Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. július 13. Burgonya-varázs

Bár minden nap hangosan kiabálnak utánam a zöldséges pultban üldögélő zsenge tökök és karalábé fejek, sosem viszem őket haza, mert Ká nincs jóban velük. Pedig kedvenc ételeim közé tartozik a töltött tök és a töltött karalábé, amiket - most, hogy szezonjuk van -, érdemes lenne elkészíteni, de egyedül nincs kedvem egy héten át töltött tököt ebédelni. :-)

Gondoltam hát egy merészet, és töltött burgonyát sütöttem Ká-nak. Igaz, ez közel sem olyan lédús és szaftos étel, mint a töltött tök, de megfelelő dresszinggel azért pótolható az érzés. És ha már szép krumplit kaptam, készítettem egy olaszos ízvilágú, zöldbabos-paradicsomos levest, ami nagyon illett a hétvége napsütötte, tengerparti hangulatához. (Csak a tenger hiányzott az utca végéből...:-)))))))

Paradicsomos-zöldbabos burgonyaleves

Hozzávalók: olívaolaj, 1 vöröshagyma, 50 dkg zöldbab, 60 dkg burgonya, 2 konzerv darabolt paradicsom, 2 erőleveskocka, bazsalikom, bors, tejföl vagy tejszí
Elkészítés:
1.) Kevés olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd rátesszük a burgonyát és a zöldbabot.
2.) Felöntjük (kb. 1,5 liter) vízzel, beletesszük az erőleveskockát és fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük.
3.) Hozzáadjuk a paradicsomot és a bazsalikomot, majd cukorral, sóval, borssal ízesítjük.
4.) Tálaláskor pirítóssal és tejföllel kínáljuk.

Töltött burgonya kapros dresszinggel

Hozzávalók: 7 burgonya, 50 dkg darált hús, 1 vöröshagyma, kevés olaj, bors, só, fasírtfűszer, 2 tojás, reszelt sajt, bors, 2 evőkanál liszt
Kapros dresszing: 5 dl tejföl, 5 evőkanál majonéz, 1 csokor kapor
Elkészítés:
1.) A burgonyákat megfőzzük, lehéjazzuk, félbe vágjuk, a közepüket pedig finoman kivájjuk.
2.) A hagymát felkockázzuk, egy teflonban üvegesre pirítjuk, rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, fasírtfűszerrel, és megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni.
3.) A töltelékhez hozzákeverünk 2 evőkanál lisztet és 2 tojást.
4.) Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, rátesszük a burgonyákat, majd rájuk kanalazzuk a tölteléket. Reszelt sajttal megszórjuk, majd 200 fokon 30 perc alatt pirosra sütjük.
5.) Amíg a burgonya sül, elkészítjük a kapros dresszinget: a tejfölt összekeverjük a majonézzel és az apróra vágott kaporral.
6.) Tálaláskor a sült töltött burgonyákat a kapros dresszinggel tálaljuk.


Piskótatekercset még sosem sütöttem. Azt gondoltam, ez a cukrászok kiváltsága, hiszen a piskóták törnek, lehetetlenség feltekerni őket. Az alábbi receptet (no meg a többit is) a Kiskegyed Konyhájában találtam, és azt kell mondjam; meglepően könnyen és gyorsan elkészült a piskótatekercsem! Valószínűleg a recept jó, nem az én gyakorlatomról van szó, hiszen soha nem is próbáltam hasonló tésztát készíteni. Az összeállítása kb. 5 percet vett igénybe, és 15 perc alatt meg is sült. Gyönyörűen fel tudtam tekerni, és alig 1 óra múlva, amikor megettük, olyan omlós és pillekönnyű volt, amilyet szerintem (ne sértődjenek meg a cukrászok), de cukrászdában sem lehet kapni. Boltban ugyan árulnak kész piskótatekercseket, de azokat össze sem lehet hasonlítani a házival. Szóval, mindenkit arra bíztatok, hogy próbálja ki a piskótatekercs-sütést, mert nagyon egyszerű, és nagy sikerélménnyel kecsegtet! :-)

Málnás piskótatekercs

Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 1 csomag vaníliás pudingpor
Hozzávalók a töltelékhez: 6 lap zselatin, 30 dkg málna, 5 dl tejszín, 5 dkg porcukor + a szóráshoz, 3 evőkanál (gyümölcs ízű) likőr
Elkészítés:
1.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit pedig kibéleljük sütőpapírral.
2.) A tojások fehérjét egy csipet cukorral kemény habbá verjük.
3.) A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és 1 evőkanál forró vízzel habosra keverjük.
4.) A tojássárgájára borítjuk a kemény fehérje-habot, rászitáljuk a lisztet és a pudingport, majd óvatosan összeforgatjuk az egészet. A sütőlapra simítjuk, berakjuk a sütőbe, és 15 perc alatt készre sütjük. Kiborítjuk egy porcukorral megszórt tiszta konyharuhára, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és a konyharuhával együtt feltekerjük.
5.) A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A likőrt felmelegítjük, a zselatint kinyomkodjuk és felolvasztjuk a likőrben.
6.) A tejszínhabot összekeverjük a porcukorral, és habosra verjük. Hozzákeverjük a közben langyosra hűlt zselatint, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
7.) A málnát megmossuk, lecsepegtetjük.
8.) A piskótát kitekerjük, és vastagon megkenjük a tejszínhabbal. Megszórjuk a málnával, és finoman feltekerjük. Egy hosszúkás tálra tesszük a tekercset és porcukorral megszórjuk. Tálalásig a hűtőben tartjuk.


------------------------------------------------------------------------------

Babahírek

Földváron végül csak három napot töltöttünk, de az - az eső ellenére is - szuper volt. Az odaérkezés napján még épp tudtunk egyet csobbanni, a víz 25 (!) fokos volt, aztán este megjött az egész héten ígérgetett lehűlés és az eső. Ez persze nem szegte kedvünket, mivel Földvár olyan gyönyörű, hogy ott a puszta sétálás is igazi kikapcsolódás. Az ember csak andalog a hatalmas gesztenyefák és platánok alatt, és gyönyörködik a szebbnél-szebb nyaralókban, aztán elrág egy cső főtt kukoricát a parton, vagy valamelyik kerthelyiségben rendel magának egy hamisítatlan magyaros, balatoni pizzát vagy vesz magának egy sokgombócos fagyit... hát kell ennél szebb?

A szállodánkban volt egy pici babamedence, így Dorka, mint ex-Brekeke csoportos úszó, kedvére vadulhatott a vízben. :-) Fura, de a babaúszás óta most láttuk először, hogy a puszta szórakozásnál többet érhetett az, hogy 7 hónapos korában "megismertettük" az uszodák világával, mert olyan önfeledten pancsolt és tempózott, mint egy kis halacska. Egyáltalán nem zavarta, hogy a víz az orrába-szájába megy, vagy, hogy a szemébe fröcskölnek - az amúgy maga által keltett - hullámok. Azt hiszem, hamar meg fog majd tanulni úszni...

Én is remekül szórakoztam, mert a hallban található játszóházban minden nap kézműves foglalkozások voltak, és részt tudtam venni a pólófestésen. Dorka közben a velünk együtt nyaraló, óvodás korú gyerekekkel játszott, Ká pedig (a szőnyegen heverve) távolról figyelte őket. :-) Egy Hello Kitty pólót festettem Dorkának. A legkisebbet választottam, de még így is évekbe telik, mire jó lesz rá. Remélem, majd, ha belenő, tetszeni fog neki. Most mindenesetre mosolyog, ha megmutatom neki. :-))

Ezek is érdekelhetnek

Friss