Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2008. április 16. Könnyű tavaszi finomságok

Újabb örömteli hírt kell megosztanom veletek: a tesóm mindenféle tudományos diéta és csodaszerek nélkül kb. 15 kilót fogyott az elmúlt 3 hónap alatt. Úgy néz ki, mint egy 20 éves kölyök - pedig idén nyáron lesz 36. Azt hiszem, mi, nők, példát vehetünk kitartásból, akaraterőből és küzdeni akarásból - róla.

Persze, akinek ne inge, ne vegye magára, véletlenül sem szeretnék megbántani bárkit is, mindössze csak büszke vagyok a bátyámra. Tudom, milyen utálatos és kegyetlen dolog fogyókúrázni és a mérleg nyelvét lesve abban reménykedni, hogy hamarosan olyan emberré válhatunk, amilyenek hosszú ideje szeretnénk lenni. Ő pedig nem vásárolt könyveket, nem olvasott nagy eredményekkel kecsegtető csodadiétákat, sőt cellulitisz krémet sem vett, hanem neki állt, és letolta magáról a felesleget. Hogyan? Hát, erről talán Szilvit vagy őt magát kéne megkérdezni, de ahogy nekem mesélte, rém egyszerűen. Az étrendjében minimálisra  csökkentette a szénhidrátokat (kenyérfélék, liszt, tésztafélék), illetve a rizst és a burgonyát. Reggelente csupán egy vékony szelet rozskenyeret engedélyezett magának, a nap hátralévő részében pedig zömmel párolt, főtt vagy nyers zöldségeket, és párolt/grillezett/főtt húsokat evett. Szilvi mellett Anya is besegített a főzésbe, az eredmények pedig hamar megmutatkoztak. A tesóm emellett minden este 20 percet futott és ha jól tudom, egy héten 3x edzett is.
Nem tudom, hány vállalkozó kedvű fogyózó olvassa a blogunkat, de bízom benne, hogy sokan kedvet és hitet kapnak ettől a teljesen hétköznapi, mégis említésre méltó hírtől. :-)))))))

Ká teljesen le van nyűgözve a bátyám "átalakulásától", és megkért, hogy készítsek én is olyan ételeket, amiktől garantáltan nem hízunk, sőt...
Sült lazac pirított gombás körettel
Hozzávalók: 40 dkg csiperke gomba, 1 csomag újhagyma, 1 paprika, kevés olívaolaj, só, bors, grillfűszer, 2 db lazac filé
Elkészítés:
1.) A lazac filéket besózzuk, borsozzuk, esetleg egy kis halfűszerrel ízesítjük, és egy teflonban kevés olívaolajon néhány perc alatt pirosra sütjük.
2.) A gombát, az újhagymát és a paprikát megtisztítjuk, felszeleteljük. Egy teflonba kevés olíva olajat öntünk, és beleszórjuk a zöldségeket. Megszórjuk grill fűszerrel, és puhára pároljuk őket. (Mivel a gomba levet ereszt, nem is kell semmi más folyadékot önteni hozzá.)
3.) A halat végén a zöldségek mellé tesszük, és átmelegítjük, ha kihűlt volna, majd mindent frissen, forrón tálalunk. Nagyon gyorsan elkészül, könnyű és finom ebéd vagy vacsora lehet belőle.

Gombás-kukoricás-csirkés jégsaláta
Hozzávalók: 1 üveg bébi kukorica, 30 dkg csirkemell, 6 csiperke gomba, 1 jégsaláta, olívaolaj, grillfűszer, só, bors
Elkészítés:
1.) A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk, besózzuk, megszórjuk grillfűszerrel, és egy teflonban kevés olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk
az megtisztíttott és felszeletelt gombát és a hasábokra vágott bébi kukoricát. Addig pirítjuk, míg a hús ropogós, a gomba pedig puha lesz.
2.) A jégsalátát megmossuk, lecsepegtetjük, és darabokra tépkedjük. Egy nagy tálba szórjuk, és ha a húsos keverék kihűlt, hozzákeverjük. Pici olívaolajjal meglocsoljuk és az egészet alaposan összekeverjük. Azonnal fogyasztható könnyű, önálló fogásként is szuper saláta. (A képen még az összekeverés előtti fázisban van a saláta. :-))

 

Lazac sült répás körettel
Hozzávalók: 2 lazacfilé, só, bors, halfűszer, olívaolaj, 5 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 kis csomag zöldborsós-kukoricás-paprikás (fagyasztott) zöldségkeverék
Elkészítés:
1.) A lazacfiléket besózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kis halfűszerrel és kevés olajon mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük.
2.) A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt, karikákra vágott sárgarépát, megszórjuk grillfűszerrel, és pirítani kezdjük. Idővel felönthetjük egy kis vízzel, hogy egészen puha legyen minden, de fontos, hogy végül a lé mind elpárologjon. Megsózzuk a pirított répát, és hozzáadjuk a felolvasztott zöldségkeveréket. Alaposan összekeverünk mindent, pici olívaolajjal meglocsoljuk, és jól átmelegítjük. A sült hallal együtt tálaljuk.

Cukkínis-lecsós tésztasaláta
Hozzávalók: 30-35 dkg csirkemell, 2 kisebb cukkini, 3-4 paradicsom, 1 hagyma, 50 dkg penne , só, bors, olívaolaj, bazsalikom, oregánó
Elkészítés:
1.) Megtisztítjuk és kockára vágjuk a hagymát, paradicsomot, cukkínit és a csirkemellet. A hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a csirkemellet, sóval, borssal ízesítjük és megpirítjuk. Eztán hozzáadjuk a paradicsomot és a cukkínit. Megszórjuk oregánóval és bazsalikommal és puhára főzzük az egészet.
2.) A tésztát forró, sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük és egy mély tálba tesszük.
3.) A lecsós hússal összekeverjük a tésztát, és azonnal tálaljuk.

S most elárulom a mi kis titkunkat: Ká ugyan nem sportol - ha csak a napi 1 órás esti sétánkat nem lehet annak nevezni -, de a héten ilyen és ehhez hasonló ételeket evett délben és este. Ha édességre vágyott, zsírszegény túróba kevertem neki különféle (fagyasztott-felolvasztott) erdei gyümölcsöket. Az eredmény pedig nálunk sem maradt el: 1 hét/-2 kg.:-)))
A Babával nagyon büszkék vagyunk rá, és persze a bátyámra is.
Bravo minden sikeres fogyózónak! :-)) 

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>      

Ezek is érdekelhetnek