2008. május 26. A híres-nevezetes Trubelka

Gyerekkorom óta ismerem és kedvelem a Trubelkát, ezt az édes, vaníliás krémmel töltött, csigavonalban feltekert, kúp alakú süteményt, amit legelőször Sóskúton ettem. Ez volt apa kedvence, a nagymama pedig sosem hagyta, hogy a fia családja korgó gyomorral utazzon haza, Budapestre, ha náluk jártunk.

A házukra ma is emlékszem, noha vagy 30 éve nem láttam (a nagymama óvodás koromban meghalt, a nagypapa pedig hozzánk költözött). Sötét sárga (vagy inkább mustár színű) tipikus falusi ház volt, amelynek az ablakai az utcára nyíltak. A bejárat előtt egy hatalmas diófa lombja tompította a mosolygós napsugarak által ontott meleget, az íves kovácsoltvas kaput pedig vastagon befutotta a hajnalka és a lila akác. Mindig virágillat volt. Mézédes, bódító, tiszta vidéki levegővel keveredő aromafelhő, amely barátságosan ölelte körül a vendégségbe érkezőt.

A verandához vezető utat rózsatövek szegélyezték, amelyen tavasztól őszig babarózsaszín virágok nyíltak, a kanyarban megbújó kerti csap körül pedig majdnem derékig ért a sötétzöld árnyékliliom. (No, persze egy 3 éves gyereknek minden növény óriási.) Mögötte volt a veteményes, az "eperföld" és a barackos, ahová délutánonként a nagymamával csemegézni jártunk. :-)
A teraszon kör alakú kerti asztal állt, rajta hímzett terítő, középen - egy fonott kosárban  - piros almák, a kerti székeken pedig  keresztszemes párnák. Az asztal fölé stílusosan a kert leghatalmasabb fája, egy hatalmas cseresznyefa tornyosult, hűsítő árnyékot adva az idekint sziesztázóknak. Nanó, a nagymamám remekül főzött, főként kassai ételeket, hiszen a kitelepítés előtt az egész családom ott élt. A gőzgombóca, sztrapacskája, knédlije állítólag utánozhatatlan volt, akárcsak a befőttjei, amit mindig különös gondossággal tett el. Az őszibarackokat például mindig recés késsel hámozta meg, hogy utána a kompótos üvegekben is "csíkosak" maradjanak a barackok. Máig előttem van a kép, amint a nagypapa leveses kanállal lapátolja magába a finom édességet az üvegtálból ...

De térjünk vissza a Trubelkára. Anya és Apa az esküvőjük után Sóskúton, a nagyszülőknél laktak éveken át - lakásra gyűjtöttek, mint minden fiatal. Anyukám akkor kezdett el főzni tanulni: az anyukájától, a falubéliektől és Nanótól, apa anyjától. Vett magának egy vastag piros füzetet, és abba jegyzetelt. (Egyszer lefotózom azt a viharvert füzetet, hiszen máig megvan. Megsárgultak és beszakadoztak a lapjai, de épp ettől különleges (már-már régészeti darab :-)), ráadásul a felmenőim remek receptjei megtalálhatóak benne.) Szóval Anya megtanulta az összes finomság elkészítését - úgy, ahogy a nagymama a saját anyukájától. Így maradt fenn a Trubelka receptje, amit eredetileg házi tésztából készítettek, és a nagymamán kívül mindenki tejszínhabbal töltött meg. Mi a vaníliakrémes-vonalat visszük tovább, így ezt tudom ma megosztani veletek. Anya az azóta eltelt 30 év alatt, annyit "modernizált" a recepten, hogy ma már kész (fagyasztott) vajas leveles tésztát vesz, és ezt süti meg. Hiába, mióta nyugdíjas, nem ér annyira rá, mint régen. :-))) Most pedig jöjjön a recept!

Trubelka

Hozzávalók: 50 dkg (jó minőségű!) mélyhűtött vajas leveles tészta, 1 tojássárga a kenéshez
A krémhez: 5 dl tej, 5 púpozott evőkanál liszt, 3 tojássárga, 5-6 evőkanál cukor + 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg vaj
Trubelkához sütőformák (habtölcséreknek is hívják)
A szóráshoz:
vaníliás porcukor
Elkészítés:
1.) Egy mélyebb lábasban, meleg tejjel csomómentesen összekeverjük a 4 púpozott evőkanál lisztet és sűrűre főzzük.
2.) Műanyag tálat veszünk elő, és konyhai robotgéppel habosra keverjük a 3 tojássárgát 1 púpozott evőkanál liszttel és az 5-6 evőkanál cukorral. Ha túl sűrű lenne a massza, hozzáadunk 0,5 dl meleg tejet.
3.) A tojásos masszát (2. pont), belekeverjük a tejbe (1. pont), és addig keverjük habverővel, amíg homogén lesz és teljesen kihűl.
4.) 15 dkg puha vajat robotgéppel habosra keverjük a 10 dkg cukorral, majd az egészet a kihűlt krémhez adjuk.
5.) A mélyfagyasztott tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk úgy, hogy egy 20 x 50 cm-es lapot kapjunk. A lapot 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd a tésztacsíkokat egyenként feltekerjük a sütőformákra - a hegyüktől kezdve, enyhe fedéssel, csigavonalban haladva. A sütőformákat ezután könnyű kézzel, lazán gurítunk egyet, hogy a tésztacsíkok "zárjanak".
6.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a rolókat szép sorban egymás mellé tesszük. Vigyázat, megnőnek! Ügyeljünk arra, hogy legyen elég helyük a "növekedéshez"! Tojássárgával megkenjük a tésztákat, és 20 perc alatt készre sütjük őket. Ha megsültek, langyosra hűtjük, és kesztyűs kézzel kihúzzuk a tésztákból a formákat (mert különben beleragad), és hagyjuk a csöveket kihűlni.
7.) Nyomózsákba töltjük a krémet, és minden egyes tésztacsövet megtöltünk a vaníliás krémmel. Tálra rendezzük a süteményeket, és vaníliás porcukorral megszórva azonnal tálaljuk. (Másnap és harmadnap, ha marad belőle még finomabb!:-))

Egy apró trükk: ha nem gyomorbajos a férjünk, és bevállalós (mint Ká), a süteményhez adhatunk vanília sodót. Szerinte így a legjobb... :-))) 

Végül pedig egy kérdés: Ki ismeri azt a süteményt, ami majdnem ugyanígy néz ki, mint a Trubelka, de belül sajtkrém van, és a tésztacső szélein reszelt sajtok lógnak ki? Örömmel venném, ha elküldenétek nekünk a receptet. Előre is nagyon szépen köszönöm!!! :-)) Mirza

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>      

Hirdetés
Életmód tipp

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a mozgás nagy mértékben hozzájárul a test-lélek harmóniájához, stresszoldó és anyagcsere-javító hatása van.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Csóli Brigitta 7 évvel ezelőtt
Sziasztok Én sóskúti vagyok az öcsémnek mostvolt a szülinapja 18 éves lett kapot 50db trubelkát .A micsaládunk is nagyon szereti. Örülök a receptnek.
m.s.anita1 9 évvel ezelőtt
KEDVES MIRZA, és mindenki! Csak nemrég fedeztem fel ezt az oldalt, az első a Goffri receptje volt, ami nagyon finom, nem győzöm sütni a gyerekeimnek.Ez a mostani süti az egyik kedvencem a sajzos változatával együtt, hála nektek, most már meg is tudom csinálni. Ezer köszönet a sok jó receptért, amivel változatosabbá tehetem gyermekeim csirkemell függőségét.Köszönöm, és mindenkinek szép napot kívánok.
9 évvel ezelőtt
Elnézést, hogy beleszólok a Trubelka dolgába, de aligha hiszem, hogy valaha is lemorzsolt kukoricacsőre vajastésztát csavartak volna. A kukorica szára azonban szép síma, ha azt méretesre szabdalják, akkor azzal már lehet kezdeni valamit.
Morzsálós Mirza 9 évvel ezelőtt
Kedves Adrienn, köszi az infót, a tojást kihagyom. Nekem most nem csak a meleg, de a Baba miatt is jobb lesz így. :-) Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza 9 évvel ezelőtt
Kedves Éva, az én nagymamám is egy csomó ilyen trükköt tudott, csak épp akkoriban még nem kérdezgettem róla. Például nagyon finom házi fagyit is tudott készíteni, de sajnos magával vitte a receptet, amikor meghalt. Nagyon köszönöm, hogy írtál: Puszi, Mirza
Morzsálós Mirza 9 évvel ezelőtt
Kedves Magenta, nagyon szép neved van, igazán tetszik. :-)) Segíthettél volna nekünk a névválasztásban. Sokára találtuk ki, hogy a Pici Dorka legyen. Köszönöm szépen a sajtos receptet, kinyomtattam, és meg fogom csinálni, szuperjónak tűnik. :-)) Köszi mégegyszer: Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza 9 évvel ezelőtt
Kedves Teri, köszönöm szépen a receptet, mindenképp el fogom készíteni, mert a család nagyon rá van zizzenve a roló-témára, és szerintem sósan is isteni lehet, pláne sajtkrémmel. :-)) Köszi szépen még egyszer! Puszi: Mirza
Morzsálós Mirza 9 évvel ezelőtt
Kedves Garffyka, lélekben veletek leszek, a partyn.:-))) A valóságban tortát fogok sütni, mákot, mert Ká június 12-én ünnepli a 32. születésnapját, amit 2 nappal később, azaz pont 14-én fogunk megtartani a szülőkkel. A Picinek és Ká-nak átadtam az üdvözleted, nagyon örültek neked. :-) Puszi a többieknek is és neked is: Mirza
Morzsálós Mirza 9 évvel ezelőtt
Kedves Igric, roppant ígéretesen hangzik a mini kürtőskalács. Leírnád, hogy pontosan milyen tésztareceptet használtok? Megsütném. Ká odavan a kürtős kalácsért, de forma és recept híján még sosem sütöttem. Köszönöm szépen előre is: Mirza
Morzsálós Mirza 9 évvel ezelőtt
Kedves Eganegan, a nagyobb hipermarketekben szerintem mindenhol lehet kapni, én legutoljára a corában vettem. A kisebb közértekben már nehezebb rábukkanni - nálunk sem szokott lenni. Alvás? Hát, nehezen megy. :-))) Ma is 5kor keltem, utána egyszerűen nem tudtam aludni. Fogtam magam, és elkezdtem vasalni. :-))) Köszönöm szépen, hogy írtál! Puszi: Mirza

Magazin