Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2010. aug. 15. Anikó és a méhecske

A minap különös szerzemény érkezett hozzánk: messze-messze földről repült egyenesen Dorka kis karjai közé. Sárga ruháját fekete csíkok díszítették, hátán pihe-puha szárny lapult, kerek arca pedig széles mosolyra húzodott, csakúgy, mint újsonsült tulajdonosának.

A régi olvasóink közül biztos sokan emlékeznek Szikszai Anikóra, akivel még évekkel ezelőtt kezdtem el levelezni, először csak hozzászólások formájában, aztán barátsággá alakult az ismerettségünk. Anikó egy tündéri nő, aki Amerikában él a családjával: van egy nagyon helyes férje, Paul, aki autókat épít újjá, de olyan szépen, mintha varázspálcával suhintva varázsolna a régi roncsokból csodaszép, csillogó luxusautókat, és van két nagyon szép gyereke: Orsika és Zsolt, akik okosak, tehetségesek, és persze már a maguk felnőtt életét élik.

A méhecske Anikótól érkezett - egyenesen Amerikából - Dorkához, aki(hozzánk hasonlóan) el volt ájulva az ajándéktól.

A kis csíkos lény valójában több funkciós: puha párna, amin remekül lehet aludni (már én is kipróbáltam :-)))), és édes plüssjáték, amit mindenhoval magunkkal tudunk hurcolni, ahova Dorka szeretné. Tehát mindenhova. :D

Drága Anikó! Ezúton is nagyon szépen köszönjük ezt a csodás meglepetést, nagyon-nagy örömöt szereztél vele Dorkának is, és nekünk is! Gondját fogjuk viselni a kis kövér mézgyűjtőnek! :-))

Most pedig jöjjön egy kis gasztrománia! 
A héten kipróbáltam a focacciát, az olasz lepényt, amely a szakácskönyvem szerint az olaszok jellegzetes étele, amit kenyérlepényként fogyasztanak, és amely minden régióban más és már ízű. Egy könnyű alapreceptet választottam, amit ehetünk magában is, fokhagymás olívával megkenve, vagy akár minden földi jóval: bruschettával, olasz sonkával, kemény sajttal, brokkolival, hagymával, paradicsom karikákkal, egyebekkel megpakolva.

Focaccia

Hozzávalók: 1,5 dkg friss vagy 1 csomag szárított élesztő, 2,5 dl meleg víz, 50 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál finomra őrölt só, 0,8 dl extra szűz olíva olaj (aminek a fele megy a tésztába, a másik fele meg rá)
A szóráshoz: 1 púpozott teáskanál durva tengeri só
Elkészítés:
1.) A tésztát bedagaszthatjuk és megkeleszthetjük kenyérsütő gépben (én így csináltam), vagy hagyományos módon, amit most leírok:
- A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába, adjunk hozzá  egy kevés cukrot, a meleg víz felét és villával keverjük, amíg az élesztő fel nem oldódik.
- Pihentessük a keveréket kb. 10 percig - akkor jó, ha krémes állagúvá válik. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.
- A lisztet tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, majd az élesztős keveréket, végül a maradék vizet. Fakanállal addig keverjük, amíg a massza összeáll, ekkor gyúrjuk gömbbé a tésztát.
2.) Szórjunk meg liszttel egy gyúródeszkát, és 10 percig kézzel gyúrjuk át a tésztát, hogy egyáltalán ne ragadjon. Ki kell lapítani kézzel, majd egymásra hajtani az oldalakat, majd megint kilapítani, és megint hajtai. Ettől állítólag nagyon könyű lesz majd a tészta - és tényleg!
3.) Tegyük a tésztát egy tálba, takarjuk le ronggyal, és kelesszük még tovább (kb. 1,5 órán át).
4.) Helyezzük a tésztát olajjal megkent sütőlapra (tepsibe), és kézzel nyújtsuk 30 cm átmérőjű, 1-1,5 cm vastag kör alakra. Ujbegyünkkel nyomkodjunk bele gödröket, és locsoljuk meg a maradék olajjal, szórjuk meg durva szemcséjű sóval.
5.) Előmelegített sütőben, 200 fokon, 20 perc alatt megsül.

A következő receptem egy régi, magyar recept: almafánk, bár, ha nekem kellett volna elneveznem, inkább alma-tócsninak hívtam volna, ugyanis egészen olyan állagú, és hasonlóan készül, mint a tócsni, csak épp itt burgonya helyett almát kell lereszelni. Érdemes kipróbálni, mert gyorsan elkészül, és nagyon finom.

Almafánk

Hozzávalók: 1 kg alma, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor, 35 dkg liszt, fahéj, olaj a kisütéshez
Elkészítés:
1.) Az almát meghámozzuk és megreszeljük.
2.) A levét gyengén kinyomkodjuk, ezután hozzáadjuk a tojásokat, a lisztben elkevert sütőport és a cukrot.
3.) A masszát összedolgozzuk, majd a forró olajba szaggatjuk evőkanállal. Pirosra sütjük és fahéjas porcukorral meghintjük.


 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Morzsálós Mirza
Kedves Márti, kipróbálom a palacsintatésztás verziódat, máris jobban tetszik, mint ez a sima almafánkos. Régebben sütöttem palacsintatésztába mártott banánt, és valami mézes öntetet is készítettem hozzá, már nem emlékszem, miből, de roppant ízletes volt az egész. Biztos hamarosan lesz majd csodaszép unokád, remélem, megírod majd nekünk! :-) Köszönöm, hogy írtál, sok szeretettel: Mirza
Morzsálós Mirza
Drága Anikó, még egyszer köszönjük szépen a méhecskét!! Mondtam Dorkának, hogy Bee a neve, nagyon tetszett neki. Puszilgatja az arcát, és rajta alszik. Azt hiszem, jó sok helyre el fogjuk vinni Bee-t, mert már most annyira ragaszkodik hozzá a Kicsi, hogy jobb, ha az autóban helyet csinálok neki. :-))) Meglepetésnek szántam a blogbejegyzést, azért nem szóltam előre, reméltem, hogy elolvasod. :-)))) Nos, ezek szerint bejött, megleptelek!!! :-))) Bővebben írok a másikról! Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Jucó, igen, az almafánk a szakácskönyvben is fánkként szerepel, pedig teljesen tócsnis...:-))) Dorka haja nagyon cuki, anno az enyém is épp ilyen volt, szóval nem esett messze az alma a fától, hogy az almás kérdéskörben maradjak. Köszi, hogy írtál, puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Hajnalka, Anikó barátságára nagyon büszke vagyok, és a méhecske tényleg nagyon bűbájos, és annyira pihepuha, hogy az elmondhatatlan. A focaccia szuper könnyű tészta, és olyan sokféleképpen lehet megrakni, hogy érdemes kipróbálni. Amúgy, szerintem üresen, egy pohár bor kíséretében is nagyon jó lehet. Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza
Kedves Gabi, örülök, hogy olvasod a blogomat, és hogy írtál nekünk. Nem, biztosan nem Dorkát láttad, ő eddig csupán egyszer volt fotózáson, ahol Barbie ruhákat mutattak be a gyerekek. De megnézem majd magamnak azt a Johnsons baby kendőt, mert kíváncsivá tettél. :-)) Sok cuki bongyor hajú kislány van, biztos nagyon hasonlít Dorkára az a kislány, aki a fotón szerepel. Szeretettel: Mirza
egy kivancsi olvasó
Szia Mirza, régóta olvasgatom az irásaidat és a többi olvasóval együtt örülök kislányod cseperedésének. Lenne egy kérdésem. A heti Auchan újságban láttam egy terméket Johnsons baby ápolókendő. A kislány aki szerepel a képen nagyon hasonlít Dorkára. Véletlen, vagy nem? Jó egészséget nektek. Gabi
Zsabo
Nagyon aranyos az óceánt is átszelő méhecske, nem különben újdonsült tulajdonosa!Nagyon jópofa receptekkel örvendeztettél meg ezen a héten is. Csábítják az embert arra, hogy feltétlen kipróbálja. Gratulálok a tengerentúli olvasóidhoz is!Hajnalka
mijutka
A focacciat mi is szeretjük, és a mi is almafánknak hívjuk az ilyen almás fánkot. A méhecske nagyon jópofa, Dorka aranyos ahogy az új barátjával ül! Milyen szép göndör fürtjei vannak! Szeretettel, Jucó.
Szikszai Aniko
Edes Mirzam! Annyira neglepett amikor elolvastam a morzsalot, hogy irtal rolunk! Orvendek hogy a kicsi Dorka szereti a mehecsket! Adtatok neki nevet? Mond meg Dorkanak hogy ki egyszeruen ugy hivtuk hogy\"BEE\"! Nagy meglepetest okoztal nekem mar osszetelefonaltam az osszes ismeroseimet es fel Amerikaval elolvastattam a morzsalot! Sokszor puszilunk mindenkit Paul, Aniko Orsika es ZSolt!
lovika
Szia, Mirza! Nálunk ez a fánk bundásalma. Hasonlóan készül, csak én először jó sűrű palacsintatésztát készítek, az almát nem is nyomom ki, csak reszelés után rögtön bele a masszába. Az olajba-szaggatás után egy kicsit szétnyomkodom a kanállal (benne az olajban), így sokkal könnyebb, a szélein kicsit ropogós lesz, és nem olyan nehéz, kevésbé szívja meg magát olajjal. Nagyon guszta az olasz kenyérlepényed, nagyon ügyes vagy, feltétlen ki fogom próbálni. Ja, és szeretnék én is egy ilyen tündéri méhecskét, de leginkább egy ilyen édes kis unokát hozzá, mint a kislányod. Szeretettel üdvözöllek mindnyájatokat, Márti.

Magazin