Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2008. január. 20. Ká a konyhában

Mióta kismama vagyok, Ká aktivizálta magát a kantin területén. Elpakolja az elmosott edényeket, felkockázza a nehezen vágható húsokat, és amiben csak lehet, segít. Azt mondja, nem árt, ha figyel, mert a szülés utáni héten lehet, hogy ő fog főzni ránk.

Nagyon nagy dolognak tartom ezt a részéről, hiszen sosem érzett különösebb kedvet arra, hogy a konyhában ténykedjen, ráadásul gyermekként sem kifejezetten arra nevelték, hogy kivegye a részét a háztartási munkákból. Így aztán duplán büszke vagyok rá, hiszen önszántából, kérés nélkül segít nekem.

Igaziból Apa is ilyen. Neki sosem derogált elmosogatni, felmosni, néhány inget kivasalni, takarítani vagy Anyának segíteni a konyhában. (Sőt, amikor Anya engem várt, Apa "távirányítással" egyszer egy töltött káposztát is főzött! Ez becsülendő, pláne azért, mert Apa amúgy csak lecsót tud főzni és vajas kenyeret.)
Nehéz lehet azoknak a nőknek az élete, akik egyedül vállalják a teljes háztartást, gyerek körüli teendőket és az emellett végzendő munkát. Hiszek a hagyományos felállásban, miszerint otthon a férfi az első ember, a család bástyája, és ő viseli a nadrágot, ő osztja be a pénzt, és ő intézkedik fontos ügyekben, ugyanakkor azt gondolom, fontos, hogy egy házasságban igaz társai legyünk egymásnak, és segítsünk, amiben csak tudunk. Engem sem érdekel az autószerelés- és mosás, sem a fáskamra és kerítésépítés, de mindig ott vagyok, és Ká "keze alá dolgozom", ha szükség van rá. Így kerek az élet.

Ezen a héten töltjük be a 15. hetünket a Babával, és még el sem kezdett nőni a hasam, mégis érzem, hogy nem bírok már annyit, mint korábban. Hamarabb kimerülök, délutánonként elbóbiskolok, és a megszokott házimunkától is hamarabb felmegy a pulzusom, mint korábban. Persze, tudom, ez a megnövekedett vér mennyiségétől és a hormonoktól van, illetve a terhesség természetes velejárója, ami lassításra, több pihenésre, nyugalomra inti az embert. Épp ezért arra gondoltam, hogy mostantól egyszerűbben elkészíthető ételeket fogok főzni. Olyanokat, amelyek különlegesek, kiadósak, és jó pár napig lehet fogyasztani őket (illetve lefagyaszthatók). Több barátnőm javasolta ugyanis, hogy a szülés idejének közeledtével kezdjem el "betárazni" a fagyasztót a hétvégi ebédekből megmaradt finomságokkal, így amikor a Picivel hármasban hazajövünk a kórházból, csak elővesszük a leveseket, fasírtokat, sült húsokat, kiolvasztjuk, és megebédelünk. Persze főtt ételeket is fogunk tudni enni, hiszen Ká egyre több féle ételt tud elkészíteni. De lássuk csak a legutóbbi "műalkotását".

A receptet Brigi barátnőmtől kaptam, aki már többször megsütötte ezt a húskülönlegességet, ami nem más, mint egy parmezános, tojásos csőfasírt. Más néven: Stefánia szelet.
Brigi parmezános fasírtja
Hozzávalók: 2 zsemle, 2 dl tej, 2 tojás, olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 40-40 dkg darált marha és disznóhús, 1 csomag petrezselyem, 2-3 teáskanál pirospaprika, 1 evőkanál mustár, 50 g parmezán, só, bors
A fasírtba: 8 főtt tojás
A tetejére: vizes kézzel kell átlapogatni sütés előtt a kész rudat
Elkészítés:
0.) Megfőzzük, lehűtjük a 8 db tojást. Lehéjazzuk őket, és levagdaljuk a végeiket. A levágott végeket apróra kockázva a fasírt töltelékéhez gyúrjuk a következő lépésben.
1.) Az apróra csipkedett zsemléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és egy mély tálba tesszük a darált hússal, 2 nyers tojással, felkockázott hagymával, áttört fokhagymával, (én belenyomtam 2 szál maradék újhagymát is), apróra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, sóval, borssal, mustárral, parmezánnal. Hozzáadjuk a levágott és összevágott főtt tojásvégeket is. Jól összegyúrjuk az egészet. Ha nem elég szép a színe, tehetünk még bele pirospaprikát, illetve ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
2.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
3.) Vizes kézzel a töltelék 1/3 részéből alapot építünk a sütőpapírra, majd szép sorban rátesszük a főtt tojásokat úgy, hogy a levágott végeik összeérjenek. Ezután a maradék 2/3 rész tölteléket rápúpozzuk az alapra úgy, hogy egy hosszú rudat kapjunk.
4.) Vizes kézzel szépen elegyengetjük a tölteléket úgy, hogy mindenhol szép egyenletes legyen, majd betoljuk a sütőbe, és kb. 1,5 óra alatt ropogós pirosra sütjük
.
Mindenféle köret illik hozzá, de szerintem majonézes kruplival a legfinomabb. :o)

Anya stefánia szeletjének receptje >>>

Azt olvastuk Ká-val, hogy kismamaként nem jó nyers disznóhússal dolgozni, ezért Ká magára vállalta a fasírtkészítést. Az összes hozzávalót egy tálba tettem neki, a tojásokat pedig megpucoltam, és levagdostam a végeiket. Ká ezután szépen összegyúrta a fasírtot, megépítette az alapot, megtöltötte tojással, rátette a többi tölteléket, megformázta, és betolta a csövet a sütőbe. Fél órával később mennyei illat terítette be az egész házat... még az utcán is érezni lehetett...



Lilahagymás-zöldborsós majonézes krupli
Hozzávalók: 10 szem közepes krumpli, 1 doboz (5 dl) tejföl, 5 evőkanál mustár, 1 kupak citromlé, 5 evőkanál majonéz, 3 lilahagyma, 1 kis zöldborsó konzerv, só, bors, cukor
Elkészítés:
1.) A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, lehéjazzuk, felkarikázzuk. A lilahagymát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. A zöldborsóról lecsepegtetjük a levét.
2.) A tejfölt összekeverjük a majonézzel, mustárral, citromlével, majd megsózzuk, megborsozzuk, és ha kell, egy picit megcukrozzuk.
3.) A krumplit, a hagymát és a zöldborsót egy mély tálba tesszük, nyakon öntjük a dresszingünket, és óvatosan összekeverjük. Tálalásig a hűtőbe tesszük, egy szál petrezselyemzölddel díszítjük.

Mivel mindketten nagy pogácsakedvelők vagyunk, nem volt kérdés, hogy a hétvégén elkészítsünk egy nagyon egyszerű túrós pogácsa receptet.:o)

Túrós pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg túró, 30 dkg liszt, 30 dkg margarin, 1 tojás, 1 nagy csipet só
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összegyúrjuk, és addig formázzuk, amíg egészen puha, jól alakítható golyót kapunk.
2.) Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, késsel rácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
3.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.


Végül pedig szeretnék megosztani veletek egy remek kis tortareceptet, ami egyaránt finom lehet "csak úgy", hétvégére megsütve, és ünnepi alkalmakra is. Ezt a tortát nem most sütöttem, hanem még szeptemberben, de amikor meg akartam írni a blogba, nem találtam a fényképet. Amikor előkerült a fénykép, a recept nem volt meg. Ma mindkettőt megtaláltam.:o))

Nekem azért ízlett csak igazán, mert régebben nagy kávéivó voltam. Napi 3 tejeskávét ittam, és magát, a kávézást is fontos szertartásnak tartottam. (Nyaranta kedvencem volt a jeges kávé!) A babaprogram miatt, kb. 1 évvel ezelőtt szoktam le a kávézásról, mert azt olvastam, hogy a koffein nem tesz jót a baba keringésének. Az első napokban persze szédelegtem, mint az őszi légy, de végül sok folyadékpótlással, zöld teával és sétával elmúlt a koffeinfüggőségem, és csak a szép emlékek maradtak.

Kávékrémes torta
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 evőkanál kakaópor
Krém: 2 dl nescafe (vagy feketekávé), 2 dl tej, 15 dkg cukor, 6 tojássárgája, 3 evőkanál liszt, 25 dkg margarin,
A tetejére: 1 doboz (2 dl) habtejszín, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) Összeállítjuk a tésztát: Habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, végül belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. Kivajazunk és belisztezünk egy tortaformát, beleöntjük a masszát, és 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük a tésztát. Kivesszük a tésztát a formából és egy rácson hagyjuk kihűlni.
2.) Elkészítjük a krémet: felforraljuk a kávéval összekevert tejet, majd kis lángon, folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a liszttel és a cukorral kikevert tojássárgát, és az egészet sűrű krémmé főzzük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, és hozzáadjuk a margarint. Ezután teljesen kihűtjük.
3.) A tésztát kettévágjuk. (Ügyesebbek 3 szeletesre is vághatják - nekem nem sikerült, mert nem volt olyan magas a tésztám, és a késeim is ócskák.) A lapokat vastagon megkenjük a krémmel, és egymásra illesztjük. Ha minden lap egymáson van, az egész tortát megkenjük a maradék krémmel.
4.) A tetejét vaníliás cukorral megkent tejszínhabbal, dióval, mogyoróval, kávészemekkel díszítjük.

Ezúttal szeretnék elnézést kérni azoktól, akiknek sokára válaszolok a levelére vagy a hozzászólására, de a legutóbbi írásom levél-lavinát indított. Egyik szemem sír, hogy ilyen sokan vagytok, akik az egyre hanyatló egészségügyünk karmai között évek óta szenvedve vágyakoztok kisbaba után, másik szemem viszont nevet, mert örülök, hogy ilyen sokan érdeklődtök az alternatív gyógyászat, a méregtelenítés, az egészséges életmód és a természetes módszerek iránt.
Remélem, senkit nem hagyok ki, és mindent meg tudok válaszolni, de kérlek titeket, legyetek egy kis türelemmel!
Köszönöm szépen! :o) Mirza

Mirza kismamanaplója >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss