Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. dec. 26. Karácsonyi finomságok

Bár még az ünnepek javában tartanak, gondoltam, közzéteszek néhány ünnepi újdonságot, amelyet bár nem terveztünk, mégis megszülettek és nagyon jól sikerültek - így remélem, titeket is inspirálnak majd. :-)

Először azonban még egyszer mindenkinek nagyon boldog, békés Karácsonyt kívánok sok szeretettel, és őszintén remélem, hogy szépen telnek az ünnepnapjaitok! :-)


Most pedig mesélek egy picit, az elmúlt napokról, jó? A szentesténk nagyon szépen alakult, noha üröm volt az örömben, hogy a bátyámék az utolsó nap összeszedték a rota-vírust, így ők családostul kidőltek, akárcsak az unokatesómék. Úgy látszik, a vírusok az ünnepnapokon sem pihennek... persze, azóta már beszéltünk telefonon, mindenki jobban van, de a nagyszülőkkel együtt úgy döntöttünk, hogy magunkban ünnepelünk, és kivárjuk az egy hetes lappangási időt, hogy véletlenül se kapjunk váratlan ajándékot... :-)

Karácsony napján végül egy kicsit módosítottam a menün. A francia salátát és a kaszinotojást elkészítettem szokás szerint, bár már nem receptből dolgoztam, hanem "szemre", és minden istenien sikerült. Azért leírok mindent, ne aggódjatok! A tojások mellé pedig készítettem (életemben először) körözöttel töltött sajttekercset és snidlinges brindzával töltött sonkatekercset, rántott hal helyett pedig zöldséges lazacot sütöttem. Apukám segített mindenben, ketten készítettük el az ünnepi menüt, előző nap pedig megsütöttem anya bejglijét (és nem repedt ki!!! :-), a házi kalácsát, sőt két tepsi mézeskalácsot és egy fehér házi kenyeret is. Most pedig - hiszitek vagy sem - a tűzhelyen egy nagy fazékban életünk első Erdélyi rakott káposztája rotyog 2 órája, amit Ká-val együtt csináltunk. Még 2 óra és kész lesz, de az illatok, amik betöltik a házat, valami mennyeiek. A Pataki tálamban pedig egy parasztkenyér kel éppen, azt is nemsokára megsütöm - ez lesz ugyanis a holnapi menü, mivel megint mindenki hozzánk jön vendégségbe. No, de most lássuk sorban a recepteket!

Kőrözöttel töltött sajttekercs majonézes zöldborsóval

Hozzávalók: 60 dkg sajt (edami vagy trappista), 1 csomag túró, 2-3 dl tejföl, 1 csokor apróra vágott snidling, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál pirospaprika, nagy csipet só
A zöldborsó salátához: 1 üveg zöldborsó konzerv, 1 tubus majonéz, 2 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, kevés citromlé, csipet só, nagyobb csipet porcukor
A sajttekercs elkészítése:
1.) A sajtot hideg vízbe áztatva a tűzte tesszük egy fazékban, felforraljuk, majd 25 percig a forró vízben hagyjuk. Eztán egy ezüstpapírral bélelt nyújtódeszkára tesszük, és kinyújtjuk.
2.) A túrót összekeverjük a nagyon pici kockákra vágott hagymával, snidlinggel, tejföllel, majd sózzuk, paprikázzuk és alaposan összekeverjük.
3.) A kinyújtott sajtra (ami úgy fog kinézni, mintha tészta lenne) felkenjük a túrót, majd óvatosan feltekerjük, szorosan belecsavarjuk az ezüstpapírba, és néhány órára a hűtőbe tesszük. Végül, ha letelt az idő, kivesszük, és felszeleteljük, mint egy bejglit.
4.) A zöldborsót lecsepegtetjük, a többi hozzávalót egy mély tálban simára keverjük, majd hozzáadjuk a borsót. Egy lapos tálba simítjuk a zöldborsó salátát, elhelyezzük rajta a felkarikázott sajttekercs-szeleteket, és kígyóuborkával, paradicsommal, majonézzel díszítjük.

Kaszinotojás franciasalátával és brinzdás sonkatekerccsel

Hozzávalók a kaszinotojáshoz: 10 tojás, fél tubus majonéz, 3-4 evőkanál tejföl, 2 ek mustár, pici citromlé, pici porcukor, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, só, őrölt bors
A díszítéshez: majonéz, piros arany
A tojások elkészítése: megfőzzük, megpucoljuk és félbe vágjuk a tojásokat, a sárgájukat villágal összetörjük, és simára keverjük a többi hozzávalóval, majd visszakanalazzuk a megfőtt fehérjékbe, és máris mehetnek a salátára. A tetejüket majonézzel és piros arannyal díszítjük.
Hozzávalók a franciasalátához: 1 csomag (1 kg) franciasaláta keverék (fagyasztott), 2 alma, 5-6 csemege uborka, 1 flakon majonéz, 5 dl tejföl, 4 evőkanál mustár, fél citrom leve, 1 tk porcukor, 2-3 csipet só
A franciasaláta elkészítése: A zöldségeveréket sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a hozzávalókból kikevert dresszinggel és a felkockázott almával, uborkával. Egy tálba kanalazzuk a salátát, a széleket fodros salátával díszítjük, a salátára kaszinotojásokat és sonkatekercseket teszünk. Kígyóuborkával, paradicsommal, újhagymával, majonézzel, pirosarannyal díszítjük.
Brindzás sonkatekercs hozzávalói: 2 csomag brindza (1 csomag 125 g), 1 csokor snidling, 1 csomag sonka
Elkészítés: A brindzát összetörjük villával, és hozzákeverjük az apróra vágott snidlinget, majd a sonkaszeletekre kanalazzuk, feltekerjük őket egyesével és a franciasalátára tesszük szépen egymás mellé. Kígyóuborkával, piros arannyal díszítjük.



 

A salátákhoz és a halhoz fehér kenyeret sütöttem, egy téglalap alakú formában. Sajnos elfelejtettük lefotózni, csak a szeletekről tudok így képet mutatni, de nagyon finom lett, könnyű volt a belseje, és ropogós a héja.

Fehér kenyér

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 60 ml olaj, 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 ek cukor, 1 kk só
Elkészítés: A hozzávalókat kenyérsütő gépben dagasztjuk, kelesztjük, majd kivajazott formában 190 fokon megsütjük kb. 45 perc alatt. Ha már pirul a teteje, kenjük meg vízzel, ettől lesz ropogós a héja.

A zöldséges lazacról sem készült külön kép, de ezen azért látszik rendesen szerintem...

Zöldséges lazac

Hozzávalók: 1 csomag lazac, só, bors, olívaolaj, 1 hagyma, 2 paradicsom, 1 paprika, hal fűszer
Elkészítés: A halszeleteket megsózzuk, fűszerezzük, jénaiba tesszük, rákarikázzuk a zöldségeket, olívával meglocsoljuk, és 20 perc alatt 200 fokon megsütjük.

Anyukám bejglijének részletes leírását itt találjátok >>>
(én idén a diós töltelékbe 40 helyett 60 dkg cukrozott diót tettem!)
Követtem pontosan a leírást, és mind a 6 rudam mesésen sikerült, sőt, idén ki sem repedtek. Azt hiszem, tavaly túlsütöttem őket, azért repedeztek ki.




Anya kalácsát is megreformáltam egy picit, ugyanis ez a cserepes fonott kalács nem édes, ezért beletettem 10 dkg cukrot, és felére vettem a sót. A pataki tálat kenyérsütésre használtam, ezért a tésztát egy tortaformába tettem, és csiga-alakban tekertem fel. Tökéletesen sikerült, de tegyük hozzá, hogy ez egy nehézkes házi kalács, nem az a lepke-könnyű, foszlós-fajta. Mindenkinek nagyon ízlett, bár lehet, hogy befonva egy picit mutatósabb.

Anyukám cserepes kalácsa >>>

Ényó meglepetésként mézes zserbót sütött, ami valami mennyei volt, sokkal finomabb, mint a hagyományos zserbó. Talán ezért is alakult úgy, hogy ma délre nem is maradt egy szelet sem belőle... :-)

Mézes zserbó

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 2 egész tojás, 5 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 ek langyos méz
Tészta elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, 3 cipót formálunk, kinyújtjuk és sütőpapíron világosra sütjük 200 fokon kb 8-10 perc alatt.
Krémhez valók: 1/2 l tej, 10 dkg kristálycukor, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1,5 vanília puding, 2 db vaníliáscukor, 2 ek kakaó
A krém elkészítése: A tejet a pudinggal és a kristálycukorral addig főzzük, míg leválik a kanálról. Kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük. Elfelezzük, az egyik felibe a kakaóport, a másik felibe a vaníliáscukrokat tesszük. Az alsó lapot kakaóssal, a következőt vaníliás krémmel kenjük meg. 
Hozzávalók a csokoládé mázhoz: 2 nagy evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg margarin.
A máz elkészítése: A vizet a kristálycukorral hólyagosra főzzük, belekeverjük a kakaót és a tűzről levéve a margarint. Langyosra hűtjük, majd a tészta tetején egyenletesen elsimítjuk. Másnap szeleteljük. 


A mézeskalács receptjét a mézeskalács fűszer hátulján találtam, és nagyon jól sikerült. Kb. 3 perc volt begyúrni, aztán Dorka cica kiszaggatta, tejjel megkente, és 180 fokon 10 perc alatt megsütöttük.

Mézeskalács

Hozzávalók: 50dkg liszt, 25dkg porcukor, 1,5kávéskanál szódabikarbóna, 3egész tojás, 15dkg méz, kb. 3-4 kávéskanál mézes sütemény fűszer
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, fél órát hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszúrjuk a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tejjel megkenjük, és 180 fokon 8-10 perc alatt kihűtjük. Csokoládé vagy puncsmázzal és színes cukorkákkal díszítjük. (Én a boltban kapható puncs és csokimázt használtam, a por állagút, amit 4 kiskanál vízzel kikeverni, és máris kenhető.)



Töltött káposztát még soha életemben nem csináltam, sőt, karácsonykor anyukám sem, viszont annyi jót olvastam róla a neten, hogy úgy gondoltam, Karácsony második napján kipróbáljuk mi is. Több verziót is elolvastam, de leginkább az erdélyi töltött káposzták tetszettek, ezért az autentikus elkészítési módra esett a választásunk. Ká alaposan kivette a részét a munkából, gyakorlatilag én szórtam a fűszereket, és megfőztem a rizst, de minden más ő csinált - ehhez mérten valami isteni illatok keringenek a lakásban... még mindig fő ugyanisa káposzta, amit holnap, a nagyszülőkkel fogunk megkóstolni, miután a fazekat kint altattuk a teraszon.

Erdélyi töltött káposzta

Hozzávalók: 2 kg savanyú káposzta, 20 db savanyú káposzta levél, 25 dkg rizs, 6 gerezd fokhagymáa, 3 vöröshagyma, 50 dkg erdélyi szalonna, 1 nagy szál csabai kolbász, 1 nagyobb darab (két öklömnyi) füstölt tarja, 1 kg darált hús, só, bors, pirospaprika, kapor, csombor, víz, 1 üveg száraz fehérbor
Elkészítés:
0.) A szalonnát félbevágjuk, a felét felkockázzuk, a másik felét felszeleteljük. A tarját nagyobb kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk.
1.) A rizst kevés libazsíron megpirítjuk, majd 7 dl vízben megfőzzük, aztán kihűtjük és a darált húshoz adjuk. Hozzákeverünk legalább 4-5 evőkanál pirospaprikát, 4-5 nagy csipet sót, 1 kk őrölt borsot, valamint az áttört fokhagymát, és alaposan összegyúrjuk a húsos masszát. A káposztalevelekbe töltjük a tölteléket, és az így keletkezett kis csomagokat félretesszük egy tálba. A töltésnél ügyelni kell arra, hogy a feltekerésnél mindig behajtsuk a széleket, nehogy kibuggyanjon majd főzés közben a hús.
2.) A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, rátesszük a felaprított hagymát és megpirítjuk, majd hozzákeverjük a felkockázott paprikát és paradicsomot. Eztán hozzáadjuk a vízzel leöblített savanyú káposztát, és sózzuk, pirospaprikával megszórjuk, és alaposan összekeverjük az egészet.
3.) Egy nagy edény alját beterítjük a megmaradt, felszeletelt szalonnával, majd hagymás-szalonnás káposztát teszünk rá, arra kolbász, és tarjadarabokat, és a töltelékeket. Megszórjuk kaporral, és jöhet a következő réteg: apró káposzta, húsfélék, töltelék, és addig folytatjuk a rétegezést, míg minden elfogy. A fazék tetejére káposzta kerüljön, végül pedig néhány levél, kapor és egy kis csombor. A rakományt felöntjük egy üveg borral, és egy kis vízzel (ha a bor nem fedné el teljesen), és lassú lángon, fedő alatt főzni kezdük. A vizet pótolni kell. 3-4 óra alatt elkészül, eztán hideg helyre tesszük, és másnap friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk.





Mivel a mi töltött káposztánk még mindig fő, nem tudok nyilatkozni arról, hogy milyen lett, de holnap lefotózom, és közzéteszem a képét. Az illatából ítélve a valaha készített legfinomabb ebédünk lesz... :-)))

A töltött káposztához cserépben sütök kenyeret, amelynek a receptjét itt találtam >>>

.... holnap erről is pótlom a képet, mert még a sütőben van. :-)

Azóta megvágtuk a kenyeret, igazán finom lett. Gondolom, dupla adagból kidagad majd legközelebb a tálból, és a barázdák is mélyebbek lesznek, ha csak közvetlenül sütés előtt vagdaljuk be - de gyakorlat teszi a mestert, ugye?

Ezek is érdekelhetnek

Friss