 evőkanál kacsa zsír, 1 evőkanál só, fél evőkanál cukor, 68 dkg liszt, fél kocka élesztő
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, egy pohárral kiszúrjuk.
3.) A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe tesszük, tojás sárgájával megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.


A rakott karfiol nálunk rendszeres "vendég", mindenki nagyon szereti, és mivel elég nagy adag és egytálétel, 2-3 napig is lehet enni, olyankor pedig szabin lehet a szakácsnő. :-)

Színes rakott karfiol

Hozzávalók: 1 fej karfiol, 60 dkg csirke mell, olívaolaj, 2 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 1 piros pritamin paprika, 1 zöld pritamin paprika, 1 csokor friss petrezselyem, 5 dl tejföl, só, bors, pirospaprika, grillfűszer (E-mentes)
Elkészítés:
1.) A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és tejes vízben, amiben pici cukor és só is van, puhára főzzük. Lecsepegtetjük, és egy kiolajozott jénaira szedjük.
2.) A zöldségeket felaprítjuk, és a kockára vágott hússal együtt, kevés
olívaolajon egy serpenyőben grillfűszerrel, sóval, borssal megpirítjuk, majd az egészet a karfiolra lapátoljuk. Rákanalazunk 2-3 dl tejfölt, vagy amennyi jól esik - de hagyjunk a tálaláshoz is!
3.) A jénait sütőbe tesszük, és 200 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. A petrezselymet összevágjuk, és tálalás előtt megszórjuk az egész tálat vele. Kenyérrel, forrón tálaljuk.


Aztán készítettem egy babos ételt, amit próbáltam "Sólet"néven eladni a családnak, de aztán úgy elkezdtek hőbörögni, hogy hol a gersli, és a libahús, hogy kénytelen voltam új nevet kitalálni a kreálmányomnak (ami amúgy utolsó cseppig elfogyott), és így lett Babos egytál. :-)

Babos egytál

Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 2 vöröshagyma, olaj, pirospaprika, só, bors, 1 szál kolbász, 1 kis darab füstölt szalonna, 1 nagy doboz fehér bab (konzerv), 1 doboz vörös bab (konzerv), babérlevél
Elkészítés:
1.) Az összevágott hagymát, szalonnát és felkarikázott kolbászt kevés olajon megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megpaprikázzuk, rárakjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd vízzel felöntve puhára főzzük.
2.) Hozzáadjuk a babérlevelet, és a kétféle babot, ha szükséges, fűszerezzük, vizet is adhatunk még hozzá, ha nem elég, és néhány percig főni hagyjuk takarék lángon. Friss kenyérrel, főtt tojással tálaljuk.

Bálint napra is készültünk, így Dorkával sütöttünk egy csomó házi kekszet, amit lekvárral ragasztgattunk össze, és aminek már a fele elfogyott...:-) Gyors, olcsó, borzasztó egyszerű recept, és a gyerekek is ki tudják nyújtani, szaggatni, hogy a lekváros ragasztásról ne is beszéljünk...:-)

Szívecskés linzerek

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, fél teáskanál só, 2 tojás, 20 dkg vaj
Elkészítés:
1.) Összegyúrjuk a hozzávalókat, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kekszeket.
2.) Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 12 perc alatt kisütjük őket, majd ha kihűltek, lekvárral összeragasztjuk a kekszeket kettesével.


-----------------------------------------------------------------------------------

Most pedig jöjjön egy kis cápasóóóóó! :-)))
A hétvégén (mikor máskor, ha nem a legnagyobb tömegben?), ellátogattunk a Tropicariumba, és Dorkával megnéztük az állatokat. Elsősorban a cápákért mentünk, és a hatás nem is maradt el, Dorka majd 1 teljes órán át bámulta a hatalmas testű és a társaságukban úszó ezüstösen csillogó, kecsesen mozgó állatokat.

A krokkókhoz is kétszer vissza kellett mennünk, annyira tetszettek a Kicsinek, bár nem győztem hangoztatni, hogy nem éppen okos, és kedvesnek sem mondható lelkesedésének tárgya, aki sárgás szemeivel sunyin nézett maga elé.

Bár odabent meglehetősen meleg volt és tömeg, az akváriumok csodásak voltak, és élmény volt a sok szép állatot megnézni. Más kérdés, hogy szegényeknek sokkal boldogabb lenne az életük a szabadban...

A medúzák különösen szépek voltak, és a fotón is csodásan mutattak. :-)

Az egyetlen kellemetlen élmény a rája-simogatóban ért. A ráják, akik néhány éve még tányér méretűek voltak, most hatalmasra nőttek, és a tüskés farkuk majd 1 méteres volt. Az emberek pedig ugyanúgy hónaljig benyúlkáltak hozzájuk a vízbe, mint régebben, amikor kicsik voltak és veszélytelenek. Ugyan több helyen is ki volt írva, hogy a ráják halálos és életveszélyes balesetet okozhatnak, mégis elképesztőnek tartottam, hogy ez esetben miért engedélyezik azt, hogy az emberek, főként a gyerekek veszélyben legyenek? Igaz, a ráják barátságosak, de anno szegény Stewe Irwint sem azért szúrták agyon egy másodperc töredéke alatt, mert gonoszak voltak...

Ezek is érdekelhetnek

Friss