Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. május. 4. Apák napjára - cukkinis lepény

Hétvégére meghívtuk a szüleinket anyák napjára. Remek kis menüt találtam ki, míg Ká és Dorka a virágosnál intézkedtek. Anyáinknak liliomot rendeltek, az enyémnek citromsárgát, Ká anyukájának pedig narancssárgát. És hogy Apa se maradjon ki a sorból, virág helyett készítettem neki egy új, saját találmányú cukkinis lepényt.

Korán keltem, hogy mire Dorka és Ká felébrednek, már mindennel kész legyek. Amúgy is mindig előbb kelek, mint a család, mert legalább fél órába telik, mire mindent elpakolok magunk után. Fregolit (mert állandóan mosok), pulóvereket, játékokat, újságokat, ásványvizes flakonokat... aztán elkészítem a reggelinket, és mire meghallom, hogy a gyerekszobából halkan dudorászni kezd a kicsi, már kész is vagyok. Mindig együtt reggelizünk. Dorkának nemrég vettünk egy etetőszéket, mivel már ügyesen tud ülni, így hármasban tudunk az asztalhoz ülni. Nagyon szeretjük ezeket a pillanatokat. A nap ilyenkor még laposan süt, így nincs hőség, de szépek a reggeli fények. Ráadásul nonstop ciripelnek a tücskök. Nagyon szeretem őket... éjfélkor is az ő muzsikájukra alszunk el... olyan, mintha valami nyaralóhelyen lennénk, pedig "csak" otthon vagyunk.

Nem sokkal hajnali 5 után nekiláttam az ünnepi menünek. Elsőként spárgalevest készítettem, amit újabban nem lisztes habarással, és nem is tejföllel sűrítek be, hanem tömlős krémsajttal. Az eredmény pedig mindig tökéletes; a krémsajt mindenféle zöldséghez illik, nem csomósodik be, selymessé teszi a leves állagát, és valahogy pontosan kiszámítható az íze. Lusta szakácsok alapvető sűrítőanyaga...:-))))

Sajtos spárgakrémleves

Hozzávalók: 1 csomag friss zöldspárga, 1 nagyobb burgonya, 1 tömlős karaván camping sajt, erőleveskocka, víz
Elkészítés:
1.) A spárgát megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk. A burgonyát lehéjazzuk, megmossuk, és kockákra vágjuk.
2.) A burgonyát és a spárgát egy kisebb fazékba tesszük, felöntjük vízzel, és erőleveskockával ízesítjük. (Ne túl sokkal, mert akkor nagyon híg lesz a leves!) Takaréklángon puhára főzzük a zöldségeket.
3.) A levest kicsit hűlni hagyjuk, majd belenyomunk egy csomag karaván krémsajtot, és botturmix segítségével krémesre turmixoljuk az egészet.
4.) Tálalás előtt jó forróra melegítjük a levest, és (olasz) kemény reszelt sajttal, pirított sonkacsíkokkal és bazsalikomlevelekkel tálaljuk.

A stefánia szeletet még előző nap elkészítettük Kával: én összeállítottam egy mély tálban a hozzávalókat, Ká pedig összegyúrta, és fasírtrudakká formázta a finom, fűszeres tölteléket. Ő egyébként nem sokat forgolódik a konyhában, de mivel előző nap alaposan elvágtam a tenyerem, és nem akartam így a nyers húst átgyúrni, vállalta a főszakács szerepét. Nem először, és remélem, nem is utoljára...
A stefánia tökéletes lett, mint mindig (persze ez a recept sikere, nem a miénk), ráadásul jó sokáig elég volt/lesz, hiszen bőséges adagot készítettünk. Az első nap zöldborsó főzelékkel ettük, ma krumplipürével, holnap majd párolt zöldséggel tálalom, és egy jó részét lefagyasztottuk - ínséges időkre. Szeretem az ilyen gazdaságos ételeket.


A krumplipüré elkészítése is rutinmunkának számít már, olyan sokszor készítettem el az elmúlt években, ugyanis ez Ká egyik kedvence. (Sós vízben megfőzöm a krumplit, áttöröm, majd forró tejjel és vajjal habosra keverem konyhai robotgéppel. Megsózom és tálalom.)
De apukám is nagyon szereti, és ahogy elnézem Dorka ízlését, ő is be fog állni a pürérajongók körébe. Jelenleg a brokkolis és a cukkinis burgonyapép a kedvence. :D

Eztán következett a cukkinis lepény, aminek a tésztáját néhány perc alatt összegyúrtam. Apa nagyon szereti a zöldségeket, és bár megeszi az eléje tett húsételeket is, ő szerintem a lelke mélyén vega lehet...

Cukkinis lepény

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 1,5 teáskanál só, 1 tojássárgája, 12 dkg puha vaj, 2-3-4 evőkanál víz
Hozzávalók a töltelékhez: 3 cukkini, 1 piros kaliforniai paprika, 2 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, olívaolaj, só, grillfűszer (zöldségekhez való), bors
Hozzávalók az öntethez: 2,5 dl tejföl, 2 tojás, só, kemény reszelt sajt
Elkészítés:
1.) Egy tálban összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd kinyújtjuk, és egy kivajazott, kb. tányér nagyságú sütőtálba tesszük. (Nem árt, ha a tálnak van egy kis pereme.)
2.) Egy teflonba tesszük a megmosott és felkockázott / felkarikázott zöldségeket, majd kevés olívaolajon majdnem puhára pároljuk őket. Ízesítésként sót, borsot, grillfűszert használhatunk.
3.) Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztával bélelt sütőtálba simítjuk a cukkinis tölteléket.
4.) Elkészítjük az öntetet: a tejfölt simára keverjük a tojással, sózzuk, és kemény reszelt sajttal ízesítjük, majd szépen rákanalazzuk a cukkinis töltelékre. Legvégül kemény reszelt sajtot szórunk a lepényre. A lepényt eztán betesszük a sütőbe, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje szépen megbarnul. Nagyon szépen szeletelhető, és nemcsak finom, mutatós zöldséges étel.





Apa nagyon örült a cukkinis lepénynek, és hogy egy ilyen gesztussal őt is megünnepeltük. (Persze, tudom, valamikor van apák napja is, de nekünk így volt kerek ez a nap.) Délután, amikor hazaindultak, és anyáink selyempapírba csavarták a liliomjaikat, apának egy szép, sárga fedeles dobozba tettem a lepény másik felét, és a kezébe nyomtam. Jól fog jönni, holnap ebédre, a munkahelyén.

A legfontosabbat azonban mégis az a pillanat volt, amikor ma reggel, ébredés után, Dorka és Ká elém álltak egy csodaszép tavaszi bokrétával, és boldog anyák napját kívántak. Ká tavaly is felköszöntött Dorka nevében, aki akkor még csak a pocakomban volt, de így még szebb volt az egész. A kicsi persze még nem tud szavalni, inkább olyanokat mond, hogy dedede, anyanyanya, apapapa és babababa, de az apjával együtt mindet mondta. Lelkesen, mosolyogva, kedvesen - úgy ahogy csak egy kisbaba tudja mondani a magáét...


Ezek is érdekelhetnek

Friss