Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2008. május 23. Fokhagymás cipó és bodzalé

Bár továbbra is nagyon szeretem a kenyérsütőgépünket, tegnap kipróbáltam egy olyan kenyér receptet, amit a gépben kell bedagasztani és keleszteni, utána azonban sütőzacskóban, hagyományos sütőben kell készre sütni. Az eredmény döbbenetes lett, ajánlom mindenkinek a figyelmébe! :-)

Az ötlet, hogy ne a kenyérsütőgép téglalap alakú sütőformájában hagyjam a kelt tésztát, onnan jött, hogy az utóbbi időben több formakenyerem teteje is behorpadt a sütés végére, és hiába volt finom ízük, az esztétikai látványuk csapnivaló volt. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a keverőlapát helye a friss kenyérben mindig hatalmas lyukat hagyott maga után. Ekkor jött a sütőzacskós ötlet. :-)

Fokhagymás cipó
Hozzávalók: 3 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg sajtkrém, 2 nagy gerezd fokhagyma áttörve, 1 teáskanál cukor, 2,5 teáskanál só, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 nagy csipet szárított rozmaring
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe, és bedagasztjuk, majd a duplájára kelesztjük.
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, kettévágjuk, és 2 cipót formázunk a darabokból. Éles késsel keresztben bevágjuk, majd sütőzacskóba tesszük, óvatosan megvizezzük a tetejét, majd lezárjuk, és néhány helyen spéktűvel megszurkáljuk.
3.) Előmelegített sütőbe tesszük, és 190 fokon 45 perc alatt készre sütjük. A sütőzacskót óvatosan felvágjuk, kivesszük belőle a ropogós cipókat, és rácson hagyjuk kihűlni őket. Frissen, vajjal, felvágottal, sajttal és/vagy zöldségekkel fogyasztjuk. Napokig friss marad, és nagyon finom.


Igazság szerint egy halom új receptem van, de majd szép sorban mindent felteszek. A mai naplóbejegyzésben azonban mindenképp szeretnék szót ejteni a frissen palackozott bodza ivólevünkről, amit tegnap készítettünk a férjemmel. Az utcánk végében ugyanis csodaszép bodzabokrok zöldellnek, így a mézillatú virágok bódító illata oly csalogató, hogy szinte lehetetlenség kitérni előle. Szedtünk is egy szép nagy kosárnyi virágot, és itthon elkészítettük az ivólevet.:-)

Bodza ivólé
Hozzávalók: citromlé, (nád)cukor, 1 db citrom felkarikázva, kb. 4 liter víz, 8-10 bodzavirág  
Elkészítés:
1.) Intenzív ízű limonádét készítünk. Szándékosan nem írok cukor és citrom mennyiséget, mert mindenki másképp szereti. :-)
2.) A limonádét egy nagy fazékba öntjük (vagy már eleve ott keverjük be), és a bodzavirágokat fejjel lefelé a lébe nyomkodjuk úgy, hogy a szárai kilógjanak. Egy napon át hűtőben tároljuk.
3.) Ha lejárt a 24 óra, a virágokat és a citromkarikákat kihalásszuk a fazékból, és a levet (ásványvizes) palackokba szűrjük. Azonnal fogyasztjuk.


Anya bodzaszörp receptje >>>

És most jöjjenek a Baba-hírek. :-)
A 32. betöltött héten is túl vagyunk, a Pici 1750 gramm, és "irányba fordult". Mindhárman remekül vagyunk, és lelkesen készülünk a Nagy Napra. 
Holnap találkozunk a szülésznőnkkel, Borival, hogy megbeszéljük a további teendőket, és ha minden igaz, talán megnézhetjük a szülőszobákat is.
A Szent Imre Kórházban ugyanis többféle szülőszoba van: hagyományos és alternatív. Utóbbit azt hiszem, Ikea-szobának hívják, ebben van egy szülőkád is. Ez azért különösen izgalmas, mert tegnap, a Mona Lisa csoportban Bálint Doktor levetített egy kisfilmet, amiben egy anyuka a vízben adott életet a kisbabájának. Hihetetlen szép és békés volt az egész jelenet. Nem volt éles fény, sem ribillió, sem ordítozás (ahogy a filmeken lenni szokott.:-))) A Baba néhány perc alatt a vízben volt, ahol óvatosan úszkálni kezdett. Óvó kezek megfogták, és finoman az Édesanyja szíve fölé helyezték, ahol nyugodtan szuszogott és nézelődött, miközben mindenki örömkönnyekben úszott körülötte. Mindannyian opálos szemekkel meredtünk a képernyőre. Jó volt látni, hogy így is meg lehet élni az életünk legszebb pillanatát. Örök hála és köszönet érte a Doktor Úrnak! :-))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>      

Ezek is érdekelhetnek