Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2008. február 7. Egyszerű fogások, biztos sikerek

Vannak olyan ételek, amiket egyszerűségük ellenére még sosem készítettem el. Talán azért, mert mindig éreztem bennük egy kis csavart, amelyen elcsúszhatott volna a sikerem. Kellő rutinnal persze biztosan nevetségesnek tűnhet, hogy az ember aggódik néhány egyértelmű fortélyon, de 3 éves működéssel a hátam mögött még nem érzem magam 'öreg motorosnak' ahhoz, hogy bármit bevállaljak.

Nem csigázom tovább a kedélyeket, ezért elárulom, hogy milyen klasszikus fogásokról beszélek ilyen burkoltan. Az egyik a tojásos nokedli (amit Anya szerint mindenki el tud készíteni), a másik a frissen sült fehérpecsenye, a harmadik a rizsfelfújt (Apa kedvence), a negyedik pedig ráadásként egzotikus, Pirított fokhagymás-tojásos padlizsánszeletek.

Tojásos nokedlit eddig azért nem főztem, mert minden ide vonatkozó receptem úgy kezdődik, hogy "nokedli tésztát készítünk". És ha még nem készítettünk nokedli tésztát? Akkor honnan tudjuk az arányokat?
Anya szerint ezt látja az ember. 
Nos, én nem látom. 
Azt sem, hogy milyen a laza tészta, ahogy azt sem, hogy milyen a túl kemény.
Éppen ezért megbeszéltük anyukámmal, hogy átmegyek hozzá, és együtt megfőzzük a tojásos nokedlit, hogy legközelebb már egyedül is tudjam, milyennek kell lennie. Mint utólag kiderült, ez remek ötlet volt, mert a recept hihetetlen gyorsan elkészült, és valóban nagyon egyszerű volt. Ajánlom mindenkinek, aki kezdő, és gyors, finom ebédre vágyik. :-))

Tojásos nokedli fejes salátával
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 4-5 dl víz, 1 tojás, 2 csipet só
A rántottába: 8-10 tojás
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összekeverjük egy tálban. Aki a laza tésztát szereti, az picit több vizet adjon hozzá, aki a keményebbet szereti, az kevesebbet használjon.
2.) Egy fazékban sós vizet forralunk, és amikor gyöngyözik, beleszaggatjuk a nokedlit. Szaggatás közben mindig óvatosan meg kell keverni a nokedliket. 1-2 perc alatt megfőnek és a felszínre jönnek a nokedlik. Ezután leszűrjük és meleg vízzel leöblítjük, majd egy olajozott lábasba tesszük a tésztát.
3.) Laza rántottát készítünk, majd összekeverjük a nokedlivel.
A visszamaradt forró vizes fazékon, gőz felett, melegen tartjuk tálalásig.
4.) Fejes saláta illik hozzá. Öntet: egy pohárba 2-3 ujjnyi vizet öntünk, hozzáadunk 1 evőkanál 10%-os ecetet, fél citrom levét, sót és cukrot ízlés szerint, és legvégül 1 evőkanál extra szűz olíva olajat.

Frissen sültet sem készítettem még sosem, mert tartottam tőle, hogy vagy kemény, vagy véres lesz, de semmiképp sem fog tökéletesre sikerülni. Nos, utólag be kell látnom, hogy ebben is tévedtem. Igaz, figyelni kell, mikor fordítjuk meg a húst (erről külön képet mellékelek), és nem szabad túlsütni a pecsenyét, mert akkor kemény lesz, de tokkal-vonóval 15 perc alatt mennyei fogást varázsolhatunk az asztalra.

Frissen sült fehérpecsenye sajtos metélttel
Hozzávalók: fehérpecsenyének való hús, só, bors, fokhagymás fűszerkeverék, 1 hagyma, olívaolaj
A tésztához: 25 dkg lapos metélt, Hot Cheese Salsa szósz (vagy bármilyen krémsajt)
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, felszeleteljük, kiklopfoljuk, majd besózzuk, borsozzuk, és megszórjuk fokhagymás fűszerrel.
2.) A hagymát megtisztítjuk, és felkarikázzuk, majd egy teflonban kevés olajon üvegesre pirítjuk. A húst a teflonba tesszük és a hagymák között pirítani kezdjük. Amikor azt látjuk, hogy a hús széle kifehéredik és kicsit opálos lesz, megfordítjuk. Egy oldalán max. 3-4 percig szabad sütni, különben megkeményedik - így a teljes sütési idő max. 6-8 perc legyen!
3.) Amíg a hagyma pirul, még a hús sütése előtt a tésztát forró sós vízben megfűzzük, lecsepegtetjük, és egy kevés krémsajttal összekeverjük.
A húst sajtos tésztaágyon egy kis petrezselyemmel tálaljuk. Nagyon finom, szaftos, ízletes hús, érdemes kipróbálni. :-)


A rizsfelfújt Apa kedvence. A nagymamám, Nanó, állítólag isteni rizsfelfújtat tudott sütni. Az ő felfújtja ugyanis szép sárga volt, magas és a teteje mindig ropogósra sült. A rizsszemek olyan puhák voltak benne, hogy nem is érezte az ember, hogy nem egy puha piskótát, hanem rizsfelfújtat eszik. Ez volt az első próbálkozásom, és...
... Apa azt mondta, ugyanolyan finom volt, mint amilyet anno az ő anyukáka sütött. :-)

Rizsfelfújt (eperlekvárral)
Hozzávalók: 24 dkg rizs, 1 liter tej, 2 dl víz, 4 tojás, 20 dkg cukor, 2 kávéskanál liszt, 4 dkg vaj, vanília (aroma), 12 dkg mazsola,
A tepsi kikenéséhez: margarin, zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) A rizst a vízzel elkevert tejben a cukorral és a vaníliával felforraljuk és (alacsony hőfokon) nyitott sütőbe tesszük, amíg a szemek megduzzadnak, és a tejet magukba szívják. Keverni nem szabad, csak óvatosan megrázogatni a fazekat!
2.) A tojássárgáját összekeverjük a margarinnal, majd lassan hozzáadjuk a rizshez. Eztán belekeverjük a lisztet és a tojásfehérjéből vert kemény habot.
3.) Margarinnal kikenünk egy közepes vagy kisebb tepsit, és megszórjuk zsemlemorzsával. Beleöntjük a rizses masszát, és kb. 200 fokon aranyszínűre sütjük kb. 1 óra alatt. Porcukorral meghintve, szörppel, lekvárral leöntve, szeletekre vágva tálaljuk.

Az mai nap utolsó receptje Anyától származik, aki erősen támogatja a tesóm diétáját - aki már lassan az irigylésre méltó -7 kg-nél jár. Hááát, azt hiszem, sok nő örülne ilyen eredménynek...:-))
Mivel azonban mi is gyakorta megfordulunk a szüleim házában, nekünk is mindig jut egy-egy tányér finom falat.

Pirított padlizsán fokhagymás tojással
Hozzávalók: 2 padlizsán, só, 3 főtt tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A padlizsánt lehéjazzuk, megmossuk, és két ujjnyi szeletekre vágjuk. Minden szeletet mindkét oldalán besózzuk, és picit állni hagyjuk (10-15 percig).
2.) Megfőzzük a tojásokat. Lehéjazzuk, és apró kockákra vágjuk.
3.) A fokhagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A petrezselymet megmossuk és felaprítjuk.
4.) Egy teflont vékonyan megkenünk egy kevés olívaolajjal. Rátesszük a padlizsánszeleteket és mindkét oldalukat megpirítjuk. 
5.) Ezután minden szelet padlizsánra fokhagymát halmozunk, erre tojásdarabokat kanalazunk, végül megszórjuk petrezselyemmel. Tálalásig a serpenyőben tartjuk a padlizsánokat, és melegen tálaljuk. Zöldsaláta, grillezett pulykamell, párolt petrezselymes laska gomba egyaránt illik hozzá. (Ezek láthatók a következő képeken.)



A mai nap tanulsága: Nincs nehéz recept, ha az ember kellő motivációval, lelkesedéssel és szeretettel áll neki az elkészítésének. Igaz, néha nem árt egy kis gyakorlat, de a hozzáállás a legfontosabb. :o))

Mindenkinek jó sütés-főzést kívánunk sok szeretettel!

Mirza kismama naplója >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

Ezek is érdekelhetnek