Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2007. szeptember 21. A társasház közös kertje

Ká és én életünkben először lakógyűlésen voltunk. Mivel egy négylakásos társasházban élünk, időnként felmerülnek olyan kérdések, amelyben mindannyiunknak szavazni és dönteni kell, de csak most jött el az a nap, amikor volt is MIRŐL tanácskoznunk.

Visszatérve a lakógyűlésre: kis lakóközösségünk megállapodott abban, hogy a társasház közös területét képező részeket együtt megterveztetjük és megépíttetjük Dettivel és csapatával (akik a mi kertünket is építették). Ez nagyságrendileg a teljes utcafrontot, a garázsok mentén felhalmozott földkupac rendbetételét, a lakásokhoz vezető legalább 20 m x 1 m széles út melletti földrakás és egy kisebb domb rendbetételét jelentette.

A munkálatok a megbeszélést követően elkezdődtek. A lakásokhoz vezető út kb. 2 méter széles, ebből 1 méter lekövezett út, és 1 méter - gondozhatatlan - rézsű volt "gyárilag". Bandi bácsiék elbontották a rézsűt,  terméskövekből kb. térdig érő falat emeltek, és feltöltötték termőfölddel. A föld tetejére vízáteresztő nejlon került (ami megelőzi a gazok elterjedését), majd szép sorban beültették a Detti által szépen elrendezett növényeket, és az egészet beszórták dunai kaviccsal.

Detti alapvetően olyan növényeket választott a közös kertbe, amelyek strapabírók, és szépen elterülnek: virágokat, örökzöldeket és különböző magasságú cserjéket kaptunk.

Az is szempont volt, hogy a kert sose maradjon kopár, így más-más formájú örökzöldek kerültek a virágok és a lombhullató bokrok közé. Ezeket persze majd időnként nyírni kell, ha azt szeretnénk, hogy ilyen picik és formásak legyenek, de ezzel nem lesz gond, hiszen mindannyian nagy kertbarátok vagyunk.

Lujzitól a kertkapuig mostantól ilyen szép, virágokkal övezett út visz. Mondjon bárki bármit, pszichésen egész más úgy kezdeni a napot, hogy az ember mielőtt munkába indulna, ilyen látvány részese lehet.

Az utcafrontot is jól kitaláltuk. Ide három fa (hárs, juhar és valamilyen gömbfa) került, a tövükbe sárga cserjés pimpó, a szomszédos kerítések tövébe pedig valamiféle sövény. (Restellem, de még nem tudom minden növény nevét.) A kukáknak külön betonba simított kavicsos részt építettek, hogy télen se süllyedjenek el a sárban. (Ez látható a kép jobb oldalán.)

És hogy azoknak se lopjam el az álmát, akik receptekre vágytak, íme néhány újabb remekmű. :o)))

Szárzeller krémleves
Hozzávalók: 1 csomag szárzeller, 1,5 liter víz, 3 erőleveskocka, bors, szerecsendió, 1 doboz (250 ml) főzőtejszín vagy 2 csomag camping sajt
Elkészítés:
1.) A szárzeller végét levágjuk, száraira szedjük, megmossuk, majd kb. 2 centis darabokra vágjuk. Egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel, mellétesszük az erőleveskockát és 15-20 perc alatt puhára főzzük.
2.) Félretesszük, hogy egy kicsit lehűljön, majd egy turmixgépben pépesre mixeljük. Hozzáadjuk a tejszínt (vagy a 2 csomag camping sajtot), és teljesen homogénre turmixoljuk az egészet.
3.) Visszaöntjük a levest a fazékba, és takarék lángon rottyantunk egyet rajta. Friss őrölt borssal megszórjuk, és kockára vágott pirítóssal, forrón tálaljuk.

 

Spenótos csavart tészta
Hozzávalók (6 személyre): 50 dkg csavart tészta, 1 kg fagyasztott leveles spenót, 10 dkg margarin, 6-8 gerezd fokhagyma, só, bors, erőleves a locsoláshoz, reszelt parmezán
Elkészítés:
1.) A tésztát forró sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és egy tálra öntjük.
2.) A margarint megolvasztjuk, és néhány perc alatt megpároljuk rajta a spenótot. Áttört fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, majd forrón hozzákeverjük a tésztához. Ha nem lenne elég szaftos, forró erőlevessel locsoljuk meg! Reszelt parmezánnal tálaljuk.

Vaníliás virágok
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 12 dkg barna cukor, 1 teáskanál vanília aroma, 22 dkg liszt, porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat kézzel jól formázható, kissé kemény masszává gyúrjuk, majd lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk.
2.) Virágokat szúrunk ki a tésztából, majd sütőpapírra tesszük a tésztákat.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük őket. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

Ezek is érdekelhetnek