Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. aug. 8. Befőzés III. és az új rántott palacsintám

Mivel a meteorológusok szerint vége a nyárnak, úgy gondoltam, ideje gyorsan eltenni még néhány üveg lekvárt, mielőtt bejönnek a hűvös, esős ősziesnek ígért napok...

Még a hét elején 2 nagy üveg kovászos uborkát is eltettem, és szerencsére volt annyi napsütés, hogy nagyjából elkészültek, a hét közepén fogjuk lemeózni őket.

A lekvárjaink azóta is remekül vannak, egy sem forrt fel, sőt, fel sem robbantak, szóval szerintem már nem lesz velük gond. Esme cukkinis-banános-ananászos-citromos dzsemjének volt korábban a legnagyobb sikere, olyannyira, hogy majd minden üveget elajándékoztam, ezért ebből tettem el újabb 8 üveget télire. Egy nagy csupornyit azért elől hagytam, mert mindenki meg akarta kóstolni a friss dzsemet, és hiszitek vagy sem, alig maradt a csupor alján...:-)

Szeretem ezt a receptet, mert nagyon könnyen elkészül, isteni az illata, meseszép a színe, és kb. 1 óra alatt kész van (a pucolástól a palackozásig). Köszi szépen még egyszer, Esme!







A receptet ebben a részben találhatjátok >>>

Az újfajta palacsintára a kényszer vitt rá, mert elfelejtettem húst venni, noha darált hússal töltött rántott palacsintát szerettem volna sütni a hétvégén. Ekkor azonban isteni sugallatot kaptam, és fetás rukkolával töltöttem meg a kisütött palacsintákat. Az eredmény pazar lett, és mindenki azt mondta, nem bánják, hogy nem húsos lett az első rántott palacsintám. :-)
Korábban sosem sütöttem ilyesmit, mert azt gondoltam, majd sütés közben szétesnek a batyuim, de nem. Szóval érdemes kipróbálni, akár másféle töltelékekkel is. Az utolsó palacsintámba például már nem jutott töltelék, ebbe egy kanál lecsót tettem az előző napról megmaradt lecsómból, az is nagyon finom és színes lett, csak nem fotóztam le.

Fetás rukkolával töltött rántott palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej, csipet só, 0,5 dl olaj
A töltelékhez: 1 doboz friss rukkola, 1 doboz feta sajt
A sütéshez: olaj
A panírozáshoz: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összekeverjük, és egy órát állni hagyjuk, majd palacsinta sütőben kisütjük a palacsintákat.
2.) A feta sajtot villával összetörjük, összekeverjük a rukkolával, és az így kapott töltelékből minden palacsinta közepére teszünk egy kanálnyit.
3.) A palacsintát eztán összehajtjuk, négyzet alakúra, és hagyományos módon bepanírozzuk. Megforgatjuk lisztben, felvert tojásban, majd zsemlemorzsában, és forró olajban, nem túl nagy lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük. Tejföllel tálaljuk.









Újfajta, igen egyszerű ananász krémlevest is készítettem, mondván, ha tényleg vasárnap van a nyár utolsó meleg napja, együnk egy jó hideg gyümölcslevest a teraszon. :-)
Persze, most méltán kérdezhetitek, miért pont ananászból készült a levesem, mikor a zöldségesek tele vannak friss gyümölcsökkel. Az ok prózai. Ehhez volt hangulatom. :DDD

Ananász krémleves

Hozzávalók: 2 doboz konzerv ananász, 5 dl vaníliás ivójoghurt, 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál fahéj
A tetejére: 2 dl porcukorral édesített, felvert tejszínhab
Elkészítés:
1.) A leves hozzávalóit botmixer segítségével krémesre turmixoljuk, és a hűtőbe tesszük tálalásig. Felvert tejszínhabbal, citromfű levelekkel díszítjük.


Azért friss gyümölcsökkel is operáltam. Sütöttem ugyanis egy könnyű, réteslisztből készült sárgabarackos lepényt, ami mindenkinek nagyon ízlett, s hogy teljes legyen a gasztronómiai élvezet, a fent említett dzsemből is kentek a sütemény kockákra egy keveset. :-)

Sárgabarackos lepény

Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 3 tojás, 16 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 sütőpor,
A tetejére: 1 kg sárgabarack, félbevágva, kimagozva
Elkészítés:
1.) A cukrot, vajat és tojássárgát habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és a sütőport, végül a keményre vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és a tetejére megmosott, felezett barackokat teszünk. 180 fokon kb. 45 perc alatt sül meg, de lehet, hogy picit még több időre van szükség.



A mai napot gyakorlatilag a szabadban töltöttük, és örültünk a napsugaraknak. Dorka is boldogan szaladgált a labdája után, és utána elpilledve a csúszda alján pihente ki a futkározást. A vihar ugyan még nem ért ide, de az ég rendesen elsötétedett... lehet, hogy tényleg itt van a nyár vége? Személy szerint én rajongok az esőért és a viharokért, szóval nem leszek letörve, ha ősziesre fordul, csak az uborkáim meg ne fázzanak a teraszon. :-))

Ezek is érdekelhetnek

Friss