Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. május 25. Dryvitolunk

A szüleim háza az ötvenes években épült, amikor még nem használták a napjainkban oly népszerű dryvitot. Bár nyaranta kellemesen hűvös belülről a ház, télen nagyon cudar tud lenni a hideg, főleg, amikor napokig mínuszokban van a higanyszál.

Mivel a szüleim nyugdíjasok, és csak apa dolgozik aktívan, sok időbe telt, míg össze tudta gyűjteni a szigetelésre valót. Ká megszervezte a munkát, segített beszerezni az anyagokat, és megbeszélte a fiúkkal a munka menetét. (Ugyanazokat hívtuk, akik a mi házunkat is építették.)
Múlt héten aztán elkezdődött az öreg kis ház felújítása. A régi vakolatot nem bántották, arra kerültek a dryvit-lapok, amelyek szépen ráfordulnak a nyílászárókra, és be, az eresz alá. A lábazathoz speciális, víztaszító lapokat használtak, ezek nagy szolgálatot tesznek majd a csapadékos hónapokban. Mi pedig, (Apa, Ká és én),  zöld zománcfestékkel lefestettük az összes védőrácsot az ablakok előtt, amelyeken csak alapozó festék volt. Azért választottunk zöld színt, mert a ház végső színe halvány almazöld lesz, sötétzöld-aprópettyes lábazattal. Nagyjából most tartunk a munka felénél, hiszen még a nyílászárókra teljesen rá kell fordulni a dryvittal, és hátra van még a glettelés és a színezett vékony vakolat. De a ház egyre szebb - és szerintem vidámabb is, hiszen közel hatvan év után új ruhába öltözhet.
(Most két fázisfotót tudok megmutatni, az elsőn a kezdeti lépések láthatók, a másodikon pedig már a becsomagolt keleti oldal. Jövő hétre talán elkészülnek a fiúk...)


Mivel most anyáéknál nagy a felfordulás, én főzök, és dobozostul átszállítjuk a hétvégi ebédet, amikor találkozunk. A leveseket kicsit nehéz becsomagolni, de azért megoldjuk. Ezen a hétvégén a következő menüt készítettem:

Zöldborsóleves csirkemájjal

Hozzávalók: 1 csomag leveszöldség (4 sárgarépa, 2 fehérrépa, fél karalábé, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma), 40 dkg zsenge zöldborsó, 50 dkg csirkemáj szívvel, erőleveskocka, víz, só, bors, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1.) Megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldségeket. A zöldborsó kivételével feltesszük a zöldségeket főni. Erőleveskockával, sóval, borssal ízesítjük.
2.) Amikor a zöldségek már félig megfőttek, beletesszük a levesbe a megmosott, feldarabolt csirkemájakat a szívekkel, és tovább főzzük a levest.
3.) Ha már a májak is megpuhultak (ez kb. 10 perc), beletesszük a levesbe a zsenge zöldborsót, és kb. 5 perc alatt el is készül a leves.
Forrón, levestésztával tálaljuk.

Sajttal töltött grillezett csirkemell

Hozzávalók: 6 csirkemell filé, 1 (12 dkg) csomag Camembert, 1 csomag szeletelt bacon
Elkészítés:
1.) A csirkemelleket megmossuk, és hosszában bevágjuk, majd ezekbe egy-egy vastagabb rúd camembert teszünk. A húst összezárjuk, 2 szelet baconbe betekerjük, és a grillrácson mindkét oldalát 10-10 perc alatt pirosra sütjük. (Sütőben kicsit több időbe telik, de ott is nagyon szépen megsül.) Fokhagymás kenyérrel nagyon finom!


Hagymás rizzsel töltött grillezett paradicsom

Hozzávalók: 6-7 nagyobb paradicsom, 25 dkg rizs, 3 szál újhagyma, erőleveskocka, só, bors, grillfűszer, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A paradicsomokat megmossuk, az aljukat levágjuk - mint egy kalapot, és a belsejüket egy kanállal kikaparjuk. Papírtörlőre tesszük néhány percre, amíg lecsorog róla a lé. Sózzuk, borsozzuk a belsejüket.
2.) 25 dkg rizst kb. 6 dl vízzel megfőzzük. A vízbe tehetünk erőleveskockát vagy egy kis ételízesítőt.
3.) Ha megfőtt a rizs, grillfűszerrel ízesítjük, és belekeverünk 3 szál megtisztított, apróra vágott újhagymát. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és alaposan összekeverjük a hagymás rizst, majd a paradicsomokba kanalazzuk.
4.) Grillsütőn kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. (Elektromos sütőben picit több idő kell hozzá, itt grill fokozaton kb. 15 perc.) 

Bagolyszemes túrós

Hozzávalók a golyókhoz: 12,5 dkg margarin, 20 dkg liszt, 3 evőkanál kakaó, 15 dkg cukor, 2 tojás, fél csomag sütőpor
Hozzávalók a masszához: 75 dkg túró, 25 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 3 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 egész tojás
Elkészítés:
1.) A golyókhoz összegyúrjuk a szobahőmérsékletű margarint a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, kakaót, és diónyi gombócokat formálunk belőle. A gombócokat hézagosan lerakjuk egy margarinnal kikent, liszttel megszórt tepsibe.
2.) A masszához egy csipetnyi sóval felverjük a tojásfehérjéket. A massza többi alapanyagát is jól összedolgozzuk egy másik tálban, végül hozzáadjuk a kemény tojáshabot. A masszát a tepsibe, a golyók közé öntjük, így sütjük meg. Kb. 200 fokon 35-45 perc alatt sül meg.
3.) Tálalás előtt porcukorral megszórjuk, felkockázzuk.
(Forrás: Horváth Mária: Feng Shui a konyhában)

A sütemény nagyon finom lett. A tetejét kicsit túlbarnítottam, mentségemre szóljon, hogy a sütés ideje alatt kedvencünk, Jack Bauer (alias Kiefer Sutherland, a 24 főhőse) elvonta a figyelmemet...:-))))



Múlt héten többen és kértétek, hogy tegyek fel olyan sütemény-receptet, amiben van eper, és nem tartalmaz tejet, tejszínt, tejfehérjét. Nos, találtam egyet (kinézetre olyan, mint a lusta túrós), ezt szeretném most megosztani veletek. Képem nincs róla, de múltkor megszavaztátok az ilyen recepteket is, ezért bátorkodom feltenni.:-))))

Epres-málnás morzsatorta

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg liszt, 2 dkg cukor, 12 dkg vaj kis darabokban, 1-2 evőkanál víz
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg málna, 45 dkg apró szemű eper, 3 evőkanál barna cukor
Hozzávalók a morzsához: 12 dkg liszt, 7 dkg barna cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg dió,
Elkészítés:
1.) A tésztához a lisztet és a cukrot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat és a vizet, és jól összedolgozzuk az egészet. Fóliába csavarjuk a tésztát, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
2.) A lehűtött tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kerek, lapos, peremes tortaformába tesszük. Villával megszurkáljuk, és 30 percre megint a hűtőbe tesszük.
3.) A gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, majd rátesszük a tésztára és megcukrozzuk.
4.) A morzsa hozzávalóit összedolgozzuk, majd a gyümölcsök tetejére szórjuk. A süteményt előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

-----------------------------------------------------------------

Babahírek

Dorka csütörtökön megkapta a meningococcus elleni védőoltás első részét. Szerencsére nem viselte meg, teljesen jó volt a közérzete egész nap. Ez volt a második választható védőoltás, ami mellett mi döntöttünk. Az első a pneumococcus oltás volt, amit szintén két részletben kapott meg a pici, még az előző és azt megelőző hónapban. A védőoltásokról a Babaúszó tábor keretében megrendezett Léghajó Programban hallottunk, amelyet dr. Krivácsy Péter (gyermekorvos) tartott az úszótáborba jelentkező gyerekes szülőknek. Mindenkinek csak javasolni tudom ezt a programot, nagyon érdekes volt. Itt olvashattok róla bővebben >>> 

Amúgy a napjaink nagyon színesen, viccesen telnek. Dorka egész nap négykézláb közlekedik, így egyre fényesebbek a nappaliban a járólapok. :-)))) Már mindenféle húst és zöldséget megeszik, ma pedig első ízben megkóstoltattam vele egy kis zöldséges spagettit, természetesen pépesítve. Mindet megette. Mindmegette. :-)))

A legfőbb programunk azonban még mindig a hintázás... :-)

Ezek is érdekelhetnek