Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. nov. 16. Bogáncs

Hétvégén színházban jártunk a kicsivel, hogy idejekorán kedvet csináljunk neki a kultúrprogramokhoz. Dorka nagyon fogékony minden zenés gyerekprogramra, és a bábszínházat is szereti, így nem volt kérdés, hogy részt veszünk ezen az eseményen.

Fekete István gyermekkorunkból ismert olvasmányát, a Bogáncsot zenésítették meg, és egyfajta interaktív mese-operaként adták elő a színészek.
Az opera, mint műfaj, szerintem nem volt szerencsés választás, mert a szereplők rém hangosan ordítottak és alig lehetett érteni a szöveget. Legnagyobb meglepetésemre azonban Dorkának (és a többi gyereknek) bejött az előadás, csillogó szemekkel nézték a műsort.
Hááát, lehet, hogy olykor az alma messzire esik a fától. :-)) Dorka valószínűleg a nagypapára ütött, apa ugyanis az operák szerelmese, és amióta az eszemet tudom, otthon - apám szobájából sosem hallottam könnyű zenét kiszűrődni, csak operákat...

A héten - mivel Márton napja is beleesett -, nagyon finomakat sütöttünk- főztünk, ezekből szedtem össze egy csokorravalót.

Az alábbi menüsort Éva főzte:

Túrós karfiolleves

Hozzávalók: 80 dkg karfiol, 2 csirkeleves kocka, 5 dkg juhtúró, 5 dkg tehéntúró, 3 dl tej/tejszín, petrezselyem, só, bors
Elkészítés: 
1.) A rózsáira szedett karfiolt megfőzzük 1 liter csirkeleves kockával készült levesben.
2.) A karfiol felét összeturmixolom a főzőlével és a tejben elkevert túróval. Megborsozzuk, beletesszük a petrezselymet és átforraljuk.
3.) Tálalásnál a megmaradt karfiolrózsákat a tányérba tesszük, majd erre öntjük az elkészült krémlevest.

Zöldbabbal, füstölt sajttal göngyölt pulykamell

Hozzávalók: szeletelt  pulykamell, só, fokhagymakrém, oregano/szurokfű/, egész zöldbab, 20 dkg karaván sajt, kis tejföl, 1 db tojás, margarin
Elkészítés:
1.) A pulykamell szeleteket jól kiklopfoljuk, sóval, fokhagymakrémmel, oregánóval befűszerezzük, éjszakára a hűtőbe tesszük.
2.) Másnap a füstölt sajtból kb 1 cm vastag és 2 cm széles csíkokat, és 5-6 db zöldbabot, valamint pici margarint tekerünk a hússzeletekre, hústűvel megtűzzük.
3.) Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 200 fokon kb. 70 perc alatt alufólia alatt puhára pároljuk. A fólia eltávolítása után a maradék sajtból, tejfölből és 1 tojásból készült keveréket teszünk a húsra és ropogósra sütjük.



 
Mohácsi habos
 
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 6 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor,szilva vagy baracklekvár
Hozzávalók a habhoz: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, 10 dkg őrölt mandula
Elkészítés: 
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
2.) Megkenjük szilvalekvárral, a tetejére a 4 tojás fehérjével készül kemény habba beletesszük a madulát és a tészta tetejére simítjuk.
3.) 180 fokon 40 percig sütjük. Négyzetes darabokra szeleteljük. 

Mióta megújult a MME, én is létrehoztam magamnak egy saját recepttárat, és ott mások receptjeit gyűjtögetem. A héten megtetszett egy pogácsarecept, bizonyos Amma Ágitól. Dorka engem is ammának hív, ezért nem is volt kérdés, hogy a tengernyi pogácsarecept közül melyiket választom. :-) A recept bevált, hamar elfogyott a sok finom pogácsa, és a kicsinek is nagyon ízlett.

Egyszerű sajtos pogácsa Amma Ági módra >>>

Márton napján - a hagyományokhoz méltón - libacombokat sütöttem. Nagyon finom lett, és noha a fotó nem a legszebb, azért látszik a képen, hogy jól sikerültek a libacombok. :-) A receptet itt találjátok >>> 
(Szerintem ez egy olyan finom fogás, amivel nem érdemes Márton napig várni, bármilyen ünnepi alkalomra, vagy hétvégi ebédre megsüthető.)


Végül pedig a trikolor ebédem, amit még valamikor a hét elején készítettem: Spárgás szüzpecsenye - pirosban, Kurkumás rizs - sárgában és Tejfölös uborkasaláta - zöldben. :-)

Spárgás szűzpecsenye

Hozzávalók: 40 dkg szűzpecsenyének való hús felszeletelve, 1 üveg spárga, kevés olívaolaj, víz, só, bors, pirospaprika, grillfűszer, majoranna
Elkészítés:
1.) A hússzeleteket kevés olajon gyorsan megpirítjuk, majd megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, grillfűszerrel, majorannával, felöntjük egy kis vízzel, és a hozzáadott feldarabolt spárgával néhány perc alatt puhára pároljuk.

Kurkumás rizs: 125 gramm rizst telfonban (hogy ne ragadjon le) 350 ml vízzel puhára fűzünk, megsózzuk és egy nagy csipet kurkumával besárgítunk.

Tejfölös ubrkasaláta: 1 kígyóuborkát megmosunk, meghámozunk, felszeletelünk, és összekeverünk 4-5 dl tejföllel, 4 gerezd átnyomott fokhagymával. Megsózzuk, borsozzuk, és tálaláskor megszórjuk pirospaprikával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss