Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. febr. 23. Variációk húslevesre

Családunk leves párti, így otthonunkban az étkezések elengedhetetlen részét képezik a levesek. Lehetnek zöldségből, gyümölcsből, tojásból, tejszínből, borból vagy húsból, nálunk biztosan osztatlan sikert aratnak. Télen forró, tartalmasabb, mondhatni, lélekmelegítő leveseket főzünk, míg nyáron inkább a könnyű, frissítő levesek az általánosak.

A pálmát azonban mindenképp a házi húsleves viszi, amit - jellegénél fogva - egész évben, bármikor megfőzhetünk, és amelynek elkészítését mára - Ká, a szüleink és a barátaink szerint - tökélyre fejlesztettem. (Tudom, persze sokan meg fognak róni a leveskockák miatt, de mit tegyek, ha mi ennyire szeretjük?:-))) Az alábbiakban leírom a házi húslevesünk elkészítését több verzióban is - hátha kedvet kaptok tőle. Én majd'' minden héten egyszer megfőzöm, és az a vicc, hogy nem lehet megunni...

Szárnyas húsleves
Hozzávalók: 4-6 db csirkeszárny, 1-2 db farhát, 30-35 dkg csirkemell szívvel, 4-5 db zúza, 2-3 csirkenyak, 5 db sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 1 kicsi karalábé, 1 kisebb cikkely fejes káposzta, 1 csomag petrezselyem, 2 vöröshagyma, erőleveskocka, bors
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, feltesszük főni. Ha forr a víz, várunk néhány percet, és az egész vizet leöntjük a húsról.
2.) A fazekat kiöblítjük, és újra beletesszük a húsokat, plusz a megtisztított, megmosott zöldségeket. A sárgarépát karikára vágjuk, a fehér répát hosszában ketté, a karalábét és a zellert egészben hagyhatjuk, a vöröshagymát négybe vágjuk, a káposztát pedig felcsíkozzuk (kb. ujjnyi vastagra). Felöntjük az egészet vízzel, és fél literenként 1 erőleveskockát teszünk bele, plusz összesen 5-6 szem fekete borsot. (Nekem kb. 4,5 liter víz fér bele, 9 erőleveskockával).
3.) Takaréklángon, lefedve, kb. 1-1 óra 15 percig főzzük a levest. Ha elkészült, cérnametélttel vagy pici csőtésztával tálaljuk.

Pulyka húsleves
Hozzávalók: 1 db pulyka felsőcomb, 4 db csirkemáj szívvel, 1 csomag leveszöldség (4 sárgarépa, 2 fehérrépa, kis darab káposzta, 1 vöröshagyma, kis zellergumó, 2 fokhagyma), erőleveskocka
Elkészítés:
1.) A húsokat az előzőekben leírtak szerint megmossuk, feltesszük főni, és ha felforrt a víz, leöntjük róla a habos vizet, kiöblítjük a fazekat.
2.) A pulyka felsőcombot fazékba tesszük, felöntjük legalább 4-4,5 liter vízzel, és hozzáadjuk az erőleveskockákat. (fél literenként 1 darabot). Kb. 2 órán át, lefedve, takarék lángon főzzük.
3.) Beletesszük a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a májakat a szívekkel. További 1 órán át főzzük az egészet, majd, ha kész, a húsokat külön tálra szedve tálaljuk.

Marhahúsleves
Hozzávalók: egy nagyobb marhacsont és egy jókora, levesbe való marhahús, 4 db csirkemáj, 1 csomag leveszöldség, erőleveskocka
Elkészítés:
1.) A húsokat megmossuk, feltesszük főzni, forrás után leöntjük a levét.
2.) A marhahúst feltesszük főzni, felöntjük vízzel, mellétesszük az erőleveskockát, és 2,5-3 órát főzzük lefedve, takaréklángon.
3.) Mellétesszük a megmosott, felaprított zöldségeket, és a májakat, és még 1 órát hagyjuk főzni. Ha kész, a főtt húsokat külön tálon, mustárral kínáljuk.


Ha nincs kéznél hús, de ennénk egy finom levest, mi sem egyszerűbb az összeállításánál. :-)

Zöldségleves
Hozzávalók: 1 csomag leveszöldség (4 sárgarépa, 2 fehér répa, 1 zellergumó, 1 kisebb káposztadarab, 2 fokhagyma, 1 vöröshagyma), erőleveskocka
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, felöntjük vízzel, beletesszük az erőleveskockákat és takaréklángon, fedő alatt kb. 45 perc alatt puhára főzzük az egészet. Levestésztával tálaljuk.

Ezekben a levesekben az a jó, hogy nemcsak ízletesek, de rendkívül laktatóak és kiadósak. Vendégeknek is kitűnő fogás lehet, de ha "csak a család" eszi, akkor is napokra elég. Ha kifog rajtunk, a levet leszűrve lefagyaszthatjuk a későbbiekre. Kisebb gyerekek is nagyon szeretik, főleg, ha szép tésztát főzünk bele, és van türelmünk kivárni, hogy rendesen megpuhuljon a hús. Mindezt persze kuktában sokkal hamarabb is el lehet készíteni, de akkor nem lesz olyan igazán házias íze, mint így.
Hideg időben pedig, mint például ma, mondhatni, vérré válik... :-))

Egyéb, kedvenc leveseink:

Tárkonyos csirkeragu leves >>>

Zöldborsóleves gazdagon >>>

Betyárleves >>>

Zöldséges kolbászleves >>>

Sáfrányos zöldborsós burgonyaleves >>>

Nagyon nehéz ám úgy írni, hogy mindenkinek örömet okozzak. Ki a kicsiről olvasna szívesebben, ki pedig csak a receptekről. Mások rólunk. Persze, erre most könnyű rávágni, hogy akkor legyen minden, egyszerre, de ugye ehhez receptek is kellenek, meg szép fotók, történetek. A blog írás roppant könnyűnek tűnik (és nem is akarom misztifikálni, mert nincs mit), de nem mindig az... természetesen, akinek kedve van, írjon a MME szerkesztőinek, biztosan örömmel fogják venni a jelentkezését. Hiszen ennek köszönhetjük az oldalon egyre szebb számmal szaporodó, kedves, vicces, olvasmányos, szórakoztató blogokat. Mindannyian mások vagyunk, és ettől színes az élet. :-))

Ezek is érdekelhetnek

Friss