Mindannyian nagyon szeretjük a májat, de ritkán sütök, mert utálom, hogy sütés közben csúnyán fröcsköl, így inkább tepsiben sütöm meg, baconbe tekerve, vagy belefőzöm a húslevesbe, úgy biztonságos. A minap azonban remek receptre bukkantam, és bár teflonban kellett készítenem, egy kis víz segített a fröcskölős problémán.
Hagymás csirkemáj
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 5 (sonka) hagyma, kevés libazsír, őrölt bors, majoránna, só, az áztatáshoz: tej
Elkészítés:
1.) A májat megtisztítjuk, megmossuk, majd tejbe áztatjuk néhány órára.
2.) A hagymát megpucoljuk, megmossuk, hoszzú csíkokra vágjuk.
3.) Egy teflonban kevés libazsírt forrósítunk (nekem a Márton-napi libák után maradt egy bögrényi), rátesszük a hagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a májat (amiről leöntjük előtte a tejet), és óvatosan megpirtjuk.
4.) Felöntjük egy kis vízzel, megszórjuk borssal és majorannával, majd fedő alatt, 30 perc alatt puhára pároljuk. Végül megsózzuk és sós burgonyával tálaljuk.
Mivel Dorka nagyon szereti a makarónit, és Ká is inkább tészta, mint burgonya-párti, így én makarónival tálaltam, de sós burgonyával az igazi.
A héten nagyon finom gombaleves főztem, kis családom nagy örömére. Kicsit besűrítettem, és apró nokedliket tettem bele, és a kicsi az utolsó cseppig megette. Anyukaként ez ám az igazi elismerés! :-)
Tejfölös gombaleves nokedlivel
Hozzávalók: 1 doboz (50 dkg) gomba, 2 vöröshagyma, 2-3 evőkanál liszt, víz, erőleveskocka, 2 dl tejföl, só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A gombát megtisztítjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és erőleveskockával, borssal ízesítve 15-20 perc alatt puhára főzzük.
2.) Habarékot készítünk: egy bögrébe lisztet és vizet teszünk, simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és habverővel simára keverjük. A levesből hozzámerünk 1 merőkanálnyi levest, és simára keverjük. Szűrőt teszünk a leves fölé, és ezen át belekeverjük a habarékot. Rottyantunk egyet a levesen, és lefedjük.
3.) Elkészítjük a galuskát: 1 tojást összekeverünk 3 evőkanál liszttel és fél dl vízzel és 1 csipet sóval. Kis lábasban sós vizet forralunk, beleszaggatjuk a nokedlit, és néhány perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, leöblítjük, és a levesbe keverjük. A levest forrón, tejföllel tálaljuk.
Igazán különleges recepteket a héten Anya készített, ő következett ugyanis a mi kis családi "vetésforgónkban". Igazán kitett magáért, nagyon finomakat főzött nekünk.
Tökpüré leves sajtgaluskával
Hozzávalók: 1,3 kg sütőtök, 2 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 4 evőkanál vaj, 1-2 erőleveskocka, 1,5 dl fehérbor,
Sajtgaluskához: 2,5 dl tej, 2-3 evőkanál búzadara, 1 kávéskanál majoránna, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, só, őrölt bors
Elkészítés:
1.) A tök húsát és a vöröshagymát apróra vágjuk. A pórét felkarikázzuk. A tökből 30 dekányit félreteszünk. A pórét is félretesszük.
2.) 4 evőkanálnyi vajon megpároljuk a vöröshagymát, és rátesszük a tök húsát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk az erőleveskockát és a bort, majd fedő alatt 20 percig főzzük takaréklángon. Botturmix segítségével krémesre pépesítjük.
3.) Elkészítjük a sajtgaluskát: a tejet felforraljuk egy csipet sóval, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a grízt. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk, hozzáadjuk a majorannát, a reszelt sajtot és a tojás sárgáját. Ha kissé kihűlt, vízbe mártott kanállal gyöngyöző forrásban lévő vízbe szaggatjuk a galuskákat. Kb. 5 perc alatt feljön az összes galuska a víz tetejére, ekkor leszűrjük.
4.) A 30 dkg félretett tököt és a póréhagymát beletesszük a krémlevesbe, és kb. 8- 10 perc alatt puhára főzzük. Sajtgaluskával és pirítóssal tálaljuk.
Harcsapaprikás gombával
Hozzávalók: 1 kg harcsafilé, 1 kg apró gomba, 5 szál újhagyma, 1-2 halászlé kocka szétmorzsolva, kevés Erős Pista, néhány szelet piros kaliforniai paprika, só, bors, pirospaprika, olaj
Elkészítés:
1.) Megolajozzuk a severint (vagy egy nagy teflont), és rátesszük besózott, darabokra vágott halakat. Hozzáadjuk a gombát és megszórjuk a fűszerekkel. Kb. 25-30 perc alatt (időnként vizet adva hozzá) készre pároljuk.
Sárgabarackos sütemény
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 4 tojás, 1 csipet só, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a töltelékhez: 24 fél sárgabarack (konzervből), 2-3 evőkanál fahéjas porcukor,
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összekeverjük konyhai robotgéppel (a tojásfehérjét kemény habbá verjük és a legvégén keverjük a többi hozzávalóhoz), majd egy 20 x 30 centis, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a tésztát.
2.) A barackot lecsepegtetjük.
3.) A tésztára helyezzük a barackokat, majd előmelegített sütőben, kb. 190-200 fokon, 50 perc alatt készre sütjük a süteményt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Kockára vágva, kevés porcukorral megszórva tálaljuk.