Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

2010. nov. 29. Adventi történetek

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

2010. nov. 29. Adventi történetek

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

2010. nov. 29. Adventi történetek

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Az Advent és a Mikulásvárás időszaka mindig is az év legszebb heteit jelentették számomra, de amióta gyerekünk van, még jobban várom ezeket a napokat.

A házat szépen feldíszítettük: színes világító csillagokat aggattunk az ablakokba, Dorka ágya fölé egy zöld ékköveket utánzó izzósor került, a teraszra pedig egy kültéri piros világító fényfűzért tekertünk fel. Délutánonként, amint besötétedik, lekapcsoljuk az összes lámpát, és hagyjuk, hogy a színes csillagok bevilágítsák a lakás minden szegletét... valami álomszép az egész. (Nem beszélve arról, hogy így majd a Mikulás is könnyebben megtalál majd minket... :-))

Karácsonyi fények Karácsonyi fények

Nagyon örültünk a hóesésnek, s bár a nagy része elolvadt, a tegnapi sétánk során 4 bűbájos hóemberrel is találkoztunk; az egyiknek haja is volt. :D A házak kezdenek ünnepi ruhát ölteni, így minden nap felfedezünk egy-egy új fényfűzért az ablakokban és a kertekben álló kis fenyőkön - Dorka teljesen odavan ezekért a dekorációkért.
Meggyújtottuk az első adventi gyertyát is, és körbe ültük a pici koszorút, amit az ebédlőasztalon helyeztem el...

Advent első vasárnapján Advent első vasárnapján

Gyerekkoromban anya nagyon nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy mindig nagyon szépek legyenek a családi ünnepeink. Advenre mindig saját készítésű, apró kincsekkel teli naptárt kaptunk a tesómmal: volt benne pici üveggolyó, illatos radír, színes hajcsatt és házi készítésű katicabogár. A katicák dióhéjból készültek: anya egy fél dióhéjat pirosra festett, majd egy fekete festett csíkkal jelképesen elválasztotta a szárnyakat és megfestette a pettyeket. A dióhéj alá kartonból kivágott bogártest került, kerek fejecskével, nagy fehér szemekkel, és fekete cipős lábakkal. :-) Nagyon cukik voltak ezek a katicák, sokáig őriztem őket. (Lassan illene nekem is készíteni néhányat...)

Photoshoppal megkíséreltem bemutatni a katicákat... az életben sokkal szebbek, persze Photoshoppal megkíséreltem bemutatni a katicákat... az életben sokkal szebbek, persze

Szóval - anyukám után szabadon -, én is terveztem Dorkának egy 24 zsebes fali adventi öröknaptárt: vettem közbélést, kétféle piros vászon anyagot: apró virágosat és tűpettyeset, majd lerajzoltam, milyen naptárt szeretnék, aztán elvittem az anyagot Terikének, a varrónőnknek, aki néhány nap alatt elkészítette a naptárt. Terike profi szabó, elképesztően ügyes és gyors, így nem sokat kellett magyaráznom, hogy mit is szeretnék. :-) A naptár mesésre sikerült, épp, ahogy elkézeltem. Apától kaptam egy fehér textilfilcet, így könnyen a zsebekre varázsoltam a számokat - úgy huszonharmadika körül fogyott ki, ezért ott egy kicsit vastagabb lett a felirat, mivel rá kellett nyomnom az anyagra a filcet, hogy kipréseljem az utolsó miliméternyi festéket a tollból. A tetején és alján egy bújtató van, amelybe épp belefér egy vékony léc, így könnyen az ajtóra akasztható. A bele való kincseket hetek óta gyűjtögetem, így már csak ki kell várnunk december első napját, hogy minden a helyére kerüljön...:-)
Egyébként a szüleim annakidején úgy neveltek minket, hogy az adventi naptár megfelelő ablakát csak az nyithatja ki, aki aznap végrehajtott egy jó cselekedetet. Pl. összehajtotta a takaróját, segített anyának vagy apának, szépen összerakta a játékait, stb.

Dorka adventi öröknaptárja Dorka adventi öröknaptárja

Az egyre közelgő december 6-nak is nagy figyelmet szentelünk: egyrészt azért, mert Miklós napon van apukám névnapja, másrészt azért, mert nagyon várjuk már, hogy Dorkát is meglátogassa a piros ruhás, fehér hajú, jóságos Mikulás. Levelet is írtunk neki: pontosabban Dorka írta, a maga baba-írásával, majd miután beleírta a pontos címét is, és hogy melyik a társasházban az ő ablaka, szépen összehajtotta a levelet, és a kályhába dobta, ahol aztán annak rendje s módja szerint lángra kapott, és "elment" a levél Lappföldre, egyenesen a Mikulás otthonába. :-)

A Mikulásnak írt levelet a kályhában adtuk fel :DDD A Mikulásnak írt levelet a kályhában adtuk fel :DDD

... és a levél már el is ment... :-) ... és a levél már el is ment... :-)
 
Aki nem tudná... a Mikulás bizony rengeteg levelet kap a gyerekektől... :-) Aki nem tudná... a Mikulás bizony rengeteg levelet kap a gyerekektől... :-)
 

-------------------------------------------------------------------------------------

És most csapjunk a receptek közé! Többféle finomságot is készítettem a napokban, ám sok közülük nem olyan mutatós, mint amilyen finom lett - de azért közzé teszem, mert tényleg érdemes kipróbálni őket. Jövőre beruházok majd néhány sötét színű tányérra és tálaló edényre, mert 5 éve mindent ugyanazokban az edényekben fényképezünk, és lássuk be, a vaníliamártás sosem fog mutatni egy vajszínű tányéron, az egytálételek pedig sosem lesznek olyan szépek az öreg jénaimban, mint valami szép, modern, mázas sütőtálban. Mindenesetre, fogadjátok szeretettel e heti munkásságomat! :-)

A krémleveseimet szerencsére mindenki szereti a családban, és mivel nagyon gyorsan elkészülnek, és Dorka is megeszi, nagyon sűrűn készítek ilyeneket. A leggyorsabb verzió tagadhatatlanul a fokhagyma krémleves, de érdemes mindig más zöldséggel kísérletezni. A leveseket olykor "megszínezem" a kurkumától és a sáfránytól szép sárgák lesznek (mondjuk a karfiol-, a karalábé- , gomba-, cukkini-, hagyma vagy a burgonya krémleves), a snidlingtől, kaportól szép zöld színt kapnak, a pirospaprikától és a pörkölt krémtől pedig selymes piros színük lesz.

Cukkinis zellerszár krémleves

Hozzávalók: 1 csomag zellerszár, 2 cukkini, kb. 1 liter erőleves, 3 tömlős camping sajt, bors, só, 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (ez el is hagyható, ha elég sűrű lesz a leves)
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk, és erőlevesben puhára főzzük.
2.) Hozzáadjuk a krémsajtot és a lisztet (utóbbit nem muszáj), sózzuk, borsozzuk, és botturmix segítségével krémesre turmixoljuk. Forrón, reszelt sajttal és pirítóssal tálaljuk.

Zellerszál és cukkini - nyersen is jól mutatnak Zellerszál és cukkini - nyersen is jól mutatnak

Cukkinis zellerkrémleves reszelt sajttal Cukkinis zellerkrémleves reszelt sajttal

Aranygaluska vanília mártással

Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipet só, 1 evőkanál porcukor, reszelt citromhéj, 1 tojássárgája, 2,5 dl tej, 1 főtt burgonya, 5 kanál olvasztott vaj, 1 csomag élesztő
A kenéshez: olvasztott vaj
A szóráshoz: porcukorral elkevert darált dió
A vanília krémhez: 2 csomag vaníliás cukor, 8-10 kanál cukor, 1,5 liter tej
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tesszük (alulra a folyékonyakat, felülre a szilárdakat), vagy hagyományos módon bedagasztjuk, megkelesztjük.
2.) A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy feles pohárral kiszúrjuk. A galuskákat kivajazott jénaiba tesszük, megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk cukrozott darált dióval. (Ekkora adagból nekem 2 rétegű lett a tészta-galuska lerakatom.) Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon, 20 perc alatt megsül. Forrón, vanília krémmel tálaljuk.
3.) A vanília krémem voltaképp egy sűrű vanília puding volt: kb. 1,3 dl tejből, 2 csomag pudingporból és 8 evőkanál cukorból főztem. Jó alaposan meg kell vele locsolni a galuskákat, hogy alaposan szétázzanak. :-)
(Célszerű nem lapos tányérban tálalni, mint ahogy én csináltam, hanem inkább valamilyen szép desszertes csuporban. :))

Aranygaluska - a jénaiban Aranygaluska - a jénaiban

... és a tányéron. Valami sötéten jobban mutatott volna... ... és a tányéron. Valami sötéten jobban mutatott volna...

A következő recept fotói nem túl mutatósak, de az étel borzasztó finom volt - saját kreáció. :-)

Csirkemájas rakott karfiol

Hozzávalók: 2 kisebb karfiol, 6 sárgarépa, 70 dkg csirkemáj, erőleves, 5 dl tejföl, 2 tojás, pizzakrém, só, bors, provance-i fűszer, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A karfiolt megmossuk, rózsákra szedjük, és erőlevesben megfőzzük.
2.) A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és erőlevesben puhára megfőzzük.
3.) A májat megmossuk, és kevés olívaolajon megpirítjuk. Ha kész, sózzuk, borsozzuk.
4.) Vékonyan megkenünk olívaolajjal egy jénait, és belerétegezzük a lecsöpögtetett karfiolokat, rátesszük a répákat, végül a májat. Minden réteget megszórunk provance-i fűszerrel, sóval, borssal.
5.) Elkészítjük az öntetet: a tejfölbe belekeverjük a tojásokat és a pizzakrémet, és sózzuk, borsozzuk, majd a jénait a sütőbe tesszük, és kb. 40 -50 perc alatt arany színűre sütjük az egészet.  

Csirkemájas rakott karfiol Csirkemájas rakott karfiol

... sütés közben ... sütés közben

Végül pedig Marigold-nak küldenék egy habcsók receptet. :-) (Azért itt, mert Karácsony előtt biztos másokat is érdekel.)

Karácsonyi habcsók/habkarika

Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, 40 dkg porcukor, 1-1 csepp ételfesték
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjét kemény habbá verjük, lassan hozzáadjuk a porcukrot, a citromlevet, majd gőz felett addig keverjük, amíg sűrű és fényes lesz.
2.) A krémet habzsákba töltjük (csillagcső legyen a végén!), és egy sütőpapírral bélelt tepsire csókokat/karikákat nyomunk. Langyos sütőben, 60-70 perc alatt megszárítjuk őket. Szalagra fűzve csodaszép, karácsonyfára, vagy ajándékcsomagokra akasztható dísznek valók.

Személyes tippem a recepthez: szerintem ne tegyél bele ételfestéket, inkább használj apró színes cukrot a díszítéshez! :-)) Sok sikert!

Habcsókok Habcsókok


Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 11 db
  • 11. lgabi_
    2010. december 3. 00:32
    Én is imádtam a karácsonyi fényeket, de mióta tudom, hogy mennyire károsítjuk vele a környezetünket(ld. fényszennyezés), milyen rosszat teszünk vele a körülöttünk élő élővilágnak, állatoknak, azóta maximálisan ellenzem és elítélem.
    Egyébént a blogodat nagyon szeretem, a kezdetektől követem és sokmindenért csodállak.
  • 2010. december 2. 10:59
    Kedves Hajnalka, az ünnepi fények valóban mesések... nagy élmény ilyenkor délután sétálni menni, mert vannak házak, amelyek teljes fényárban úsznak. Van, ahol világító rénszarvas, mikulás és hóember is van a kertben, sőt a szomszéd utcában egy 10 méteres fenyő áll talpig díszvilágításban, igazán nagyon szép. Puszi: Mirza
  • 2010. december 2. 10:57
    Kedves Gyöngyi, valóban hamar elrepül az adventi időszak. Én ezért is szeretem korán ünnepi díszbe öltöztetni a lakást, mert a fények egyrészt hangulatosak a hómentes, sötét téli éjszakákon, másrészt minden nap emlékeztetnek bennünket, hogy közeledik a karácsony. Az ajándékokkal egész jól állok, bár szeretnék saját készítésűeket is csinálni, és abba még bele sem kezdtem. Igen, a Mikulás 4 nap múlva megérkezik, már mindannyian nagyon várjuk. :-))) Puszi nektek, és a párodat előre is Isten éltesse sokáig!! Milyen tortát sütsz neki?
    Mirza
  • 2010. december 2. 10:54
    Kedves Pintyőke, anyukám bejgli receptjét tudom ajánlani, ami ízletes, szaftos, mennyei... Ezt a linket másold a keresődbe: http://mindmegette.hu/omlos-elesztos-bejgli.recept
    Nem mondom, hogy könnyű recept, és emellett időigényes is, de ilyen finomat máshol nem eszel... :-) Puszi: Mirza
  • 2010. december 2. 10:50
    Kedves Marigold, nagyon örülök, hogy tetszik a recept, én is megsütöm majd - Dorkának biztos tetszeni fog. Maria Haikova szakácskönyvében olyan tippet írnak a habcsókokhoz, hogy ezüst szálat kell egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni, és arra nyomni a habcsókokat, és miután kiszáradtak, egyből lehet a fára akasztani a fűzért. Mondjuk, nem tudom, milyen ezüstszálra gondoltak, mi az, ami nem olvad el a sütőben? Kíváncsi vagyok, hogy sikerülnek a karikáid, írj majd! Puszi: Mirza
  • 2010. december 2. 10:47
    Kedves Kismacs, köszönöm szépen, és nagyon örülök, hogy tetszik a blogom. A karácsonyi bonbonjaid szerintem sokakat érdekelnek... leírnád nekünk, hogy miket csinálsz? Köszi szépen előre is! Puszi: Mirza
  • 2010. november 30. 14:43
    Kedves Mirza!

    Nagyon szeretem olvasni az írásaidat! Különös hangulatot varázsolsz velük. Kicsilány tüneményes!:) Már én is nagy készülődésben vagy, bár most még csak mindig az újabb gyertyagyújtásra. Idén sokféle bonbont gyártok.
  • 2010. november 30. 09:14
    Szia Mirza! Nagyon köszönöm :-) Igen, én is apró cukorkákra gondoltam, azokat már be is szereztük. Majd mutatom fényképen is, hogy milyenek lettek. Puszi :-)
  • 2010. november 29. 09:43
    Kedves Mirza! Az év legszebb hónapja következik! Ilyenkor mindenki megbékél, elcsendesedik a megelőző pörgés után.Már én is gondolkodom az ünnepi menün, az ajándékok nagy részét már megvettem.Szeretnék újfajta bejglit sütni, kérlek adj hozzá ötletet.Köszönöm előre is, Pintyőke
  • 2010. november 29. 08:25
    Kedves Mirza!
    Annyira jó olvasni azokat a sorokat, amiket Te írsz nekünk... :) Ilyenkor valóban eszembe jut, hogy bár, rohanunk ezerrel és úgy érezzük, hogy jaaaaaaaj ismét itt egy karácsony a nyakunkon, de valóban ez az év legszebb időszaka, hiszen hetente gyújtunk gyertyát az Adventi koszorún, közben várjuk a Mikulást és a végén Szenteste a feldíszített fa mellett elfogyasztjuk a mennyei illatú és igazán ízesre sikeredett ételeket, meg jöhet az ajándékozás. :) És a végén még egy B.U.É.K is van. :)
    Hát, köszönöm szépen, hogy emlékeztettél arra, hogy milyen időszak is köszöntött be hozzánk. Ráadásul a Párom születésnapja Mikulás után 9 nappal és Karácsony előtt 9 nappal van. :)
    Kellemes készülődést kívánok Nektek!
    És tényleg már csak 1 hét és itt a Mikulás! :)

    Puszi
    Gyöngyi
Hasznos csomag