Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. dec. 12. Dorka édes karácsonyi kalácsai

A héten többféle péksüteménnyel is megpróbálkoztunk, és mind nagyon jól sikerültek. Olyannyira, hogy el is osztogattuk őket (mert hozzánk mindig jön valaki :-), így aztán másnap vagy harmadnap mindig újat kellett sütnünk - de nem bántuk, hiszen a gyakorlás teszi a mestert! :-)

Persze, a péksütemények sütésekor az is szempont volt, hogy nem volt kedvünk boltba menni, ami gyalog alsó hangon fél óra, de a "nagy közért" legalább egy óra... mi pedig újabb "ovi-vírussal" küzdünk, így jobbnak láttuk a ház jóleső melegében maradni, és szerény eszközeinkből megoldani a kifli-kérdést. :-)

A tésztadagasztást-kelesztést ezúttal is az öreg, de annál megbízhatóbb kenyérsütőgépemre bíztam, ami másfél óra alatt teljesítette a feladatot, és nagyon szép, egyáltalán nem ragadós, fényes tésztát készített nekünk. Eztán átadtam a kis Dorkának a stafétabotot, aki mindenképp sütni szeretett volna, s miután 12 darabra felosztottam a tésztát, a Kicsire bíztam, hogy lisztezett deszkán hengergessen "fókákat" belőlük. Hamar elkészült velük (hiszen a tészta jól kezelhető, mint egy gyurma), eztán sütőpapírral bélelt tepsire tettük, és Dorka tojássárgával lekent minden egyes darabot. Eztán a sütőbe toltuk a kalácskákat, majd amikor aranybarnára sültek, kivettük őket. Az illatuk, s mint később kiderült, az ízük is kitűnő: édes, mint a régi magyar puffancs, vagy a fonott kalács, az állaga pedig omlós, puha, gyermekkézbe való. :-)

Édes kalácskák / briósok

Hozzávalók: 220 ml tej, 1 teáskanál só, 2 tojássárgája, 12 dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 47,5 dkg liszt, 1 teáskanál szárított élesztő
A kenéshez: 2 tojássárga
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat bedagasztjuk, kelesztjük (én kenyérsütőgéppel csinálom).
2.) Lisztezett deszkán 12 darabra vágjuk, bukta- vagy briós alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojássárgával megkenjük, és 200 fokon 20-22 perc alatt megsütjük.






Az édes kalácsok olyan remekül sikerültek, hogy még aznap mind el is fogytak (igaz, mint említettem, több, mint a felét elajándékoztuk), így másnap újabb adagot sütöttünk, amit ezúttal én formáztam meg, mert Dorka épp délutáni szunyókálásban volt, amikor megkelt a tészta. Az eredmény - ízre ugyanaz lett -, külsejében azonban "becsavarodott". :-)) Így kvázi az édes kis kalácsok brióssá váltak. A tekercsek alját minden darabnál maguk alá hajtottam, hogy a sütésnél ne nyíljanak ki a csigák.  






Zsemlét azért sütöttünk, mert alapvetően sós dolgokat eszünk reggelire: tojást, sajtot, paprikát, és ezekhez jobban mennek a kevésbé édes péksütemények.

Házi zsemle

Hozzávalók: 360 ml víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 60 dkg liszt, 1 teáskanál szárított élesztő
A kenéshez: 2 tojássárga
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat hagyományosan vagy kenyérsütőgépben bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) Lisztezett deszkán kinyújtjuk, fánkszaggatóval zsemléket szúrunk ki, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojássárgával lekenjük, és 25 perc alatt, 200 fokon aranyszínűre sütjük.



Amúgy ezeket a kalácsokat, és az alábbi zsemléket is le lehet fagyasztani, és utána kettesével előszedni, így akár az egész heti kenyérvásárlást megúszhatjuk.

A zsemléket egyébként nem csak reggelire - vacsorára lehet fogyasztani, hanem én például speciális levesbetétet készítettem belőlük, amit aztán egy tányér forró spárgakrémleveshez kínáltam, és mindenkinek nagyon ízlett. :-)

Sajtos spárgakrémleves paprikás-hagymás zsemlebetéttel

Hozzávalók a leveshez: 2 üveg spárga (33g /üveg), 6 dl erőleves, 1 tömlős krémsajt, 1 fokhagyma gerezd, 1 csipet só
Hozzávalók a levesbetéthez: 2 házi zsemle, 1 vöröshagyma, néhány szelet édes kaliforniai paprika, olíva olaj, sült krumpli fűszerkeverék (bio)
Elkészítés:
1.) A spárgáról leöntjük a levet, nagyobb darabokra vágjuk, forró erőlevesbe tesszük, majd belekeverjük a krémsajtot, és botturmix segítségével pépesítjük. Ha krémes az egész, beletesszük a nyers fokhagymagerezdet, és azt is krémesre mixeljük, aztán egy csipet sóval ízesítjük, és megrottyantjuk a gázon.
2.) A levesbetéthez felaprítjuk a zsemlét, hagymát és a paprikát, és kevés olívaolajon, egy serpenyőben megpirítjuk őket, fűszerezzük, majd azon melegiben a spárgakrémleveshez tálaljuk. Színes, ízletes, mutatós. :-)





A kalácskákból maradt tojásfehérjéből habkarikákat sütöttünk, amiket Ká nyomott ki a habzsákból, és Dorka díszített. Ezeket is bedobozoltuk, szépek lesznek majd a karácsonyfán. :-)

Karácsonyi habkarikák

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 kupak citromlé
A szóráshoz: színes szórócukor
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjét keményre verjük konyhai robotgéppel.
2.) Óvatosan hozzáadjuk a citromlevet, majd fokozatosan a porcukrot, és addig keverjük, amíg a hab nagyon fényes és kemény lesz.
3.) Nyomózsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjuk a tetszőleges mintákat (karikát, szívet, stb.), megszórjuk szórócukorral, és 130 percig 100-110 fokon szárítjuk. Ha kész, dobozokba tesszük, sokáig eláll.




A hét legnagyobb eseménye azonban kétségkívül apukám névnapja volt, amit a takonykór miatt külön ünnepeltünk a családtól, mert aggódtam, nehogy elkapja anyukám is, akinek már kétszer volt korábban tüdőgyulladása. Így apa átjött hozzánk, mi Dorkával felköszöntöttük (akkor Dorka még volt nem volt taknyos), én pedig távolabb üldögéltem, aztán apa hazavitte az ajándékait és az ünnepi ebédet, ahol aztán anyukámmal és Ényóval megették. Nos, így az ovi-baci keresztülhúzta a számításainkat, de így is nagy volt apukám öröme, hiszen Dorka saját kezűleg díszítette fel a mézeskalács házat, amit neki készítettünk, és a karácsonyfa díszeket is saját maga festette a Papa névnapjára. :-)





A sztrapacska receptjét itt találjátok >>>

A tavalyi Miklós-napi finomságokról itt olvashattok >>>
(idén sajnos még nem készült el a puncstorta, de ami késik, nem múlik...)

Ezek is érdekelhetnek

Friss