Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. április 19. Felfújt - édesen és sósan

A napokban két féle felfújtat is készítettem, és bár az egyik előételként, a másik desszertként került az asztalra, osztatlan sikert arattam mindkettővel. :-)

Az első felfújtat a kreativitás szülte: meséltem a múltkor, mennyire szeretem a spenótot, és hogy ne mindig főzelégként vagy párolva együk, a felfújt ötlete jónak tűnt... persze ez egy meglehetősen naturális ízű étel, hiszen az összetevőinek szerény, de azért nagyon finom "tavaszi" íze van. Előételként szerintem kifejezetten kellemes. Ha elkészült, kicsit várni kell, hogy tálalási hőmérsékletre hűljön, majd éles késsel kell felvágni, akkor szépen lehet tálalni, és paradicsommal nagyon jól mutat a tányéron.  

Spenótos-cukkínis túrófelfújt

Hozzávalók: 20 dkg spenót, 20 dkg cukkíni, 4 tojás, 3,5 dl natúr joghurt, 1 25 dkg sovány túró, 6 gerezd fokhagyma, só, bors, zöld fűszer
Elkészítés:
1.) A spenótot megmossuk, megtiszítjuk, és nagyobb darabokra tépkedjük. A cukkinit meghámozzuk, és a sajtreszelő nagy lyukú részén lereszeljük. Szűrőkanálba tesszük az egészet, hogy a leve lecsepegjen.
2.) A tojásokat (habverővel) összekeverjük a joghurttal és a túróval. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk zöld fűszerekkel, és belenyomjuk a fokhagymagerezdeket.
3.) Hozzákeverjük a spenótot és a cukkínit a túrós keverékhez. Kivajazott jénaiba öntjük a masszát, és kb. 200 fokon majd'' 1 órán át sütjük, amíg a teteje egy picit megpirul.
Petrezselyemmel megszórt, megsózott, olívaolajjal megcsepegtetett paradicsomkarikákkal (esetleg pirítós kiflikarikákkal)  - előételként tálaljuk.


A kacsa örökzöld kedvenc a családban, és mivel a játszótér - ahova naponta csúszdázni járunk Dorkával -, közvetlenül a helyi hentes szomszédságában van, adja magát, hogy időnként benézzünk, ha húst szeretnénk sütni a hét végére. Ráadásul a henteseink cuki pofák, nem csak szép dolgokat árulnak, hanem recept-ötletekkel is szolgálnak. :-)

Kelkáposztás kacsatál

Hozzávalók: 8 kacsacomb, 1 kelkáposzta, 4 sárgarépa, 1 alma, 1 csomag újhagyma, só, bors, víz, kevés zöld fűszer
Elkészítés:
1.) A kacsacombokat előző este besózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük olajjal, és lefóliázva egy tálban a hűtőbe tesszük.
2.) Másnap egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és az alját több rétegben kibéleljük a megmosott kelkáposzta levelekkel. Rárakjuk sorban a kacsacombokat, majd megszórjuk a megmosott és felkarikázott újhagymával, répával és almagerezdekkel. Picit megsózzuk és kevés zöld fűszerrel megszórjuk, majd aláöntünk fél pohár vizet, lefedjük ezüstpapírral, és előmelegített sütőbe tesszük.
3.) Kb. 1 órát 180 fokon sütjük, majd 1 órát 200 fokon, eztán leszedjük a papírt a tetejéről, és 15 percenként a pecsenyelével meglocsolva és fokozatosan forgatva a combokat, újabb 1 órát sütjük, amíg minden hús ropogósra sül. Tehát, az össz-sütési idő 3 óra, de megéri, mert a hús nagyon puha lesz, a teteje pedig ropogós és piros. :-)
Köret: Főtt, majd vajon megpirított, petrezselyemmel megszórt újburgonyával és csalamádéval tálaljuk.


A második felfújtamat a kényszer szülte, ugyanis még a hét elején vettünk egy csomag édes kiflit, amihez aztán senki nem nyúlt egész héten, így jól megszáradt. A szárazságon túl azonban nem volt semmi baja, így gondoltam, megmentem, a szekrényben árválkodó karácsonyi darált diómmal együtt. :-) A receptben az a jó, hogy nagyon hamar össze lehet rakni, és nagyon kiadós, mutatós desszert lesz belőle, hiszen a félig megpakolt jénaiban a felfújt végül a tál fölé dagad. :-) Nem muszáj almát tenni bele, más gyümölccsel (pl. banánnal), mézzel is nagyon finom lehet.

Almás-diós kiflifelfújt

Hozzávalók: 8-10 db (édes)kifli, 8 dl tej, vaníliás cukor, 10 dkg barna cukor, darált dió (cukrozott is lehet) ízlés szerint, 2 alma, 4 tojás, vaj a tál kikenéséhez 
Elkészítés:
1.) A tejet feltesszük melegedni, és amikor már langyos, hozzákeverjük a barna cukrot és a vaníliás cukrot, és forróra melegítjük.
2.) A sütőtálat (jénait) kivajazzuk. A kiflit felkarikázzuk és egy mély tálba tesszük. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük.
3.) A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgáját.
4.) A kiflit leöntjük a meleg cukros tejjel, majd amikor magába szívta, óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot is. Összekeverjük a darált dióval.
5.) A jénaiba kanalazzuk a kiflis egyveleg felét, majd rászórjuk a reszelt almát, aztán a maradék kiflit.
6.) Sütőbe tesszük a tálat, és kb. 200 fokon, 45-55 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a végén a teteje egy picit megpirul.


Az Alma Klubba végülis nem mentünk el, miután hallottuk, hogy Ká "gyerekes" barátai -  akik rendszeres klubjárók -, sorra mondják le a programot a hamufelhő miatt. Persze, mondták, hogy nem ártalmas az egészségre, de máshol épp az ellenkezőjéről írtak a lapok... így aztán inkább benti programot szerveztünk a Kicsivel, végtére is az egészségünkre vigyázni kell, és jobb félni, mint megijedni...
Mindenkinek szép hetet, és tiszta levegőt kívánunk! :-)))

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss