Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. október 26. Zsiga születésnapja

Röpülnek az évek, és ezt mi sem bizonyítja ékesebben, hogy kis Zsiga, aki nemrég még csak akkora volt, mint Dorka, és kis kezeit az égnek emelve a "pici cipit" (kis cipelést) követelte, meghívott minket a 7. születésnapja alkalmából rendezett zsúrjára.

Mivel Zsiga már iskolás, elsősorban az újdonsült barátait hívta meg, no és a "régi" haverokat, az oviból. Dorka egyik kategóriába sem tartozik, de őt különleges vendégnek tekintik a fiúk, mint kis unokatesójukat, így mindig hivatalosak vagyunk a bulikra.

Zsiga egyébként elsős, és németül tanul - és meghökkentően sokat tud már, ahhoz képest, hogy szeptemberben kezdődött az iskola. Emellet kiválóan úszik, és korcsolyázni, kosarazni jár. Szóval igazi, sportos kisfiú, akárcsak Árpika (aki persze még ovis).

A gyerekek 14-en voltak, és mivel az egyik kisfiúnak elhozták a kishúgát is, Dorkának volt társasága, mivel a baba majdnem vele egyidős volt. Édesen játszottak. A farm állatait pakolták jobbról balra, egyik dobozból a másikba, és közben babanyelven megvitattak ezt-azt. A legnagyobb sikert azonban a nyerítős hintaló aratta a kisebbek körében.

Zsigáéknak van egy műanyag konyhájuk is, Dorka ezzel játszott a legtöbbet. Műanyag zöldségeket főzött egy kis serpenyőben, majd merőkanállal tálalta nekünk a főztjét. Hiába, egy Mindmegettén nevelkedett gyereknek azért illik otthonosan mozognia a konyhában. :D

Szilvi nagyon kitett magáért, isteni szendvicsek voltak, és egy csomó házi süti. Csak az újakat fényképeztük le, a többit magunkba tömtük. :-)))) 

Márványszelet

Hozzávalók: diónyi + 50 dkg lágy margarin (vagy vaj), 10 dkg nugátos tejcsokoládé, 8 tojás, 1 citrom reszelt héja, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál kakaópor, 1 púpozott evőkanál + 50 dkg porcukor, só, 2,5 dl tojáslikőr, 50 g mandulalapocska
Elkészítés:
1.) Egy kb. 30 x 40-es, peremes tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2.) A csokoládét apró darabokra törjük. A tojásokat és a citromot megmossuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaót pedig 1 evőkanál porcukorral.
3.) 50 dkg margarint összekeverjük az 50 dkg porcukorral és 1 csipet sóval, majd konyhai robotgéppel egyesével belekeverjük a tojásokat.
4.) Hozzáadjuk apránként a tojáslikőrt, belereszeljük a citrom héját, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Végül hozzászitáljuk a lisztet.
5.) A massza 2/3 részét a tepsibe simítjuk. A maradék masszában eldolgozzuk a cukros kakaóport és a csokoládé darabkákat. Evőkanalanként, egyenletesen eloszlatva a fehér massza tetejére kanalazzuk, és könnyed mozdulatokkal, spirálvonalban haladva, villával beledolgozzuk.
6.) Tetejét beszórjuk mandulalapocskákkal, és előmelegített sütőben, középen, 1 órát sütjük. (180 fokon) Tűpróbával ellenőrizzük. A tészta nagyon megnő! Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd sütőpapírral deszkára emeljük, és ott vágjuk fel kockákra. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Vaníliasodót vagy meggyet kínálhatunk hozzá.)

Linzer karika

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg cukor, 40 dkg margarin, 2 tojás sárgája, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés víz (2 evőkanál)
Az összeragasztáshoz: baracklekvár, a szóráshoz: porcukor
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összegyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszúrjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. Hamar kész van, 180 fokon kb. 10 perc alatt megsül. Kihűtjük, (barack)lekvárral összeragasztjuk, porcukorral megszórjuk, tálaljuk.

Csodasajtos

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojássárgája, 20 + 15 dkg reszelt sajt (vegyesen füstölt és trappista), 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, a kenéshez tej
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat (20 dkg sajttal) előző nap összegyúrjuk, és 1 éjszakán át állni hagyjuk a hűtőben.
2.) Másnap a tésztát lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, megkenjük tejjel, és megszórjuk a maradék 15 dkg sajttal. Derelyevágóval felvágjuk csíkokra, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
3.) Előmelegített sütőben, 200 fokon 10 perc alatt megsütjük. Világosra kell sütni, mert ha túlságosan megpirul, már nem olyan jó az íze.
(A sajokból egyszerre csak 20 dkg-ot reszeljünk le, a többit majd másnap, sütés előtt, nehogy kiszáradjon.)

Zsiga, valószínűleg a népes gyerekseregre való tekintettel 3 tortát is kapott, igaz, csak egy volt "igazi'' szülinapi torta, gyertyákkal és marcipánfigurákkal díszítve. A gyerekek szájtátva nézték az ünnepi fényeket, és a mini tüzijátékot a torta közepén, majd Zsiga - nagy visongások közepette - elfújta a gyertyákat.

 

Miért van az, hogy minden gyerek szereti a tortát? :-)

Ezek is érdekelhetnek