Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. dec. 13. Az osztrák mézeskalácstorta nyomában

Régóta szemeztünk - én és az osztrák mézeskalácstorta. Csodás volt a fotója: melegbarna csokoládéruhája ezernyi színben tündökölt, s a belőle áradó marcipán és baracklekvár illata szinte érezhető volt...

- ... akkor sem sütlek meg! - duzzogtam, amikor ezredszerre szólt le hozzám a könyvespolcról.
- Ne csináld már, Mirza! Én vagyok a legfinomabb karácsonyi torta. Ráadásul mézeskalácsból vagyok. Érted, egyszerre két legyet üthetsz velem! - unszolt tovább.
- Nem érdekel. Kopj le! Macerás receptekkel nem foglalkozom! - mormogtam, és bekapcsoltam a tévét, mintegy demonstrálva, hogy a konyha közelébe sem fogok menni. 
- Oké, nem kell bekenned az oldalamat, sőt fel sem kell szeletelned a csokimáz miatt, úgy jó? - egyezkedett tovább. - Elég, ha a kalap gyanánt a fejemre teszel egy kis étcsokoládét, és már kész is vagyok!
- Gondolod, úgy is finom lennél? - kérdeztem megadóan.
- Hát persze! - lelkesedett fel hirtelen. - Hidd el, ilyen finomat még senki sem evett a családodban, mindenki el lesz tőlem ájulva!
- Háát, nem is tudom...
- A blogodban is nagy sikert okozok majd, megígérem! - kérlelt tovább.
- Na jó, rendben, gyere, elolvaslak! - egyeztem bele. - De ez még nem jelenti azt, hogy meg is sütlek, jó? Szóval hűtsd le magad!
- Jó-jó... - kuncogott halkan.
- Végülis nem is tűnsz bonyolultnak... - mondtam, mintegy magam elé, mire a mézeskalácstorta boldogan felrikoltott:
- Hurrrrrrrrááááááááááááááááááááááááááááááá!

Aztán nekiálltam. Minden alapanyagom megvolt hozzá, még marcipánt is vettem az elmúlt napokban, kétfélét, hátha még valamilyen karácsonyi sütit sütök... A recept tényleg nem volt bonyolult, ám az eredeti leírás szerint a kész tortát fel kell szeletelni, és minden egyes szeletet külön-külön olvasztott csokoládéval bevonni. Ehhez semmi kedvem nem volt, így én csupán a torta tetejét kentem le csokoládéval - és hibátlan lett.
A család szerint finomabb volt még a 2010-es év kedvencénél, a sacher tortánál is. Ráadásul olyan finom karácsonyi illata és íze van, hogy az ember egy csapásra jó kedvre derül tőle - igazat mondott hát jó barátom, az osztrák mézeskalácstorta. Mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe, mert könnyű elkészíteni, sokáig eláll, és őrült ízletes! :-)

Osztrák mézeskalácstorta

Hozzávalók a tésztához: 8 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg marcipánmassza, 6 tojás, 2 kiskanál mézeskalácsfűszer, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt
A tetejére: fél üveg sárgabarack lekvár (a recept csak 5 dkg-ot ír, de szerintem az kevés), 15 dkg marcipánmassza, 16 dkg aszalt szilva (én ebből is többet tettem rá), 10-10 dkg ét és tej (tortabevonó) csokoládé
Elkészítés:
1.) A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a reszelt csokoládét és a marcipánmasszát. (Ez utóbbit legjobb káposztareszelőn lereszelni.)
2.) A tojássárgájákkal, a mézeskalácsfűszerrel és a vaníliás cukorral együtt robotgéppel habosra keverjük, majd az egészet a csokis masszába keverjük.
3.) A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a porcukorral együtt a csokoládés masszába forgatjuk.
4.) Végül beleszitáljuk a lisztet és az egészet könnyedén összekeverjük. A masszát egy 22 cm-es átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. (A valóságban ez szerintem inkább 45-55 perc...)
5.) Még melegen a formából kiborítjuk, a papírt lehúzzuk róla és baracklekvárral megkenjük.
6.) A marcipánmasszát porcukorral meghintett deszkán akkorára nyújtjuk, mint a tészta, és a torta tetejére helyezzük, majd aszalt szilvával telerakjuk.
7.) A kétféle csokoládét gőz felett megolvasztjuk, és a torta tetejére (és oldalára) kenjük.




"... nem lehet megunni. Ez az, amit nem lehet megunni..." - ugye mindenki emlékszik erre a reklámszlogenre? De most nem a pécsi kesztyűről lesz szó, hanem a zöldségkrémlevesekről. :-))))
Heti rendszerességgel készítek különféle krémleveseket, és állítom, mindig nagyon nagy sikerem van vele, kicsik és nagyok körében egyaránt. Az alap az erőleves, ebbe teszek különféle zöldségeket, majd krémsajttal és kevés liszttel krémesre turmixolom. Nagyon üde illatuk és csodás színük lesz, ha a legvégén beleturmixolunk egy egész csokor petrezselymet is.

Sajtos-petrezselymes édeskömény krémleves

Hozzávalók: 1 édeskömény gumó, 2 tömlős sajt, erőleves, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1.) Az édesköményt megmossuk, felaprítjuk, és 1 liter erőlevesben megfőzzük.
2.) A fazekat lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a lisztet és a krémsajtot, és a petrezselymet, majd botturmix segítségével az egészet krémesre turmixoljuk. Picit állni hagyjuk, esetleg átrottyantjuk a tűzön, és azonnal tálaljuk. Pirított bagettet és reszelt sajtot kínálhatunk hozzá.

Hátszínt még sosem sütöttem, így amikor a férjem hazahozta a hentestől, csak álltam és bámultam a hússzeleteket.
- Mit főzöl, anya? - kérdezte a kis Dorka, a legfőbb konyhai segítségem.
- ... hát, Angyalom, azt én is szeretném tudni...! - feleltem neki nevetve, majd beláttam, hogy csak a web segíthet rajtam, így a gép elé ültem, és utána néztem, mi mindent csinálhatnék egy kilónyi hátszínből? A legtöbb helyen azt ajánlották, hogy grillezzük meg, kint a kertben... :-) Aztán találtam göngyölt és töltött hátszín recepteket, így arra a konklúzióra jutottam, hogy ez egy olyan hús, amiből bármit készíthetek. :DDD

Fokhagymás rakott hátszín

Hozzávalók: 1 kg felszeletelt hátszín, só, bors, 1 fej fokhagyma, olívaolaj, 2 csomag füstölt mozzarella, 1 csomag bacon
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd vastagon bepácoljuk olívás fokhagymával. (A fokhagymagerezdeket áttörjük, olívaolajjal összekeverjük, és ezzel a húsok mindkét oldalát megkenjük.) A húst a pácban hagyjuk legalább 1 napig.
2.) Teflonban kisütjük a húsok mindkét oldalát, jénaira fektetjük a szeleteket, és mindegyikre teszünk egy-egy szelet füstölt sajtot. A tál tetejét baconnal borítjuk be, majd betesszük a sütőbe és grill fokozaton addig sütjük, amíg a szalonna szépen megpirul.


Köret gyanánt először tepsis sült burgonyát képzeltem el, és egy adag párolt zöldséget. Aztán arra gondoltam, izgalmasabb lesz, ha inkább összekeverem az összes zöldséget, és a sütőben kicsit megpirítom őket. Az ötlet jó volt, nagyon finom lett...:-)

Zöldséges sült burgonya

Hozzávalók: 80 kg burgonya, 40 dkg kelbimbó, 1 csokor sárgarépa, só, bors, provance-i fűszer, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és erőlevesben megfőzzük. Leszűrjük, és jénaira tesszük őket. Sózzuk, borsozzuk, provance-i fűszerrel édesítjük, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és forró sütőben megpirítjuk. Bármilyen húsos körethez illik, de magában is nagyon finom.

Éva Mikulásától a múlt héten egzotikus gyümölcsöket kaptunk - csoki helyett, így nem is volt kérdés, mi lesz a sorsuk. Bár sosem ettem korábban sem mangót, sem papayát, egész ügyesen megtisztítottam őket, és egy isteni turmixot készítettem a családnak. Az utolsó cseppig elfogyott, és utána mindenki azt mondta:
- ... ilyet gyakrabban kellene innunk...! :-))))

Mangóturmix

Hozzávalók: 1 mangó, 1 papaya, 1 ananász, és egy kis víz
Elkészítés:
1.) A gyümölcsöket megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk, és kevés víz hozzáadásával krémesre turmixoljuk. Azonnal fogyasztható. :-)

Búcsúzóul szeretnék megosztani veletek néhány csodás havas képet, amiket Ká készített. Tegnap őrült nagyot boboztunk Dorkával, és több, mint két órát sétáltunk a szakadó hóesésben. Szuper volt, alig várjuk, hogy újra essen a hó, és kövér fehér hópaplan borítsa be a kis városunkat. :-)




... és még valami. Állítólag ma éjjel nagyon sok hullócsillagot lehet majd az égbolton látni, különleges jelenség lesz, és egyben varázserejű, hiszen aki hullócsillagot lát, kívánhat, s kívánsága valóra válik. :-)

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss