Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2011. dec. 12. Dorka édes karácsonyi kalácsai

A héten többféle péksüteménnyel is megpróbálkoztunk, és mind nagyon jól sikerültek. Olyannyira, hogy el is osztogattuk őket (mert hozzánk mindig jön valaki :-), így aztán másnap vagy harmadnap mindig újat kellett sütnünk - de nem bántuk, hiszen a gyakorlás teszi a mestert! :-)

Persze, a péksütemények sütésekor az is szempont volt, hogy nem volt kedvünk boltba menni, ami gyalog alsó hangon fél óra, de a "nagy közért" legalább egy óra... mi pedig újabb "ovi-vírussal" küzdünk, így jobbnak láttuk a ház jóleső melegében maradni, és szerény eszközeinkből megoldani a kifli-kérdést. :-)

A tésztadagasztást-kelesztést ezúttal is az öreg, de annál megbízhatóbb kenyérsütőgépemre bíztam, ami másfél óra alatt teljesítette a feladatot, és nagyon szép, egyáltalán nem ragadós, fényes tésztát készített nekünk. Eztán átadtam a kis Dorkának a stafétabotot, aki mindenképp sütni szeretett volna, s miután 12 darabra felosztottam a tésztát, a Kicsire bíztam, hogy lisztezett deszkán hengergessen "fókákat" belőlük. Hamar elkészült velük (hiszen a tészta jól kezelhető, mint egy gyurma), eztán sütőpapírral bélelt tepsire tettük, és Dorka tojássárgával lekent minden egyes darabot. Eztán a sütőbe toltuk a kalácskákat, majd amikor aranybarnára sültek, kivettük őket. Az illatuk, s mint később kiderült, az ízük is kitűnő: édes, mint a régi magyar puffancs, vagy a fonott kalács, az állaga pedig omlós, puha, gyermekkézbe való. :-)

Édes kalácskák / briósok

Hozzávalók: 220 ml tej, 1 teáskanál só, 2 tojássárgája, 12 dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 47,5 dkg liszt, 1 teáskanál szárított élesztő
A kenéshez: 2 tojássárga
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat bedagasztjuk, kelesztjük (én kenyérsütőgéppel csinálom).
2.) Lisztezett deszkán 12 darabra vágjuk, bukta- vagy briós alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojássárgával megkenjük, és 200 fokon 20-22 perc alatt megsütjük.






Az édes kalácsok olyan remekül sikerültek, hogy még aznap mind el is fogytak (igaz, mint említettem, több, mint a felét elajándékoztuk), így másnap újabb adagot sütöttünk, amit ezúttal én formáztam meg, mert Dorka épp délutáni szunyókálásban volt, amikor megkelt a tészta. Az eredmény - ízre ugyanaz lett -, külsejében azonban "becsavarodott". :-)) Így kvázi az édes kis kalácsok brióssá váltak. A tekercsek alját minden darabnál maguk alá hajtottam, hogy a sütésnél ne nyíljanak ki a csigák.  






Zsemlét azért sütöttünk, mert alapvetően sós dolgokat eszünk reggelire: tojást, sajtot, paprikát, és ezekhez jobban mennek a kevésbé édes péksütemények.

Házi zsemle

Hozzávalók: 360 ml víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 60 dkg liszt, 1 teáskanál szárított élesztő
A kenéshez: 2 tojássárga
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat hagyományosan vagy kenyérsütőgépben bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) Lisztezett deszkán kinyújtjuk, fánkszaggatóval zsemléket szúrunk ki, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojássárgával lekenjük, és 25 perc alatt, 200 fokon aranyszínűre sütjük.



Amúgy ezeket a kalácsokat, és az alábbi zsemléket is le lehet fagyasztani, és utána kettesével előszedni, így akár az egész heti kenyérvásárlást megúszhatjuk.

A zsemléket egyébként nem csak reggelire - vacsorára lehet fogyasztani, hanem én például speciális levesbetétet készítettem belőlük, amit aztán egy tányér forró spárgakrémleveshez kínáltam, és mindenkinek nagyon ízlett. :-)

Sajtos spárgakrémleves paprikás-hagymás zsemlebetéttel

Hozzávalók a leveshez: 2 üveg spárga (33g /üveg), 6 dl erőleves, 1 tömlős krémsajt, 1 fokhagyma gerezd, 1 csipet só
Hozzávalók a levesbetéthez: 2 házi zsemle, 1 vöröshagyma, néhány szelet édes kaliforniai paprika, olíva olaj, sült krumpli fűszerkeverék (bio)
Elkészítés:
1.) A spárgáról leöntjük a levet, nagyobb darabokra vágjuk, forró erőlevesbe tesszük, majd belekeverjük a krémsajtot, és botturmix segítségével pépesítjük. Ha krémes az egész, beletesszük a nyers fokhagymagerezdet, és azt is krémesre mixeljük, aztán egy csipet sóval ízesítjük, és megrottyantjuk a gázon.
2.) A levesbetéthez felaprítjuk a zsemlét, hagymát és a paprikát, és kevés olívaolajon, egy serpenyőben megpirítjuk őket, fűszerezzük, majd azon melegiben a spárgakrémleveshez tálaljuk. Színes, ízletes, mutatós. :-)





A kalácskákból maradt tojásfehérjéből habkarikákat sütöttünk, amiket Ká nyomott ki a habzsákból, és Dorka díszített. Ezeket is bedobozoltuk, szépek lesznek majd a karácsonyfán. :-)

Karácsonyi habkarikák

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 kupak citromlé
A szóráshoz: színes szórócukor
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjét keményre verjük konyhai robotgéppel.
2.) Óvatosan hozzáadjuk a citromlevet, majd fokozatosan a porcukrot, és addig keverjük, amíg a hab nagyon fényes és kemény lesz.
3.) Nyomózsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjuk a tetszőleges mintákat (karikát, szívet, stb.), megszórjuk szórócukorral, és 130 percig 100-110 fokon szárítjuk. Ha kész, dobozokba tesszük, sokáig eláll.




A hét legnagyobb eseménye azonban kétségkívül apukám névnapja volt, amit a takonykór miatt külön ünnepeltünk a családtól, mert aggódtam, nehogy elkapja anyukám is, akinek már kétszer volt korábban tüdőgyulladása. Így apa átjött hozzánk, mi Dorkával felköszöntöttük (akkor Dorka még volt nem volt taknyos), én pedig távolabb üldögéltem, aztán apa hazavitte az ajándékait és az ünnepi ebédet, ahol aztán anyukámmal és Ényóval megették. Nos, így az ovi-baci keresztülhúzta a számításainkat, de így is nagy volt apukám öröme, hiszen Dorka saját kezűleg díszítette fel a mézeskalács házat, amit neki készítettünk, és a karácsonyfa díszeket is saját maga festette a Papa névnapjára. :-)





A sztrapacska receptjét itt találjátok >>>

A tavalyi Miklós-napi finomságokról itt olvashattok >>>
(idén sajnos még nem készült el a puncstorta, de ami késik, nem múlik...)

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

moncsa79
Szia Mirza,megsütöttem a kalácskákat.Hát ez nagyon finom ! Abban tértem el az általad leírtakbók, hogy olvasztott vajjal kentem meg a kalácskákat, mert megmaradt az elöző sütésből. Köszi a receptet!Puszi: Moncsa
Morzsálós Mirza
Kedves Moncsa, nagyon sajnálom Édesapádat, és hogy elveszítettétek őt. :-( Nálunk a férjem apukája halt meg, de már régebben, így nálunk minden ünnep kicsit csonka, hiszen apukám az egyetlen nagypapa a nagymamák mellett, más rokonokkal pedig nemigen járunk össze. Ennek ellenére, képzeld, Dorka sokszor beszél róla (a meghalt nagypapáról). Hogy milyen volt a biciklije, amivel Karcsi Papa elesett (és korábban tényleg elesett egy mopeddel), és mi volt a kedvenc zenéje (operák!), a kedvenc ételei (nokedli - amit sosem csinálok), és más személyes dolgokat, amikkel sosem traktáltuk őt. Amikor kérdeztük, ki meséli ezeket neki, azt mondja, Karcsi Papa - de olyan természetességgel, mintha az oviban valamelyik kis barátjáról lenne szó... amikor először hallottam ezeket tőle, majdnem hanyatt estem az utcán. Azóta tudom - más anyukáktól -, hogy a gyerekek bizony lényegesen többet látnak a világból, mint mi, felnőttek, csak idővel kinövik ezt a képességüket. És igaz, nagyon szeretem a szüleimet, és mindig borzasztó sokat aggódom miattuk, hiszen nem fiatalok már, ráadásul anyukám beteg, de nagyon megsértődne, ha erről itt bővebben írni mernék... szóval lakat a számra. :-) Remélem, írsz majd, hogy hogyan sikerültek a kalácskák, nekünk azok ízlettek a legjobban. A zsemle is finom, de a régebbiek ropogósabbak, szóval ezzel még tovább kísérletezek. :-) Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Bviragne, köszönjük szépen a kedvességed! :-)) Puszi: Mirza és Dorka
Morzsálós Mirza
Kedves Jasmin, az én kenyérsütőgépem már egy öreg csataló, de nagyon szeretem. :-) Bomann típusú, 7 éves, és bár megkopott a sok használattól az idők folyamán, a mai napig tökéletesen működik. Találtam egy linket, itt 12 ezer Ft-nek írják, szóval nem is igazán drága. Persze, vannak ma már sokkal modernebb és szebb gépek, de azokat nem ismerem. Én ezt heti rendszerességgel használom, minden kelt tésztát ebben készítek, így gyakorlatilag nekem már mindig csak a kész kelt tésztával kell dolgoznom. A kenyereket viszont sosem benne sütöm, hanem sütőben, mert úgy szebb formákat tudok létrehozni, és zsemlét, kiflit formázni. Érdemes körülnézni a neten, mert százféle gép van ma már, de mind nagyon jó, biztos jót fogsz találni. Ja, ez a link, amin az én gépem képe is van: http://www.haztartasikisgepek.hu/index.php?lap=181¶m=1¢er=uj_termekek&term_id=1846 Puszi és ügyes legyél! Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Áfonya, Dorka valóban igazi kis konyhatündér, ami azért is érdekes, mert gyerekkoromban engem egyáltalán nem érdekelt a sütés-főzés. :-) Ő minden nap megkérdezi, anya, mit sütünk ma? És nagyon csalódott, ha azt mondom, hogy tegnapról maradt ebédünk, ma nem kell sütni. :-)) A gyerekeknek amúgy ez tényleg jó móka, és ha odafigyel az ember (mert amúgy mindig csak tiltott dolgokat csinálnának), szépen teret lehet nekik engedni a konyhában. :-)) Puszi: Mirza
moncsa79
Drága Mirza! Mindig élvezettel olvasom az írományaidat, ezuttal azonban még könnyeket is csaltál a szemembe...elképesztő a figyelmességet és szereteted a szüleid iránt.Az én édesapám sajnos már 4 éve nem él. :( Édesapádnak utólag is Boldog névnapot kívánok ! Az édes kalácskák/briósok receptedet még a héten ki fogom próbálni,elképesztően jól néz ki, csak úgy csorog a nyálam a képek láttán! :-D A házi zsemléd is istenien néz ki. Már van tőled egy jól bevált házi zsemle receptem, ami nálunk nagyon bevált ( abban kacsazsír van) ,anyukám folyton nyúz, hogy olyan \" Mirza- féle \"zsemlét süssek neki. :) Remélem még sok-sok érdekes recepttel ajándékozol meg bennünket ! További jó készülődést és Áldott Ünnepet kívánok Neked és Kedves családodnak ! Puszi : Moncsa
bviragne
CSak egy szót: TÜNDÉRI !!!!!!
Jasmin1981
Szia Mirza! Először is gratulálok a lányodhoz, tündéri kislány, jó látni, hogy kellő odafigyelés, türelem és némi kreativitás mellett milyen serényen tud ilyen pici gyermek is segédkezni a konyhában. Hát még ha a mami ilyen sok finomságot készít hétről hétre! Szó, mi szó, ezeket a csodás péksüteményeket én sem tudom szó nélkül hagyni. El is döntöttem, ki fogom próbálni egytől-egyig. Egy problémával küzdök csak, nincs kenyérsütőgépem. Tudom,tudom, a nélkül is meg lehetne csinálni, de mivel már kb. 2 éve tervezgetem, hogy venni kellene, ezért most jutottam elhatározásra.Szeretném tőled megkérdezni, hogy a tiéd milyen, hiszen te már tapasztalatból is tudnál javasolni gondolom, nem a márka érdekel, hanem teljesítmény, stb., esetleg jobb-e egy drágább készülék..... Köszönöm, ha válaszolsz......Sok- sok puszi nektek! Jasmin
Zsabo123
Istenien néznek ki a péksütemények!Nagyon jó, hogy Dorka így el tud mélyülni a konyhai tevékenységekben.Tartalmas, közös munkálkodásra boldogan kaphatók a gyerekek és később is mindig szívesen emlékeznek rá.Áfonya

Magazin