Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. nov. 8. Fehérborral megbolondítva

Az a vicc, hogy még csak nem is szeretem a fehérbort, most mégis minden egyes fogást, amit a hétvégén készítettem, alaposan meglocsoltam az ősz-illatú nedűvel, és mire kész lettem, kifogyott az üveg. :-)))

Mielőtt megkérdeznétek, nem, nem voltam berúgva... :-))), csupán valamiért fehérbor-ihletésű fogásokat sikerült az asztalra álmodnom. Megjegyzem, ha legközelebb nem kell így kapkodnom, simán lehet, hogy eliddogálok majd egy bögre mézes karácsonyi forralt bort, és átadom magam az egyre közelgő ünnepi hangulatnak. :D

Most azonban sietnem kellett, mert délelőtt konditeremben voltunk, és utána alig volt 2 órám, hogy mindent elkészítsek. A sütit még előző nap megsütöttem, így mára csak a leves és a főétel maradt - de ezeket is szépen előkészítettem még a reggeli előtt.
... és igen, jól olvastátok. Konditerembe járunk mind a hárman. :-)) Nemrégiben ugyanis a közelünkben nyílt egy meseszép fitness centrum, ironikus módon épp a város legjobb cukrászdájával szemben. Mintha a települést kacskaringósan átszelő ÚT maga lenne a VÁLASZTÁS: Jobbra sportolhatsz, Balra süteményeket habzsolhatsz... el lehet dönteni, merre akarsz menni. :-))) Tök jó, nem? Ha véletlenül beszabadulsz a sütik közé, kifelé menet nem tudsz nem arra gondolni, hogy inkább edzeni kellett volna, és utána felhajtani egy finom gyümölcsturmixot. Ha viszont edzettél, és megengedheted magadnak (mert jó alakod van), simán beülhetsz egy rózsaszín, csókízű mignonra. :-))

Hááát, elárulom, mi az elmúlt hetekben minden alkalommal jobbra fordultunk, és a fitness terembe mentünk. No, nem mintha rutinos sportemberek lennénk, sőt, inkább ex-cukrászdás puhányok vagyunk, de nem is ez a fontos. Hanem új barátaink: az elliptikus tréner, a futópad, és a többi remek gép, amik hihetetlenül átmozgatják az embert, és hosszú távon remélhetően szálkásítanak, jobb állóképességet és egészséget eredményeznek.
Az én kedvencem az elliptikus tréner, bár egyenlőre még nem tudok rajta 15 percnél többet dolgozni. Olyan, mintha egyszerre futnék (amit egyébként nem tudok), síelnék (ezt sem tudok), és bicigliznék. Azt mondják, nagyon szépen égeti a zsírt. Hát van mit, szóval ezzel kapcsolatban nagyon optimista vagyok. Aztán ott a futópad, amin a profik úgy futnak, mint a gazellák (elképesztő még nézni is), a lelkes kezdők (mint én) viszont gyalogolnak, 20, 25, 30 percet, megfelelő intenzitással - a zsírégető zónában, amit folyton ellenőrizni lehet a gépen. Persze nem magunktól vagyunk ilyen okosak, hanem az itteni fitness edzőknek köszönhetően - akiket Dorka vicces edzőknek hív. (Hiába, a kétévesek számára a fitness nem értelmes szó. A vicces annál inkább. :-) Szóval, az edzők tök jó fejek, kedvesek, figyelmesek, és sosem éreztetik velünk, hogy valószínűleg a macskájuk is edzettebb nálunk. :DDD
S hogy eközben mit csinál a kis Dorka? Képzeljétek, a kondiban működik egy mini-ovi, ami egyben sószoba is, így a Kicsinek heti 3x fix programja van, amit annyira vár, hogy ezeken a napokon alig tud reggelizni, annyira igyekszik a konditerembe, ahol már igazi (kisiskolás) barátai vannak, akik írni és olvasni tanítják. :-))

Szóval, a kondizás miatt kapkodtam ugyan egy picit az ebéddel, de minden elképesztően finomra sikerült. A leves különleges volt a petrezselyemtől, és remekül illett hozzá a pirított szalonna (ezt a többiek mondták, én nem ettem belőle), az almás-hagymás máj pedig nagyon harmonikus ízű volt annak ellenére, hogy a lilahagyma és az édes golden alma íze nyersen merőben más. A flódni pedig maga a csoda. Anyukám készített korábban már sokszor flódnit, de ő más recepttel "operált", mindjárt idemásolom azt a verziót is nektek. Mindenesetre nagyon megdicsértek, a szüleim is, és Éva is, és azt mondták, szuper volt a boros flódnim.  

Anyukám flódni receptje >>>

Sajtos-petrezselymes karfiol krémleves

Hozzávalók: 2 nagyobb karfiol, 2 tömlős sajtkrém, 1 liter erőleves, 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, só, 1 csokor petrezselyem, pici fehér bor
Elkészítés:
1.) A karfolt megtisztítjuk, és tejes vízben puhára főzzük.
2.) Az erőlevest egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a leszűrt karfiolt, krémsajtot, lisztet, petrezselymet, pici bort, és botturmix segítségével az egészet krémesre turmixoljuk, majd visszatesszük a gázra, és megrottyantjuk, hogy szépen besűrűsödjön. Azonnal, forrón tálaljuk. Remekül illik hozzá a pirított bacon, a reszelt sajt, és a barna pirítós kenyér.

Almás-hagymás csirkemáj egytál

Hozzávalók: 4 alma, 6 lilahagyma, 1 kg csirkemáj, olívaolaj, fehér bor, fahéj, só, grillfűszer
Elkészítés:
1.) A csirkemájat megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, és kevés olívaolajon, grillfűszerrel megszórva megpirítjuk, majd felöntjük egy pohár vízzel, és puhára pároljuk. Hamar megvan, talán 10 perc.
2.) A hagymát megtisztítjuk, az almát megmossuk, majd mindet cikkelyekre vágjuk. Egy teflonba olívaolajat teszünk, és megpirítjuk az egészet, majd felöntjük egy kis fehér borral és vízzel, megszórjuk fahéjjal, és félpuhára pároljuk.
3.) Egy jénaiba öntjük az almás hagymát, majd hozzáadjuk a májat, és óvatosan összekeverjük az egészet. Kevés olajjal meglocsoljuk, és betesszük a sütőbe, 200 fokra, 10 percre, grillfokozatra, és szépen megpirítjuk. 
(Hagymás tört krumpli illik hozzá: lereszeljük a főtt burgonyát, pirított vöröshagymára tesszük, összekeverjük, és azt is jánaiba tesszük, és a máj mellett a sütőbe tesszük.)


Flódni

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehér bor
Az almás töltelékhez: 1 kg savanyú alma, 2 evőkanál méz, fahéj, szegfűszeg, citrom
A mákos töltelékhez: 40 dkg mák, 1-2 alma, 20 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, tej
A diós töltelékhez: 40 dkg dió, 20 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 2 dl fehérbor
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
2.) Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, meglocsoljuk a citrom levével, majd összekeverjük a mézzel, és megszórjuk fahéjjal, szegfűszeggel
3.) A mákot egy mély tálba tesszük, meglocsoljuk a felforralt fehér borral, belereszelünk egy almát, hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot, majd annyi forró tejet adunk még hozzá, hogy szaftos tölteléket kapjunk.
3.) A diós tölteléket a mákoshoz hasonlóan összekeverjük.
4.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
5.) A tésztát kivesszük a hűtőből, négybe vágjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk az első lapot és a tepsibe tesszük. Rásimítjuk a diós tölteléket.
6.) Kinyjújtjuk a második lapot, és a diós töltelékre tesszük, majd rákanalazzuk a mákos töleléket.
7.) Újabb tésztalap jön a mákra, majd megrakjuk az almás töltelékkel, és beborítjuk az egészet az utolsó tésztalappal. Villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben, 170 fokon 1 óra 45 percen keresztül sütjük. (A receptben csak 1 órát írtak, de nekem még rá kellett húznom 45 percet, akkorra sült meg - és tökéletes lett!!)

"Bonum vinum laetificat cor hominis." - A jó bor felvidítja az ember szívét.

Ezek is érdekelhetnek