Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2010. június 28. Árpi szülinapja

Szalad az idő... Árpika betöltötte a 6. évét, ezt ünnepeltük a hétvégén. Szilvi nagy zsúrt szervezett neki, és nem aprózta el; háromféle tortát sütött a gyerekeknek...

Dorka már hetekkel korábban megkapta Árpikától a meghívót, amit gondosan őriztünk a faliújságon, és számoltuk a napokat, mennyi van még hátra a buliig. Dorka bálványozza a fiúkat, szerintem egy kis barátját sem szereti úgy, mint Zsigát és Árpikát. Mindössze 600 méterre lakunk a tesóméktól, így viszonylag sokat találkozunk a gyerekekkel, de ha véletlenül mégsincsenek otthon, Dorka nagyon szomorúan ácsorog a kapujukban.
Ha viszont otthon vannak, akkor nagy az öröm, Dorka úgy elszalad velük játszani, hogy hátra sem néz. Zsigáék íjai, kardjai, autói, robotjai és más fiús játékai nagyon tetszenek neki, és tátott szájjal nézi, ahogy a nagyok olyan játékokkal játszanak, amiket ő még sosem látott. A fiúk pedig rém rendesek és türelmesek vele: felültetik az összes gépükre, és tologatják, máskor labdáznak vele, vagy az autós könyveikkel szórakoztatják.

Árpika zsúrjára délután érkeztünk; talán mi voltunk az utolsók. Már mindenki javában kanalazott: a bátyám ugyanis marhapörköltet főzött egy bográcsban - az illatát már az utca aljában éreztük, és hálát adtunk az égnek, hogy abból a kertből jön, ahova épp hivatalosak vagyunk.

A kép nem adja vissza, mennyire finom volt a pörkölt. Savanyú uborkával és tésztával ette mindenki, de még így is nagyon sok maradt, hiszen hatalmas volt a bogrács. :-)

Rengeteg finomság volt az asztalon, de a gyerekeknek túl sok dolguk volt ahhoz, hogy egyenek...:-)) A délután fénypontja kétségkívül a szülinapi torta gyertyáinak meggyújtása volt. Szilvi nem aprózta el a dolgot, egyszerre három tortát sütött, mind különböző ízű: volt egy sajttorta, egy Sacher torta és egy répatorta. Mind mennyei volt, de most csak egyet írtam le...

Répatorta

Hozzávalók: 2 csésze cukor (1 csésze= 10 dkg), 1 csésze olaj, 4 egész tojás, 3 egész nyers reszelt sárgarépa, 3/4 csésze darált dió, 2 csésze liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj
A tetejére: cukormáz (ezt tasakban is meg lehet venni, csak vízzel kell higítani)
Elkészítés:
1.) A cukrot az olajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, diót, répát, lisztet, és a többi hozzávalót.
2.) Kikent formába öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben, 180 fokon 45 perc alatt megsütjük.
3.) Ha kihűlt, cukormázzal megkenjük és marcipán répákkal díszítjük.
Szilvi maga készített cukormázat, nem zacskósat használt, és kapaszkodjatok meg; az összes répát maga készítette, kétféle marcipánból. Olyan tökéletesre sikerültek, hogy meg is kérdeztem, hol vette őket? :-)

Egy csomó képet készítettem a kertben Szilvi virágairól. Álomszép lett mind, de az egyik kedvencemet itt is közzéteszem.

Dorka a fiúk várát is nagyon szereti, ahova már egyedül is fel tud mászni, sőt, le is tud csúszni. Persze, legtöbbször még hasra esik a fűben, de szerencsére csak kacag rajta. 

Másnap is izgalmas programunk volt, ugyanis a nagyszülőkkel elsétáltunk a városközpontba, ahol sátoros ünnepség és koncertek voltak egész nap (testvérvárosi napokat tartottunk), és megkóstoltuk a fánkedlit. Voltaképp nem az ételt hívják így, hanem az edényt, amiben sütik. Maga az étel szerintem tócsni lehet, amit fokhagymás tejföllel megkenve árulnak. Őrült finom...:-)


A könnyű zenei koncerteket nem tudtuk kivárni, de a néptáncosokat megnéztük. Dorka le sem vette róluk a szemét, pedig gondoltam, álmos lesz és elfárad ennyi zajos programtól. De nem. Csak nézte, és ütemre rúgkapált a lábaival. :-)


 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

tmari
kedves mirza! ma akadtam rá a blogodra és nagyon tetszik.bár nekem már nagy gyerekeim vannak (a nagyobbik most végzett pék-cukrász), szivesen olvasom a történeteidet.némi összecsengés is van, hisz nekem is van egy 4 éves unokahugom(júni 14) és nemrég szintén csodás esküvőn voltam.nagyon tetszenek a receptjeid néhányat ki is fogok próbálni.írj m,ég sokáig erről is arról is.szeretettel: kismari:-)
Morzsálós Mirza
Kedves Manoka, fogalmam sincs, mekkora az a bögre, ráadásul megkérdezni sem tudom, mert Szilviék elutaztak nyaralni, és 2 hét múlva jönnek csak haza. De a 10 dekával nem tévedhetsz, az biztos. :-) Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Valusa, köszönjük szépen az ünnepelt nevében a kedvességed! :-) Szeretettel: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Hajnalka, ez a fándli kicsit olyan, mint a tócsni, igazán nagyon finom. Sokat dob rajta a fokhagymás tejföl, amivel megkenik. Érdemes kipróbálni. :-) Szeretettel: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Ziamama, köszönöm szépen, hogy írtál. Nem tudtam, hogy ez a fándli, de így van, akik sütötték, mondták, h az edényről nevezték el régen az ételt. Jópofa, remek az illata és a hangulata, nem is beszélve az ízéről. :-) Szeretettel: Mirza
ziamama
kedves Mirza, gratulálok mindenkinek és mindenhez, amit csinálsz! Csak érdekesség: az eszköz, amivel a maltert a falra dobják meg glettet kevernek stb., a fándli! Biztos ebből lett a fánkedli! Sok szép élményt nektek és sok jó receptet nekünk, ziamama
ernst-mikó rita
http://www.biatorbagy.org/aktualis/biai-fanglis/
Zsabo
nem csak jól néz ki, de nagyon finom is a fánkedli. egyszer vendégeskedtem, egy sváb családnál és náluk kóstoltam. Domaj egyre nagyobb és szebb! Isten éltesse Árpikát! Hajnalka
Valusa
Gratulálok az ünnepeltnek! Az arca, csillogó szeme mesél!:))
manoka2
Szia Mirza! mekkora az a csesze amiben 10 dkg a cukor??:-))2,5 dl?? abban sulyra tobb fer szerintem.

Magazin