Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2008. január 14. Kismama napló indul :-)

Ma azoknak szeretnék kedveskedni néhány igazán jó, házias recepttel, akik a hosszúra nyúlt babás beszámolóm miatt napok óta éhkoppon vannak. :o) Ugyanakkor azokat sem szeretném cserben hagyni, akik várandósságunk 40 hetéről olvasnának részletesebben, ezért a kolléganőm, Zsuzsa javaslatára e héttől a www.nana.hu oldalon, Mirza kismamanaplója címen fogok mesélni a Piciről és a Ká-val megélt frissen szerzett szülői tapasztalatainkról.

A kismama naplóval több célom is van:
1. Szeretnék kedvet csinálni minden nőnek, akinek még nincs gyermeke
2. Szívesen megosztom a tapasztalataimat és az érzéseimet kismama-társaimmal és a leendő anyukákkal, valamint mindazokkal, akiket érdekel a téma
3. Kis barátokat toborzok a Picinek - hiszen, ha sokan kedvet kaptok, nagy-nagy baba klubunk lesz hamarosan
4. Zsuzsát, kolléganőmet és asztaltársamat szeretném szórakoztatni a 9 hónap alatt átélt cenzúrázatlan kalandjaimmal, hiszen előbb-utóbb ő is kismama lesz :-)
(... és ne felejtsük el azt sem, hogy az egész napló az ő ötlete volt. Így 1 olvasóm garantáltan lesz. :o))

A naplót a mai naptól a www.nana.hu Baba-mama főrovatában találjátok meg, Mirza kismama naplója címmel:

Ez a link a 0. részhez visz át:
http://nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=37003

 

... de most térjünk vissza a gasztronómia világába!
A mai részben két nagyszerű, házias levest (gazdag zöldborsóleves galuskával, tárkonyos csirkehúsleves), és Apa kedvencét, a smarni receptjét szeretném megosztani veletek.

Ahogy telnek az évek, egyre jobb leveseket főzök. Ez szerénytelenül hangzik, tudom, de tényleg nem főztem még soha ilyen jó leveseket. Az ember azt hinné, hogy egy borsólevest csak egyféleképpen lehet elkészíteni, aztán rájön, hogy dehogy! Gazdagítani, "turbózni" mindig mindent lehet, és könnyen megeshet, hogy a végeredmény jobb lesz, mint amire számítottunk. 

Zöldborsóleves gazdagon
Hozzávalók: 2 vöröshagyma, kb 10 dkg kelkáposzta, 35-40 dkg fagyasztott zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 csomag petrezselyem, fél zsenge karalábé, egy pici zellerdarab, 2 evőkanál házi zsír vagy olaj, 2 liter víz, 4 erőleves kocka, őrölt bors
A nokedlihez: 5 evőkanál liszt, 1 tojás, kb. fél deci víz, 1 csipet só
Elkészítés:
1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát és a karalábét kockára, a sárgarépát karikákra, a fehérrépát félbe vágjuk, a kelkáposztát pedig kisebb csíkokra aprítjuk.
2. Egy mélyebb lábasban megolvasztjuk a zsírt (vagy olajat hevítünk), és a zöldborsó és a petrezselyem kivételével minden zöldséget ráöntünk. 10 percig kis lángon folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a zöldségeket.
3. Felöntjük a zöldségeket 2 liter vízzel, hozzáadunk 4 erőleveskockát, és forrástól számított kb. 20 perc alatt, takarék lángon puhára főzzük a zöldségeket. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, beletesszük a zöldborsót is. Megborsozzuk a levest.
4. A tojásból, lisztből, vízből nokedli tésztát készítünk, és beleszaggatjuk a gyöngyöző levesbe. A galuskák 5 perc alatt megfőnek. Fedő alatt hagyjuk még egy picit duzzadni őket, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, majd forrón tálaljuk a levest.

(Ehhez a leveshez házi zsírt használtam, és biztos vagyok benne, hogy az ízvilágához sokat tett a füstös, házias illat, ugyanis a zsírt a múlt héten készített túróscsuszám mellé sütött tepertőből nyertem. A tepertőket szűrőkanállal kiszedtem a teflonból, és a visszamaradt meleg zsírt egy csuporba öntöttem. Hamar megdermedt, így elspájzoltam a hűtőbe, és egy héten belül két leveshez is fel tudtam használni. :-))

 

Tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók: 2 egész csirkemell filé, 2-3 evőkanál zsír vagy olaj, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, fél zsenge karalábé, egy kisebb darab zeller, 1 nagyobb vöröshagyma, 20 dkg fagyasztott zöldborsó, 15-20 dkg csiperkegomba, 1 teáskanál tárkony, 3 dl főzőtejszín, fél citrom leve, 2 liter víz, 4 erőleveskocka, 1 csomag petrezselyem
A nokedlihez: 5 evőkanál liszt, 1 tojás, fél dl víz, 1 csipet só
Elkészítés:
1. A csirkemell filét megmossuk, apró kockákra vágjuk. Egy mély fazékban felhevítjük a zsírt/olajat, rátesszük a húskockákat, és fehéredésig pirítjuk.
2. Megtisztítjuk a zöldségeket, és felkockázzuk, felkarikázzuk őket. (A fehérrépát én csak félbevágom, a zellert pedig egészben hagyom, mivel tálalás előtt kihalászom őket a levesből - mint Ká ellenségeit.) A következőket: hagyma, zeller, karalábé, répa, fehér répa, gomba, a húshoz adjuk. Felöntjük 2 liter vízzel, hozzáadjuk az 1 teáskanál tárkonyt és a 4 erőleves kockát és forrás után fedő alatt, takarék lángon mindent puhára főzünk.
3. Legvégül (amikor már majdnem puha a többi zöldség), a leveshez adjuk a zöldborsót, és azt is puhára főzzük.
4. Elkészítjük a nokedlit, és a levesbe szaggatjuk. Gyöngyöző forrás mellett kb. 5 perc alatt készre főzzük.
5. Besűrítjük a levest: egy keverőtálba öntjük a tejszínt, és rámerünk 1 merőkanál levest. Habverővel simára keverjük, majd hozzámerünk még 2-3-4 merőkanál levest. Ha már szép homogén a keverék, a leveshez adjuk. Jól összekeverjük az egészet, belemorzsolunk még 1 nagy csipet tárkonyt, belecsavarunk egy fél citromot, és rottyantunk egyet rajta. Forrón tálaljuk.

 

Apa gyermekkora óta szereti a smarnit, a rizsfelfújtat és a sült tésztát (ez utóbbit még nem sikerült lenyomoznom, hogy pontosan mivel is van megsütve, de állítólag valamiféle edényben sült lekváros metélt). Elmondása szerint persze nem azért ettek régen ennyi tésztát, mert nem szerették a húst, sokkal inkább azért, mert szegénységben éltek - különösen a kassai kitelepítés után. A szörnyű emlékek ellenére apában a mai napig jó emlékeket ébresztenek az Édesanyja által főzött ételek. A nagymama sajnos óvodás koromban meghalt, de úgy éreztem, itt az idő, hogy a nyomdokaiba lépjek, és szép sorban elkészítsem apa gyermekkori kedvenceit.

Smarni (Császármorzsa)
Hozzávalók: 1 liter tej, 40 dkg gríz, 10 dkg cukor, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 tojás, 15 dkg mazsola, 6-8 dkg margarin, pici só, 1 citrom reszelt héja
A tálaláshoz: (eper)lekvár, szörp, porcukor
Elkészítés:
1. A tejet egy lábasba öntjük, és 10 dkg cukorral, 1 csipet sóval felforraljuk, majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és grízt. Csomómentesre keverjük, majd takarék lángon besűrítjük. Ezután a fazekat hűtőfürdőbe tesszük.
2. A mazsolát forró rumos teával leforrázzuk, picit ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük.
3. Kivesszük a grízt a hűtőfürdőből, és hozzájuk keverjük a tojások sárgáját, majd a mazsolát.
4. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, és óvatosan a grízes masszához keverjük.
5. Egy mély tepsit alaposan kivajazunk, majd beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Minden 10 percben kinyitjuk a sütőt, kihúzzuk a tepsit, és egy nagy villával összetörjük, és átforgatjuk a morzsadarabokat, hogy jól megpiruljanak.
6. Forrón, porcukorral megszórva tálaljuk. Mindenféle lekvár, szörp illik hozzá, de magában is nagyon finom.


 

Ezúton kérek mindenkit, aki tudja, hogy régen, az ötvenes években hogy is készült az a bizonyos lekváros sült metélt tészta, amelynek formája is volt, ossza meg velem a receptjét! Előre is köszönöm szépen! :o) Mirza

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>  

Ezek is érdekelhetnek