Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

2010. március 29. Egy különleges étterem a Duna partján

A hétvégén ünnepeltük Éva születésnapját. Mivel az előzetesen bejelentett esőzések ellenére szép, napsütötte vasárnapunk volt, autóba ültünk és meg sem álltunk Szentendréig.
Hirdetes

Kiadós sétát tettünk a keskeny, macskaköves sikátorokban, és megcsodáltuk az egymásba érő boltok kirakatának elképesztő árait... parkolni nagyon nehéz volt, és végül óránként 300 forintra szedtek le egy olyan utcában, ahol a kutya sem figyelt az autóra...
Ezzel együtt a város és a Duna-part hangulata nagyon magával ragadó volt, kellemes volt sétálni a bőrünket melengető napon. Persze nem bíztunk semmit a véletlenre, hiszen már 2 hete asztalfoglalásunk volt. Nem is akárhova, hanem Norbi Update kávéházába.

Korábban sosem jártunk itt, mindössze néhány újságcikkből tudtam, hogy létezik már ilyen "reform étterem", ahol mindegy, mit eszünk, mivel olyan alapanyagokat használnak, amitől nem hízik az ember. Hozzáteszem, szinte csak negatív kritikát olvastam az itteni ételekről...
S hogy akkor miért pont ide jöttünk? A válasz egyszerű. Lassan második hete figyelünk oda az étkezésünkre az update szabályai szerint, és szinte minden pékterméket, tésztát, sütit, joghurtot, fagyit és készételt végig kóstoltunk, amit Norbi pékségláncaiban árulnak - és egytől egyig finomak voltak!! Persze nem ez a lényeg - sokkal inkább az, hogy HASZNÁLNAK. Csillapítják az ember szénhidrát iránti igényét, mégis energiával töltenek fel ahhoz, hogy sportolni lehessen mellettük, és szépen, lassan fogyni lehet tőlük... (mondjuk a szüleink rém vékonyak, de jó fejek, és azonnal rábólintottak az ötletünkre)

Kicsit ugyan tartottam tőle, hogy a szüleinknek nem fog ízleni a sok fehér liszt és cukormentes étel, de szerencsére tévedtem. Apa és Anya gyümölcslevest ettek, Éva Minestronét, Ká csülkös bablevest, a Kicsi és én fokhagyma krémlevest.

Az ételeket trendi tálakon hozták ki, és mindannyiunkat meglepett, milyen bőséges adagokat tálaltak. Paprikás harcsát, hamburgert, grillezet pulykát és zöldségeket, valamint carbonarát ettünk, és mindannyian elégedetten hümmögtünk. Minden eszméletlen finom volt! Mellékelek néhány fotót a rendeléseinkről.




Kiemelt említést érdemel, hogy mennyire kedvesek voltak az étteremben dolgozó fiatalok (kiváltképp a mi pincérünk) - minden túlzás nélkül állítom, hogy az elmúlt években sehol nem volt ilyen szívélyes kiszolgálásban részünk.
Évának külön kis tortát állítottak össze, tüzijátékkal, rózsabimbós felirattal, és ajándék tokajival köszöntötték fel a születésnapja alkalmából.

Most pedig jöjjön egy saját találmány, az én speciális Update 1-es kódú stefániám, amit reggel 6-tól este 10-ig lehet enni. :-)

Diétás stefánia (Update 1)

Hozzávalók: 1,4 kg darált pulykamell, 3 vöröshagyma felkockázva, 5 gerezd fokhagyma átnyomva, 2 tojás, fél csomag update 1 kenyér tejbe áztatva és szétmorzsolva, 2 evőkanál pirospaprika, majoránna, fokhagymás fűszerkeverék, só, bors, 2 paradicsom picire vágva,
Olíva olaj a kenéshez, update mestermorzsa a szóráshoz
Elkészítés:
1.) A darált húst egy mély tálba tesszük, és jó alaposan összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval.
2.) Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és két sorban ráhalmozzuk a fasírt töltelékét. Két jó vastag rúd lesz belőle. Olíva olajjal megkenjük, és a morzsával vékonyan megszórjuk.
3.) Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 1,2 óra alatt ropogósra sütjük.
Savanyúsággal, zöld salátával nagyon finom.

A fasírtot egyébként egy nappal korábban, a barátainknak sütöttem. Zöld salátára épített sajttálat készítettem hozzá. Mondanom sem kell, minden, szó szerint az utolsó levélig elfogyott.

Diós vegyes sajttál

Hozzávalók: 1 csomag tolna sajt, 1 csomag anikó sajt, 1 csomag mini mozzarella, 1 csomag camambert, 1 doboz koktélparadicsom, 1 jégsaláta, 1 marék dió, tokmagolaj, pizzafűszer
Elkészítés:
1.) A jégsalátát megmossuk, leveleire szedjük és kibélelünk vele egy lapos tálat.
2.) A sajtokat felkockázzuk, fogpiszkálókra szúrjuk vegyesen, a mozzarellákat koktélparadicsomokra tűzzük, és mindent szépen elrendezünk a salátaleveleken.
3.) A sajtokat óvatosan meglocsoljuk tökmagolajjal, megszórjuk pizzafűszerrel és egy marék dióval.
Azonnal fogyasztható - és nagyon jól megy hozzá mindenféle bor. :-)

Diétás madártej (ez is update1)

Hozzávalók: 2,6 l tej, 4 csomag pudingpor, édesítőszer, 4 tojás fehérje
Elkészítés:
1.) Hagyományos módon pudingot főzünk, és annyi tejjel (nekem kb. 6 dl kellett) összekeverjük, amitől sűrű, szósz-szerű levet kapunk. Mély tálba öntjük, megvárjuk, amíg langyosra hűl, és akkor édesítjük - ízlés szerint.
2.) Egy lábasban gyöngyöző vizet forralunk, majd kanállal beleszaggatjuk a tojások (édesítővel) keményre vert habját. A habcsókok mindkét oldalát 1-1 percig főzzük, majd szűrőkanállal a madártej tetejére szedjük, és tálalásig a hűtőbe tesszük az egészet.  

(ez utóbbi úgy fogyott el, hogy fényképezni sem volt időm... :-))))

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

Erdal
Szia Mirza, nyírfacukorral ugyan úgy lehet sütni-főzni, mint a hagyományos fehér cukorral. Legalábbis nekem a Xukor márka jelzéssel árult nyírfacukor esetén sikerül. Encsi
PMZsu
Szia Mirza! Bioboltokban megtalálod mindkettőt, jó esetben az eladó tud többet is mondani róluk. Remélem sikerrel jársz! (Egyébként más témákban is érdemes azon az oldalon olvasgatni :)) Majd számolj be, kérlek! Puszi, Zsu
Morzsálós Mirza
Szia Zsu, nagyon érdekes a cikk, amit küldtél, már el is olvastam. Hol lehet ezt a sztíviát kapni? Gyógynövényboltban? A nyírfacukor is jól hangzik, azt is ki fogom próbálni. Igaz, ezekkel süteményeket készíteni sokkal nehezebb, mint a hagyományos fehér cukorral, de gondolom, gyakorlás teszi a mestert. Köszi szépen a sok infót, igazán kedves vagy! Puszi: Mirza
PMZsu
Kedves Mirza! Igen, én is hasonlóan gondolom :) Ami az édesítést illeti, jópár hónapja lecseréltem a cukrot sztívia cseppekre. Ez is ugyanúgy természetes, mint a nyírfacukor, csak sokkal kevesebb kell belőle. Igaz, van egy kis mellékíze, de szerintem azt meg lehet szokni. És akkor már inkább természetesen, nem? :) Belinkelek Neked egy érdekes cikket erről: http://antalvali.com/hirek/cukor-stevia-mez-kristalycukor-fruktoz.html Nekem ez eléggé helyrerakta a dolgokat :) Szeretettel, Zsu
Morzsálós Mirza
Kedves Zsu, én alapvetően főzök, de azért a pékséget is végigettük. :-) Mondjuk én úgy veszem észre, hogy a péktermékekre azért nem egészen igaz az 1-es kód. Legalábbis, ami a fogyást illeti. Valószínűleg úgy hatékony a péksüti evés, ha reggel eszi az ember, és délutánra inkább a fehérje és a zöldfélék maradnak. Abban igazad lehet, hogy adalékanyagokban gazdag egyik másik diétás étel... Évek óta canderelt használok, de most arról is azt olvastam, hogy egészségtelen, de nem tudom, ekkor mi az egészséges? A nyírfacukrot dicsérik meg a fruktózt, de egyiket sem próbáltam. Mondjuk alapvetően napi 1 szem canderelt fogyasztok, a tejeskávémba, reggel - ez nem egy halálos adag. :-) Köszi, hogy írtál! Puszi: Mirza
PMZsu
Szia Mirza! Nekem semmi bajom Norbiékkal, sőt, nagyon is tisztelem mindazt, amit elértek. Viszont a termékeik tele vannak káros adalékanyagokkal, tartósítószerrel, édesítőszerrel, miegymással. Szerintem az a legjobb, ha az ember úgy követi az étrendet, hogy ő készíti el az ételeket hozzá otthon, mert úgy legalább tudja, mi van benne (pl édesítőszer helyett sztívia vagy xilit). Szeretettel, Zsu
Morzsálós Mirza
Kedves Disziagi, gratulálok az unokatesódhoz, nagyon érti a dolgát!!! Az update kaják a pékségben valóban nagyon drágák, de azért sok mindent el lehet készíteni házilag, és akkor nem kerül többe, mint a hétköznapi kaják. Pl. grillezett húsok, zöldségek, rétesek, zabpelyhes sütik. Norbiék honlapja és az egész web tele van update receptekkel - ráadásul te csókos vagy, Sanyitól tutira megkapod a legeslegjobb recepteket. :-))))) A gyümölcsleveseit szeretem a legjobban, de a harcsája is eszméletlen finom a galuskával. Puszi: Mirza
disziagi
Akkor most dicsekedem egy kicsit :) Szűcs Sanyi az uncsim :) Igazi alföldi gyerek, aki nem csak az alföldi zsíros ételeket tudja elkészíteni hanem igenis belekóstolt egymás világba. :) Hajrá Sanyi! Az update-es cuccok amúgy nem rosszak. Egy párat már én is kipróbáltam. Csak sajnos az ára miatt nem enge4dhetem meg magamnak...inkább a 90 naposat választottuk a párommal. :) A kajók pedig nagyon jól néznek ki :)
Morzsálós Mirza
Kedves Anett-Dorka, számomra is érthetetlen, miért utálják Norbiékat. Embertelen sokat kell ahhoz sportolni, és nagyon fegyelmezetten élni ahhoz, hogy valaki úgy nézzen ki, mint ők. És akik ennyi kövér embert lefogyasztanak, megérdemlik, hogy gazdagok, sikeresek és boldogok legyenek. A lefogyasztott emberek általuk egészséget, párkapcsolatot, munkát, egyszóval ÚJ ÉLETET kapnak, és ez őrült nagy dolog. Én becsülöm őket a munkájukért. Persze, mindannyian tudjuk, hogy mi hizlal és mi nem, mégis minden második ember túlsúlyos, és hiába próbál ki mindenféle diétát, nem igazán tud lefogyni. Ők sokaknak segítenek másoknak, kiváltképp Norbi, egyrészt a saját példájával (amit hihetetlen viccesen mesél el a könyveiben), másrészt azzal a hangnemmel, amivel felrázza az embereket a bánatzabálásból. Az ételei pedig finomak, és hatékonyan segítik át a fogyókúrázókat a nassolás-narkó csapdájából. És még valami: mindenki előtt szabad az út - csinálják utánuk! Nem igaz? :-))) Szeretettel: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Mikli, a Duna-kanyar valóban gyönyörű, és Szentendre remek kirándulóhely. Amúgy a duna korzón egymásba érnek az éttermek, a palacsintázók és a fagyizók - kinek mi tetszik, azt ehet-ihat. :-) Puszi: Mirza
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes