Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. dec. 6. Miklós napra - Kassai finomságok

Két dolog miatt is nagyon készültünk Miklós napra: egyrészt ez apukám névnapja, és Dorka is hetek óta várta már a Mikulást. Szépen rendbe szedtük a házat, sütöttünk-főztünk, aztán az ablakba tettük a kitisztított csizmáinkat...

Miklós napon általában apukám kedvenceit süti anyukám - illetve az idén én: tepertős pogácsát, sztrapacskát és puncstortát. Kissé megreformáltam anyukám receptjeit, és kikísérleteztem hozzá egy újfajta levest: egy fehércsokiból készült krémlevest...

A családi hagyományok szerint a tepertős pogácsa úgy jó, ha leveles, és eldől a tepsiben. Érdekes, valahol azt olvastam, hogy ha eldől a pogi, az nem érdem, hanem hiba - de ha apa így szereti, hát legyen... nem igaz? Szabályosan 3x kellett volna hajtogatni, de én többet hajtottam a tésztán, és szuper finom lett. :-) Amikor kihűlt, Mikulásos fémdobozba csomagoltam, hóemberes áttetsző celofánt, és egy nagy masnit tettem rá, majd amikor megjöttek, átnyújtottam az ünnepeltnek, aki az első falat után azt mondta:
- ... hmmm... kassai ízek... :-)))

Tepertős pogácsa

Hozzávalók: 1 csomag élesztő, 2 dl tej, csipetnyi cukor, 50 dkg liszt, 1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 1 teáskanál só
A nyújtáshoz: liszt, 25 dkg darált tepertő, őrölt bors
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés: 
1.) A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben (vagy hagyományos módon) bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és megkenjük a darált tepertővel. Megszórjuk őrölt borssal, és összehajtjuk, mint egy füzetet. Kinyújtjuk, majd megint összehajtjuk. 3x ismételjük meg a hajtogatást, de hajthatunk rajta 4-et, vagy 5-öt is. A hajtogatások között hagyjuk kicsit pihenni-kelni a tésztát.
3.) Végül nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, rácsozzuk be, és szúrjuk ki pogácsaszaggatóval, majd tegyük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, kb. 200 fokon, kb. 20 perc alatt megsütjük.




Ezt a levest elsőre mindenki udvarias, ám kétkedő mosollyal fogadta. Csoki? Leves? Nem lesz az túl nehéz? Túl édes?
Aztán csönd lett... ami ilyenkor jót jelent... majd a férjem mégegyszer szedett, és felsóhajtott:
- Mirza, ez valami szuper jó!
... és a többiek is elégedetten hümmögtek.

Fehércsoki krémleves pirított gyümölcsökkel

Hozzávalók: 1 doboz habtejszín (3 dl-es), 3 dl tej, 30 dkg fehér csokoládé, 3 teáskanál méz, 1 teáskanál mézeskalács fűszer, gyümölcsök (aszalt szilva, banán, alma, mandarin, narancs)
Elkészítés:
1.) A csokit gőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük. Belekeverjük a mézet és a mézeskalács fűszerts, majd ha kicsit kihűlt, a tejszínt is, és a hűtőbe tesszük.
2.) A gyümölcsöket megtisztítjuk, feldaraboljuk, és egy teflonban kevés olívaolajon megpirítjuk. A hideg levesbe keverjük, és azonnal tálaljuk. Így a leves kellemes, szobahőmérsékletű lesz. (De hidegen is nagyon finom.)

Sztrapacskát korábban már készítettem, ám akkor nokedli szaggatót használtam, most azonban egy vágódeszkára kanalaztam a tésztát, és egy éles késsel szaggattam a hosszúkás nudlikat a gyöngyözve forró, sós vízbe. Továbbá megfogadtam anya tanácsát, és a reszelt krumplira mindig egy kis lisztet szórtam, így nem barnult meg, és a nudlik csodás aranyszűek maradtak.

A sztrapacska receptjét itt találjátok >>>

A puncstortán annyit reformáltam, hogy a piskótalapokra bodzalekvárt kentem, és a tölteléket egy botmixerrel krémesre daráltam, így sokkal könnyebben kentem az alsó lapra, és maga a torta is sokkal finomabb, szaftosabb lett.

Puncstorta

Hozzávalók: 7 tojás, 14 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 14 dkg liszt, 1 evőkanál (nem cukrozott) kakaó
A töltelékhez: 1 üveg magozott meggybefőtt, pici rumaroma, 15 dkg cukor, 15 dkg dió
A kenéshez: bodzalekvár
A tetejére: 2 csomag puncs ízű cukormáz (csomagban lehet kapni, csak víz kell hozzá)
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, és a vaníliás cukrot, végül a lisztet.
2.) A tészta 1/3 részét külön keverőtálba tesszük, és hozzákeverünk 1 evőkanál kakaót.
3.) Kivajazunk-lisztezünk egy tortaformát és egy kisebb sütőformát. A tortaformába beleöntjük az alap tésztát, a kis formába pedig a kakaósat, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük mindkettőt. Ha nem ragad a tű, kivesszük a tésztákat.
4.) A tortaformában hagyjuk kihűlni a világos alaptésztát, a kakaósat viszont kiborítjuk, felkockázzuk, és egy mélyebb tálba tesszük. Leöntjük annyi sziruppal (15 dkg cukorból és a meggybefőtt levéből készítsük), hogy kellemesen elázzon, majd hozzáadjuk a diót, meggyet, rumaromát, és alaposan összekeverjük. Megkóstoljuk, és ha elég szaftos és finom, konyhai botmixerrel krémesre turmixoljuk a tölteléket.
5.) A tortaformából kivesszük a tortalapot, amit ketté vágunk, és az alsó felét egy tálra tesszük. Megkenjük bodzalekvárral, és rásimítjuk a töltelék-krémet. Mielőtt rátennénk a felső tortalapot, annak az alját is megkenjük bodzalekvárral.
6.) A puncs ízű mázat kikeverjük 3-4 teáskanál vízzel, és szépen a tortára simítjuk, majd 1 napra a hűtőbe tesszük, hogy öszeérjenek az ízek.



Mézeskalácsházat szintén ajándék gyanánt szerettem volna sütni, és arra gondoltam, az aprósütemény Mikulásra is remek ajándék lesz a nagyszülőknek. Sokáig eláll, illatos, karácsonyi dísznek is használható, de hideg téli estéken egy pohár meleg tejjel uzsonnának is kitűnő...
A ház összeállításánál Ká segítkezett, jól össze is égette az ujját a forró karamellel, de végül szép lett a mézeskalács kuckó, még parányi Mikulásokat is az ablakba tudtunk ragasztani. :-)

Mézeskalács ház és aprósütemény

Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt, 50 dkg méz, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 evőkanáln szódabikarbóna, kb. 1- 1,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál mézeskalács fűszer
A cukormázhoz: 25 dkg porcukor, 4 tojásfehérje
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és a tésztát a hűtőbe tesszük egy napra, de legalábbis pár órára.
2.) Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és a kellő formákat kiszúrjuk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tejjel megkenjük, és kb. 200 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük.
3.) Ha kihűltek a díszek, cukormázzal (felvert tojásfehérje + porcukor), színes cukrokkal, dióval díszítjük.
4.) A ház falait olvasztott cukorral (forró karamellel) tudjuk összeragasztani. A tetőt cukormázzal érdemes díszíteni, amit egy kis uzsonnászacskóba kanalazva, annak végét kilyukasztva, könnyedén használhatunk. A cukrok (ha könnyűek), megragadnak a mázban. Porcukrot is szitálhatunk a tetőre, havas érzetet kelt. :-)



Dorka egész nap nagyon izgatott volt. Kipucolta a kis csizmáját, és az ajtó elé tette, majd folyton azt kérdezte (bár hetek óta ezt kérdezi), mikor jön a Mikulás? Aztán jött az ebéd, délutáni alvás, játék a nagyszülőkkel, aztán kinéztünk az ajtó elé... és nem voltak ott a kis csizmák!! Tudtuk, hogy csak a Mikulás vihette el, ezért felsiettünk Dorka szobájába, és láss csodát, a kis csizmák az ablakban voltak, és körülötte ajándékok! :-)))) A Kicsi teljesen odavolt, nem hiába várta a Mikulást. :-) A legnagyobb sikert a Csingilinges mesekönyv aratta, és egy pici, Mikulásos bögre. A szobáját már korábban feldíszítettük, színes fényfűzéreket és egy világító karácsonyi csillagot tettünk a falakra, így nagyon hangulatosan néz ki az egész. Azt hiszem, ma nagyon szép álmai lesznek a lappföldi karácsonyi manókról, a szánhúzó rénszarvasokról, a Mikulásról, és természetesen Csingilingről és pici tündér barátairól... :-)

Mindenkinek nagyon szép Miklós napot és Mikulást kívánunk sok szeretettel: Ká, Mirza, Dorka

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss