Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. július 5. Esküvői vigasságok

Hétvégén lakodalomban voltunk: Gábor és Betty mennyegzőjére voltunk hivatalosak, Környére. Dorka már napok óta lázban égett, nagyon készült arra, hogy igazi menyasszonyt láthat, aki majd hosszú fátylas ruhában lesz, és minden ragyogni fog körülötte. :-)

A Kicsi eleve nagyon szereti az angyalokat és a tündéreket, így nagyon kíváncsi volt, hogy is néz ki a menyasszony és a vőlegény. Hosszasan meséltem neki, hogy ilyenkor a fiatal szerelmesek hogyan készülnek a nagy napra, miként választják ki a romantikus helyszínt, a csodás ruhákat, a különleges virágokat... és Dorka tátott szájjal hallgatta. Megmutattam neki a saját esküvői képeinket, és le volt nyűgözve...:-))))

Szerencsére a ceremóniák időpontja délután volt, így nem jelentett gondot az ebéd utáni altatás - ami nélkül nehezen vállaltunk volna a hajnalba nyúló mulatságot.

Dorkára rózsaszín selyem ruhácskát húztam (azt, amit a Barbie fotózáson kapott a "munkájáért"),
a férjem pedig hozzá illő halvány rózsaszín ingben és nyakkendőben, valamint szükre öltönyben volt. Eleinte zúgott, hogy nem vesz fel rózsaszínt, de aztán meglátta, hogy néznek ki együtt a csöpp kislányával, és azonnal megfeledkezett a "kizárt, hogy én rózsaszín inget vegyek fel..." - kezdetű monológjáról, és büszkén állt a fényképezőgép elé.

A templomi szertartás nagyon szép volt, és jól esett mindannyiunknak a rekkenő hőség után egy kicsit a hűvösben pihegni. Mindenki könnyezett a meghatottságtól, amikor Gábor és Betty az esküjüket mondták... igazán nagyon szívszorító volt minden egyes perc, jó, hogy a részesei lehettünk.

A különböző helyszínek között gyalog közlekedett az esküvői menet, libasorban. Elől rezesbanda ment (bár lehet, h nem így hívják őket?), és hangosan dobolva-zenélve adták a környék tudtára az ifjú házaspár örömét. Dorkának nagyon tetszett ez a vonulás, táncikálva haladt a tömegben. :-)

A lagzi helyszíne teljes díszben állt: mindent rózsaszín szalagok, lufik, lepkék, szívek és virágok borítottak, Dorka nem győzte csodálni a dekorációt. Az asztalra üveggyöngyöket és arany színű lepkéket szórtak - ezeket mind begyűjtötte a kis kezeibe és velük játszott, egészen addig, amíg meg nem érkezett a nyoszolyólányok csapata. A kislányos csupa-csupa fodorban, tüllben és rózsaszín fányolos ruhában voltak, és azonnal "befogadták" Dorkát. Ettől kezdve a gyerek jóformán "otthagyott" bennünket, és a rózsás kis tündérekkel táncikált és szaladgált, s bár ő nem volt "hivatásos " nyoszolyólány, a közös fotózáson is részt vett.

Szégyenletes, de a vacsoráról elfelejtettem képet készíteni, pedig isteni volt minden. Azt hiszem, itt mindent anyukák és nagymamák süthettek, mert olyan igazi, hibátlan otthoni íze volt mindennek, a szó legjobb értelmében. Ilyen finom lakodalmas ételeket még soha nem ettünk, még a saját esküvőnkön sem...
A menü: húsleves volt mindenféle finom főtt hússal és puha zöldséggel, aztán gazdagon megrakott "húsos-sajtos-rántott zöldséges komatálak" rizzsel és kétféle krumplival, aztán volt francia saláta és savanyúság, végül pedig százféle süti, de valami hihetetlen finomak... no és nem viccelek, vagy 20-30 torta az esküvői tortán kívül. Szerintem minden házi volt, és hibátlan. Éljenek a nagymamák és az anyukák, akiknél senki nem tud jobban sütni és főzni a világon! :-)

-------------------------------------------------------------------------------------

Most pedig jöjjön néhány egyszerű, de gyors recept. Hagymakedvelőknek ajánlom az alábbi két lepényt, egyik jobb, mint a másik. Kezdjük a könnyebbel! :-)

Fetás-lilahagymás-olíva bogyós lepény

Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 4 fej lilahagyma, 20 dkg feta, 1 marék olíva bogyó, olívaolaj, görög fűszer, 1 marék snidling, 25 g vaj, só, bors
Elkészítés:
1.) A leveles tésztát felengedjük, kinyújtjuk, és egy kivajazott lapos sütőtálba tesszük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2.) A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és rádobjuk a felkarikázott lilahagymát, valamint az apróra vágott snidlinget. Megszórjuk sóval, görög fűszerrel és borssal, és néhány percig pirítjuk.
3.) A hagymás tölteléket ráterítjük a tésztára, majd rászórjuk a feldarabolt feta sajtot, és meglocsoljuk egy kis olívával az egészet. Szépen rárakosgatjuk a lecsepegtetett olíva bogyókat.
4.) A sütőbe tesszük a tálat, és addig sütjük, amíg a tészta szépen megpirul.

A másikat anyukám sütötte, ezt haladóknak ajánlom, mert hivatalosan 3x kell dagasztani - de szerintem hagyományos kelesztéssel is tökéletes lesz. :-)

Hagymás-szalonnás lepény
- olyasmi, mint a töki pompos :-)

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1,2 dl tej, 1 tojás, 5 dkg vaj, csipet cukor, só
A tetejére: 1 kg vöröshagyma, 5 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, őrölt kömény, pirospaprika, őrölt bors, liszt a nyújtáshoz, vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit bedagasztjuk, és megkelesztjük.
2.) A hagymát felkarikázzuk, egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a szalonnát és további 2 percit pirítjuk.
3.) Lehúzzuk a serpenyőt a tűrről és a hagymás töltelékre öntjük a tejfölt. Őrölt köménnyel, pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük.
4.) Kivajazunk egy tepsit, a tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, h beleférjen a tepsibe. Belerakjuk a tepsibe a tésztát, és ráterítjük a tölteléket.
5.) Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 45 perc alatt pirosra sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss