Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. március 21. Virágok közt - veled lenni... :-)

Nagyon szeretem a tavaszt. A félénk napsugarakat, a földből kíváncsian előbukkanó színes virágokat, a fák smaragdzöld bébi-leveleit és a babakék égen lustán csónakázó kövér bárányfelhőket.

Ilyenkor minden sokkal szebb, mint máskor, hiszen végre kimozdulhatunk otthonainkból, és vékony kabátban, sapka és sál nélkül sétálhatunk. A tavaszi napsugár még gyengéd és simogató, nem bántja a téli hónapokban sápad-fehérré vált bőrünket. Máshogy esik a forró tejeskávé, ha a teraszon, a friss levegőn isszuk meg, és más hangulata van a grillezett húsnak is, ha a kertben sütjük meg a jó öreg konyha helyett.

A kertünk is éledezik, bár a nagy tavaszi munkálatok még egy picit váratnak magukra. Előbukkantak a hóvirágok és a krókuszok, nyílnak a barkák és a fű is egyre zöldebben pompázik. Hiányzott már a kertészkedés és a teraszunk, amely ősz óta üresen várakozott ránk. A héten, ha marad a jó idő, árvácskákat ültetünk és biciklizni megyünk a Kicsivel - aki nagyon szeret az apja mögött utazni és a piros sisakja alól nézelődni.

Dorka odáig van a nagyszüleitől, és mindig nagyon várja azokat a napokat, amikor találkozunk velük.

Bár még csak 20 hónapos, esténként ő az, aki felkapja a telefont és megpróbálja felhívni őket, aztán alig el sem lehet venni tőle a kagylót, olyan boldog, hogy beszélhet velük. Hétvégén, ebéd után hatalmasat sétáltunk együtt, két játszóteret is útba ejtettünk, de őt alig lehetett leválasztani a nagymamákról, folyton rajtuk csimpaszkodott, vagy a nagypapával szaladtak előre - már amennyire ilyen kis lábakon szaladni lehet. :-))

Szombaton anyukám volt a "soros", így ezúttal az ő receptjeit szeretném megosztani veletek.

Húsleves derelyével

Hozzávalók: 1 karalábé, 2 fehér répa, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 1 kisebb zellerdarab, 6 csirkeszárny, 1 csirkemell, erőleveskocka
A derelyéhez: 20 dkg liszt, 2 tojás, 1 teáskanál olaj, só, pici víz +1 tojássárga a ragasztáshoz
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk, a húst megmossuk, és mindent egy mély lábasba teszünk. Erőlevessel felöntjük (kockából), és puhára főzzük az egészet.
2.) Derelye-tészta: összegyúrjuk a hozzávalókat (kemény tésztát kapunk), kinyújtjuk, 7 x 10 cm-es téglalapokra vágjuk. Minden téglalap közepére az alábbi tölteléket halmozzuk, a tészta széleket megkenjük tojássárgával, és kettesével összeragasztjuk.
3.) Tölteléket: A levesben megfőtt csirkemellet kivesszük, konyhai robotgéppel pépesítjük, kevés tejföllel, sóval, borssal összekeverjük.
4.) A derelyéket a gyöngyözve forró levesbe tesszük, és közepes lángon (mert kemény a tészta) készre főzzük - kb. 15 perc alatt.
Frissen mosott, felaprított kaporral tálaljuk.

Gombás-padlizsános csirkeragu

Hozzávalók: 8 db csirke alsócomb, hagyma, víz, 1 padlizsán, 20 dkg gomba, csirkefűszer, majoránna, gyömbér, 1 hagyma, piros paprika, só, bors
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, a hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd félretesszük.
2.) Kevés olajon a hagymát üvegesre pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a húst, és felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és jól megfűszerezzük. Puhára pároljuk a csirkét.
3.) A főzési idő lejárta előtt 10 percel a húshoz adjuk a megtisztított és felkockázott padlizsánt és gombát, majd az egészet puhára főzzük.
Rizs vagy tészta illik hozzá, de mi - külön kérésünkre -, tejfölös uborkasalátával ettük. :-)

Nanuk szelet

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg porcukor, 4 tojás, 6 evőkanál hideg víz, 10 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 20 dkg darált dió, 
A krémhez: 2,5 dl tej, 3 púpos evőkanál grízes liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 20 dkg cukrot, 1 tojás
Csokoládé máz: 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj
Elkészítés:
1.) Tészta: A 30 dkg porcukrot kikeverjük a 4 tojássárgával és a 6 evőkanál hideg vízzel. Hozzáadjuk a 10 dkg lisztet, a késhegynyi szódabikarbónát, majd a darált diót és a 4 tojás keményre vert habját. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt, közepes tepsibe tesszük a tésztát és kb. 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
2.) Krém: 2,5 dl tejet öntünk egy fazékba, hozzákeverünk 3 púpos evőkanál grízes lisztet és 2 csomag vaníliás cukrot, majd kásává főzzük, és kihűlésig keverjük. Eztán egy külön tálban kikeverünk 25 dkg vajat, 20 dkg cukrot és 1 egész tojást, és a grízes krémhez keverjük. A kész homogén krémet a tészta tetejére kenjük.
3.) Csokoládémáz: Gőz felett felolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd szépen elkenjük a krémes sütemény tetején. Tálalásig hűvös helyen tartjuk!
+ Tipp
Anyukám nem egybefüggő csokimázzal kente meg a sütemény tetejét, hanem felvert tejszínhabbal, az olvasztott csokival csak becsíkozta... :-)

Ezek is érdekelhetnek

Friss