Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. dec. 21. Mirza karácsonyi menüajánlata

Idén rendhagyó karácsonyi menüvel készülök, noha a családom hagyománykedvelő, és próbál lázadni az újítások ellen. Eddig minden évben kaszinó tojás, francia saláta és valamilyen sült hal volt az ünnepi fő fogás, anyukám jól bevált, ősi bejglireceptjével.

A bejglit nem szeretném reformálni, hisz az úgy tökéletes, ahogy van. Igaz, anyáé mindig egy picit jobb lesz, mint az enyém, de ez valószínűleg a sütési időn múlik (no és a plusz 35 év gyakorlaton :-)). Mindig hőbörgök, hogy miért nem lesz ugyanolyan a bejglink, mikor ugyanazt a receptet használjuk? Anya szerint, ha pár perccel előbb kiveszem a sütőből a tepsit, és nem aggódok azon, hogy esetleg nem sült át a rudak belseje, ugyanolyan szaftos lesz, mint az övé. Úgy legyen! :-)

Anyukám csodás bejglijének a receptjét itt találjátok >>> 

Bár nagyon szeretem a halászlevet, még sosem főztem, ezért idén mindenképp orvosolni szeretném ezt a kis problémát. Mivel Ká és Dorka is nagyon levesesek, biztos vagyok benne, hogy nekik is ízleni fog a forró halászlé, amihez friss házi kenyeret sütök. Különben is, most olyan kemény fagyok vannak, hogy mindannyiunknak jól fog esni egy csészényi forró leves, ami ilyenkor szerintem nem csak a testet, de a lelket is felmelegíti.
Egyetlen trükköt azért bevetek: apa megígérte, hogy az ünnepi menühöz szerez nekem a csarnokból tisztított, konyhakész halfilét... :-) Igaz, így nem klasszikus halászlevet fogok főzni, hiszen nem lesznek halfejek és belsőségek a fazékban, de szerintem így is tökéletes lesz. :-)

Jani papa velencei halászleve >>>

Főfogásnak egy kiskegyedes recepttel készülök. A választásom azért épp erre esett, mert nemrégiben anyukám harcsát sütött, és mennyei volt. Egyetlen szálkával sem találkoztunk, így Dorkának is bátran adhatok belőle. A jó öreg túrós csusza pedig elronthatatlan, így bízom benne, hogy halba tekerve nagyon finom lesz. :-)

Túrós csuszával töltött harcsa

Hozzávalók: 10 dkg csuszatészta, 1 kg szürkeharcsafilé, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg túró, 2 tojás + 2 tojássárgája, 5 dl tejföl (20%-os), 1 sertésháló (ezt nem tudom, hol lehet beszerezni?), 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1.) Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A harcsát megtisztítjuk, megmossuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk.
2.) A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel lemossuk, lecsepegtetjük. Közben a szalonnát zsírjára pirítjuk, és összekeverjük a kifőtt tésztával. Hozzáadjuk a túrót, a tojást, a tojássárgáját és 1 dl tejfölt.
3.) A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A harcsafilét éles késsel kinyitjuk, kicsit megütögetjük, sózzuk és borsozzuk. A sertéshálót nagy darab alufóliára terítjük, a harcsafilét ráfektetjük. Ráhalmozzuk a tésztás tölteléket, a fóliával együtt szorosan feltekerjük, tepsibe fektetjük és a sütőben kb. 1 órán át sütjük. A sütés végén kivesszük a fóliából és kissé megpirítjuk.
3.) A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk (kaprot is használhatunk), belekeverjük a tejfölbe. A halhoz tálaljuk. Zöldsalátát is kínálhatunk hozzá.

Ezen kívül még két alternatív recepttel készülök az ünnepekre - bár lehet, hogy annyi helyre megyünk, hogy nem is lesz időm főzni? :-) Az alábbi leves olyan mutatós (fűzöld!), hogy akár a karácsonyi asztalon is elfér:

Spárgakrémleves avokádóval

Hozzávalók: 2 érett avokádó, 2 teáskanál citromlé, 2 erőleveskocka, 45 dkg zöld spárga (fagyasztott), 3 evőkanál narancslé, néhány bazsalikomlevél
Elkészítés:
1.) Az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk, húsát felkockázzuk és megcsepegtetjük citromlével, hogy ne barnuljon meg. A zöld spárgát fagyosan bő 1 liter, leveskockával ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, a levet félretesszük.
2.) A spárgát az avokádóval összeturmixoljuk (kevés levet is öntsünk hozzá!). Felmelegítjük a turmixot, és a zöld spárga főzőlevéből annyit öntünk hozzá, hogy krémleves állagot kapjunk, és összeforraljuk.
3.) A levest a narancslével, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, ha túl sűrű, kevés narancslevet vagy vizet keverünk még hozzá. Tánnyérokba szedjük, és bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

A másik kiszemelt recept pedig mindenféle párolt vagy sült halhoz (vagy más húshoz) remekül passzol, szép kockákra vágva, köretként:

Zöldségfelfújt

Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 30 dkg brokkoli, 2 répa, 1 zöldpaprika, 1 liter zöldségleves (kockából), 3 tojás, 1 csipet szerecsendió, 1 csokor vágott petrezselyem, vaj és zsemlemorzsa a tepsihez
Elkészítés:
1.) A megmosott burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük, meghámozzuk, és még forrón krémesre törjük. A brokkolit kisebb rózsáira szedjük, a meghámozott sárgarépát felkockázzuk, a zöldpaprikát szintén kockákra vágjuk, majd külön-külön a forró levesben roppanósra főzzük.
2.) A burgonyapüréhez keverjük a tojások sárgáját, sóval, borssal, az őrölt szerecsendióval és a petrezselyemmel fűszerezzük. Beleforgatjuk a jól lecsepegtetett roppanós zöldségeket. A tojásfehérjéből vert habbal lazítjuk a masszát.
4.) Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kisebb darabokra vágjuk, köretként, forrón tálaljuk.

Mindenkinek nagyon szép Karácsonyt, és békés, boldog, egészségben és vidámságban gazdag Új évet kívánunk szeretettel:
Ká, Dorka és Mirza
 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss