Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. dec. 5. Pufók ufók

A minap a kezembe akadt egy régi (2001-es) Jamie Oliver könyv, amelyben sok más ínycsiklandó finomság mellett találtam egy ígéretesnek tűnő amerikai palacsinta receptet. Ilyesmit még sosem sütöttem, de rém jól nézett ki, és a leírása is egyszerűnek tűnt, így belevágtam. Az eredmény: egy tál pufók ufó, amit ezerféleképpen lehet ízesíteni: húsfélékkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, édességekkel.

Amióta kipróbáltam a klasszikus amerikai pitét, mondhatni, nyitott vagyok az amerikai konyhára, noha korábban nem sok jót hallottam róla. A kint élő magyarok ugyanis sokat panaszkodnak arra, hogy az amerikaiak nem ismerik a főzelékeket, a pulykát ízetlenül sütik (hozzánk képest), hiányzik a tányérjaikról a kolbász, a szalonna, a sokféle pirospaprika és a mák, ám egyre több olyan recepttel találkozom, ami ugyan nem magyaros, de igazán remek. Ilyenek ezek a kis palacsinták is, amelyek szerintem hamar a család és a gyerekek kedvenceivé válnak...

Amerikai pufók palacsinták

Hozzávalók (12 db-hoz): 3 tojás, 120 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1,5 dl tej, 1 csipet só
Elkészítés:
1.) A tojások fehérjét egy csipet sóval keményre verjük.
2.) Egy másik tálban konyhai robotgéppel összekeverjük a tojássárgát, tejet, lisztet, sütőport
3.) Ha kész vagyunk, a kemény habot óvatosan forgassuk a tojásos masszába, és már kész is van a palacsintatésztánk.
4.) Egy palacsintasütőbe tegyünk egy kevés olajat, és 3-4 kisebb adag palacsintatésztát halmozzunk rá. Egy-egy palacsinta akkora lesz, mint pl. egy szelet párizsi. :-) Nem túl nagy lángon szép, aranyszínűre sütjük az egyik oldalát, majd megszórjuk a kiválasztott töltelékkel (sonka vagy sajtcsíkokkal, gyümölccsel, hagymával, párolt brokkolival, stb.), majd megfordítjuk, és a másik oldalát is aranyszínűre sütjük.
5.) Én fahéjas almatölteléket tettem rá: egy almát lereszeltem, megszórtam egy kis fahéjjal, rákanalaztam egy kis mézet és egy marék mazsolát, majd összekevertem a tölteléket, a palacsintákra tettem sütés közben, és tálaláskor meglocsoltam egy kis juharsziruppal. 






Az amerikai palacsinták sikerén felbuzdulva arra gondoltam, egyik nap jó lenne valami sós tésztát is készíteni a családnak, így jött képbe a lasagne, ami mindannyiunk közös kedvence. A titka szerintem mindössze a besamell állagán és ízén múlik: ha azt ügyesen elkészítjük, biztosan finom és puha lesz a tésztánk.

Húsos-főtt tojásos lasagne

Hozzávalók: 1 csomag lasagne tészta, 60 dkg darált hús, 1 vörös hagyma, 2 paradicsom, 1 paprika, 2 szál újhagyma, sertés hús fűszer, só, 8 tojás, fél csokor petrezselyem, kacsazsír
A besamellhez: 8 dkg vaj, 4-5 púpozott fakanál liszt, kb. 1 liter tej, zöld fűszer, szerecsendió, só
Elkészítés:
1.) A tojásokat megfőzzük sós vízben, majd megpucoljuk és felszeleteljük őket karikára.
2.) A hagymát kevés kacsazsíron (olajon) megpirítjuk, majd rárakjuk a hagymát, újhagymát, paprikát, paradicsomot, darált húst és a petrezselymet, majd sózzuk, és megszórjuk sertéshúshoz való fűszerrel, és megpirítjuk az egészet.
3.) Egy jénait vékonyan kikenünk kacsazsírral (olajjal), majd végig rakjuk lasagne lapokkal. (Nekem összesen 3 lap félt egymás mellé, és 6 emeletes lett a tésztám - és csak a fél dobozt használtam el.)
4.) Elkészítjük a besamellt: a vajat megolvasztjuk, rákanalazzuk és simára keverjük a lisztet, majd felöntjük tejjel, és habverővel addig keverjük, amíg besűrűsödik. Nekem mindig csomós lesz, ezért botturmix segítségével oldom meg a problémát. :-) Ha kész, szerecsendióval, sóval, zöld fűszerrel ízesítjük.
5.) Megrakjuk a tésztát: egy réteg tésztalap + hús + besamell, majd újabb réteg tészta + hús + főtt tojás + besamell, és így folytatjuk a rétegezést, amíg minden elfogy. A sor végét tészta zárja, azt öntsük le a maradék besamellel, és mehet a sütőbe. 200 fokon addig süssük, amíg a teteje szép aranyszínűvé válik. Nagyságrendileg ez 40 perc.



Süteményt ezúttal ajándékba sütöttem, mivel apáéknál vendégség volt, és apukám cukrászdából akart krémeseket venni. Mondtam, inkább jöjjön ki hozzánk, és sütök nekik házi sütit - majd elkészítettem anyukám jól bevált rácsos mákosát. (Mindig sokan kérdezitek, de nem kell bele sütőpor! :-)

A mákos rácsos receptjét itt találjátok >>>

A süti istenien sikerült, és bár az eredeti receptben nem írtam, most figyeltem, és 200 fokon, 35 perc alatt sül meg a tészta. Borzasztó finom, a tölteléke olyan, mint egy nagyon szaftos bejgli-töltelék, és sokáig eláll. Íme a képek róla:




Most pedig jöjjön egy SOS anyuka-recept, amit szerintem minden ovis örömmel bekanalaz... :-)

Sajtos karfiolkrémleves

Hozzávalók: 1 karfiol, 1 vöröshagyma, 1 kisebb burgonya, 1 tömlős sajtkrém, 1 liter erőleves, friss petrezselyem
A tálaláshoz: reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat megtisztítjuk, felaprítjuk, majd feltesszük az erőlevesben főzni.
2.) Ha megpuhultak, botturmix segítségével krémesre mixeljük, reszelt sajttal megszórjuk, és azonnal fogyasztjuk.

Az elmúlt hetekben sok szép receptem gyűlt össze, így ha megengeditek, még kettőt közzé teszek, ezeket hétvégi családi ebédre ajánlom. :-) A jövő héttől úgyis jön a karácsonyi készülődés, mézeskalácsház, és a Miklós napi puncstorta... :-)

Mozzarellás göngyölt pulyka

Hozzávalók: 1 csomag pulykamell (kb. 10 hártyavékony szeletre lehet vágni), 2 csomag mozzarella, 1 csomag angol szalonna, grill fűszer, kacsazsír, 5 dl tejszín
Elkészítés:
1.) A pulykamellet megmossuk, hártyavékonyra felszeleteljük (a férjek nagyon jók ebben!), így nem kell kiklopfolni, majd minden hússzeletet elöl-hátul megszórunk grillfűszerrel.
2.) A hússzeletekre egyesével 1-1 angol szalonnát és egy mozzarella szeletet teszünk, felgöngyöljük, és kacsazsírral kikent jénaira tesszük szorosan egymás mellé.
3.) Végül az összes húst leöntjük 5 dl tejszínnel, és 200 fokos sütőben ropogósra sütjük. Nem néztem az órát, de kb. 45 perc.






Csőben sült kelbimbó

Hozzávalók: 1 kis csomag kelbimbó, 2 tojás, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, őrölt szerecsendió, só, 10 dkg zsemlemorzsa, kevés vaj
Kacsazsír a jénai kikenéséhez
Reszelt sajt a tál tetejére
Elkészítés:
1.) A kelbimbót megmossuk, megtisztítjuk, és a külső, csúnyább leveleit leszedjük. Sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
2.) A prézlit kevés olvasztott vajon megpirítjuk, majd egy kizsírozott jénaiba a kelbimbóval rétegezve letesszük.
3.) A tojást felverjük, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal, majd a kelbimbók tetején szépen eloszlatjuk. A végén még egy csomó reszelt sajttal megszórjuk az egészet, majd 200 fokon pirosra sütjük a sütőben. Ha kész, kicsit hagyjuk hűlni, nagyon szépen lehet szeletelni. (A szeletekről pont nem készítettem fotót, de ezt csak most vettem észre, bocsi. )






 

Ezek is érdekelhetnek

Friss