Nálunk ugyanis nem takarítják az utcákat, csak a főút van lekotorva (jó esetben), így amikor vastag hópaplan lepi el a házakat, úgy nézünk ki, mint egy kedves, alaszkai kisváros. Emlékeztek a "Miért éppen Alaszka" című sorozatra? Fleischman dokira, Maggiere és Chrisre, a filozófikus természetű rádiósra, és Edre, a filmrajongó indiánra? Imádtam őket, és bár hosszú évek teltek el azóta, telente, amikor nagy a hó, mindig eszembe jut egy csomó jelenet és poén, és Cicely városának képzeletbeli lakói. :-))
A karácsony első 3 napja szeretetben és békességben telt, pedig volt részünk izgalomban, ugyanis anyukám karácsony előtt néhány nappal kórházba került, a mentőorvos mélyvénás trombózisra, az ügyeletesek ízületi gyulladásra, megint mások valamiféle agyvérzés utáni mozgásszervi dologra gyanakodtak. Nem sokat aludtunk, és nagyon nehéz napokat éltünk meg, ám végül a Jóisten megsegített minket, és Szenteste mindannyian együtt állhattunk a karácsonyfa előtt.
A bejglim - mint mindig -, idén is megrepedt, de ezt leszámítva fantasztikusra sikerült. Nem tudom, min múlik, hogy reped vagy nem reped a tészta? Megszurkáltam, így nem hiszem, hogy a sok gyümölcsből kiszabaduló forró gőz lenne a ludas. Pihentettem hidegben-melegben, többször is lekentem tojással, és a kelesztés is mesésen sikerült. A repedés mibenléte így aztán számomra továbbra is talány...
Anyukám bejgli receptje >>>
Mivel anya idén a betegség miatt nem tudott sütni-főzni, én sütöttem meg a tradícionális karácsonyi, cserépben sült kalácsunkat, és bár messze nem sikerült olyan foszlósra és magasra, mint amilyet anyukám süt, azért finom lett, és az utolsó morzsáig elfogyott. A kalácsról azt kell tudni, hogy nem túl édes, inkább amolyan hamburgerzsemle édességű, hogy a kaszinó tojáshoz vagy más sós ételekhez is enni lehessen. Aki édesre szeretné sütni, ne tegyen bele sót. A receptben nem szerepel a sütési idő, ez kb. 35 perc, de tűpróbáig érdemes sütni, kb. 190-200 fokon. Ha belül még nem sült át, de a teteje már nagyon barna, fedjük le sütőpapírral! A receptjét itt találjátok >>>
A kaszinó tojásaim is nagyon ízletesek lettek. Idén annyit újítottam, hogy kevesebb margarint tettem bele a töltelékbe, helyette majonézzel és egy kis zsemlemorzsával dúsítottam rajta, és reszeltem bele fokhagymát is. A tál kinézetre is nagyon mutatós lett, ráadásul este, amikor a szüleink haza indultak, mindenkinek tudtam belőle dobozolni, hogy a következő napokra is legyen egy kis hidegtáluk, otthonra. :-)
Éva jóvoltából két új recepttel gazdagodott az ünnepi repertoár, ezeket mindenképp szeretném megosztani veletek, mert nagyon mutatósak és finomak - akár Szilveszterre is el lehet készíteni őket, vagy vendégeknek, barátoknak, családtagoknak.
Mirinda szelet
Hozzávalók a tésztához: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 dl olaj, 1/2 csomag sütőpor
A krémhez: 17 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró,
A mázhoz: 7 dl szénsavas Mirinda-narancs üdítőital, 2 csomag vaníliás puding, 1 evőkanál cukor,
Elkészítés:
1.) A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd fokozatosan adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport és a kakaót. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd deszkára borítjuk.
2.) Ha kihűlt a tészta, akkor kenjük rá a krémet. A margarint és a porcukrot jól kikeverjük, majd beletesszük a túrót és a vaniliáscukrot.
3.) A Mirinda italból kb. 1 dl-ben csomómentesen elkeverjük a pudingporokat és állandóan kevergetve felfőzzük. Dermedés után simítjuk a túróra.
Gyümölcsös falatkák
Hozzávalók: 1 tálca datolya, 15 dkg zöld marcipánmassza, 4 csepp mandulaaroma, magozott aszalt szilva, 10 dkg diógerezd, 1 koszorú füge
1 fürt nagyszemű szőlő, aszalt sárgabarack, 1-1 tábla fehér és tortabevonó csokoládé
Elkészítés:
1.) A datolyákat hosszában felhasítjuk, kimagozzuk.
2.) A marcipánmasszát átgyúrjuk, kisujjnyira sodorjuk és a datolyának megfelelő méretűre vágjuk és a mag helyére tesszük. A tetejét villával kissé megszurkáljuk.
3.) Az aszalt szilvákba diót teszünk és olvasztott fehér csokiba mártjuk.
4.) A fügéknek a kemény végét levágjuk és a sárgabarackkal, szőlővel olvasztott tortabevonóba mártjuk. Rácson hagyjuk a csokoládét rászáradni, majd tálra rendezzük őket.
Most pedig engedjétek meg, hogy Szilveszterre ajánljak néhány nagyon ígéretesnek tűnő receptet - én is ezeket fogom elkészíteni. :-)
Korhely lencseleves
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 csomó leveszöldség, só, babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, 2 ek. mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, 2-3 ek. tárkonyecet, 4 virsli
Elkészítés:
1.) A lencsét néhány órára beáztatjuk, majd a megtisztított zöldséggel sós, babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük.
2.) Ha a lencse megpuhult, a lisztet elkeverjük a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. Mustárral és tárkonyecettel ízesítjük, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.
3.) A virsliket beirdaljuk, kevés olajon megsütjük, és a levessel tálaljuk.
Anyukám kocsonya receptjének leírását itt találjátok >>>
Ropogós malacpecsenye
Hozzávalók: 1,2 kg lapocka, 4-5 gerezd fokhagyma, 3 borókabogyó, só, kömény, 2 evőkanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl sör
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, majd a bőrt bevagdossuk. Bedörzsöljük a sóval, megszórjuk a fűszerekkel és a bőrös felével lefelé, olajos/zsíros tepsibe tesszük, majd 20 percig sütjük.
2.) Megfordítjuk a húst, megtűzdeljük foghagymával és alacsony fokozaton sütjük tovább úgy, hogy néha szalonnával megkenegetjük és sörrel öntözgetjük. Ha kész van, kivesszük a sütőből, picit pihenni hagyjuk, majd szeleteljük és tálaljuk.
Marcipános malackák
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg marcipánmassza, 15 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 4 evőkanál tej
A tetejére: 5 dkg mazsola, 0,5 dl tej
Elkészítés:
1.) A lisztet és a cukrot mély tálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt marcipánt és a margarint.
2.) A tojások sárgáját és a tejet is hozzáadjuk, és összedolgozzuk. Ha ragad, lisztet adjunk hozzá!
3.) A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk, majd nagyobb és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A nagyobb körlapokból kétszer annyit, mint a kisebbekből. A nagy körből lesz a malackák feje, a kicsikből az orra, és a fülek 2 db félbevágott nagy korongból.
4.) Sorakoztatssuk őket sütőpapirral bélelt tepsire, kenjük meg tejjel, szemeiket rakjuk ki mazsolából és az orrokra szúrjunk két lyukat. Tegyük a tepsit előmelegített sütőbe és 180°C-on 12-15 perc alatt süssük szép aranyszínűre.
Mindenkinek nagyon boldog új esztendőt kívánunk sok szeretettel!
Ká, Mirza, Dorka