Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. augusztus 30. A házi buktának párja nincs...

A hűvös, őszies reggelek beköszöntével kedvet kaptam egy kis sütésre, és ha már a család úgyis nagyon szereti a péksüteményeket, a bukta mellett döntöttem. A kenyérsütőgép ezúttal is a segítségemre sietett, így hamar elkészültem életem első - de semmiképp sem utolsó -, házi buktájával, amit mindenkinek szívből ajánlok.

Mindannyian nagyon szeretjük a péksüteményeket, és amióta Dorkának is adhatok belőlük, még szívesebben állok neki a sütésnek. Persze, a kicsi csak néhány csipetnyit majszol el a zsemlék beléből vagy a piskótáimból, de az is valami. Ha pedig egy kis langyos tejet, vajat, paradicsomot és felvágottat is kap hozzá, igazí ínyencként nyammogja el az apró falatkákat.

Lekváros bukta

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 2 tojássárgája, 15 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 1 csipet só, 1 csomag szárított élesztő
Tölteléknek: 1 üveg sárgabarack lekvár
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tesszük és bedagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. (Vagy hagyományos módon dagasztjuk-kelesztjük.)
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. Kb. 8 x 8 cm nagyságúra.
3.) Minden négyzet közepébe egy teáskanálnyi baracklekvárt teszünk, majd a tésztát felcsavarjuk, a végeit összenyomkodjuk.
4.) A buktákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, olvasztott vajjal megkenjük, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd barnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


A buktán kívül két új ételt is készítettem: parmezános burgonyalevest és kapros-fetás pulykaragus tésztát. Mindkettő amolyan házi próbálkozásnak indult, de mivel jól sikerült, megosztom veletek. :-)

Pestós burgonyaleves

Hozzávalók: 50 dkg burgonya,  40 dkg vöröshagyma, 15 dkg színes kagylótészta, erőleves, fél üveg pesto, 2 dl tejszín, 3 evőkanál liszt, só
Elkészítés:
1.) A hagymát és a burgonyát megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Egy mélyebb fazékba kevés olajon megpirítjuk a burgonyát és a hagymát, majd felöntjük erőlevessel, és félig puhára főzzük.
2.) Hozzáadjuk a tésztát, és addig főzzük, amíg minden hozzávaló puha lesz.
3.) Egy bögrébe kimerünk 2 merőkanál erőlevest, és hozzáadjuk a lisztet, majd habverővel simára keverjük. A habarékot hozzáadjuk a leveshez, és csomómentesre keverjük.
4.) A teszínt is a leveshez adjuk, végül a pestót és egy kis sót. Megrottyantjuk az egészet, és forrón, parmezánnal megszórva, pestós pirítóssal tálaljuk.

Kapros-fetás pulykaragu

Hozzávalók: 50 dkg pulykatokány, kevés olaj, 1 csokor kapor, 1 csomag feta sajt, erőleves, pulykafűszer
Elkészítés:
1.) A pulykatokányt kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük egy kevés erőlevessel, megfűszerezzük, és puhára pároljuk.
2.) Hozzáadjuk a feta sajtot és az apróra vágott kaprot, és melegen tálaljuk. Spenótos tésztával tálaljuk.

A mai blogbejegyzést két igen érdekes képpel zárom. Az első az utcánk aljában növekvő, már nálam is magasabbra nőtt parlagfű-telepről készült, ami szerintem már rekord nagyságú...

A második képen viszont a mi kis helyi naplementénk látható, ami semmivel sem pótolható. :-)

Ezek is érdekelhetnek

Friss